Menetrend

A Tuck Rule és a Spy Gate találkozása a 913(b2) szabállyal

2013. 10. 24. 16:07
Szerző: pirko
Kategória: Cikkek
A boston.com Obnoxious Boston Fan blogján jelent meg a következő írás. A blog alcíme „Híradások a kanapéról, nem a riporterállásból”. A blog és a blogger nevének jelentése: „Kellemetlen Boston Drukker”. Sajátosan szatirikus hangvételű cikk következik.
A „Tuck Rule” és a „Spy Gate” találkozása a „913 (b2) szabállyal”

Az utóbbi kimondja, hogy „[védekező játékosok] nem tolhatják a line of scrimmage-en [LOS – a szerk.] álló játékostársaikat a támadó formációba” mezőnygól, vagy PAT kísérlet alkalmával. Mindezt ebben a szezonban tették hozzá a hivatalos játékszabályokhoz.

A múlt vasárnapig soha nem alkalmazták ezt a szabályt.

De a New Yorkban székelő NFL a szabály alkalmazásának kérdésében nem is adta tanújelét a legcsekélyebb bizonytalanságnak sem a szezon eddigi szakaszában, egészen vasárnapig.

Chris Jones, a Patriots defensive linemanje, aki egyébként 10 szerelést és 2 sacket ért el a Jets ellen, Will Svitek mögött foglalt pozíciót, és megpróbálta áttolni csapattársát a Jets vonalának közepén. Nick Folk hosszabbításbeli 57 yardos mezőnygól kísérlete jócskán mellé szállt balra úgy, hogy azt Jones megmozdulása nem befolyásolta.

Itt látható egy GIF a playről.

[FoxSports.Com/@gifdsports]

Mindez nem érdekelte Tony Michaleket, aki bedobta a zászlót.

A játékvezetők tanácskoztak.

Egyenesen Roger Goodell főbiztos irodájából futott be a hívás. Megmondták nekik, hogy a büntetés érvényben marad, máskülönben New York két NFL csapata együttesen 3-10-re állna, és elveszítene minden reális esélyt arra, hogy az idén részt vehessen a playoff küzdelmekben, tekintve, hogy 9 hét van vissza az alapszakaszból. A ligának el kellett kerülnie azt a csapást, hogy az ország legnagyobb médiapiacának mindkét csapata érdektelenné váljon ugyanabban a szezonban, ezzel a helyi közvetítésű mérkőzések nézettségi mutatójának zuhanását eredményezve, különösen egy olyan idényben, amikor a a Super Bowlnak a Met Life Stadion [New York – a szerk.] ad otthont.

Rendben, az utóbb írtak valójában nem történtek meg. Vagy lehet, hogy mégis. Mindenesetre ez sem őrültebb, vagy valószínűtlenebb, mint az összes többi dilinyós összeesküvés elmélet, amelyet a Patriots sikerei hívtak életre az elmúlt egy tucat szezonban.

A Jetset 15 extra yarddal jutalmazták, és egy 1st downnal, végül is helyzetbe hozva Folkot a mérkőzést eldöntő 42 yardos mezőnygólhoz, a Jets Patriots (5-2) felett aratott 30-27-es hosszabbításbeli győzelmével zárult mérkőzésen.

Milliók érezték úgy, a sors igazságot szolgáltatott. Tom Bradyt és Bill Belichicket megszivatták, hála a büntetés képtelen időzítésének, amely a szabály legszigorúbb értelmezése alapján is csak alig nevezhető korrektnek.

„Tommy Boy” és „Belicheat” az NFL-től és a bíróktól végre magkapták a magukét. [’cheat’= csalni, „Belicsaló” – a szerk.]

A szabályban egyébként az a legnevetségesebb, hogy azt a játékosok biztonságának növelése érdekében iktatta be az NFL.

Tudják, ugyanaz a liga, amely úgy ünnepelt bizonyos játékosokat, hogy azok ellen emberölés miatt még eljárás volt folyamatban, vagy amely nemrég 765 millió dollár kifizetéséről állapodott meg az egykori, sérülés miatt egészségkárosodott játékosokkal, hogy szabaduljon az ellene indított perből, ugyanaz a liga, amelynek a szeme láttára csak az elmúlt vasárnap három kezdő irányítót ütöttek ki.

Ha az NFL halálosan komolyan venné a játékosok biztonságát, betiltaná a sisakrácsokat, és visszahozná a bőrből készült sisakokat. A fej többé nem lenne fegyverként használható. Több törött orrot, véres arcot és kicsorbult fogat láthatnánk, de kevesebb játékost vinnének le hordágyon, vagy veszítenénk el hetekre agyrázkódás miatt.

„Egyszerűen érvényre juttattuk [a szabályt – a szerk.], amint jelezte [a másik bíró, Tony Michalek, a szabálytalanságot – a szerk.]” – mondta Jerome Boger játékvezető az egyik riporternek, hozzátéve: „Ez bármilyen toló mozdulatra vonatkozik.”

A mérkőzés után Belichick azt mondta, nem lehetett volna szabálytalanságot jelezni, mert Jones nem „second-level” játékos volt, értve ez alatt azt, hogy a szabály csak akkor alkalmazható, ha valaki a LOS mögül érkezik.

Nem található említés semmiféle „second-level” játékosról a 913-as szabályban, legalább is annak az NFL.comra vasárnap délután 6 óra 32 perckor kihelyezett verziójában:

„(a) Amikor ’A’ csapat punt, mezőnygól kísérlet, vagy ’Try Kick’ [PAT – a szerk] formációban van, a ’B’ csapat LOS-hez képest 1 yardon belül elhelyezkedő játékosának az egész testével a snapper vállvédőin kívül kell elhelyezkednie a snap pillanatában. (b) Amikor ’A’ csapat mezőnygól, vagy ’Try Kick’ formációban van: (1) A ’B’ csapat legfeljebb 6 játékosa állhat a LOS-en, a snapper bármelyik oldalán; Büntetés: a védelem szabálytalan formációja miatt 5 yard veszteség az előző ponttól. (2) A ’B’ csapat játékosai nem tolhatják a LOS-en álló játékosokat a támadó formációba. Büntetés: Szükségtelen durvaságért 15 yard veszteség az előző ponttól.”

[A cikk szempontjából lényeges (b2) pontot angol nyelven is érdemes látni a későbbiek miatt – a szerk.]

„…(2) Team B players cannot push teammates on the line of scrimmage into the offensive formation. Penalty: For unnecessary roughness, loss of 15 yards from the previous spot."

De itt van, mi volt látható a szabály magyarázataként az NFL.com Google által letárolt oldalán, mielőtt frissítették volna azt:

„ÚJ SZABÁLY: Megtiltja, hogy a csapatok túlterheljék a védővonal egyik oldalát PAT és mezőnygól kísérleteknél.

Amin változtat a szabály: Mezőnygól, vagy try kick kísérletnél: (1) A ’B’ csapat legfeljebb 6 játékosa állhat a LOS-en, a snapper bármelyik oldalán; Büntetés: a védelem szabálytalan formációja miatt 5 yard veszteség az előző ponttól. (2) A ’B’ csapatnak a snap pillanatában nem a LOS-en álló játékosai nem tolhatják a LOS-en álló játékosokat a támadó formációba. Büntetés: Szükségtelen durvaságért 15 yard veszteség az előző ponttól.” [a képen látható szöveg fordítása – a szerk.]

A „nem a LOS-en álló” játéksokra vonatkozó részt az után távolította el az NFL weboldala , miután vasárnap Belichick éppen arra hivatkozott, tették mindezt látszólag azért, hogy eloszlassák a félreértéseket, jelentette Tom E. Curran a CSNNE.com munkatársa.

Maga a ’Push Rule’ nem változott, csak annak magyarázata. A változtatással csak még zavarosabbá vált az ügy, és az NFL hitelességén is csorbát ejtettek, ha netán egyszer a hitelesség kérdése kerülne majd napirendre.

Egy dologban biztosak lehetünk, nem létezik ’Push Rule’, ha a Chargers játszik a Jaguars ellen Jacksonville-ben.

Vasárnap a Met Life Stadionban nem voltak sem „unikornisok”, sem „parádés pónik”. [a szerző itt az egyik rádióriporter Saints elleni győztes TD utáni örömmámorban üvöltött szavaira utal – a szerk.] Túlságosan is másnaposak voltak még a szombat esti, a Red Sox-szal és a szurkolókkal a Fenway Parkban tartott buli után. [A Boston Red Sox szombaton legyőzte a Detroit Tigers csapatát – a szerk.]

Jones a mérkőzés után magára vállalta a dolgot, igazi ’Patriot Way’ stílusban, mondván, az ő hibája volt, és hogy azonnal rádöbbent a baklövésére, amint meglátta a zászlót. De ugyan ki hibáztathatná őt, amikor nyilvánvaló, hogy az NFL nem volt képes megfelelően elmagyarázni a saját szabályát, mindaddig, amíg Belichick meg nem próbálta azt helyette.

„Itt az ideje egy kis lazításnak” – mondta Rex Ryan edző.

Ryan azt mondta a Jets játékosoknak, hogy tartózkodjanak minden „malackodástól” az elmúlt héten. Az NFL nem kapott arra vonatkozó utasítást, hogy tartózkodjon az ilyesmitől.

„Ne tegyetek a feleségetek kedvére. Mondjátok, bébi, majd a jövő héten.” legalább is Josh Cribbs szerint ezt mondta az edzőjük.

Ezután a győzelem után Ryan felesége nem fogja tudni visszahúzni a cipőjét egészen Hálaadás napjáig.

Mint minden rosszban, ebben a lesújtóan végzetes időzítésű büntetésben és lelkesedés-romboló vereségben is akad jó dolog: lehetővé teszi, hogy teljes egészében megkérdőjelezzük mindennek a jogosságát, amit a Jets elért vasárnap, mindazzal együtt, amit valaha is el fog érni az idők végezetéig.

A Jets 4-3-ra áll, és versenyben van az AFC wildcard helyezéséért, hacsak nem az AFC East elsőségért. De bármit is érjenek el a világvége előtt, az mind úgy lesz elkönyvelve, mint amit a '913 (b2) szabálynak' köszönhetnek, és semmi másnak.

Jets, íme a Patriots cipője. [Vagyis a Jets most a Patriots cipőjét húzza a lábára. Úgy tűnik, a szerző az angol szólás, és a "láb" szó használatával itt is, mint korábban a felesége cipőjének említésekor, Rex Ryan láb imádatára utal. Magyar megfelelője talán "fordult a kocka", "akasztják a hóhért" - a szerk.]

Bár a játékvezetők kritikus mértékben befolyásolták a mérkőzést, mégis a Patriots felelős a végeredményért. A vasárnapi meccs tele volt rossz játékhívásokkal, amelyek legtöbbje Josh McDaniels mikrofonjából érkezett, nem létező futójátéka és puhány támadó direktívái nem okoztak gondot a Jets védőfalának és a Rob Gronkowski köré vont dupla, tripla, vagy akár négyszeres fedezetnek.

Matt Patricia nem volt Buddy Ryanhez mérhető. [James David ’Buddy’ Ryan, többek között a III. Super Bowl (1969) győztes Jets védőfal edzője, majd a XX. Super Bowl (1986) győztes Bears defensive koordinátora, legendás védelmi guru, az ikrek, Rex és Rob Ryan édesapja – a szerk.] A Patriots meggyengült védelme csődöt mondott, amikor túl sok elkapót hagyott üresen az emberfogásos védekezésben, és képtelen volt megállítani a Jets mindent felőrlő futójátékát, aminek köszönhetően a New York 177 futott yardot ért el.

De mindez nem számít. Mert a Jets győzelmének és a Patriots vereségének egyetlen oka volt csupán, a ’913 (b2) szabály’, ugye?

Majdnem olyan hülyén hangzik, mint az, hogy a Patriots valamennyi bajnoki győzelme arra vezethető vissza, hogy csaltak, és hogy a ’Tuck Rule’-t nem alklamazták megfelelően. Isten hozta önöket a droidok, a gyűlölködők, és a bőgőmasinák világában, akik továbbra is a ’Tuck Rule’-ról vagy a ’Spy Gate’-ről kárognak, amikor a Patriots megnyer valamit. (A ’Spy Gate’ minden alkalommal elársztja a twitteremet, és a boston.com csevegőjét, amikor a Patriots megveri a Jetset.) Ha rágcsálókkal foglalkozunk, bizony néha a szennyvízcsatornán kell átvergődnünk.

Nincs szükség rá, hogy józanul, részletesen levezessük, a Jets védelme hogyan iktatta ki Bradyt a 3. negyed első négy labdabirtoklása során, egy ’pick-six’-szel, és három egymást követő ’3 and out’-tal.

Arra sincs szükség, hogy higgadtan elemezzük Geno Smith ügyességét, ahogy szétzúzta a Patriots-ot 3rd down szituációkban. A Jets tizenegy 3rd downt oldott meg, többek között 10, 6, 7, 21, 5, 14 és 6 yardos távolságból.

És bármely másik napról, vagy bármely másik ellenfélről lenne szó, minden bizonnyal elgondolkodnánk azon a tényen is, hogy a Patriots Gronkowski visszatérése ellenére is mindössze 1-12-es 3rd down mutatót volt képes produkálni.

12-ből 1. Legalább jobbak voltunk, mint Prince Fielder az ALCS-ben. [A Boston Red Sox  szombaton legyőzte a Detroit Tigers csapatát az American League Championship Series-ben, Fielder a Detroit egyik játékosa – a szerk.]

A futball közhelyek világában azonban a Patriots a lövészárkokban lett alaposan elverve a labda mindkét oldalán [mind a támadójáték, mind a védelem tekintetében – a szerk.] Ryan évek óta a legjobb edzői teljesítményét mutatta ezen a mérkőzésen, legalább is egy olyan mérkőzésen, amelyet mindenki nézett, aki számít, és a Patriots minden lényeges fronton történő legyőzésével az egész nap folyamán remekelt.

Ryan megérdemli a dícséretet, amiért Bradyt és Belichicket is végig nyomás alatt tudta tartani.

Ha már Gronkot említettük, a múlt héten azt próbálták elhitetni velünk, hála a tényszerűség teljes hiányának, hogy valami módon Brady állhat egy Gronk elleni, öltözői lejárató kampány mögött. [Felröppent a hír, hogy állítólag a játékosok morgolódnak, mert Gronk nem igyekszik eléggé visszatérni a pályára – a szerk.] Vasárnap Gronkowski 17 alkalommal volt a passz célpontja (8 elkapás, 117 yard), és ő volt Brady kedvenc játszótársa az egész mérkőzés folyamán. Ennyit arról, ha feltételezéseket tényként kezelnek.

Ezen a helyen mi nem rejtegetjük szurkolói mivoltunkat, de nem is takargatjuk az igazságot.  Ez az oldal kizsigerelte a Patriots-ot a Baltimore elleni gyalázatos  AFC döntő miatt. (És január 21-én leírtuk, hogy John Lackey-ra és a Bruinsra vár a feladat, hogy megmentsék, ami még megmaradt 2013-ból.)

Amikor a Giants kicsinálta a New Englandet a XLVI. Super Bowlon, megadtuk az elismerést Eli Manningnek, Mario Manninghamnek és Tom Coughlin nagyságának, miközben mindenért Gisele-t tettük felelőssé.

Szükségszerű, hogy máshogy mennek a dolgok, ha a Jetsről van szó. Éveken át mást sem hallottunk ettől a Gang Greentől [Jets, a Zöld Banda – a szerk.] és másoktól, mint a ’Tuck Rule’ és a ’Spy Gate’ szajkózását.

De legtöbbször a Gang Greentől.

Ha a csapatod azóta nem nyert Super Bowlt, mióta ember járt a Holdon, és látod, hogy a legnagyobb riválisaid Super Bowlokat nyernek, és folyamatosan egymással küzdenek, az bizony fáj.

A Jets tudja, hogy mennyire rosszul tudnak esni a dolgok, amikor szív a csapat.

A Jets menedzsmentje, játékosai és szurkolói, valamint az „Állami Média” [New York – a szerk.] számára a Patriots sikerének soha nem Brady tehetsége, Belichick edzői munkája, vagy az olyanok játéka volt az oka, mint Tedy Bruschi, Willie McGinest, Jerod Mayo, Wes Welker, Logan Mankins, vagy bárki más, aki Patriots mezt visel.

Mindig a ’Tuck Rule’ és a ’Spy Gate’.

Semmi más.

Ha a Jets valahogy bejutna a playoffba, AFC bajnoki döntőt játszana, vagy – Isten bocsássa meg – nyerne egy újabb Super Bowlt, mielőtt az NFL a Holdra telepítené az egyik franchise-t, kérem, ne felejtsék el, hogy ahhoz a játékosoknak, az edzőnek vagy a menedzsmentnek az égvilágon semmi köze nem lesz.

Csakis a ’913 (b2) szabálynak’ köszönhetik majd.

Gratulálok!

(forrás: boston.com)

Hozzászólások

2013. 10. 24. 20:24
Emlékeztető I. "Tuck Rule"

2001-es bajnokság, főcsoport-elődöntő a rájátszásban.

"A Pats a rendes játékidőben nem tudta megnyerni a meccset. Sőt, ha nincs az a bizonyos "Tuck Rule", akkor veszít. 13-10-es Raiders vezetésnél, kevesebb mint két perccel a mérkőzés vége előtt Brady passzolni készült. Hátulról ütközött vele a blitzelő CB, Charles Woodson. Brady elejtette a labdát, amit a Raiders LB-je, Greg Biekert szerzett meg. A Raiders ezzel megnyerte volt a mérkőzést. Azonban a játékvezető, Walt Coleman visszanézette az esetet. Egy akkoriban még annyira nem ismert szabály miatt visszaadta a Patriotsnak a labdát. Ez az a bizonyos tuck rule, ami azóta is a Raiders szurkolók rémálma.

Egészen pontosan így szól az NFL szabálykönyvében a tuck rule leírása: "NFL Rule 3, Section 21, Article 2, Note 2. When [an offensive] player is holding the ball to pass it forward, any intentional forward movement of his arm starts a forward pass, even if the player loses possession of the ball as he is attempting to tuck it back toward his body. Also, if the player has tucked the ball into his body and then loses possession, it is a fumble."

Magyarul ennyit érdemes kiemelni belőle: hogyha a QB vagy egyéb támadójátékos keze előrelendül, dobómozdulatot indít meg, és utána ejti el a labdát, akkor az incomplete pass, ha viszont, az RB-khez hasonlóan visszahúzza maga felé, és befogja a testéhez a labdát, és utána veszíti el uralmát a labda felett, az fumble. A drive végén Adam Vinatieri egyenlített egy mezőnygóllal."
2013. 10. 24. 20:26
Emlékeztető II. "Spy Gate"

2007. szeptember, az új idény nyitóhétvégéjén Eric Mangini, a Jets vezetőedzőjének bejelentése nyomán az NFL 500 ezer dollárra büntette Bill Belichicket, a csapatot 250 ezerre, valamint a következő draft első körös választási jogát is elvették a Patstől, mert lefilmezték meccs közben az ellenfél védelme és edzői közötti kommunikációt jelentő jelbeszédet a stadion olyan pontjáról, amelyre nem volt jogosítványuk.

Ugyanis NFL mérkőzésen a csapatok videofelvételeket csak az erre előzetesen kialakított állomásokból készíthetnek, melyek el vannak zárva a meccs folyamán a külvilágtól, tehát nem férhetnek hozzá a csapat edzői, játékosai. Ezáltal tudják biztosítani, hogy a mérkőzés közben a videófelvételek révén nem juthat egy csapat sem jogosulatlan előnyhöz.

Az NFL vonatkozó szabálya 2007-ben:

„… bármilyen videófelvétel készítése tilos a toronyban helyetfoglaló edzőknél, a pályán és az öltözőben. Felvételek, csak négy oldalról zárt, tetővel ellátott, előre kijelölt helyszínről lehetséges.”

2006. szeptemberében kiküldött szabálymagyarázat a csapatoknak:

„… bármilyen videófelvétel készítése tilos - különösen az ellenfél támadóinak és védőinek kézjelek útján folytatott kommunikációja - a pálya széléről, a toronyban lévő edzőktől, az öltözőben illetve a stadion bármely pontjáról, amelyhez szabadon hozzáférhetnek a csapat alkalmazottjai a mérkőzés folyamán.”
2013. 10. 24. 20:43
DM
Hm csak bele-bele olvastam de nem akarom megpusztulni idegbajba úgyhogy ez a cikk a nem olvasottak között fog szerepelni :D :D :D
2013. 10. 24. 21:15
Studi
Első körben minden tiszteletem és köszönetem Nektek adminoknak szerkesztőknek a munkátokért!
Végigolvasva tetszik a némi szarkazmus az írásban.
Mondhatjuk azt hogy nem érdemeltük meg a győzelmet illetve jókor jött egy pofon hogy "magastorony" nem alkalmas D irányítására vagy hogy JMD egy dilletáns a hívásokban, DE ha nyerünk akkor 6-1 és én ahogy BB-t ismerem ugyanúgy hétfőn kiosztotta volna a népet függetlenül attól hogy nyerünk vagy veszítünk.
Hiszem hogy van olyan realista aki tudja az eredménytől függetlenül a teljesítményt "értékelni".
GO PATS!
RESPECT ADMINS!
2013. 10. 24. 21:30
Gordon
többen írták, hogy a saints ellene GWD-ban történt holding -ot "kaptuk" vissza..
2013. 10. 24. 22:19
cspeti98
Emlékszem hogy mindenki fel volt háborodva azon a holdingon de azt mindenki elfelejtette megemlíteni hogy hányszor történt már meg ugyanez Chandler Joneson és azokat ugyanúgy nem fújták be.
2013. 10. 24. 23:16
Tzimisce
Mi mindig "visszakapunk valamit".
Nekem igenis fáj, hogy nem egy agyonhype-olt csapatnak drukkolok, hanem egy olyannak, akinek mindig meg kellett küzdeni az elismerésért, de így legalább a győzelem is jobban esik.
Ott van a Saints vagy a Green Bay, mind a kettőt részben vagy egészben indokolatlanul hype-olják, és rendszeresen azt érzem, hogy ez a bírók részéről is megvan.
Az újságírók mindig más irányítóról beszélnek, és egy 16-0 kellett hozzá, hogy Tom legyen a főszereplő. Mindegy, nem panaszkodom, mert azért az nfl szakértői igenis látják, amit látni lehet, csak belefárad az egyszeri szurkoló abba, hogy folyamatosan csesztetik a kedvenc csapatát, hiába a jó eredmények...
2013. 10. 24. 22:20
mhatrix
ugyan már,egyszerűen vereséget szenvedtünk,semmi köze ehhez a szabálynak! a jets ellen rengeteg falt-ot fujtak,szval nem mind1.Egy szóval jobbak voltak!
azt akkor mi van?
kikaptunk,tök mind1 hogyan,tanulni ugy sem fognak,mert már hozzászoktunk ehhez,minden héten elmondják ezt a szar szöveget,semmi változás
ilyen az NFL
gordonnak meg igaza van...mi lenne ha az a holding bejött volna...akkor meg ezt azt találtuk volna ki hogy nem igaz,meg ugy fogta a védőt meg az anyám tudja...szval ez már csak ilyen
elsők vagyunk a csoportba,ez a lényeg,a jets meg ott a seggünkben,ettől izgalmas a sport!
2013. 10. 25. 00:55
MajnemizBond
Én szerintem meg nem voltak jobbak. A 4 negyedből 3-at megnyertünk. Saját magunkhoz képest nem játszottunk jól, de a Jets szerintem semmivel sem volt jobb. Nekem nem a vereség a fájó, hanem a hogyanja, de menni kell tovább, lesz ez jobb is.
2013. 10. 25. 08:19
timep76
Nem 4 negyedből nyertünk 3-at, hanem 4 és fél negyedből. És sok minden máson kívül az a fél negyed, ami oka a vereségnek.
2013. 10. 25. 08:02
lipi
Igazi, jó kis szarkasztikus írás :).
Finom Jets fikázással.
Szép fricska a bírózók, Belicheatelök felé.
2013. 10. 25. 09:20
mhatrix
ja de az nfl játék 4 negyedig tart,legtöbb esetben + hosszabítás,nem az első vagy a 4. negyedbe kell jónak lenni,hanem elejétől végig!!!
maximumot kel nyújtani minden meccsen,de ők el vannak bízva hogy majd a köv. meccsen hozzuk amit kell,csak nehogy a 17. héten ráfázzuk,ha esetleg kétes a helyzet,ez nem így működik,a szurkolók pedig bíznak bennük! nagy csalódás lenne
2013. 10. 25. 10:27
Off: Újabb részek a fizetési sapkás sorozatban:

Fizetés, csapatszintű fizetés, a Paragraph 5 bér és az MSB könyvelése
( www.profootballbusiness.com/2013/10/az-nfl-fizetesi-sapka-mechanizmusa-5.html )
Az aláírási bónusz könyvelésének speciális szabályai
( www.profootballbusiness.com/2013/10/az-nfl-fizetesi-sapka-mechanizmusa-6.html )
2013. 10. 25. 12:36
nosbiglem
2013. 10. 25. 12:16
fefekirály
A játékosok biztonságáról:
Ha az NFL halálosan komolyan venné a játékosok biztonságát, betiltaná a sisakrácsokat, és visszahozná a bőrből készült sisakokat. A fej többé nem lenne fegyverként használható. Több törött orrot, véres arcot és kicsorbult fogat láthatnánk, de kevesebb játékost vinnének le hordágyon, vagy veszítenénk el hetekre agyrázkódás miatt.

maximálisan egyetértek vele.

Én 6 évig rögbiztem az NBI ben. Persze nem ugyanaz a szint, de szerintem a kemény műanyag sisakokkal, vállvédőkkel sokkal nagyobb ütéseket lehet bevinni, mint a szivacsos védőfelszerelésekkel, mert azok csak tompítani tudnak. Nyilván nem ugyanazok a szabályok, mint a rögbiben, de pl a szerelések és a fal mozgások nagyon hasonlítanak a két sportban. Azt nem tudom hogy egy elkapót a szivacsos védőcuccok mennyire védhetnek meg egy sisak és vállvédő nélkül szerelő CB-től, vagy egy blokknál amikor nem számítanak rá milyen erőhatások érik őket, de szerintem egy próbát megérne, mert ha kissebbet lehet ütni, akkor a kevesebb védelem is elég lehet. Persze a sisakok és hatalmas vállvédők marha jól néznek ki, de ha mindenképpen a játékosok testi épsége lenne a cél, akkor ezt is érdemes lenne kipróbálni. Pl. a rögbiben van olyan hogy 10perces csere, ez azt jelenti, hogy ha valaki vérzik (ált szemöldök vagy száj felrepedés) akkor 10 percre beáll helyette a csere amíg összragasztják a sérültet, majd mehet vissza. Nyilván a fociban ez még kevésbé problémás a nem folyamatos játék miatt, és egy kis vér nem riaszt el senkit a sporttól.

2013. 10. 25. 13:22
Nem tudom mennyire új, de nagyon jól szemlélteti a felszerelés fejlődését (is).
http://www.nflevolution.com/nfl-timeline/index.html
2013. 10. 25. 13:58
csgabor
Nekem ez nagyon új volt. Köszi pirko! :)
2013. 10. 26. 14:04
agent47
Nem szeretem az összeeküvés-elméleteket, de amit NY-ról írnak a cikkben azért gyanús... :D

Kapott a Jets egy csontot tőlünk és most azon rágódik az egész NFL. Ennyi. A Pats a 3 SB óta utált csapat, és jó ideig az is marad. Ezért kell leszarni azt amit az irigyek mondanak ránk, mert legalább 50%-uk, a saját csapatából max 1-2 sztárjátékost ismer. Remélem megnyerjük a SB-t, és a sok paraszt megpukkad majd az irigységtől.
GO PATS!!!!
Hozzászólás a(z) A Tuck Rule és a Spy Gate találkozása a 913(b2) szabállyal bejegyzéshez