Menetrend

2013-as NFL draft: második nap után

2013. 04. 27. 10:01
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek, Offseason 2013

Kevesen számítottak rá, hogy a New England Patriots egyetlen üzletbe sem keveredik bele a draft második napján, és minden vélt hiányposztra a szurkolóknak is jól csengő neveket fognak kiválasztani. Egyedül Harmon nevére kaphatja fel az ember fejét. Úgy látszik most már szokás lesz, hogy minden évre jut egy „ő meg kicsoda” és „miért is kellett ilyen korán választani” pick Bill Belichick részéről.


Belichick - Watertown


A vezetőedző a Watertown-i rendőrség pulcsijában tartotta meg sajtótájékoztatóját, mert ahogy fogalmazott „támogassam a munkájukat. Hihetetlen munkát végeztek. Biztos vagyok benne, hogy mindenki olyan közelről követte azokat az eseményeket [a bostoni robbantók utáni hajszát] amennyire csak tudta. Fontos, hogy támogassuk azokat, akik gondoskodnak a biztonságunkról és biztosítják szabadságunkat. Legyen az a rendőrség vagy a katonaság. Ők teszik lehetővé, hogy mi itt azt tegyük, amit éppen teszünk.”

Belichick bevezető nyilatkozatában röviden összegezte a második nap történéseit:

„Jó értékre sikerült beváltani a draft pickeket. Három védőt és egy támadót választottunk. Jamie Collins amikor bekerült az egyetemre még safetyként számoltak velem, majd belső linebacker lett, végül 34-es sémában külső linebacker. Utolsó évében már a védőfal szélén játszott endet. Van special teams tapasztalata is. Sokoldalú, stabil játékos, aki nem riad vissza a kemény munkától. Aaron Dobson kiváló kosaras volt a középiskolában, amellett hogy már akkor is focizott. Marshall egyetemen is eredményes éveket tudhat maga mögött. A Senior Bowlon is kitűnt a játéka. Mindkettőjük ideális testfelépítéssel és sebességgel rendelkeznek a posztjukra és eredményesek voltak az egyetemen. Végül a két Rutgers védő. Nagyszerű védelme volt a Rutgersnek az elmúlt években, de különösen tavaly [17. legjobb passz ellen, 5. legjobb futás ellen a 124 elsőosztályú csapat között]. Logan Ryan a pálya szélén, míg Duron Harmon a belsejében nyújtott jó teljesítményt. Tudom, hogy mennyire szoros volt a kötelék a védelmükön belül, különösen kettőjük között. Jól kommunikáltak a pályán. A védelem mellett komoly special teams tapasztalatuk van. A saját játékosainktól is hallottuk, hogy emberileg milyen nagyszerű srácokról beszélünk. Nem csak a pályán, de azon kívül is kiváló emberek lettek a csapat tagjai.”

1. Jamie Collins a drafthoz közeledve egyre feljebb és feljebb lépkedett a ranglistákon, ami egyenesen odáig vezetett, hogy már az első kör sem volt kizárható vele kapcsolatban. Azonban minimális figyelmet kapó főcsoportban játszott, egy 2012-ben nyeretlen csapatban, így hiába a szép statisztika (10 sack, 20 TFL –negatív yardért szerelés tavaly) és a felmérőn produkált elit számok szinte minden kategóriában, szerencsére a Patriotsig csúszott a második körben.

2. A footballsfuture oldalnak a Patriots fórumában évről-évre olvasható egy robbanékonysági rangsor (MEI rankings) a pass rusher játékosokról, melynek keretében a combine és egyetemi napok felmérőire építve egy formula alapján kap minden játékos egy értéket. Ez történetileg elég pontosan meg tudta határozni egy játékos sikerességét az NFL-ben. Ezen a listán idén Jamie Collins szerepelt az első helyen. Ott a táblázat készítője így indokolt:

A szörny. 41.5 inch súlypontemelkedés, 11’7” távolugrás, elit short shuttle és 10 yardos részidő. Mindezt 250 font súllyal, amely ideális oszlik meg a testén. A rangsor készítése óta a legjobbnak tartott újoncokon is túltesz (J.J. Watt, DeMarcus Ware, Cameron Wake, Julius Peppers, Mario Williams). Azonban a felmérőkön mutatott bámulatos eredmények nem minden esetben köszönnek vissza a pályán mutatott teljesítményben, főleg olyan kisiskolás játékosoknál, mint Collins. Szerencsére az ő esetében nincs erről szó. Pályafutása során 21 sacket és 44 TFL-t gyűjtött. Legtöbbjét linebacker szerepkörben, bár utolsó évében ez már inkább egy hibrid linebacker/end szerep volt, ami segítheti az átállását az NFL-re, vélhetően egy 34-es védelmet használó csapatnál. A legnagyobb negatívuma az inkonzisztens játéka akarat és erő szempontjából is. Az ereje okozhat problémát kezdetben, illetve ha valamely buta csapat endként játszatja az első pillanattól kezdve. Nehéz elképzelni, hogy nem válik belőle évente 10 sacket elérő játékos, még akkor is, ha nem lesz több, mint pass rush specialista.

 

3. Aaron Dobson már az oldal olvasóinak is ismert lehet, hiszen szerepelt Paul43 elkapókat bemutató sorozatában. Dobson előtt a középiskola elvégzése után két út állt. Amerikaifutball vagy kosárlabda. 

A Northeasternnél voltam látogatóban Bostonban, hogy a kosárcsapatuk tagja legyek. Nagyon tetszett a város és az iskola is. Végül mégis a Marshallt és az amerikaifutballt választottam –
mesélte riportereknek konferenciahívás keretében.

4. A Patriotsnak az elmúlt időszakban szerencséje volt a Marshall elkapóival. Az egyszerűen csak Mr. Patriotnak hívott Troy Brown mellett Randy Moss is a Thundering Herd színeiben játszott.  

Már mindkettőjükkel találkoztam, de azt nem állítanám, hogy bármilyen kapcsolat kialakult volna közöttünk. Troyt gyakran lehetett látni az egyetemen a csapat körül. Moss csodás játékos, aki nevet szerzett magának az NFL-ben. Az egyetemre általában edzeni jött. Megpróbálok én is nevet szerezni magamnak a profik között. A lényeg, hogy bármit megteszek, hogy győzelemhez segítsem a csapatomat. Ha eközben én is jobb játékossá tudok válni, az nagyszerű lenne.

5. Egyetemen 165 elkapást, 2398 elkapott yardot, 24 touchdownt szerzett 47 meccsen.

6. A harmadik körre már szépen megfogyatkoztak a cornerbackek és ha Logan Ryan kicsúszott volna a Pats kezei közül, akkor az elérhető játékosok között már feltűnő lett volna tehetségkülönbség. Egyedül Jordan Poyer maradt volna, de az ő játéka nem biztos, hogy passzolt volt a Patriotshoz.

7. Ryan boundary cornerback volt, vagyis az a szélső CB, aki a pálya keskenyebb oldalán játszik (amelyik oldali hashmarkhoz közelebb van a labda a snap pillanatában). Ennek egyetemi szinten nagyobb jelentősége van, mint az NFL-ben, mert ott még távolabb vannak egymástól a hashmarkok a pálya szélességében. Agresszív, az ütközést nem kerülő játékos. Futójáték ellen is megállja a helyét. Jók az ösztönei, nem okoz neki problémát, hogy megtalálja a labdát a levegőben. Ideális újonc, aki kezdetben sub felállásokban szerepelhet, és idővel feljebb tornázhatja magát a ranglétrán.

8. Duron Harmon még a draftot megelőző héten is az NFL Draft Scout oldalon a „12 lehetséges UDFA játékos” rovatban szerepelt, mint olyan játékos, aki „természetesen mozog a passz elleni zónában és képes támadni a futójátékot a LOS-nál”.

 

9. A CBS draft rangsorában a 416. helyen szerepelt, csak egysoros leírás található az elemzésénél. Legkorábban az edzőtáborban kiderül, hogy milyen benyomást tesz az arról tudósító riporterekre.

10. Úgy gondolom, Patriots szurkolók elégedettek lehetnek a második nap eseményeivel. A pass rusher (Jamie Collins) és cornerback (Logan Ryan) részleget is olyan játékosokkal sikerült megerősíteni, bővíteni, akikben különösebb fantázia nélkül is látható, hogy legalább értékes kiegészítő emberek lehetnek posztjukon nickel és dime védelemben.

11. Az elkapóknál nehéz megmondani, hogy egy Robert Woods mennyivel jelentett volna más minőséget az első kör végén, mint a másodikban Dobson. Azonban a draftot megelőző időszakban a Patriots kiemelten foglalkozott az elkapókkal. 21-en vettek részt hivatalos látogatáson vagy külön felmérőn a csapatnál – köztük Aaron Dobson. Csak találgatás, de elképzelhető, hogy Brian Dabollt az elkapók értékelésében való segítség és felmérésük miatt is hozták vissza. A War Room című Michael Holley könyvből kiderül, hogy amíg a Patriots stábjának tagja volt, az elkapók terén a legjobb tehetségkutatónak számított.

A harmadik nap eseményei már 18:00 órakor kezdődnek. A 4-7. körökkel véget is ér az idei játékosbörze. A Patriots négy pickkel rendelkezik. A negyedik kör elején (ötödik pick) eggyel és a hetedik körben hárommal (226., 229., 235.).

Hozzászólások

2013. 04. 27. 10:12
sixt
a 4. kör 5 pick-je sokat érhet szerintem, még sok jó játékos bent figyel.
Szerintetek ?
2013. 04. 27. 10:15
ha csak a fele igaz annak, amit Collins-ról mondanak akkor már megérte őt húzni sztem!
nagyon várom már a Camp-eket, hogy mit írnak róla és a többiekről
2013. 04. 27. 10:37
Nekem egyik pick sem tetszik. :)
2013. 04. 27. 10:55
Jobb hírrel is visszatérhettél volna! :)
2013. 04. 27. 11:32
despota
sziasztok
csak én nem találom vagy Alex Okafort még tényleg senki nem vitte el?
2013. 04. 27. 11:53
Még nem választották ki, de nem hiszem, hogy ez nagy meglepetés lenne.
2013. 04. 27. 11:19
kolok
végre... akkor már nem érzem "annyira" hülyének magam a véleményemmel! :)
2013. 04. 27. 12:08
Darkpista
4. körös pick-re Jesse Williams?
2013. 04. 27. 13:28
despota
a Bowl.hu prospect ismertetőjében Wilforkkal hasonlítják össze uh ideális lenne.
2013. 04. 27. 12:11
cescf4
számomra inkább az a kérdés hogy nem érte volna meg inkább Patterson-t behúzni az első kör végén ezzel bukni azt a +2 picket(3. és 4. körösöket - 7. körben már nagyon nincs értelmes játékos)

majd az élet eldönti, annyira nem szomorkodom Dobson miatt inkább ezt a Harmon picket nem értem
az egy dolog ő kell(1000% h jobban értenek hozzá) de mégis ki elől akartuk elvinni egy előzőleg UDFA-nek tippelt játékost???
2013. 04. 27. 12:30
A hetedik körben nincs értelmes játékos?Dennard?
2013. 04. 27. 13:01
cescf4
nyilván vannak kivételek, ahogy azt is látjuk hogy UDFA-ből is lehetnek sztárok az NFL-ben, de azért Dennard-dal is befürödhetünk volna ha nem "kegyes" az ítélet, nem véletlenül csúszott tavaly annyit

plusz minden drafton nem fogunk 1 TB-t v Dennardot húzni a késői körökben... (nyilván meg kell próbálni, csak nagyon kevés rá az esély)
2013. 04. 27. 14:46
bence.szel
Patterson állítólag buta és nem nagyon lett volna esélye megtanulni az offense sémáinkat. BB is ezt hangsúlyozta ki Dobsonnal kapcsolatban, h rendkívül intelligens. Interjúztatták és magyaráztak neki vmit, egyből megértette, sőt később mikor visszatértek rá akkor emlékezett és el tudta magyarázni. Érti a sémákat, tud változtatni a routeokon, ha a defense kedvezőtlenül áll fel számára, meg ilyenek. Én Terrance Williamst akartam meg Markus Wheatont de utánuk ő jött, így utólag Wheaton alacsonyabb is szóval max Williamst vittem volna helyette.
2013. 04. 27. 14:48
bence.szel
uhh bocsi, ez a 12.11es cescf4 hozzászólásra ment :)
2013. 04. 27. 12:18
cescf4
Collison akkor 43-as D#-ben(amit játszik a csapatunk -ha jól tudom-) hol lehet játszatni? megy ő is már most sem gyenge LB sorba?
2013. 04. 27. 12:18
cescf4
2013. 04. 27. 13:00
Az edzőtáborig nem fog szerintem kiderülni, hogy mi az elképzelés a védelem alapsémáját illetően. A 2011-es, 2012-es és 34 központúbb felállás közül bármelyik elképzelhető - nyilván utóbbira van kisebb esély.
2013. 04. 27. 12:48
Bulow
Ahogy látom még egy csomó jó OL vant bent...
2013. 04. 27. 13:23
DM
4:John Simon DE
7:Marcus Davis WR
7:Oscar Johnson OG
7:Bacari Rambo SS
2013. 04. 27. 13:43
despota
Barrett Jones OG??
2013. 04. 27. 14:12
DM
a 4. körben ötödikként választunk lehet esély egy lecsúszott magasan kvalifikált Játékos behúzására mondjuk DT kellene még amit persze nem írtam be nagy valószínűséggel a 4.-ben Jesse Williams mondjuk :)
2013. 04. 27. 14:21
despota
a Bowl.hu prospect ismertetőjében Wilforkkal hasonlítják össze uh ideális lenne.
2013. 04. 27. 15:01
DM
Barrett Jones.-t elviszik előlünk ahogyan Pugh.-ot is vitte a ........ Giants :D amúgy persze jó lenne,de most ami fontosabb az Baby Vince mellé\helyette\ egy fiatal dinamikus csóka
2013. 04. 27. 14:50
bence.szel
Jesse Williams adná! :) de mivel annyira nem bízom a donald jones-michael jenkins duóban én mindenképp behúznám, ha bent lesz Quinton Pattont! szerintem sima 2. körös prospect a forma , slotban és vertikálisan is használható! nem is értem mit keres még bent...
2013. 04. 27. 15:00
cspeti98
A 7. körben valószínű hogy még elérhető lesz Marquess Wilson szerintem őt fogjuk behúzni, de Pattonnak is örülnék.
2013. 04. 27. 15:02
DM
Akkor bejön a jóslatom amikor lehurrogtak páran,hogy ugyan az a stratégia lenne mint amikor RB.-ket húztunk :D most WR.-ket fogunk :)
2013. 04. 27. 15:03
_bb
Collins egy igazi S/LB hibridnek tűnik, nagyon atletikus, gyors és erős...már csak azalapján is, ha a számait összehasonlítjuk a combine többi nagyobb S, vagy LB résztvevőjével. Nagyon jó a DoM által írt MEI rankings. Ugye középsuliban még irányítóskodott is, szóval talán játék-intelligenciában sincs hiány. DE-ként tényleg nem lenne értelme a darálóba küldeni...szerintem ezzel betettek Spikes hosszabításának és a csapat a Mayo-Hightower-Collins egységre alapoz.

Dobson nagyon jó fizikai mutatókkal bír, ezek terén felveszi a versenyt Pattersonnal, és még karakter problémái sincsenek. Ráadásul bírja a press coverage-t, ami mint tudjuk a patsnél az egyik mérce a WR-ek tekintetében. Jó a sebessége, a kezei, kicsit a a lábán még erősíthetne, hogy magasabbra tudjon ugrani a TD passzokért.

A Rutgers párosban már kicsit több a kérdőjel, de itt már tényleg nem marad más, mint a motto ("in Bill.."). Kiváncsi vagyok lesz a WR double-dip, vagy DL, esetleg belső OL pick a továbbiakban.
2013. 04. 27. 15:17
bence.szel
Mélyítés kellett safetybe, Logan Ryan nekem abszolút nyerő húzás. Szerintem OLbe most már nem húzunk 7. előtt és ez jól is van így. Nincs már ilyen értékkel bíró falember szerintem. Ha Jesse Williamst elvinnék előttünk, akkor szerintem trade vagy amit már írtam behúzzuk Pattont, aminek örülnék! :)
2013. 04. 27. 15:37
kolok
Azt értem,hogy kellett a safety depth,de egy UDFA-t a 3.körben? Sztem óriási reach és inkább minőség kellett volna,mint mennyiség.Ott van a két Wilson,DMC,Gregory,Ebner és most 5. (!) safetynek egy számomra teljesen értelmetlenül hamar behúzott pick. Höri reakciója a pickről : SEMMIT NEM TUDOK ERRŐL AZ EMBERRŐL
2013. 04. 27. 15:44
bence.szel
Szerintem is reach volt, de valami oka csak van, hogy őt húzták... Lehet szimplán annyi, hogy nem tudtak letrade-elni és akkor már úgy is kell safety depth, szóval húzzuk ki azt akit amúgy is akartunk.
2013. 04. 27. 15:47
TMR
Nem is tudtam, hogy Höri > BB. Én inkább utóbbinak hiszek, és bízom benne ;-)
2013. 04. 27. 15:52
DM
ez tipikus Tawon Wilson róla is néztünk miért kellett nekünk szintén a 3.körben ha jól emlékszem lehet ez ilyen mágikus draft pick ha 3 körös jön hozzunk el valami ismeretlen játékost
2013. 04. 27. 16:51
kolok
1. Nem mondtam ilyet 2. Azért ha megnézzük Brace,Price,Butler,Tate,Vödör,Maroney vagy a három W. húzást,akkor azért megállapítható h BB is húzott nem kicsi bustokat is. Ő sem tévedhetetlen .Emlékeim szerint Tavon Wilson a 2.korben jött,ahol az én felfogasomban azonnali impact játékosokat érdemes húzni.Engem ő sem győzött meg az első idénye után h olyan csiszolatlan gyémánt volt akit OTT érdemes volt behúzni es most sem értem ezt a húzást hogy egy potenciális udfat,miért kellett 4 körrel hamarabb behúzni.Nyilvan lehet most is azt mondani mint tavaly a Wilson picknel,hogy várjuk meg mi lesz belőle es ebben van is ráció,de ettől most meg sztem nyugodtan lehet kritizálni is bőven ezt a húzást.
2013. 04. 27. 15:57
TMR
Még mielőtt bárki bemérgesedik a hozzászólásom miatt. Azért vagyok egy picit indolens, mert ad1) álmos vagyok és még dolgoznom is kell ad2) a draft másnapján miért kell pálcát törni vki feje felett? Tavaly a Seahawks-ra mondták, hogy rosszul draftolt (C+)...aztán egy év elteltével, már teljesen mást mondanak ugyanazon szakemberek.
2013. 04. 27. 16:01
DM
Én meg baromi másnapos :D :D :D
2013. 04. 27. 16:05
TMR
jó neked ;-)
2013. 04. 27. 16:07
DM
áááá nem nem még mindig szédülök kicsit :D :D
2013. 04. 27. 16:10
TMR
Jó hideg mentatea segít
2013. 04. 27. 17:25
Lucius
Nem lehet, hogy Harmont azért is húztuk be, mert együtt játszott Ryannel? Végül is évek alatt összeszokhattak, ami javíthat a védelem csapategységén. Vagy az nem számít semmit?
2013. 04. 27. 17:45
kolok
Biztos h ez is szerepet játszott
2013. 04. 27. 17:42
Lucius
Ez a Dobson videó mondjuk elég kellemetlen.:)

http://www.youtube.com/watch?v=iWKEeWi2tEM
2013. 04. 27. 18:10
Boston
Külföldi fórumon találtam egy egészen megdöbbentő statisztikát Dobsonról. 2012-ben 92 alkalommal küldtek felé passzt, amiből 0, azaz zéró dropja volt. Ez nagyon durva szerintem...
2013. 04. 27. 18:34
Bruschi85
Meglepett Collins, mert őt későbbre írták, viszont pass rush erősítése még mindig kulcs, és elég jókat olvastam róla simán lehet every down DE/OLB, a felállástól függően, bár 3-4-et írnak hozzá. Egy need kipipálva.
Dobsont, vártuk már végre egy magas WR, aki széleken is képes lehet az elkapásokra másik need is pipa.
Ryan is Cb needre jött, ahol a mélység sosem árt. Róla is elég jó prospect ismertőket olvastam a bowl.hu-n magyarul is.
Aztán jött a szokásos mi a ... van, BB Harmon S szintén zenész a Rutgers secondaryből, akiről konkrétan a szakértők sem tudtak, ez volt a 2. kör meglepetése, viszont a secondary erősítése megtörtént, remélem látható javulás lesz a szezonban.
Hozzászólás a(z) 2013-as NFL draft: második nap után bejegyzéshez