Menetrend

A Brady 6-os

2011. 04. 10. 23:38
Szerző: _bb
Kategória: Cikkek
A hang a vonal másik felén Tom Bradyé volt, s a szavak, melyeket mondott felejthetetlenek. Ez az, amit jóbarátjának és korábbi Michigan Egyetem beli csapattársának, Aaron Shea-nek mondott: Ne feledkezz el rólam.
 

2000-et írtunk, és Brady negyedikszámú irányítóként kapaszkodott a New England Patriots keretébe. Shea, a Cleveland Browns azévi negyedik körös választásaként úgy tűnt, nagyobb biztonságban van. Brady és Shea közel álltak egymáshoz a Michiganen, ugyanabban a társasházban éltek, ugyanakkor most különböző városokban vágtak neki profi karrierjüknek. S bár Brady látszólag mindig dagadt az önbizalomtól, talán mégis volt egy halvány kétség benne azt illetően, milyen irányba is tartanak a dolgok.  Szóval ezt mondta Shea-nek. Ne feledkezz el rólam. Manapság már nevetnek ezen az emléken.


Amikor még egy volt a sok közül 

Brady feltűnése és bajnokká válása hatodik körös választás létére (összeségében 199. választás, hetedik az irányítók közt), egy felejthetetlen történet, az egyik legjobb a játék történetében. Az ESPN egy dokumentumfilmben emlékezett meg róla, melynek címe "The Brady 6".  A "The Brady 6" arra a hat irányítóra utal, akiket Brady előtt választottak ki a 2000-ben tartott börzén. Szóval amellett, hogy lejegyzi Brady útját a kaliforniai San Mateoból az NFL csúcsáig, Chad Pennington (No. 18, Jets), Giovanni Carmazzi (65, 49ers), Chris Redman (75, Ravens), Tee Martin (163, Steelers), Marc Bulger (168, Saints) és Spergon Wynn (183, Browns) életéből és karrierjéből is felvillant néhány részletet.  Hívhatták volna akár a "The Brady 7"-nek is, minthogy a magasan képzett Drew Henson (az irányító, akivel rotációban játszott a Michiganen Brady a senior évében) is nagy részét képezi a történetnek.

Shea megemlékezett Brady karrierjének erről az egyszer fenn, egyszer lenn típusú időszakáról és arról, hogy Brady milyen nemesen kezelte a versenyhelyzetet, és ennek kapcsán mondta: "Úgy vélem ez az egyik fő oka annak, hogy ő ma az, aki."  S szintén ez az egyik fő oka annak, hogy Brady a 199. helyig esett. Ahogy Bill Belichick edző magyarázza, a nagy kérdés a Patriots számára a börzére készülve az volt: Ha Brady annyira jó, akkor a Michigan látszólag miért próbálta folyamatosan lecserélni Hensonra?  Ami különösen feltűnik az egyórás dokumentumfilm alatt, az az, hogy a "199." mennyire egybeforrt a ma 33 éves Bradyvel, még azt követően is, hogy három Super Bowl győzelemre vezette a Patriots csapatát és immár a 12. idényét kezdi. A legerőteljesebb pillanat az, amikor Brady a draft napjára (amikor egy hosszú sétára ment a kaliforniai szomszédságban a szüleivel) visszaemlékezve teljesen elérzékenyül, s 11 másodpercnyi szótlanság után a könnyeivel küszködik mikor a draftnapi csalódást magyarázza. 

Tom Brady Sr.: “Elhitették velünk, hogy a második vagy harmadik körben fogják kiválasztani. Csak hívták a többi irányítót, mi meg le voltunk döbbenve. Nagyon fel voltunk zaklatva.” 

Tom Brady Jr.: “Látod, hogy valakit kiválasztanak, és tudod, hogy még legalább kilenc húzás, mire megint egy olyan csapat jön, amelyik egyáltalán érdeklődik irántad. Elég aggasztó helyzet. Emlékszem lenn voltam a negyedik körben, majd jött és ment az ötödik, és csak vitték a többi fickót." 

Tom Brady Sr.: “A hatodik kör elején azt mondta 'Ki kell mennem a levegőre.' Felkapott egy baseball ütőt és elindult az utcában.” 

Tom Brady Jr.: “Nem akartam ott ülni és a reményekbe kapaszkodni. Inkább el akartam terelni a gondolataim.” 

Tom Brady Sr.:
“Végül visszajön a házba és kb. a hatodik kör 22. választásánál járunk. Szegény srác. És a feszültség a házban elviselhetetlen." 

Tom Brady Jr.:
“Emlékszem, hogy sétálni mentünk a környékre Édesanyámmal és Édesapámmal. Annyira sokat tettek értem. Olyan mélyen érintette őket is, mint engem. Végül, amikor a Patriots hívott, roppant izagtott lettem 'Nem kell biztosítási ügynöknek mennem. Istennek hála, hogy ide választottak.'." 

Ritkán látni Bradyt, aki mindig oly fegyelmezett és választékos a nyilatkozatait illetően, ennyire nyíltan elérzékenyülni. 

Shea már látott ilyet, főleg annak köszönhetően, hogy Brady mellett volt karrierje legmélyebb pillanatai közül néhánynál, mint például amikor azon gondolkodott, hogy a Michiganből a Kaliforniára megy át. "Egyszerűen nem volt ott boldog, nem hagyták játszani." - meséli Shea.  De a távozás helyett Brady inkább a még keményebb munka mellett döntött.  "Pont felettem volt a lakása és hallottam, amint hajnali hatkor nekivág, hogy a stadionban lépcsőzzön." - emlékszik vissza Shea. "Senkinek sem árulta el. Valószínűleg én voltam az egyetlen, aki tudta, hogy egyedül is edzi magát, mielőtt a csapattal közös edzésen vett volna részt."  Shea szerint ilyen fából faragták Bradyt. Amikor legnagyobb volt a kihívás (ha épp a michigani ranglista alján volt, Hensonnal kellett megosztania az irányítói posztot vagy csupán 199. kiválasztott lett a börzén), akkor kezdett még annál is inkább hajtani. 

Ez áthatja az egész "The Brady 6" filmet, akárcsak azok az idők, amikor Brady felemelkedésének időszaka összekapcsolódott az előtte választott irányítókéval. A 2000-es Pro Football Hall of Fame előszezon meccsen például a Patriots a San Francisco 49ers csapatával nézett szembe. Carmazzit úgy tűnt lefagyasztotta a pillanat, míg Brady teljesen elemében volt, s a pályafutásuk hamarosan teljesen ellentétes irányt vett.  Az irányítók közül, akiket Brady előtt választottak a 2000-es börzén, egy se szúrta jobban a szemét Bradynek, mint Carmazzi, mert, ahogy Shea emlékezett: "Tommy óriási 49ers szurkoló volt. Mindig arról vitáztunk melyik volt a jobb, a '80-as évek 49erse vagy az én '85-ös Bearsem. Joe Montanaért teljességgel rajongott."  Brady több okból is nagyra becsülte Montanát, melyek közül az egyik, hogy nyomás alatt is nyugodt tudott maradni.

Brady hasonló tehetséggel bír, és ez az, ami feltűnt Wynn számára, akit 16 hellyel Brady előtt választottak a Southwest Texas State egyetemről.  "Visszagondolok 10 évvel ezelőttre, mikor még a suliból éppen kikerült kölykökként, nem éreztük nagy dolognak, hogy irányítóként játszhatunk az NFL-ben." - mondja a 32 éves Wynn, aki jelenleg energia kereskedelemmel foglalkozik Houstonban.  "Fiatal voltam és naív, de Tomot látva abban a szituációban, látszott, hogy megvan benne az a 'valami', felvette a nyomást, és szemrebbenés nélkül birkózott meg vele. 10 évvel ezelőtt elég könnyű volt engem zavarba hozni, és ez az, amit nagyon lenyűgözőnek tartok benne. Hisz ugyanabban a helyzetben voltunk, és ő nagyon jól kezelte, nálam sokkal jobban."  Wynn két évet játszott az NFL-ben, egyet Clevelandben, egyet Minnesotaban, mielőtt végül a Kanadai Futball Ligában (Canadian Football League) kötött volna ki. Mikorra a CFL-be szerződött, Brady már megnyerte a Patriotscal az első Super Bowlt a háromból.  "Az egyik kérdés, amit fel lehet tenni magadnak az, hogy 'Mi lett volna ha te lettél volna New Englandben, ő meg Clevelandben?', de azt gondolom ő azok közül egy, akiknél ez nem számított volna." - mondja Wynn.  "Tedd őt Clevelandbe, Minnesotaba, Tampaba, akárhova, és működni fog, megtalálná a módot arra, hogy elvégezze a munkát. A megfoghatatlan dolgok azok, melyek kiemelik az ő pályafutását. És ez nem sértés a lábmunkáját, vagy a karját illetően, csak egyszerűen itt sokkal többről van szó."

Ebből a sokkal többől találunk a "The Brady 6" c. filmben. Shea, aki hat évet játszott az NFL-ben és most a Clevelend Browns alkalmazásában dolgozik értékesítőként, már csupán nevet az emléken, hogy Brady egyszer felhívta, hogy emlékeztesse, hogy ne felejtse el. "Ez akkoriban volt, amikor még Tommy Brady volt, és nem Tom Brady." - mondja. "De valójában még mindig ugyanaz a fickó."  Ez az, amiért mikor Shea fia megszületik később az év folyamán, majd Brady lesz a keresztapja. Vannak kötelékek, melyek sohasem gyengülnek, és történetek, mint Brady felemelkedése a 199. helyről, melyek sohasem válnak unalmassá.  Egy másik Shea által mesélt történet a 2001-es holtszezonból való. Mindketten épp túljutottak újonc évükön, Brady a Patriotscal, Shea a Browns-szal.  "Egy esküvőn voltunk épp, és azzal állt elő, hogy 'Ki fogom verni Drew Bledsoe-t.' Épp csak lazán dobálgattunk, én meg mondom 'Ugyan már Mester, Drew Bledsoe-ról beszélsz, egy Pro Bowl irányítóról." - emlékszik vissza Shea, ahol a "Mester" kifejezés, azokra a napokra utal, amikor a SEGA "Bill Walsh College Football" nevű játékával játszottak a Michiganen.  "Erre csak keményebben kezdte dobálni a labdát, és látszott az az elszántság a szemeiben. Nem volt rajtam kesztyű. Amolyan 'vegyük lazán' jelleggel. Abban az évben, amikor Drew megsérült, tudtam, hogy Tom nem fogja hagyni, hogy visszakapja a helyét." 

Shea egy másik emléket is megosztott abból az időből, amikor a San Diego Chargers csapatával volt és a Brady által vezetett  Patriotsot fogadták a rájátszás második körében [AFC Divisional Round].  “Nálunk ücsörögtünk, és a Ravens-Colts meccset néztük, és a szakmáról beszélgettünk. Sérült voltam, szóval én nem játszhattam a meccsen, és azt mondta 'Egyébként mondok neked valamit, holnap el fogunk verni titeket.' Nagyon komolyan nézett rám, még a feleségem is odapillantott, én meg azt mondtam 'Megőrültél haver, a miénk a legjobb csapat az NFL-ben." - emlékszik vissza Shea.  "Elkezdett végigmenni a csapaton, sorolva 'Ez a fazon túlértékelt, minden dupla mozdulatnál megverik, és az egyik safetytek egész nap szenvedni fog miattam.' Minden, amit a gyengeségeinkről mondott, igaz volt. A meccs után mondtam is neki, hogy jön 25,000 dollárral. Kérdi 'Mért?', én meg mondtam neki, hogy a rájátszásért kapható bónusz a lányom taníttatására kellett volna [college 529 plan]."  A "The Brady 6" tele van hasonló történetekkel. 

  

Forrás: Mike Reiss, ESPN Boston.com, Boston Herald

Hozzászólások

2011. 04. 11. 08:41
lesliemus
gyerekek, ez félelmetes!!! nagyon köszönöm a cikket! jó lenne látni és "hallani" ezt a filmet! :-) go pats!
2011. 04. 11. 08:52
lesliemus
három bajnoki cím után is zokog, ha a draft napjára gondol! apám, ez az ember nem semmi!!! örülök, hogy nálunk játszik! go tom, forever!!!
2011. 04. 11. 09:51
HA tudtok, tegyetek be kérlek majd egy linket a filmhez.

Nagyon megindító, ahogy nyilatkozik.... várom a filmet :)
2011. 04. 11. 11:13
_bb
Ha valakinek esetleg kimaradt volna ez a korábbi videó, ugyan ebben a témában (The top 10 NFL draft steals of all time: Tom Brady):
http://www.nfl.com/videos/nfl-game-highlights/09000d5d8022063d/Top-Ten-Draft-Steals-Tom-Brady

...egy másik, youtube-os link a filmhez: http://youtu.be/WqIel8hqFtQ
2011. 04. 11. 12:07
non4m3
köszi a cikket!!!

TB 4 PREZ!!!
2011. 04. 11. 12:17
non4m3
azt lehet tudni hogy miért 12-es a mezszáma? bledsoe ügye 11es volt, vajon ezzel is azt akarta sugallni hogy ő jobb lesz nála?
2011. 04. 11. 17:27
szeder
Meg lehet ezt a filmet szerezni vhonnan?
2011. 04. 11. 18:06
ha jól tudom holnap megy le kint is, szerintem utána biztosan fenn lesz torrent oldalakon. Amint találok linket, berakom majd ide. :)
2011. 04. 12. 01:16
Zarathorn
Basszus csak az előzetest néztem meg de már a hideg futkározik a hátamon... Az egész filmet látni akarom!!!!
2011. 04. 12. 18:42
LaFleur
Pénteken 10.30 és 16.30 ESPN America.
Már alig várom! Nekem Brady maga a football, miatta vagyok az akit a háta mögött úgy hívnak : "NFL buzi..."
2011. 04. 13. 03:10
megnéztem most live, eszméletlen jó!! mindenki szerezze meg aki tudja!

Szezont akarok!!!!!!!!!
2011. 04. 13. 10:29
Zarathorn
Leakarom tölteni link torrent bármi de meg akarom nézni!!!!
2011. 04. 13. 16:29
2011. 04. 13. 19:22
kubai
engem oda nem enged beregelni... nincs valakinek egy login-je oda??
2011. 04. 13. 19:44
deze75
feltették az enkórra hd-ban
brutál
2011. 04. 13. 20:46
Megnéztem, kötelező darab minden szurkolónak :)
2011. 04. 13. 20:47
Brady_12_
2011. 04. 13. 20:54
non4m3
köszi Danna, megy DVD-re :D
2011. 04. 14. 10:47
Egonba
A TYT-esnél csak nekem csúszik el brutálisan a hang meg a kép?
Ha igen, akkor tudnátok ajánlani valami lejátszóprogramot, mert így teljesen élvezhetetlen :(
2011. 04. 14. 14:30
egy12es
Ha valaki feliratozná egész életemben hálás lennék,ugyanis az angol nem tartozik tanult nyelveim közé:S köszönöm
2011. 04. 14. 20:10
Brady_12_
Egonba:
Mirillis splash pro HD player.
2011. 04. 14. 20:29
kubai
Nekem elég lenne egy angol felirat file is :)
2011. 04. 14. 21:05
Egonba
Brady_12_: Nagyon szépen köszönöm, hogy megoldottad a problémámat!!!
2011. 04. 14. 21:42
karuly
Sziasztok!
Hogy lehet meghívót szerezni az nkórra?
Üdv!
2011. 04. 15. 11:59
A kalózöblön is fent van. Csak egy seed (volt tegnap), de elég gyorsan lejött.
2011. 04. 15. 12:11
non4m3
én szívesen lefordítanám, csak nem találom az angol feliratot
2011. 04. 15. 13:19
focilap
A legnagyobb baj pont ez a fordítással kapcsolatban, hogy nagy valószínűséggel nem lesz angol felirat hozzá.
2011. 04. 15. 23:37
Zarathorn
Megnéztem a filmet....

Szavakat is nehezen találtam amikor végignéztem...

Aki tudja nézze meg!!!!
2011. 04. 16. 12:17
kyobalu
Sziasztok!
A Pirate Bay-en fent van!Nem kell regisztrálni, bárki húzhatja! 1,04 GB, mp4-es formátumban, pöpec minőségben!

http://thepiratebay.org/torrent/6318396/Year_of_the_Quarterback_-_The_Brady_6.mp4

Megéri!!
Remélem segítettem!

Go Patriots!
Go Welker!!!
Hozzászólás a(z) A Brady 6-os bejegyzéshez