Menetrend

A hírek és akik mögöttük vannak: Ian Rapoport

2012. 08. 22. 17:53
Szerző: Danna
Kategória: Cikkek, Interjú

Új (reményeink szerint) sorozatot indítunk, amelyben próbáljuk nektek bemutatni azokat az újságírókat, akiktől mi is szerezzük az információkat. Megpróbálunk rajtuk keresztül kicsit bekukkantani abba a világba, ami nekünk innen olyan elképzelhetetlennek tűnik, illetve csak filmekben látjuk.


Rapoport
A sorozat első résztvevője Ian Rapoport, aki 2.5 évig a Boston Herald munkatársa volt, majd idén tavasztól az NFL Network dallasi tudósítója lett.

Mikor kezdtél el írni az NFL-ről? Játszottál esetleg korábban?

Ian Rapoport: 2009-ben kezdtem írni az NFL-ről, amikor kineveztek a Boston Heraldnál. Ezelőtt a University of Alabama csapatáról írtam a Birmingham Newsnak, leginkább az egyetemi focira és a egyetemi focival kapcsolatos dolgokra koncentrálva. Játszottam, még középiskolában. Az határozottan egy más világ. Majdnem egy másik sport.

Amikor még a Heraldnál dolgoztál, sokszor használtuk az információidat, cikkeidet a patriots.hu-n. Most már nem csak a Patriotsról írsz és nem vagy már a Heraldnál sem, hanem az NFL Network munkatársa lettél. Mennyire lett más a munkád ezáltal?

Ian Rapoport:Határozottan más lett. Lényegében ki kellett bővíteni az érdeklődésemet. Korábban ugye a Patriots-szal kapcsolatos dolgokra koncentráltam, minden apró részletre kiterjedően. Teljesen feltérképeztem a játékosokat, megpróbáltam minden egyes kérdés csínját-bínját megismerni, mindent ami a Patriots-szal kapcsolatos. Nos, ez megváltozott. Ahelyett, hogy egy csapat minden apró-cseprő dolgaival foglalkoznék, most már az összes csapat nagy kérdéseire koncentrálok. Véleményem szerint szükséges volt hátralépni egyet és kicsit enyhíteni a dolgokon. Még mindig nagyon sok mindenre kell figyelni és cikkeket írni belőle, de a célcsoport megváltozott. Amikor még a Patriots-szal foglalkoztam, olyan irányból közelítettem meg a többi csapatot, hogy azok hogyan befolyásolják azt a csapatot, amelyikkel én dolgoztam. Most már minden csapat önmagában áll. A nézőpontomnak meg kellett változnia.

Mit tanácsolnál egy leendő sportújságírónak? Mi szükséges ahhoz, hogy valaki kiemelkedően jó legyen ezen a területen?

Ian Rapoport: A legjobb tanácsom egy feltörekvő sportújságírónak az, hogy írjon sokat és olvasson még többet. Próbálkozzon. Próbálja ki a dolgokat, hogy mi működik és mi nem, és akkor változtasson. Nincs jó, előre megírt út, és évekig tart míg valaki megtalálja a hangját. Az egyetlen módja ennek a próbálgatás. Szóval írni kell sokat. És olvasni is nagyon sokat. Meg kell találni azokat a szakírókat, akiknek a stílusa legjobban tetszik neked és sokat kell tőlük olvasni. Miért pont őket kedveled? Mi az a stílus vagy módszer, amit ők használnak? Próbáld ki azokat és építsd be őket a repertoárodba. És szeresd is, amit csinálsz. Ez a fontos. Nagyon sokat dolgozok, de ritkán érzem munkának, mert szeretem, amit csinálok. Ettől tudsz fennmaradni.

Volt olyan pillanat, ami nagyon megmaradt a Patriots-szal való munkád során? Ami esetleg meglepett, megdöbbentett?

Ian Rapoport: A dolog, amit meg kell tanulnod, ha a Patriotsról akarsz írni, az az, hogy muszáj gyorsan alkalmazkodni. A játékosok nem mindig osztják meg az edzés részleteit, vagy éppen amit te tudni akarsz, őket erre tanították. Úgyhogy muszáj alkalmazkodni. És valami minél nagyobb titok, riporterként annál keményebben kell dolgoznod, hogy megtudd az apró részleteket is. Ez az, ami leginkább megragadt bennem, hogy mennyire nehéz információhoz jutni. De a folyamat, amin keresztül kell menned, csak jobbá tesz téged.

Melyik volt a legemlékezetesebb Patriots mérkőzésed (pozitív és negatív szempontból)?

Ian Rapoport: A legemlékezetesebb mindenképpen 2009-ben az a bizonyos „4 & 2”. Ez egy késő esti mérkőzés volt, amikor 17-tel vezettek a negyedik negyedben elkezdtem írni a cikkemet. Kész kellett lennem határidőre és meg is volt. És ezután minden darabokra hullott. Bill Belichick nekiment a 4 & 2-nek, meg kellett törölni a szemeinket, hogy meggyőződjünk arról, hogy jól látjuk, amit látunk. A legőrültebb és a kiszámíthatatlanabb hívás volt, amit valaha is láttam. Tetszett, de nem jött össze. Mondanom sem kell, ezek után nagyon gyorsan ment a cikkírás azon az éjszakán. A legpozitívabb pillanatra idén került sor, a pályán állhattam, amikor a Patriots megnyerte az AFC bajnoki címet, nézhettem őket, ahogy ott álltak a pódiumon és megkapják a trófeát. Ez 30 perccel a mérkőzés után volt, de senki nem ment el, és az egész annyira szürreális volt. Nem hittem el, hogy bejutottak a Super Bowlba.

Melyik három meccs számodra minden idők legjobb mérkőzése? (nem muszáj Patriots meccsnek lennie)

Ian Rapoport: Nos, 3 Super Bowlról is tudósítottam és azok határozottan megragadtak bennem. Majdnem elkiáltottam magam, amikor Peyton Manning eladta a labdát úton a győzelem felé, Aaron Rodgerst nézni, ahogy mesteri munkával hozzásegítette a Packerst a bajnoki címhez, és aztán látni Eli Manning nyomás alatt végzett munkáját. 3 egymás utáni Super Bowl és mind nagyszerű volt.

Mit vársz a Patriotstól a 2012-es szezonban? Szerinted képesek lesznek visszatérni a Super Bowl-ba?

Ian Rapoport: Soha nem mondanám azt, hogy a Super Bowlba várom őket. De az eszem azt mondja, ők tisztán favoritok. Nem hiszem, hogy veretlenül fognak odaérni, de a 14-2 reális lehet. A támadóegység ugyanaz, a védelem pedig fiatalabb és jobb… Azt hiszem, a Patriots tökéletesen újjáépült. Szerintem lesz esélyük kijavítani a „tavalyi” hibát.

Melyik csapatnak volt szerinted a legjobb offseasonje?

Ian Rapoport: Azt hiszem, a Billsnek volt a legjobb holtszezonja, bár a Bucs és a Rams is nagyszerű munkát végzett. A Buffalo megszerezte a legjobb védekező játékost, jó draftjuk volt és olyan játékosaik, mint Fred Jackson egészségesen tértek vissza. Jó esélyük van arra, hogy odaérjenek a wild card pozícióba. Ugyanakkor, a Bucs kicserélte az edzői gárdát és megszereztek pár jó nevű játékost, míg a Rams nagyon gyorsan újjáépült fiatalokkal.

Mit gondolsz, kiből lesz jobb NFL irányító? Andrew Luckból vagy Robert Griffin III-ból?

Ian Rapoport: Várnék még ezzel egy kicsit. Pár héttel ezelőtt azt mondtam volna, hogy RG III, de látva Andrew Luck tudatos és hozzáértő játékát, ez kétesélyessé tette a dolgot. Azt hiszem, mindketten nagyszerű játékosok lesznek.

Melyik csapatok fognak játszani az NFC és AFC Konferenciadöntőkben szerinted?

Ian Rapoport: Azt mondanám, Patriots-Ravens az AFC-ben és Eagles-49ers az NFC-ben.

Köszönjük szépen.

Hozzászólások

2012. 08. 22. 18:09
Hiányzik a RapSheet! Szuper kis interjú. Jó, hogy fordítanak erre is időt a cikkírások közepette.
2012. 08. 22. 18:27
Szép :)
Azért BB - a sok sok sok eredménye mellett - elérte, hogy ha legközelebb "4 és 2" szituációnak nekimegy valaki, akkor biztosan megemlékeznek róla. Amíg világ a világ. Érdekes, ha sikerült volna, illetve a bírók megadják Faulk elkapását, akkor szerintem már el is felejtette volna a többség.
2012. 08. 22. 22:17
bada
jó ötlet ez a sorozat és az interjú is jó! köszönjük!
2012. 08. 22. 22:50
Egonba
2012. 08. 23. 07:03
lipi
Mindig meg tudtok lepni valamivel :).
Nagyon jó kis írás.
Köszi
2012. 08. 23. 08:12
non4m3
Angolul vhol ez elérhető?

úgy kezdtem el olvasni és jó lenne befejezni (egy kis gyakorlásnak is jó így nyár végére :D )
2012. 08. 23. 13:20
non4m3

Angolul az eggyel korábbi cikkben olvasható az interjú: http://patriots.hu/the-news-and-the-people-behind-them-ian-rapoport/
2012. 08. 23. 15:48
non4m3
igen, köszi sikerült utána rájönnöm ^.^
2012. 08. 24. 09:17
Bandi
Szerintem ha az a 4&2 összejön akkor is emlékeznének rá. Valaki találóan azt mondta arról a játékról, hogyha sikerült volna akkor BB-ről ódákat zengenek.
Hozzászólás a(z) A hírek és akik mögöttük vannak: Ian Rapoport bejegyzéshez