Menetrend

A győztes támadás anatómiája

2015. 01. 12. 14:17
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

Kevesebb, mint hat perc van hátra a mérkőzésből és a Patriots Super Bowl reményei egy hajszálon függnek a Ravens 23 yardos vonalánál. Brandon LaFell elkapó a felállás balszélén állva arra gondol, hogy elérkezett az alkalom: Rashaan Melvin cornerback szoros emberfogást mutat ellene a LOS-nál, Tom Brady a shotgun formációban és minden egy örökkévalóságnak hatott.

Annyi ideig adta az instrukciókat, hogy már azt hittem, megváltoztatja az eredeti játékot – emlékszik vissza LaFell a snap előtti pillanatokra. – Én meg csak azt kiáltottam magamban, hogy ne változtass! Itt az emberfogás, hadd dolgozzak meg a pénzemért! Hitt bennem és tökéletes passzt dobott.

Brady pontosan célzott és találta meg azt a szűk találati ablakot a Melvin felett átszálló labdával, amelyről éppen lekésett a besegíteni igyekvő Darian Stewart safety. LaFell bal kezével kapta el a labdát, ami a 35-31 arányú vezetést jelentette és végül a győztes touchdownja lett a találkozónak.

Akkor vezetett először a meccsen a Patriots és miután a védelem a hajrában Duron Harmon interceptionjével kitartott, azt jelentette, hogy Brady pályafutása során 46. alkalommal vezetett győztes támadást a Patriots irányítójaként a negyedik negyedben. A sikeres passzal negyvenhatodik rájátszásban dobott touchdownját is ünnepelhette, amikor megjavította Joe Montana, gyerekkori példaképe eddigi NFL rekordját.

Brady hangja tisztán hallható volt a pályán a dobást megelőzően:

Alabama! – kiáltotta. – 33 a mike!

A labda azonban még nem indult útjára ezt követően, és LaFellnek meg kellett őriznie nyugalmát egyedüli elkapóként a felállás bal oldalán. Csak amikor meghallotta, hogy „Kék, 80, kész!” robbant ki alapállásából és kezdte meg a számára előírt útvonal futását, amit gyorsan követett Brady dobása az irányába. Nem volt, hogy az irányító más célpont után nézzen.

Jo Jo [LaFell beceneve] nagyon jól startolt, megkönnyítette a feladatomat, nagyszerű elkapás volt – mondta Brady. – Úgy tűnt a jobb karját nem tudja kiszabadítani, így ballal kellett elkapni a labdát, majd már a jobb kezével tudott biztosítani. Remek játék volt.

Jó játékkal sikerült feltenni a i-re a pontot a szép támadást követően, ami talán a Gillette Stadium történetének legnagyobb rájátszás diadalát jelentette (Oakland Raiders elleni Snow Bowlt még a régi stadionban játszották).

Brady varázslat.

Megérdemelte. Tom nagyon jó a fontos pillanatokban, éber, jól ismeri fel a lehetőséget és pontos a játéka – mondta Bill Belichick. – Több különböző elkapóval, különböző játékhelyzetekben, különböző védelmek ellen.

Egy példa erre, amikor 10:10 volt hátra a mérkőzésből, a Patriots három pont hátrányban és a saját 26 yardos vonalról támadhattak. Julian Edelman már több hasonló helyzetben volt Bradyvel korábban.

Tom csak hozta saját magát. Összeszedett, nyugodt, higgadt. Oké srácok, most mi jövünk – meséli Edelman. – Semmi másról nem beszélünk csak arról az egy játékról. Ha bárkinek valami nem tiszta, mindig ő az első aki segít és kijavít. Nem szívesen mondom, hogy ezt lehet mindig elvárni, de ő Tom Brady. Mindig jó, ha ott van velünk a pályán.

Az első támadáshoz Edelman és LaFell volt a két elkapó, Rob Gronkowski és Michael Hoomanawanui a két tight end, míg a futó Shane Vereen. A Ravens ezzel a felállással szemben az alapvédelmet küldték fel, négytagú secondaryvel, és a Patriots számára ez kedvező párharcot eredményezett.

Hasonló helyzetben az első játék kivitelezése a legnehezebb, hogy mozgásba lendüljön a gépezet. Ezúttal LaFell adta meg a lökést elkapásával hét yardért Melvinnel szemben.

Hitch útvonal volt – részletezi LaFell. – Az volt a célunk, hogy második és kedvező helyzetbe tudjunk kerülni és megelőzzünk egy harmadik és sokat, mert ilyenkor nagyon él a védelmük.

Ezt Edelman elkapása követte (8 yard), amit Daryl Smith linebacker egy nagy ütközéssel büntetett. Így a Patriots már a saját 41 yardos vonalánál tartott: juke útvonal volt. Jól sikerült végrehajtani, majd az egyik linebacker letarolt. Nagyon fizikálisan játszottak.

Aztán a támadás majdnem hirtelen véget ért, amikor a következő játék során Shane Vereen rövid passz elkapása után megtett kilenc yardot, amikor két Ravens védővel találkozott és a labda kiszabadult a kezei közül. A pályán még az a döntés született, hogy a futó labdát veszített, amit a Baltimore megszerzett. A visszajátszás alapján viszont Vereen térde már földet ért, mikor a labda birtokát elveszítette, így a videóbíró megfordította az ítéletet és támadhatott tovább a Patriots.

Brady a védjegyévé vált QB sneakkel szerzett két yardot, ami új első downt jelentett. Ez volt a Patriots egyetlen futása a második félidőben a három térdelést nem számítva. A következő két játékkal (eldobott passz, Gronk elkapás) kritikus harmadik és 6 helyzet alakult ki.

Blitzet mutattak a snap előtt – mondta Brady erről a játékról amely során egy gyors passzal Danny Amendolát találta meg, aki második szándékból megszerzett a szükséges yardokat az első downhoz. – Tudtam, hogy a cornerback ott fog várni rá, de próbáltam minél előbb eljuttatni hozzá a labdát, hogy lefordulással legyen esélye [Amendolának] túljutni rajta. Ezt meg is tette és nagy első downt értük el vele.

Edelman is közte volt azoknak a Patriots játékosoknak és edzőknek, akik nem tudták eleget dicsérni Amendola erőfeszítését ennél a játéknál:

Kiszabadult a védő szerelési kísérletéből, pontosan tudta, meddig kell eljutnia. Hihetetlen játék volt.

Belichick szavaival: remek játék harmadik downon, ahogy kiharcolta az első downt.

Amendola nézőpontjából minden úgy alakult, ahogy azt várták a snap előtti felállás és játékválasztás alapján:

Tudtam, hogy milyen védekezési sémára számíthatok. Egy legfeljebb két védő lesz, csak a zónában és csak meg kell próbálni túljutni az elsőn. Ugyanaz a játék volt, amivel egyszer már pontot szereztünk korábban. Túl akartam jutni az első védőn, hogy szabadon futhassak tovább.

Hoomanawanui kilenc és Edelman hat yardos elkapásával haladtak tovább a támadók.

Ezzel meg is érkeztünk a bevezetőben említett Brady-LaFell passzjátékhoz, amikor az elkapó az utolsó pillanatig kivárt, hogy kísérletet tegyen a labda elkapására, ezzel is nehezítve a védő feladatát, hogy olvasni tudja a játékot és a labda érkezését. Ahogy Randy Moss tette egykoron olyan sokszor:

Ezt a védekezést kaptam az egész meccsen. Láttam, hogy nincs safety segítsége. Tudtam, hogy bajban lesz – mondta LaFell. – Tom tökéletesen dobta a labdát. Nem lehetett ellene védekezni. Fogta a kezemet, ezért nem akartam túl korán a labda után nyúlni, nehogy így ő is közel tudjon hozzá kerülni. Későn akartam a labdát megjátszani, de még akkor is kapaszkodott belém. Nehézség nélkül hullott a labda az ölembe. Szűk területet kellett [az irányítónak] eltalálni, de tökéletes passz volt. Nekem csak fel kellett tartani a kezem a megfelelő pillanatban.

Mint korábban, a csapat ismét számíthatott irányítójára, hogy a kritikus pillanatban magához ragadja a lehetőséget. A meccset megelőzően inkább arról beszéltek, hogy Joe Flacco mennyire jól kezeli a szoros helyzeteket, de nem szabad elfelejteni, hogy Bradytől sem idegen ez a reakció.

Olyan volt, mint egy hosszú nap az edzőpályán. Mindenki fáradt, mindenki panaszkodik valamiért, aztán meglátod Tomot, akiről csak sugározza a nyugalmat – mondta LaFell. – Jó helyzetbe hoz minket és okosan osztja el a labdát a célpontok között. Ha az irányító ilyen nyugodt, az átragad a többiekre is és önbizalmat ad számunkra, hogy kivitelezni tudjuk a hívott játékokat.

Zárásnak Belichick összegzése, ahogy összefoglalja a győztes támadást és Brady munkáját, amivel azt segítette: a nagyságát dicséri és képességét, hogy jól teljesítsen nyomás alatt. Nincs irányító, akire elcserélném Tom Bradyt.

Forrás: ESPN Boston

Hozzászólások

2015. 01. 12. 15:02
2015. 01. 12. 15:12
fatman
remek cikk, köszönjük...
2015. 01. 12. 15:24
Burkus
Köszi. Remek cikk, beleéltem magam a drive-ba. Azért az jellemző, hogy a holdingot észre sem vették a bírók LaFellnél.
2015. 01. 12. 15:52
kyobalu
2015. 01. 12. 15:57
somivagyok
Bocsánat az offtopicért de hol tudok gyorsan jó minőségű Pats mezhez jutni? Előre is köszönöm :)
2015. 01. 12. 16:33
fatman
hát. ha gyorsan kell, akkor azt mondanám, hogy itt, de úgy látom, mezük pont nincs most... azért talán érdemes felhívni őket...

http://www.usasportfan.hu/no_cache/webshop/webaruhaz/ligak/NFL/Patriots/
2015. 01. 12. 17:02
somivagyok
Köszönöm a segítséget, ha valakinek van más jobb ötlete az írja meg kérem :)
2015. 01. 12. 19:07
zoli0321
europe.nflshop.com
Innen kb: 4-5nap
+ garantáltan eredeti
2015. 01. 12. 16:35
ptblanco
Most is izgultam, de most is TD lett a vége! :-) Köszönöm Patriots, hogy vénségemre örömet szerzel nekem!
2015. 01. 12. 17:08
szenti78
Miután letöltöttem és elkezdtem nézni, az asszony csak annyit mondott, hogy nyugi, most is nyerünk!!! :) Úgyhogy én most nem izgultam. :)
2015. 01. 12. 17:09
szenti78
Egyébként ez a cikk zseniális, köszönet a fordításért DoM!
2015. 01. 12. 17:26
LaFleur
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek aki eljött szombaton az End Zone-ba, jó hangulat volt, szerintem mindenki jól érezte magát!
Fontos, hogy ha valaki elveszített egy fekete hátizsákot az jelentkezzen, mert a srácok felhívtak, hogy találtak egyet ott ahol mi ültünk. Ha hiányzik, keressetek meg itt!
A másik, a fontosabb pedig, hogy most vasárnap újra megszervezném a meccsnézést, viszont ahhoz, hogy normálisan tudjak foglalni aszatalt, jó lenne tudnom egy körül-belüli létszámot! Lehetőség szerint jó lenne holnapig, de legkésőbb szerdáig megmondani aki jönne, mert tuti, hogy teltház lesz, nem akarok emiatt lecsúszni! A törzsgárda mint mindig most is megy, ez idáig 8 fő. Jelentkezni egy hozzászólással elég lesz itt, de Annánál is lehet jelentkezni a kozosmeccsnezes_kukac_gmail.com címre! Fontos info bár szerintem mindenki tudja, hogy fél1-kor kezdünk, tehát bőven hajnalban lesz vége a meccsnek. Mi egyébként lemegyünk már előtte, ott fogjuk megnézni az NFC döntőjét is. Gyertek, legyünk minél többen!
Kérdés, vagy bármi egyebet itt az oldalon, vagy a fent említett emailcímen!
Go Pats!
2015. 01. 12. 18:48
zoli0321
Köszönöm a szervezést! Remek volt veletek együtt kiszurkolni a győzelmet! Superman td után robbant az Endzone:-)

Én sajnos csak az SB-ra tudtam szabit kivenni, így ezt a meccset itthon nézem:-(((
2015. 01. 12. 20:05
szenti78
Én is köszönöm a szervezést!
Szenti78 jelentkezik vasárnapra is, asszony elengedett (ezúton is köszönöm :)), szóval kérlek számolj velem is! Köszi.
2015. 01. 12. 21:04
Szellemkutya
Köszi, hogy megszervezted a szombati összeröffenést és külön köszönet, hogy ismét magadra vállalod, remélem nem ez lesz az utolsó alkalom! :) Én 95%, hogy megyek, vagyis számolj velem is, de véglegeset csak csütörtökön tudok mondani!
2015. 01. 13. 01:21
Psmith
Már régóta gondolkozom, hogy egyszer le kéne nézni. Lehet most jött el az ideje:) kb 70%-ra tudom biztosra mondani, hogy megyek. :)
2015. 01. 14. 00:24
luv2xlr8
köszi a szervezést és megint megyek, jön velem még egy ember
2015. 01. 14. 09:24
Demecs
A ravens ellenire is fel voltam iratkozva csak közbe jött valami, így nem tudtam menni. De otthon kiszurkoltam felvételről.
Viszont megpróbálok most is menni, ha nem jön közbe semmi sem.
Szóval +1.

Lesz valami kis élménybeszámoló arról vagy pár kép az arckönyvön?
2015. 01. 12. 20:22
Studi
Respect LaFleur mindenért.
Ezt most kihagyom, de SB mindenképpen!
2015. 01. 12. 20:43
narbony78
McDaniels állítólag marad a Patsnél! Most olvastam!
2015. 01. 13. 00:55
frazer0819
off:
http://www.nfl.com/news/story/0ap3000000457308/article/john-fox-denver-broncos-part-ways-after-four-seasons
2015. 01. 13. 06:53
azimut
Jaja ez kemeny! Elegge meglepo.
Sztem ritkan rugnak ki olyan edzot akinek ilyen volt a merlege!
Kivancsi vagyok hol kap allast!
2015. 01. 13. 10:02
frazer0819
Annyira azért nem meglepő. Már a szezon 2. felében szó volt erről, amióta szenvedett a Broncos, hogyha nem lesz SB akkor lehetséges hogy új HC után néznek, rekord ide vagy oda.
2015. 01. 13. 18:03
Spol15
Szerintetek mi lesz a Denverrel Manning után? Arra tippelnék, hogy egy szinten lennének a Chargers-szel és a Chiefs-szel (vagy legalább is közelebb kerülnének hozzájuk) és nyitottabb lenne az a csoport.
2015. 01. 13. 18:31
azimut
az a kérdés,hogy a támadó szekció mennyire gyengülne meg,az elkapó gárdára gondolok és mivel a védelmet eléggé megerősítették lehet arra fognak törekedni hogy azt még jobbá tegyék lásd seattle :D
2015. 01. 13. 15:01
Petza
Esetlegesen valaki aki hozzáértő fog esetleg képekkel illusztrált és szövegesen levezetett play elemzést írni arról, amit Harbaugh úgy reklamált?
2015. 01. 13. 15:31
azimut
2015. 01. 13. 20:46
Rule már dolgozik az íráson.
2015. 01. 14. 09:54
mgabor74
Valahogy úgy érzem az az Amendola védőről lefordulós előre nyújtott labdás first down csak második vagy harmadik opció volt annál a játéknál, pedig Bradyék úgy beszélnek róla mintha az lett volna eleve a hívás. Valahogy nem tartom hihetőnek hogy ilyen kockázatos játékot hívtak volna eleve abban a szituációban. Kb. 50-50 volt, hogy az elkapás után le tud fordulni a védőről.
Hozzászólás a(z) A győztes támadás anatómiája bejegyzéshez