Menetrend

A célkeresztben Dion Lewis és David Andrews

2015. 10. 08. 12:30
Szerző: Paul43
Kategória: Cikkek

Minden évben van olyan játékos, aki meglep minket teljesítményével. Számomra idén két ilyen játékos is van. Dion Lewis (RB) és David Andrews (C).

Míg Lewis már 2011 óta az NFL tagja, addig Andrews idén került be a ligába.Dion Lewis

Lewis az a fajta futó, akit testfelépítéséből (5’8, 195) fakadóan nem sokan gondolnak alkalmasnak a középső futásokhoz, hanem kizárólag a szélső, gyors playeknél illetve az elkapásoknál  jöhet szóba. De ez közel sincs így. Bár nem egy hegyomlás a fiú, mégis bátran bemegy a tömegbe és legtöbb esetben pozitív mérleggel fejezi be a  playt.

Ahogy az Bill Belichickre jellemző, Lewisnál is ki tudja aknázni a benne rejlő lehetőségeket. Míg a 2011, 2012, 2014-es szezonokban összesen ért el 36 kísérletből 171 futott yardot és 2 TD-t, addig csak idén 3 mérkőzésen volt 30 futási kísérlete, amiből 146 yardot és 2 TD hozott össze. Emellé, 3 év alatt összesen 3 elkapása volt, 21 yardért, Bradyvel pedig 15 elkapása, 179 yardét. Igen érdekes és tanulságos, hogy egy megfelelő csapat mit ki tud hozni az emberből.

Lewis már a középiskola alatt is figyelemreméltó dolgokat csinált. 3-os gimnazistaként már 12,9-es futott yardátlaggal rendelkezett, 79/979/14-es (futási kísérlet/yard/TD) mérleggel. Ezt végzősként még tovább tudta javítani, hiszen utolsó évében 88/1.243/23 volt a mérleg és ezek mellé jegyzett még 2 punt return TD-t és egy elkapottat is. 14,1-es yardátlaga volt és 4 alkalommal is elérte a 250 yardot egy meccsen.
A foci mellett a gimi atlétikai csapatát is erősítette.

Érettségi után a Pittsburgh Egyetemen kötött ki, ahol két évet töltött el. Ez alatt a 2 év alatt 544/2.860/30-as statisztikát pakolt össze a földön, míg mellé 52/405/1-t a levegőben. Másodévesként a szaklapok a legérettebb („most complete”) futónak kiáltották ki és a szezon elején a top5 Heisman várományos között emlegették. Mindezek mellett az All-America csapatba is beválasztották és egy csomó egyéb díj legesélyesebbjei között tartották számon.

Nem csoda hát, hogy az első két év után, 2011-ben, azonnal jelentkezett az NFL-be. Lehet nem kellett volna. A 2011-es Drafton Lewis a 149. helyen, az 5. körben kelt el, az Eagles csapatához került. 2013. áprilisában eltradelték a Brownshoz, ahonnan 2014. augusztusában kitették, miután a teljes 2013-as szezont lábtörés miatt IR-en töltötte. 2014. szeptember elején leigazolt a Coltshoz, de ott egy hét után megváltak tőle.
Ezután következett pát hónap szünet, mígnem a Patriots kvázi szilveszteri ajándékként, 2014. 12.31-én leigazolta („future/reserve contract).

Mivel Blount egy meccses eltiltást kapott, így Lewis megkapta a lehetőséget, hogy pályára lépjen a szezonnyitón a Steelers ellen és azóta él is vele. 2 fumble-ja ellenére élvezi még a csapatvezetés bizalmát és a legtöbb snapet is ő kapja.

Lewist sokan a korábbi Pats RB, Kevin Faulk, utódjaként emlegetik. Hasonló testfelépítés, ugyanaz a mezszám (33), hasonlóan hatékonyak középen viszonylagos kis testfelépítésük ellenére és az elkapásoknál is remekül segítik az irányítót. Ezt emelte ki Ivan Fears (Pats RB coach) is, amikor korábban Lewisról kérdezték.
Mindezek mellett az első 3 mérkőzés alatt, Lewis produkálta a legtöbb miss tackle-t (20-at), mindezt úgy, hogy a listán levők közül ő kapta a legkevesebb futási lehetőséget és a második legjobb RB az elkapások tekintetében.

Tudom, még csak 3 meccsen vagyunk túl és bármi megeshet, de ez a Csipkerózsika sztori már eddig is figyelemre méltó. Egy játékos, aki 3 aktív szezonja alatt 3 csapatnál is megfordult, sosem volt tényező a pályán, most talán magára talál és megmutatja miért is volt évekkel ezelőtt esélyes a Heisman Trophy-ra.


David Andrews

Éveken keresztül problémás pozíció volt a Patriotsnál a center. Tavaly a vezetés végül is draftolta Bryan Storkot, aki bár hosszú sérülés listát hozott magával az egyetemről, mégis reménység volt sokak számára. A tavalyi teljesítménye erre a pozitív véleményre rá is játszott és már kezdtünk megnyugodni, hogy a következő évtized kezdő centere meg is van. De a sérülés egy olyan valami, ami a legígéretesebb karriert is parkoló pályára teheti, főleg ha ez az agyrázkódással van kapcsolatban. Az egyetlen értelmes csere Ryan Wendell volt, aki azonban sosem nyújtott kiemelkedőt középen. Így BB, a tőle szokásos módon, kikukázta a semmiből az ifjú Andrewst.

Érdekes, hogy középiskolai és egyetemi előélete ellenére Andrews senkinek sem kellett a Drafton. Bár ennek ő talán örülhet is, mivel így az aktuális Super Bowl győztes csapathoz került, ahol a sors úgy hozta, azonnal kezdő lett belőle.

Andrews a középiskola első két évében oda-vissza játszott, azaz OL és DL posztokon is szerepet kapott. Az utolsó két évében pedig kirobbanthatatlan lett a center helyéről. Ezalatt a két év alatt róla egyetlen egy sacket sem kapott az irányító. Annyira jó teljesítményt nyújtott, hogy 3 csillagos jelölt lett belőle a gimnázium végén és a Michigan és a Duke is a soraiban akarta őt tudni. De Andrews keményvonalas Georgia fanként a Bulldogokat választotta.

Első évében 10 meccsen kapott szerepet, azonban másodévesként már övé volt a kezdő pozíció és innentől kezdve kiválóan védte Aaron Murrayt éveken keresztül. Harmadéves szezonja előtt benne volt a legesélyesebbek közt, akik a Rimington Trophy-t elnyerhették (ez a legjobb centernek járó díj). Végzősként az éves szavazáson hatodik helyen végzett a centerek között és beválasztották a SEC második All-Star csapatába (All-SEC).

A Draft előtt szinte mindegyik elemző dícsérte a játékintelligenciáját. Gyorsan tanul, érti a feladatát, jól választja a ki a blokkolandó emberét. Mindezek ellenére, akárcsak Wendellnél, a testfelépítést nem tartották NFL késznek. Túl kicsi (6’3, 293) mondták róla sokan. Hiába a 3 éves kezdő tapasztalat a Gerogiában, hiába nem engedett itt sem sacket az utolsó két évében, a szakértők nem látták esélyesnek, hogy bárki is draftolja. Annyira nem tartották jelentős szereplőnek, hogy a Combine-ra sem hívták meg. De valaki ott volt a Georgia Pro Day-en, aki külön kis edzést is tartott vele. Igen, ő nem más, mint Bill Belichick.

A fiatal center az edzőtáborban is kifejezetten jól teljesített és  Wendell valamint Stork sérülése miatt sok játékidőt kapott a pre-season meccseken is.

Andrews szerepe jelenleg megkérdőjelezhetetlen, az egyetlen OL játékos, aki az első 3 meccs összes támadó játékánál a pályán volt. Van még mit tanulnia, de minden elárul róla, hogy BB-ék eddig minden meccsen őt nevezték kezdőnek és fenn is hagyják a pályán.
Kérdés mi lesz vele, ha Stork visszatér (ha visszatér és a kérdés mikor), de az már most biztos, hogy helye van a csapatban. Nem volt sérült korábban, komoly egyetemen edződött és nem ijed meg olyan DL-től sem, mint a Bills-é.

Ő is nagyon friss hús, de vele a fedélzeten talán újra remélhetjük, hogy hosszú évekre megvan a centere a csapatnak.

Hozzászólások

2015. 10. 08. 12:52
tottingetosz
Köszi! Király cikk!
2015. 10. 08. 14:05
DefenseFan
Thx nagyon jó cikk
2015. 10. 08. 14:15
cellranger
Egyrészt nagyon jó cikk, másrészt csak erősíti a megérzésemet. Nekem mindkét játékos szimpatikus. amolyan elfelejtett emberek, akik aztán nálunk bizonyíthatnak, szárnyra kapnak. 3 meccs nem túl sok, de nagyon biztató előjelekkel szolgál. Szimpatikus mindkét játékos, jó tudni róluk többet.
én úgy gondolom, hogy helyük van a csaptban és gyűrűt érdemelnek :D ;)
2015. 10. 08. 14:29
Tzimisce
Nem értek egyet a center kérdéssel.
Connolly, bár RG volt, remek volt centerként is. Én sose szerettem Wendellt, lehet, hogy azért mert párszor kiütötte a helyéről Connollyt.
Szerintem 2007 óta nem nagyon volt gondunk a fallal, bár tény, hogy tavaly év elején lassan állt össze a fal.
Arra viszont én is kíváncsi leszek, hogy ha van egy Stork aki csak C, és egy Andrews, aki szintén csak C, ki hogyan fog játszani.
2015. 10. 08. 18:13
hopi46
Sajnos úgy tűnik, hogy Stork hosszútávon nem megoldás. ("agyrázkódás-hajlam")
2015. 10. 08. 14:51
Arsenal
"De valaki ott volt a Georgia Pro Day-en, aki külön kis edzést is tartott vele. Igen, ő nem más, mint Bill Belichick." Állati edző, szeme, mint a ...!!!
2015. 10. 08. 18:11
hopi46
BB játékosokat keres, nem neveket...
Ráadásul munkamániás.
2015. 10. 08. 15:14
Kollega
Én meg ezt a Lewis ügyet nem értem. Nem hinném, hogy ő lesz Faulk utódja (13! szezon, ezzel ne viccelődjünk már!), de jól használható a gyerek. Clevelandbe meg nem kellett a kivénhedt McGahee mögé? Mi van már? Ráadásul a yardátlaga sem lett több minálunk.
2015. 10. 08. 18:10
hopi46
A yardátlag nem döntő, akkor és annyit kell futni amikor és amennyit kell.
A Faulk utódot nem szezonszámban mérjük, hanem "feladatellátásban"! Ma 13 évig szinte senki sem fut.
2015. 10. 09. 02:18
kisdef
2015. 10. 08. 17:36
mammut
Köszi a cikket!
"nem egy hegyomlás a fiú" - ez nagyon tetszett :))
2015. 10. 08. 18:50
narbony78
Éppen most írt alá 2 évre Lewis!
2015. 10. 08. 18:52
narbony78
4,4 M dollárról szól a fáma...
2015. 10. 08. 18:52
hopi46
ESPN:
Lewis-el szerződést hosszabbított a Pats 2017-ig, 5 millió dollár,(2,6 alap, 2,0 ösztönző, 600ezer bónus)
2015. 10. 08. 20:45
1976gabi
BB marha jó srácokat szedett össze.a többi edző jöhet hozzá tanulni.nekem Andrews nagyon kellemes meglepetés.
2015. 10. 08. 21:48
Burkus
Zseniális a kukázásban (is). Egyszerűen nem értem, hogy hogyan lehet ennyivel jobb a többi edzőnél, de egy csomó mindenben előttük jár. Nemcsak egy-egy játékos megtalálásában, de a játék, a stratégia folyamatos megújításában is. Anno Gronk draftját is minden elemző komoly kockázatnak mondta a hátsérülése miatt és hogy bejött neki a döntés.
CB-t/futó futót tanulhatna meg valahogy draftolni/kukázni. Meg talán WR-t, az még egy hagyományosan sikertelen projekt, bár Welker sem az volt a Miaminál, amivé nálunk vált, ahogy Edelman 7. körös draftja is nagy húzásnak minősül utólag. (Bár ma sem tudom, hogy tulajdonképpen mire is szánták eredetileg.)

Stork szerintem sajnos Mike Wright-szindróma, attól félek.
2015. 10. 08. 22:23
Tzimisce
Szerintem Edelman a multifunkcionalitása és az akarata miatt került be. De hetedik körben már szinte mindegy mit húzol, maximum arról lehetett szó, hogy kellett UDFA-ként, és nem akartunk másokkal versenyezni érte.
2015. 10. 09. 14:09
fatman
sztem az lehet mögötte, hogy BB a játékosintelligenciára megy rá, és a fejleszthetőségre... de ezzel aztán élni is kell, és vszleg ezért van, hogy aki elkerül tőlünk, az máshol nem válik be annyira, mert nem tudják kihasználni az intelligenciáját... persze csak találgatok... :)
2015. 10. 08. 23:48
komzoz65
A kényszer nagy úr. Nekünk, a folyamatos jó szereplés miatt, nem lehet a nyilvánvaló tehetségeket hajszolnunk.

Problémás, sérülésekkel bajlódó, félreértett, mások által eleve, vagy már leírt tehetségeket kell az elképzelt hadrendhez beállítani minden évben, miközben szinte minden évben kulcsjátékosokat kell elengednünk, hogy beférjünk a sapka alá. Hihetetlen az, hogy ez majdnem mindig sikerül. Talán 2013 volt, amikor ez nem jött össze, és Hernandez nem tervezett kiesésese, valamint sorozatos sérülések miatt túlságosan meggyengült a támadó alakulat, de ezt is parádés gyorsasággal tudták korrigálni.

Ez egyébként jól megmutatja, hogy a gyengébb csapatok és a sikeres csapatok között a szakmai stáb jelenti a legnagyobb különbséget. Stabil, elkötelezett és zseniális edzői kar jelenti egy csapat gerincét semmi más. Ezek nem mindig követik a trendeket, hanem maguk is alakítják.

Most mi a futás tekintetében kissé szembe megyünk az általános trenddel, mely szerint kiegyensúlyozott passz és futás arány kell. Mi ezt cáfoljuk a kvázi elkapó -futó szerepének folyamatos növelésével. Erre a kulcsszerepre most Vereen helyett kellett kukázni valakit, és egyelőre úgy tűnik igencsak sikerült. Lewisban nagy potenciál van, reméljük alaposan ki is használja. Az év pozitív meglepetése eddig ejtések ide vagy oda. Még van benne tartalék.

A támadó fal idén a nagy kérdőjelek között volt. A drafton is látszott, hogy ezt a számunkra is lényeges csapategységet kiemelten kezeljük. A tavalyi rossz rajt javarészben az O fal kezdeti gyengélkedéséből származott. A csapat riválisaink is itt láttak minket sebezhetőnek, kivétel nélkül domináló D front sevenek kialakítására koncentráltak. Erre reagálnunk kellett. A passzvédelem egy elit QB esetén asz alfa és az omega. Brady is segít persze, tudatosan mozgékonyabb lett és gyorsabban is engedi el a labdákat. (38 évesen fejlődik!). Az O fal eddig összességében jól teljesít, ezen belül Andrews kiemelkedően. Alapember máris, és szerintem meg is tartja helyét. Arra tippelek, hogy Storkkal rotáció lesz, akár meccseken belül is.
2015. 10. 09. 01:30
hopi46
Hát én nem igazán értem néhány hozzászólónak a "futásmániáját" ill. a hosszú futások hiányolását.
Nézzük a tényeket.
1. Kb. 50 yarddal futunk kevesebbet meccsenként, mint a listavezető, ami egy támadó drive-nál is kevesebb!
2. Van 5 futott TD-k, a listavezetőnek 3.
3. A "hosszú futók" egyre kevesebben vannak és/ill. "haldokolnak" (sérültek, eltünnek stb. ld. Lynch, Murray, Gore stb.)
4. Már nem igaz az a mondás, hogy kiegyensúlyozott legyen a futás-passz aránya. A csapatok többségénél (gólvonal közeli, 4.&1-2 ill. garbage time szitukat nem számolva) ez már legalább 2/3 a passz javára.
4. Futásnál van a legtöbb sérülés (és nemcsak a futónál!) ill. a legtöbb labdavesztés. (Meg még az elkapók futásánál is!) A mai játékban a futás a legkockázatosabb, azaz minimálisra kell csökkenteni ill. nagyon ki kell találni a legkisebb kockázatú megoldását. (Pl. oldalfutások, amihez az elkapó/futó a legjobb.)

Más. Jó és kész CB-t nem lehet könnyen és olcsón szerezni, mert kevesen vannak és minden csapat vigyáz rájuk, mint a szemük fényére. Kukázni kezdőket lehet és aztán foglalkozni kell velük. Most éppen ez történik Butlerrel és Colemannal.
Egyébként szerintem rövidesen WR-ekből fogják képezni a CB-ket.

BB-t nem kell fényeznünk, Ő ennek a játéknak nem az egyik sikeres főedzője csak, hanem a TUDÓSa is, és kész.
Mert ez a játék már-már tudomány.
2015. 10. 09. 21:56
komzoz65
A trend bizony még ma is a kiegyensúlyozottság -szöveg szinten. Annak ellenére , hogy a yardok minimum 2/3-át, passzból szedik össze. Mi konkrétan több mint 3/4-ét.

Ahányszor hallom, hogy futás alapozza meg passzot, vagy fordítva, mindig mosolygok. Mert persze, vagy éppen ellenkezőleg. Minden éppen a mostani ellenféltől függ, nálunk csak ez számít, mi lesz a meccs eredménye. De a lényeg a mi, a Pats víziója erről a játékról lassan másfél évtizede nem más, mint a hős (a HŐS) aki az idők zivatarában győzelemre (W) vezeti a népet.

Az alap amire ez a tézis épül az pedig a TB-BB kettős. Azért fontos ezt a trivialitása ellenére is mindig, és újból elmesélni, mert - sajnos - ez sem lesz örök. Ez egy kivételes élmény. Tessék minden rajongónak átélni, amíg van.
2015. 10. 09. 07:34
1976gabi
amíg van egy 12-esünk minek fussunk annyit,még unatkozni fog,és morcos lesz....
2015. 10. 09. 11:32
mammut
Én úgy láttam, hogy az csak jó, ha morcos... ;)
2015. 10. 09. 22:24
RicHARD
Most nem azért srácok, de akkor áruljátok már el h hogy ha egy 190 cm és 132 kg embert a sok okos nfl csapat nem tart megfelelő méretűnek centernek akkor mekkora az ideális center ? Most vicc nélkül 210 cm 160 kg vagy mi a franc ? irányító ki se lát és lassú az ilyen mint allat, komolyan kérdezem . Mert sztem ez az indok egy baromi nagy hülyeség így h ezért nem kellett a csapatoknak. Köszi
2015. 10. 09. 22:40
RicHARD
Na nem hagytam annyiban a dolgot megnéztem a liga top 5 ös centeréből 2őt
Maurkice Pouncey 193 cm 137 kg
Nick Mangold 193 cm 139 kg

Ezennel körberöhögöm az összes nfl csapat szakértőjét ha a 3 cm és 5-7 kg eltérés miatt alkalmatlannak találták a hihetetlen profi játéka (egyetemi) és foci IQ ja ellenére is továbbá a 3 csillagos minősítés és a rakás egyetemi pizitív ajánlás díj mellé is. Vicc srácok sokszor ez az nfl csapat tehetségkutató rendszere, főleg az a rész h a centiket többre tartják mint a foci IQ,t , olyan mint ha azok az okosok nem értenék ennek az egésznek a lényegét akik azt gondolják magukról h a legjobban értik :D
Hozzászólás a(z) A célkeresztben Dion Lewis és David Andrews bejegyzéshez