Menetrend

A special teams - évértékelés 2013

2014. 01. 28. 17:51
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

Posztonkénti összegzés 2013-ról és előretekintés 2014-re. Íme a special teams:

Rick Gosselin minden évben elkészíti az NFL csapatainak special teams játékának a rangsorát. Huszonkettő statisztikai kategóriát vizsgál meg. A legjobb klub egy pontot kap, a legrosszabb harminckettőt. 2013-ban a ranglistán, a legkevesebb ponttal (229) a New England Patriots special teams végzett, ami átlagosan tizedik helynek felel meg kategóriánként.

Bill Belichick NFL pályafutásának kezdetén négy éven keresztül (1976-1979) volt special teams edző Detroitban, Denverben és a Giantsnél. Ha valaki, akkor ő tudja értékelni ennek a csapatrésznek a hozzáadott értékét a klub teljesítményéhez – írja Gosselin. - 1994-ben a Cleveland Browns végzett az első helyen, akárcsak 2010-ben a Patriots. A közös pont a vezetőedző Belichick mellett, hogy a special teams koordinátort Scott O’Briennek hívták.

Második helyen a 49ers csapata végzett (250 ponttal), ahol Brady Seely az egység edzője, korábban szintén dolgozott a Patsnél.

 

Special teams játékidő (%) alapján

a Top 10 Patriots játékos

Név

ST

Egyéb

Jamie Collins

74

26

Chris White

67

0

Nate Ebner

66

0

Dane Fletcher

58

18

Matthew Slater

52

2

Tavon Wilson

52

1

Marquice Cole

42

14

Michael Buchanan

41

10

Devin McCourty

38

89

Kyle Arrington

38

72

 

Meccsnapokon a csapatok csak 46 aktív játékossal számolhatnak a rendelkezésükre álló 53 fős keretből. A Patriotsnál a három speciális szerepkörrel rendelkező játékos (rúgó, punter, long snapper) mellett négy további olyan játékos volt (White, Ebner, Slater, T. Wilson), aki szerepe kizárólag a special teams munkájában van. A támadók illetve védők játékában közvetlenül semmilyen formában nem vesznek részt.

 
Stephen Gostkowski

Nem kezdődött számára jól az idén, hiszen már a második mérkőzésén mezőnygólt rontott a Jets elleni esős összecsapáson. Hibája könnyen végzetes lehetett volna az alacsonypontszámú meccsen, de Pats szerencséjére végül nem hiányzott a félidő előtt kihagyott 43 yardos rúgás. Ezt követően azonban minden egyes kétkedőjére alaposan rácáfolt Gostkowski. 50 yard távolról hatból öt jó rúgása volt és a év hátralévő részében csak egyet hibázott, amikor a Miamival szemben idegenben 48 yardról tévesztett. A touchdownt követő extra pontoknál immáron természetes, hogy egy NFL rúgó nem hibázik. Gostkowski jó játéka még a kezdőrúgásoknál tetten érhető. 66 százalékban rúgott touchbacket (harmadik legjobb arány az NFL-ben), amikor már a lehetőség sem volt adott a Pats ellenfelének, hogy kickoff returnt kíséreljen meg (húsz százalékot javított az előző évhez képest). Ki kell emelni, hogy punterként is megállta a helyét, amikor Ryan Allen sérülése miatt erre kényszerült a csapat.

 
Ryan Allen

A nem draftolt újonc punter állandó témája volt a nyári edzőtábornak is, mint Meskó Zoltán versenytársa a keretbe kerülésért. Akkor még sokan nem fogadtak volna rá, hogy Belichick tényleg puntert fog cserélni, de végül meglépte és neki lett igaza. Allen legrosszabb esetben is hozta Meskó szintjét. A 2012-es számaihoz képest két yarddal jobb net punt átlagot ért el.

Kickoff és punt return

Minden második kezdőrúgásnál volt lehetősége a Patriotsnak a visszahordásra. 24 yardos átlagot értek el, ami tizenegyedik legjobb helyre volt elég. LeGarrette Blount (17), Josh Boyce (9), Devin McCourty (7) trió jegyzett három returnnél többet. A legemlékezetesebb pillanatok Blount nevéhez fűződtek, aki az alapszakasz zárófordulójában 83 és 62 yardos kickoff returnt is szerzett. A punt return Julian Edelman vadászterülete maradt. 36-ból 35 alkalommal ő volt a returner. Bár átlaga elmaradt a korábbi évek kimagasló teljesítményeitől, 10.7 yardátlaga így is elegendő volt, hogy Edelman az NFL történetének legjobb yard/punt return átlagával büszkélkedjen.

 
Slater & co.

A special teams csapatkapitánya idén négy meccset is kihagyott, azonban a coverage egységeknek még mindig meghatározó játékosa volt, hogy minél jobban beszűkítsék az ellenfél returnerének a lehetőséget a yardnyerésre. Ebben a szerepben, különösen a kickoff rúgásoknál méltó társat is kapott. Jamie Collins gyorsaságát kezdetben csak itt csodálhatták meg a szurkolók. A Patriots special teams legragyogóbb pillanata idén a Browns elleni mérkőzés volt, amikor sikeres onside kick révén szerezték meg a támadók részére a labdát, amivel életben tartották a csapat győzelmi esélyeit.

1

 
Kilátások

Danny Aiken szabadúszó játékos lesz 2014-ben, hacsak nem használ vele szemben RFA tendert a Patriots vagy esetlen már most új, hosszútávú szerződést kötnek vele. A long snapper játékára tényleg igaz, hogy az ember csak akkor veszi észre őket, ha hibáznak. Azt érdekes lesz figyelni, hogy Ebner és T. Wilson névleges safetyként képes lesz megtartani a roster helyét a special teams szerepük miatt, vagy lesz olyan érkező, aki ki tudja onnan szorítani őket és akár a védelemben, akár a támadósok során is hasznos tud lenni. Boyce dinamikusabb megoldás lehet kickoff returnernek Blountnál (akinek még szerződése sincs 2014-re). Edelman szerződése is lejárt. Újraigazolásánál súlyos szempont lehet a punt returnöknél betöltött fontos szerepe.

Hozzászólások

2014. 01. 28. 18:50
MaYo#51
Zupermen szerződésénél szerintem már nagyobb szerepben játszik majd az, h közte és Tommi fiú között működik a nagyon fontos kémia, mint az, h mennyire fontos szerepe van a punt returnöknél... Az viszont elég érdekes dolog, h az esetek nagy %-ában amikor Zupermen hordott vissza, akkor a ST nagyon sokszor szabálytalankodott, így elég gyakran kellett hátrábbról indulni mint ami pozíciót elértünk...
2014. 01. 28. 19:34
Whitealert
Érdekes én idén nem éreztem ennyire erősnek a speciális csapatrészt. Lehet, hogy a Denver elleni szereplés miatt van ilyen érzésem. Egyébként a Browns elleni meccsen tényleg fenomenálisak voltak!
2014. 01. 28. 19:59
49ers
Szerintem is kicsit hízelgőek a számok, bár nem tudná megmondani, mi miatt nem vagyok elégedett. Talán hiányzott egy-két nagy játék, kritikus helyzetben. Összességében hozták a kötelezőt, jó lenne egy igazán veszélyes visszahordó, de természetesen nem ez az elsődleges hiányposzt.
2014. 01. 28. 23:52
iceman
Nem ezek a csapatrészek azok, amelyeket elsődlegesen erősíteni kell, szerintem ezek így kb. rendben vannak, ha ebben az összetételben megmaradnak.
2014. 01. 28. 23:55
Gordon
Allen 10. lett az in20 rúgásokban ami szerintem mérvadóbb adat, mint a nettó yard.
Sose legyen rosszabb ST-ünk viszont remélem, hogy Collins helyét már átveszi valaki. Ne terheljük agyon, ő aprítson a D-ben:-)
2014. 01. 29. 07:45
lipi
A tipikus szürke eminenciás részleg. A kutya nem veszi észre milyen hasznosak, amíg nem csinálnak valami bakit vagy extra nagy játékot.
Halkan hozzáteszem, hogy ez az a csapatrész, aminek a szerepe az évek alatt folyamatosan csökken. A kickoff szabályok, most az extra pont eltörlése(?) stb. Egyedül a puntnál maradt érdemi szerepe az ST csapatnak. Pont ezért kicsit luxus plusz 3-4főt ezért a keretben tartani. Részemről a csak ST-re korlátozott játékosok számát Slaterre redukálnám. (Meg az LS/rugókra persze :))
Aikent pedig RFA tenderrel megkínálni, aztán jövőre egy kellemes szerződéssel itt tartani. Emlékszem még arra, amikor Paxton utáni űrt próbáltuk betölteni. Ráment egy-két évünk...
Hozzászólás a(z) A special teams - évértékelés 2013 bejegyzéshez