Menetrend

2014-es NFL draft: tight endek I. rész (bevezetés)

2014. 02. 23. 18:38
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek, Offseason 2014

A drafton elérhető tight endek változatos csoportot képeznek, akárcsak az NFL-ben játszó profi elődjeik. Nem lehet olyan rövid definíciót megadni, amely mindenkit jellemez, sem az ellátandó feladatuk, sem a pályán elfoglalt helyzetük alapján.

A combine-on látott teljesítmények alapján a tight endek megítélésében nem következett be jelentős változás Austin Sefarian-Jenkins lábsérülésétől eltekintve, aki az első hírek szerint a draftot megelőzően már nem lesz képes a csapatok rendelkezésére állni fizikai felmérőkön (egyetemi pro-day-jét is ki kell hagynia).

Colt Lyerla és A.C. Leonard a két rovott múltú prospect bizonyította remek atlétikus képességeit és most sokkal előkelőbb szövegkörnyezetben beszélnénk róluk és többre minősítenénk draft értéküket ha el lehetne tekinteni rendőrségi ügyüktől.  Lyerla esetében ez kokain használatot, Leonardnál testi sértést (barátnőjét hajánál, majd lábánál fogva cibált végig lakása padlóján és dobta ki a házból) jelent.

Nem történt olyan esemény, bármennyire is rácsodálkozott az utolsó pillanatban a draft mellett döntő Troy Niklas megjelenésére mindenki, amely letaszította volna Eric Ebront a legjobbnak tartott tight end prospect helyzetéből.

A leendő újoncok elemzése előtt szükségét éreztem egy rövid bevezetőnek a tight endek NFL-ben elfoglalt szerepéről.

Az NFL-ben tight end pozíció megjelölésével rendelkező játékosokat erősségeik alapján három kategóriába csoportosíthatjuk:

- elkapók
- blokkolók
- elkapó/blokkoló

Feladatkörük szempontjából különböző helyet foglalhatnak el a snappet megelőzően a támadó formációban:

- közvetlenül a LOS-nál vagy attól 1 v. több yard távolságra
- közvetlenül a támadófal széle mellett, annak meghosszabbításaként
- támadófal szélétől távolabb, elkapóként
- támadófal mögötti területen

1

Általánosságban elmondható, hogy az irányító lehetséges célpontjai közül, akik a LOS-on állnak (TE, SE az ábrán) nem tudják elkerülni a közvetlen ütközést a védőkkel, ha az ellenfél is úgy akarja, tehát a snappet követően már azért is meg kell küzdeniük, hogy elkezdhessék az útvonaluk futását és tisztára tudják játszani magukat a passzjáték során. A LOS mögött állók (Y, HB) pozíciójukat kihasználva némi előnyben lehetnek azzal a védővel szemben, aki fizikálisan a snappet követően meg akarja nehezíteni a dolgukat.

A passzjátékban előnyös párharc kialakítására a tight endeknek elsősorban a magasságuk és atlétikus képességeik miatt van esélye, hiszen ideális helyzetben a secondary tagjaival szemben komolyabb magassági fölényben vannak, míg a linebackerekkel szemben más sebességet képviselnek a pályán. Idetartozik például Jimmy Graham, Antonio Gates, Charles Clay és korábban Aaron Hernandez által képviselt tight endek csoportja.

Előnyös párharcokra azonban egy tight end sokoldalúsága miatt is esély nyílik. Az elkapásokra és blokkoló feladatokra egyaránt használható játékosok segítségével erőfölénybe kerülhetnek a futójátéknál vagy ezt dinamikus előnyre válthatják passzjátékkal attól függően, milyen játékossal próbálja a védelem semlegesíteni a tight endet. Ők a klasszikus tight endek, a legendás Kellen Winslow nyomdokaiban, akik "támadó falember bőrébe bújt elkapók". Például Rob Gronkowski, Jason Witten és Heath Miller.

A blokkoló tight endek a csapatok többségénél csak epizódszerephez jutnak, de adott helyzetben akár a gólvonalhoz közel, akár kritikus harmadik down játékoknál a passzjátékban is fontos szerepet kapnak, de elsősorban a piszkos munkáért tartják őket. Az sem ritka, hogy szerepüket egy csapat hatodik falemberrel oldja meg, mert nem akar rájuk egy teljes roster helyet pazarolni.

Ez alapján a leendő újoncok elemzésénél az alábbi elnevezéseket használom:

(a) klasszikus tight end [TE], aki blokkoló és elkapó feladatokat is el tud látni, rendelkezik a pályán elfoglalt helyéhez megkövetelt fizikai adottságokkal (beleértve a blokkoló tight endeket is)
(b) elkapó [SE, Y], akit csak nagyobb magassága és testsúlya miatt nem hívnak ténylegesen elkapónak
(c) H-back, hibrid játékosok [HB], akik gyakran a támadófal mögötti területen foglalnak helyet és az előző két csoportnak furcsa keverékét alkotják, akár blokkoló akár elkapó feladatokra is használhatóak

A cbsdraft rangsorában jelenleg négy tight end kapott helyet a top100 leendő újonc között. Összesen 15-en kaptak draftolható, legalább hetedik körös besorolást és további öt játékos van 7.kör vagy UFA státuszban.

Ez hozzávetőlegesen megfelel az elmúlt évek draft eredményeinek:

 

Draft

Top 3 kiválasztott TE drafthelye

Top 100-ban választott

Összes draftolt

2013

21.

35.

47.

6

16

2012

34.

64.

78.

3

11

2011

43.

47.

69.

3

12

2010

21.

42.

70.

5

20

2009

20.

64.

89.

5

20

2008

30.

38.

48.

7

16


Bármennyire is passzközpontúvá vált az NFL és mindenki próbálja kihasználni a tight endek kínálta variációs lehetőségeket, a drafton pozíciós érték szempontjából még mindig nem számítanak a tight endek prémium pozíciónak.

A diagram a Football PlayBook Online segítségével készült.

A következő rész várhatóan kedden jelenik meg a kiemelt, legjobbnak tartott tight endek elemzésével.

Hozzászólások

2014. 02. 23. 19:41
cspeti98
Én nem örülnék ha az első 3 körben TE-t húznánk. Vannak nagyobb hiányposztjaink, pl.: DT,G,C és mi a garancia, hogy JMD ki tudja használni, Hooman, Mulligan és Develin is teljesen mellőzve volt idén.
2014. 02. 23. 19:45
lolvin
Hooman, Mulligan és Develin sem nagyon használható elkapásoknál, Gronkkal azért müködött a dolog, talán tulságosan is...
2014. 02. 23. 20:06
cspeti98
Azért ennél jobban ki lehetett volna őket használni.
2014. 02. 23. 22:29
lolvin
Ebben maximálisan egyet értek veled, nagyon keveset használtuk őket, de ez a hármas semmiképpen sem megoldás a problémáinkra, én nem lennék nyugodt ha velük indulnánk neki a szezonnak, akármennyit is akarjuk használni őket. Nem mondom, h kell még egy ligaelit mint Gronk de Hooman, Mulligan párosnál mindenképpen jobbakra van szükség elkapások terén, a futásblokkolásban rendben vagyunk velük is.
2014. 02. 23. 20:44
piszkosfred
Hooman egykezes td elkapása után nem mondanék ilyet. De Mulligan-nak is volt td-je. JMD sokkal többet kihozhatott volna belőlük.
2014. 02. 24. 09:50
pat68
Egyet értek, Hómanóékat többet használhatták volna, még sok potenciál bennük maradt. Nem igazán kaptak lehetőséget a bizonyításra
2014. 02. 23. 20:18
BaP
Szerintem a TE need, ha van benn playmaker a 3. körig, rá kéne menni.
Ha JMD nem tud rá játékot, akkor köszönjük meg neki ( a '13-as baromságai is elég fájóak voltak) ne engedjünk már még egy olyan eygsíkú, beszari, vacak hívásokkal teli szezont.

A D#-be lesz ember bőven hátrébb is, az O# fal, a G,C kérdés már neccesebb.
2014. 02. 23. 21:46
lipi
én még mindig tartom magam az első két körben kell egy TE nézetemhez. Idén a Red Zone támadásunkban nagyon hiányzott egy minőségi célpont. Hooman, Mulligan nem nevezhető minőséginek. Teljesen más képe lett a játékunknak, amikor Gronk pályára került. (Igen, tudom, hogy azért mert ő Gronk, de azért azt is vegyük figyelembe, hogy azonnal lett TE játékunk). A másik oka annak, hogy szeretnék TE igazolást, az az, hogy ha van egy kise szerencsénk, akkor 60 támadójátékból nem harmincnál lesz Gronk a célpont, csak 20-nál. Win-win szitu.
2014. 02. 23. 23:32
Bulow
Érdekes dolog ez: Gronk és Hörni előtt bőven meg lettünk volna elégedve egy ilyen TE depthszel. Gronk sérülése miatt viszont biztosra kellene menni, illetve persze nagyon csábító gondolat, hogy KÉT Gronk hűlyíti az ellenfelet pl.a RZban :)
2014. 02. 23. 23:37
lolvin
Szerintem nem feltétlenül kell még egy Gronk, csak egy meglévőknél (már ha visszaigazoljuk őket) jobban használható TE...főleg ha Gronk nem tud egészséges maradni, aminek azért van esélye...örültem mikor időnap előtt szerződést hosszabbitottunk Gronkkal és Hörnivel, de ez most kezd kicsit visszaütni...Hernandez meghálálta egy 7.5 milka dead moneyval...Gronk meg a sérülésekkel...ha most Gronk FA mennyivel tudnánk kedvezőbben alkudozni vele?
2014. 02. 24. 11:49
vizi8
Számomra a priorítás az a Guard post a támadó falban, ezt követi egy De(kell oda egy harmadik ember, és nem csak kiegészítő), aztán egy brutális SS.Majd egy center, És csak ezután egy Te, Cb.
2014. 02. 24. 13:17
Levis
Szerintem Gronkot ne cseszegesse senki. Az utolsó centig megéri a pénzét. Nem tehet róla, hogy az a hentes annyira beleszállt. Bármelyikünk kapna egy ilyen ütést bottal járhatnánk életünk végégig, de legalább is pár évig biztosan.

Tartom magam a véleményemhez, hogy a drafton SS DMC mellé, DE, LB, TE, G, C kellene behúzni. Baby Vince vissza fog térni és hozni fogja a formáját. Ráadásul a fiatalok tőle fognak tanulni, nem keveset. Egy Hörni féle TE kellene nem egy Gronk típusú. Hooman nagyon jó az elkapásoknál is nem csak a blokkolásoknál csak sajna nem lett eleget foglalkoztatva. Szerintem bizonyította. A többi aprópénzért maradhat. CB-t és WR-t szerintem az FA piacon kellene nézni és nem a drafton. Kell TB-nek egy megbízható elkapó!
2014. 02. 24. 14:37
lolvin
Igazad van, Gronk nem tehet a sérüléseiről...csak ez nem igy müködik az NFL-ben, a sérülések az üzlet része, ha valaki nem tud tartósan a pályán maradni az nem fog annyit keresni mint aki képes egészséges maradni, tehet róla nem tehet, senkit sem érdekel...
Hozzászólás a(z) 2014-es NFL draft: tight endek I. rész (bevezetés) bejegyzéshez