Menetrend

A védelem sikeres stratégiája Manning ellen

2014. 11. 06. 13:39
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

New England Patriots képes volt lelassítani a nagyszerűnek tartott Denver Broncos támadójátékát múlt vasárnap a 43-21 arányban megnyert találkozón. Rob Ninkovich sorsfordító interceptionje a második negyedben (nfl.com videó) jól példázza a csapat védelmének stratégiáját azon az estén.

Bemutatkozik a „felcserélhető” védelem.

A Patriots nagyrészt nickel felállásban töltötte az estét. A két belső védő falember mellett Ninkovich és Akeem Ayers játszott a védőfal két szélén hibrid szerepben. Feladatuk, hogy összhangban a két belső linebacker helyzetével (Jamie Collins és Dont’a Hightower) semlegesítsék Peyton Manning kedvelt és szorult helyzetben gyakran alkalmazott passzjátékát (shallow crosses + over útvonal kombináció).Leegyszerűsítve a következőképpen festett a koncepció:
  • Amikor Collins vagy Hightower a támadófal közepén keresztül rohamozta az irányítót (a snap előtt rendszeresen mutatták ennek a szándékát), akkor Ninkovich vagy Ayers lépett vissza zónázni a helyükre.
  • Amikor Collins vagy Hightower maradt vissza zónázni, akkor Ninkovich és Ayers csak a pass rushsal törődött, mint egy hagyományos defensive end.

Muszáj változtatni – magyarázta Ninkovich, - Jamie-ék belül képesek párharcot nyerni a futókkal és a guardokkal szemben, viszont ilyenkor valakinek át kell venni a helyüket a zónában. Ezek a variációs lehetőségek bővítik a repertoárt. A védelem egyes elemei így felcserélhetőek.

Az interception során Collins és Ayers támadta az irányítót, Ninkovich pedig lépett vissza zónázni. Emmanuel Sanders a védővonallal párhuzamosan futott keresztbe (shallow cross) a pályán jobbról balra. Ezzel azonban nem vonta el Ninkovich figyelmét, aki tudta, hogy Demaryius Thomasra kell koncentrálni a mélységi útvonalon.

A hét folyamán tudatosult bennünk, hogy számtalan egymást keresztező útvonalakat futnak, azonban nem a shallow az elsődleges célpont. Az csupán elterelés, hogy a védőt elvonja arról a mélységi területről, amely mögé be akarják játszani a labdát.

Tudtuk, hogy inkább a hosszú passzt dobja Manning, nem a keresztet – meséli Ninkovich. - Így nem dupláztuk Sanderst, hanem szépen elengedtük és visszalépte oda, ahova számítani lehetett a dobásra. Így is történt.

Manning a játék során nem valószínűleg nem is látta a zónába mélyen visszalépő Ninkovichot.

A játék fontosságát Manning is elismerte: kritikus döntés volt. Hatalmas momentumot adott a számukra.

A Patriots gyorsan touchdownra tudta váltani a védők labdaszerzését, amivel átvették a

vezetést (13-7) és azt nem is engedték ki a kezükből többé. Az első nyolc forduló során a Patriots szerezte a legtöbb pontot szerzett labdákból, szám szerint hatvanat, amit ezúttal is növelni tudtak két touchdownnal a Broncos ellen.

Nagy játék volt – mondta Bill Belichick a meccs után. – Jól érkezett a nyomás középről Jamie révén. Remek kombinációja volt a csapatvédekezésnek, amikor a pass rush és a passz elleni védelem tökéletes összhangban van. Sokszor említettük, hogy Robnak kiváló érzéke van, hogy megtalálja a labdát ilyen helyzetekben. Megvan benne a hatodik érzék.

A védőfal és a linebackerek hatékony játéka mellett a secondary fizikális produkciójára is nagy szükség volt. A zóna és emberfogás rendszeres variálásával a fő cél Kyle Arrington elmondása szerint az volt, hogy snap előtt mindig ugyanazt a felállást mutassák Manningnek, és passz elleni védekezés zónáit, emberezését, csak a labda játékba hozása után keverjék meg.

Arrington legtöbbször Wes Welkerrel találta magát szembe, és teljesített jól, miközben Darrelle Revis, Brandon Browner és Malcolm Butler is sikeresen jutott a passzok közelébe. A meccs során összesen 8 labdát tudtak elütni, ami idényrekord volt a részükről. Patrick Chung és Devin McCourty is nagyon aktív volt az egész meccsen.

Nagyon jól sikerült álcázni a secondary szándékát a snap előtt és azt követően jól kavartuk meg a sémákat – mondta Revis, akit bár az első denveri touchdownnal végződő támadás során többször megvertek, de a meccs hátralévő részében már nem volt ellene sikerélménye az elkapóknak. – Nem vártuk ölbe tett kézzel, hogy Peyton szétszedjen minket. Ha nem változtatja ellene az ember folyamatosan a sémákat, akkor pillanatok alatt felismerni, hogy mit akar a védelem, és azonnal darabokra szedi. Remekül ment az álcázás végig a meccsen.

A jó terv semmit sem ér a megfelelő végrehajtása nélkül, nem szabad szó nélkül elmenni az edzők munkája mellett sem. Manning statisztikája alapján akár még jó napja is lehetett volna a denveri irányítónak (34/57, 438 yard. 2TD, 2INT), de a valóság nagyon távol áll ettől.

Dicséret illeti Belichick és Matt Patricia védő koordinátor mellett a többi pozíciós edzőt a haditerv kitalálása és kivitelezése miatt.

Nagyszerű terv volt, az edzőink nagyon okosan jártak el a hét folyamán – mondta Revis. – Jó párszor játszottak már Peyton ellen a múltban. Ezt a csatát most mi nyertük.

A játékosok közül többen is utaltak rá, hogy a kommunikáció a meccs közben kulcsfontosságú volt, amit a hétközi edzéseken alapoztak meg. Nem tartott sokáig az edzőpályán, hogy lássák, a kitalált stratégia jó eséllyel veheti fel a harcot a Denver támadói ellen.

Láttuk Manningen, amikor fellépett a támadóvonalhoz, hogy tanácstalan volt – mondta Ninkovich. - Nem lehetett tudni, ki támadja majd éppen az irányítót vagy lép vissza zónázni. Nem volt esélye megtalálni a tökéletes játékot, amit mindig is keresni szokott a snap előtt.

Ritkán sikerült nekik megtalálni a tökéletes játékos.
 
Köszönjük a „felcserélhető” védelemnek.

Megjegyzés1: Collins és Hightower szinte egész meccsen fenyegette a center két oldalán lévő lyukat a snap előtt. A taktika remekül működött Ronnie Hillman miatt, aki egyszerűen nem tudta/tudja pótolni az elszerződő K. Morenót, aki mindig is remekelt a linebackerekkel szemben a pass rush, bltizek megállításánál. Érezhetően rájátszott erre a nekik kedvező párharcra a Pats edzőgárdája, ahogy azt meccs után elemzésében a Pro Football Focusnál is kiemelték.

Megjegyzés2: Ninkovich közvetlenül az interceptiont megelőző játéknál pillanatnyi hezitálást követően kezdett hátralépni a zónájába, azonban ez már azt jelentette, hogy Manningnak volt helye átdobni felette a labdát, amiből első down lett Welker elkapásával. A Pats védelem oldaláról a koncepció szinte azonos volt az interceptiont eredményező játékával. Bár más formációból, de ugyanezt akarta végrehajtani a Denver az interception során is. Collins rohama mellett az interceptionnel záródó játék sikeréhez jelentős mértékben járult hozzá a villámgyors pass rush Ayerstől a támadófal bal szélével szemben.

Forrás: ESPN Boston

Hozzászólások

2014. 11. 06. 14:17
Croaker
Nagyon jó cikk, köszönjük. A védelemnek meg így tovább :)
2014. 11. 06. 14:42
hopi46
Gyönyörű volt a 2 DE és a 2 LB "gumizós" játéka. PM valószínűleg még sohasem látott DE-t 10-12 yarddal a LOS mögött (én sem).
Amit furcsáltam:
1. Semmilyen különlegességgel nem készültek ellenünk. Vagy azért mert kicsit lenėztek Minket vagy mert nincs más. (Fox és Rio nem különösebben agyafúrt edző.)
2. Egy olyan QB, mint PM hogyhogy nem tudott semmit sem kitalálni! Még a szünet után sem!
2014. 11. 06. 15:22
A zónázó LB/DE hibrid egyáltalán nem kuriózum. Ahogy említettem is a 2-es megjegyzésben, az interception előtt nagyon hasonló körülmények között átdobta PM Ninko zónáját.

Nem a QB dolga, hogy kitaláljon, rögtönözzön bármit is. Van egy gameplan, amit próbálnak minél jobban megvalósítani. A Pats ellen nem volt futójátékuk, és több labdabirtoklásos hátrányba is kerültek. Ez kényszerpályát jelent a támadóknak és viszonylagos könnyebbséget a védelemnek.

Itt most a Pats secondary nyerte a csatát Manninggel szemben, mert jól hajtották végre a feladatukat.

A snap előtt nem jutott előnyhöz Manning, ami megint csak a védelmet dicséri.

Bármennyire is jól játszott a védelem, a támadók is hozták magukat clutch és plusz játékokkal. A punt return TD-t ne is említsem.

Nem úgy indult, de minden jól alakult a Pats számára.

Nagyon remélem, hogy a rájátszásba is jut még ebből a játékból.
2014. 11. 06. 18:08
hopi46
Hát lehetséges, hogy nem kuriózum, de az általam eddig látott kb. 400 NFL mérkőzésen (TV+stream) ennyire "sarkítva" még nem láttam. "A 4-3-as DE-k természetesen passzsiettetők és a tackle külső vállához állnak fel..." írja Kirwan, hát ezt szépen megszegtük.
Ha a világ egyik leghíresebb QB-je nem tud ilyen, szerinted nem is ritka, hibrid védekezésre reagálni az egész mérkőzés folyamán, akkor vagy nem olyan jó, vagy nem sokoldalú a gameplan.
A többivel egyetértek és én is reménykedek.
2014. 11. 06. 19:56
Megszegte volna a csapat, de Ayers és Ninkovich is inkább azt játszotta a meccsen, amit egy 34 OLB szokott. Kezdve azzal, hogy szemre többször indultak kétpontos (felegyenesedve áll snap előtt), mint hárompontos állásból (egyik kéz a földön a snap előtt). Utóbbi lenne Kirwan 43 DE egyik ismérve.

A cikket Reiss írta, nyilván sarkosan fogalmaz. Nem a "linebacker visszalép zónázni" játékelemmel sikerül 4 negyeden át kikapcsolni Manninget. Nem is kellett reagálni rá, mert ahogy a cikkben is szerepel, ha ugyanezt csinálják végig, akkor esélyük sem lett volna.

Az interception egy remek játékolvasás, vagy inkább megérzés volt Ninkovich részéről, amit az is erősíthetett, hogy egy játékkal korábban éppen ő maradt le, mert nem ért időben elég mélyre, hogy a Welker passzt megakadályozza.

Amiről nem ír a cikk és all22 gamepass videó után lehetne belőle hosszas értekezést összehozni, hogy a secondaryben hogyan váltotta a sémákat a Pats, és miként tudták semlegesíteni a denveri elkapógárdát, amivel nem nyíltak meg olyan passzsávok Mannning számára, amit ki tudott volna használni.

Irányító szempontjából hatványozottan döntések sorozatából áll egy játék. Miközben meggyőződésem, hogy a PM hype elviselhetetlen méreteket tud ölteni, ami gyakran minden józan alapot nélkülöz, de azt nem gondolom, hogy itt Manning amatőr hibát vétett volna.

Az első fordulókban volt egy Brady hosszúpassz, amit még a szokásos méreteken felül is jelentős túldobott, pedig az ismétlés alapján teljesen üres volt a célpontja. Megvakult, vagy mi történt vele? Aztán egy más szögből készült felvételen látszott, hogy amikor Bradynek már dönteni kellett, hogy oda dobja-e a labdát úgy látszott, mintha a safety váltana a célpontja irányába és éppen blokkolná a passz útját. Ezért volt a biztonsági dobás.

Nem szabad túldimenzionálni egy-egy rossz döntést az irányítótól, mert bár elszalasztott lehetőségként könnyű sajnálkozni rajta, de a meccs hevében könnyű elhamarkodottan kategorizálni egy-egy playt.

Ha trend lesz valakinél, hogy olyat lát a pályán, amit csak ő képzel oda, akkor már lehet azon gondolkodni, hogy elérkezett idő visszavonulni.
2014. 11. 06. 20:24
hopi46
Köszi, ok. Valóban, a jó secondary nélkül ez nem ért volna sokat az egész mérkőzés folyamán.
PM pedig szerintem sem amatör, és talán a TD-i, WR-i ill. RB-i sem sgítették a támadásait megfelelő blokkolásokkal. Nálunk, szerintem, Gronk, Hómanó, de ha kell JE, Dola(?) is jól blokkol.
2014. 11. 07. 11:56
MemphisM
Láttunk már a SB XXXI egy emberes passrusht hívni Bill (parcells) papától!
2014. 11. 06. 15:18
1976gabi
remélem ez még az afc döntőben is fog működni,mert az fontosabb győzelem lenne.bár a denver el sem jut oda.
2014. 11. 06. 15:44
ArsnL
Én arra leszek kiváncsi, hogy a köv meccsre mennyit fog tanulni/javulni a Denver és mi milyen egyéb fortélyt találunk ki, mert az biztos hogy ezt a győzelmet a coaching hozta meg
(nyilván kellenek hozzá a játékosok is, akik meg tudják valósítani a gameplant)

D#-ben nagyon jó kis emberanyag jött össze, ha még Jones is visszatérne.... új impulzusokat tudna adni ennek a remek formában lévő egységnek


remélem a PO-ban is ennyire domináns, fizikális védelmünk lesz
2014. 11. 06. 16:09
Kollega
Én a meccs nagy veszteseihez sorolnám még Wes Welkert is. Pár évvel korábban simán át tudta volna segíteni a csapatát egy ilyen szituáción. Most semmit sem tudott hozzátenni a meccshez.
2014. 11. 06. 16:18
crucified
Idén 212 yard-ja van 22 elkapással. Full gáz, a Pats-évekhez képest. Nagy pénzt kapott, negyedik-ötödik számú elkapóvá vált.
2014. 11. 06. 21:52
loop80
Még csak nagy pénzt sem kapott... Amikor elengedtük, nagyon sajnáltam a dolgot, de mostanra már egyértelműen úgy gondolom, hogy a vezetőség jó döntést hozott, jó időben. Edelman minden téren tud annyit (vagy többet), mint amennyit Welker tett a közösbe. Ja, és kb. feleannyit keres, mint Wes!
2014. 11. 06. 16:24
nszgergo
minket már nem érint ez a lényeg,van egy Supermenünk! :)
2014. 11. 06. 16:14
Firstdown
Nekem Browner játéka tetszik piszkosul,még ha egy kicsit sok is a büntetés miatta.Kemény mint a szikla,csak a sérülések kerüljék el(mindenkit) és remélem ennél csak jobb lesz ahogy kopik a "rozsda" róla!
2014. 11. 06. 17:06
lupus
Valaki mondja mar meg nekem mit adtak Chungnak a Philinel?
Megtanult jatszani!
2014. 11. 06. 21:13
Tzimisce
Ezt a szintet nálunk is hozta, csak nem volt konzisztens.
2014. 11. 06. 21:54
cspeti98
Nálunk szerintem a legfőbb probléma az volt vele, hogy állandóan sérült volt.
2014. 11. 07. 11:10
fejszee
az Eagles-nel folyamatosan kiutotte a csapattarsait, amikor eljott olvasgattam Philly-s forumokon hogy mindenki megkonnyebbult, Fejvadasznak hivtak... halistennek leszokott mar errol
2014. 11. 06. 17:35
dartib83
Óriási cikk, köszönet érte. Baromi jó ilyen minőségi cikkeket olvasni :)
Itt (is) látszik, hogy mekkora stratégia van az amerikai fociban. A sok laikus, akik nem ismerik ezt a sportot, csak az ütközéseket látják, és abból vonnak le következtetéseket, hogy ez milyen béna sport.
Pedig, itt is látszik, hogy nincs igazuk :)
2014. 11. 06. 17:38
dartib83
Ez a csapategység:
http://bleacherreport.com/articles/2257531-tom-brady-and-julian-edelman-share-broment-after-punt-return-td?utm_source=newsletter&utm_medium=newsletter&utm_campaign=new-england-patriots

LOL
2014. 11. 06. 19:12
kuvasz
2014. 11. 06. 19:21
nszgergo
Brady utolsó mondata mi?
a többit értettem, hatalmas :)
2014. 11. 06. 19:23
nszgergo
megvan, le van írva a videó alá, vak is vagyok, nem csak süket :)
2014. 11. 06. 21:18
Tzimisce
Korábban is írtam, jó ezt látni meg azt, ahogy Manning pont úgy ül a kispadon, ahogy mi szoktuk látni Bradyt a vesztes, de legalábbis nem jól sikerült meccsek alatt.
2014. 11. 07. 07:43
1976gabi
el tudom képzelni,ahogy welker ezt nézi és azt gondolja.csessze meg a helyemen ül,de hülye voltam,hogy odaadtam neki.
én meg hú de örültem,hogy odaadta neki.
2014. 11. 06. 20:42
lipi
Könnyezni valóan szép cikk. Köszönjük :)

2014. 11. 06. 20:55
l.kalasz
Off:

2015 INTERNATIONAL SERIES GAMES CONFIRMED

The 2015 International Series games are set and six teams – including three for the first time – will play regular-season games at Wembley Stadium in London next season. The 2015 slate features a first-ever division game in the UK as well as games played on consecutive Sundays, also a first for the NFL in London.

New York Jets at Miami Dolphins - Week 4: Sunday, October 4

Buffalo Bills at Jacksonville Jaguars - Week 7: Sunday, October 25

Detroit Lions at Kansas City Chiefs - Week 8: Sunday, November 1
2014. 11. 06. 21:08
nszgergo
a csoportból mindenki csak mi nem :/
2014. 11. 06. 21:51
daelaci
Szép a 8 leütött passz a védelemtől, de ehhez az is kellett hogy a Broncos 50 százalékkal több passz kísérlettel próbálkozzon a meccsen, mint amennyi a legtöbb volt ellenünk idén.
2014. 11. 06. 21:58
hulith
Remelem a Miami es a Buffalo kikap a hetvegen
2014. 11. 07. 09:10
vhs-box
es hogy mindem jol alakuljon a denver ki fog kapni a raiders otthonaban:-)
2014. 11. 07. 09:13
hopi46
2014. 11. 07. 16:04
Tomk@
Valahol meg lehet nézni, hogy ki hány snapet töltött a pályán az adott meccsen?
2014. 11. 07. 18:03
Zandal
2014. 11. 08. 12:59
Két-három napot általában várni kell az adott forduló után, de itt minden infó megtalálható: http://www.footballoutsiders.com/stats/snapcounts
2014. 11. 07. 16:52
vhs-box
2014. 11. 09. 13:45
Tomk@
Chandler Jonesról van valami friss hír?
Hozzászólás a(z) A védelem sikeres stratégiája Manning ellen bejegyzéshez