Menetrend

A Jets volt ennyire pocsék, vagy a Pats volt ennyire jó?

2012. 11. 28. 16:00
Szerző: pirko
Kategória: Cikkek

Tony Massarotti a Jets felett aratott kiütéses győzelmet követő péntek reggeli, "A Patriots a földig rombolta a Jetset, a New York szezonja romokban" című írását olvasva úgy tűnik, hogy a szerző, ha nem is feltétlenül ünneprontó szándékkal, de idejekorán igyekszik elejét venni a túlzott optimizmusnak.

Öregem, a Jets ennyire pocsék, vagy mi van?

Amellett, hogy elismerjük a Patriots érdemeit, akik a Hálaadás napján úgy jártak keltek a Met Life Stadionban, mintha az egy drive-thru étterem lett volna, azért mindannyian tudjuk, mi történt.

Van úgy, hogy megérdemled a győzelmet. Van úgy, hogy vereséget érdemelsz. És előfordul, hogy nincs más dolgot, mint pusztán részt venni a mérkőzésen, mert az ellenfeled úgy kiüti magát, mint elsőéves egyetemista a gólyatáborban.

A végeredmény: Patriots 49, New York Jets 19.

És a mérkőzés még ennyire sem tűnt szorosnak.

A Patriots ma reggel [november 23., péntek - a szerk.] egyszerű és egyértelmű kérdésekkel áll szemben: Mekkora része volt ebben a Jetsnek? Javult-e annyit a New England, különösen a védelem, hogy azon kezdhessünk tűnődni a Patriots szezon eleji problémái kapcsán, vajon azok végleg a múlt részét képezik-e?

Kezdjük azzal, ami nyilvánvaló. Amit a Jets művelt magával, az az ön-megsemmisítés egyik legkülönösebb példája volt a sportág történetében. A jelenet, ahogy a magára hagyott Mark Sanchez egyenesen a jobboldali guard, Brandon Moore hátsójába nyomja az arcát, minden idők legnagyobb NFL bakijai közé fog bevonulni, amolyan Pisarcik-féle pillanat, és ha hiszik, ha nem, de Shaquille O'Nealt juttatta az eszembe.

"Hogy ízlik a s..gem?" [A kosaras legenda, Shaquille O'Neil Kobe Bryantnek címezte a fenti linken 1:10-nél hallható refrént - a szerk.]

Wow. Egy kínos és megalázó play, amely lemoshatatlan szégyenfolt marad. Ráadásul a Jets számára ez csak a második fokozata volt annak a három touchdownos lavinának, amely másodpercekkel később folytatta a rombolást, amikor is a kickoff visszahordó Joe McKnight öleléséből úgy pattant ki a labda (majd landolt a lesipuskás Julian Edelman kezében), mintha Devin McCourty egy Heimlich-féle műfogással szabadította volna meg McKnightot egy félrenyelt csirkefalatkától.

Valahogy így jutott el a Jets az egyenlítésért vezetett, és a Patriots 31 yardosánál 4. és 1 kísérletig tartó drive-tól a 28-0-ás hátrányig, és a Jets vezetőedzőjéből spontán feltörő, előre megjósolhatóan vulgaritással tarkított reakcióig.

"Kiba...tul hihetetlen."

Valóban az volt. Két támadással és néhány perccel később, miután Tom Brady különösebb erőfeszítés nélkül, úgy dobott egy 56 yardos touchdown passzt Julian Edelman kezébe, mintha csak egy almacsutkát hajítana a szemetesbe, a Patriots már 35-0-ra vezetett, és Plymouth Rocktól Alcatrazig [az USA keleti partjától a nyugatiig - a szerk.] már mindenki a Jetsen nevetett.

Game over.

Garbage time.

És most, ha azokat az jeleket keressük, amelyek bizakodásra adhatnak okot a Patriots, és különösen a védelem oldalán, akkor a mérkőzés korai szakaszában, a Jets megroppanásáig csak keveset találunk. Igen, a Patriots benyelt néhány yardot. Igen, továbbra is meglepően sebezhetőek voltak a futójátékkal szemben. De volt néhány előrelépésre utaló fejlemény is, mind a játékfelfogás, mind pedig a kivitelezés terén.

A Jets legelső támadása során például a Patriots blitzre küldte a linebacker Dont'a Hightowert, aki 6 yard mínuszban sackelte a Jets irányítóját, Mark Sanchezt. Már önmagában ez a momentum is jól érzékeltette a kontrasztot a két csapat 7. heti találkozásához képest, amikor is a Patriots mindössze öt alkalommal blitzelte Sanchezt, miközben ő 45-ször lépett hátra passzolni a zsebben - és persze a 11. heti, Indianapolis elleni mérkőzés után újabb tanúságul szolgált a Patriots agresszivitására, amikor a Colts irányítóját, Andrew Luckot az addigi idénycsúcsot jelentő 17 alkalommal blitzelték.

A Patriots a második negyedben érte el második, és tény, egyben utolsó sackjét a mérkőzésen, egy újabb linebacker blitz során - ezúttal Jerod Mayo által. Igen, az állás 28-0 volt. De a Jets a saját 18 yardosáról indulva a 43 yardos vonalig haladt előre, amikor a Patriots blitzre küldte Mayot egy 3. és 6 szituációban, 9 yard veszteséget okozva, és puntra kényszerítve az ellenfelet. Négy játékkal később Brady Edelmanhoz dobta az "almát", és itt volt idő, hogy beküldjék a bohócokat [mint a cirkuszban, elterelendő a nézők figyelmét a porondon történt balesetről - a szerk.].

Mindezek mellett a Patriots néhány alkalommal kulcs szituációban állította meg a támadásokat, és ez minden bizonnyal növelni fogja a védelem önbizalmát. Természetesen ide sorolandó a második negyed elején Shonn Greene feltartóztatása 4th down sztituációban a New England 31 yardos vonalán, amely talán a legfontosabb play volt a mérkőzésen, legalább is visszatekintve. De ezt megelőzően, gól nélküli döntetlen állásnál, durván az első negyed felénél a Jets 2. és 6 helyzetben támadott a Patriots 23 yardos vonalán, amikor a safety Steve Gregory elcsípte Mark Sanchez passzát, egy olyan játék során, amely túl átlátszó volt ahhoz, hogy a picket csakis Gregory érdeméül tudjuk be.

Végtére is két héttel ezelőtt a Buffalo Bills is bevállalta a negyedik kísérletet, amelynek során az elkapó Stevie Johnson a cornerback Alfonso Dennarddal állt szemben. Amint azt a Globe rovatvezetője, Greg Bedard megjegyezte, Dennard bekapta a csalit, és befelé mozdult, annak ellenére, hogy ott safety támogatás is volt, végeredményben teljesen tisztán hagyva Johnsont a pálya szélén, aki így simán 1st downhoz juttatta csapatát.

Akkor mi történt csütörtök este? Amint azt az NBC elemzője, Cris Collinsworth írta, a nickel back Kyle Arrington a pálya belseje felé követte az elkapó Jeremy Kerleyt. A safety Gregory a pálya ellenkező oldaláról jól olvasta a játékot, és agresszíven Kerley elé ugrott, ezzel begyűjtötte az interceptiont, és megfosztotta a Jetset a pontszerzés lehetőségétől.

Hát persze, hogy Sanchezről van szó, a ligában egy irányító sem képes úgy kinyírni a csapata drive-jait, mint a New York Jets quarterbackje. Ettől függetlenül a Patriots 59.1-es ratingen tartotta Sanchezt az első félidőben (csak ez a félidő volt mérvadó), és a harmadik és negyedik kísérleteit együtt számolva 13-ból 4 sikeres játékra korlátozta a Jetset. Mindkét adat lényeges előrelépést mutat a 7. heti, azonos ellenféllel szemben elért mutatókhoz képest.

Ízlelgessétek a ritka finomságokat, Patriots szurkolók.

Mert sajnos legközelebb csak 2013-ban találkozthattok a Jetsszel.

(forrás: boston.com)

Hozzászólások

2012. 11. 28. 17:21
2012. 11. 28. 17:29
Pat Patriot
OFF. Nem lenne szükségünk egy Jason Babinre? Elküldte az Eagles.
2012. 11. 28. 17:57
Tisa08
Nem ártana egy jó pass rusher, most hogy Jones sérült és Cunningham-et eltiltották
2012. 11. 28. 19:58
Monthy
Tudunk valamit Edelman állapotáról?
2012. 11. 28. 20:39
Edelman aka Superman már edzett,
illetve Ebert is!

VISZONT nem edzett:
OT Vollmer, OG Mankins, OG Connolly, OT Zusevics, TE Gronkowski, DE Jones
2012. 11. 28. 21:53
gronk93
Vollmernek, Mankinsnek, Connollynek a Houston elleni meccsen már játszaniuk kell, különben veszélyes lesz ..............
2012. 11. 28. 20:02
Neo
Babint szerintem felkapja más előlünk..
2012. 11. 28. 20:50
FB Devenil felkerült az 53-mas roosterre!
Így szerintem nem valószínű, hogy igényt tartanánk Babinre
2012. 11. 28. 21:18
lipi
igényt tartanánk rá, csak kb 26 csapat van előttünk a lsitán, akikből b 8 rá is fog menni...
2012. 11. 28. 21:36
lipi
A cikk egyébként nagyon jó. Kicsit provokatív, gondolatébresztő és vitaindító :). Jó volt a választás. Csípem a cikkeid :).
A meccs közben nem tudtam gondolkodni a röhögéstől, de utána valami ilyesmi fogalmazódott meg bennem is.
Bizakodásra ad okot, a valamilyen szinten stabilizálódó sec, a mindegy milyen felállásban játszó O, TB, Wes és a futók. Utóbbi egység egyébként meglepően sokoldalú. Woody a cikázó nyúl, Ridley a türelmes lyukrafutó és Vereen a titos fegyver. (plusz Bolden, az eltiltott :)).
Aggályok: Az Ofal. Manins top5 G, Vollmer top3 RT, Connolly a másik kezdő G. Ütős hiányzók. (Tudom, jók a cserék, de sokkal nyugodtam lennék, ha legalább Vollmer a helyén lenne a 49ers ellen), Jones kiesésével a sokat gyengülő pass rush, a kicsit egyoldalúvá váló WR sor. (Wes kb megint egyedül hozta a Jets meccset. Aránytalanul sok labdát kap. Félek, ha kiveszik a játékból mi lesz...) És nem utolsó sorban, a romló futásvédelem. Ide kérnék egy hozzáértőt, hogy mitől zuhant meg ennyire ez az egység, az év elején látottakhoz képest? Jones hiánya nyilván benne van, de ez kevés magyarázat. Én tippelnék a megnövekedett LB/DB blitzre, DMC hátravonására (Talib és Dennard nem annyira ütősek futás ellen, eddig) és talán egy picit a Dfalra is kennék belőle. Időnként traktornyi utat nyitnak a futóknak ellenünk.
Válaszolva a cikkben feltett kérdésre. Mi is sokat javultunk. Főleg a sec és az ST(-Gost). Igaz, romlottunk is. (Futás elleni védelem és a TE játék (Gronk hiánya üt :S).
A Jets meg az idény elején jósolt összeomlását éli éppen, amit az első pár meccsen még egész jól palástoltak. Jövőre egy csúnya sárdobálásos újjáépítésre voksolok náluk...
2012. 11. 28. 22:18
Babint felkapta a Jaguars a waiverről.
2012. 11. 28. 22:48
lipi
Jags most örülhet a rossz szereplésének :). Ezzel az igazolással megduplázta a sackjeinek a számát :)
2012. 11. 28. 23:09
Basszus, pedig reménykedtem.
2012. 11. 29. 13:56
Szabotomy
Nos a szuroklók véleménye nem biztos, hogy mérvadó, de mindenképp jelzés értékű. :)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=r4xGGgz5TcI
2012. 11. 29. 22:36
Hát ez szörnyű. Ezt egy csapat sem érdemli, bármilyen rosszul is játsszon, vagy bármilyen nagy zakót is kapjon...
Hozzászólás a(z) A Jets volt ennyire pocsék, vagy a Pats volt ennyire jó? bejegyzéshez