Menetrend

Adalius 'Jetson' Thomas mesél

2010. 04. 17. 22:49
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek
Bizton állítható, hogy Adalius Thomas nem így képzelte el a New England Patriotsnál töltött időket.

Amikor 2007-ben a szabadügynök piac első napján aláírta 5 éves, 35 millió dolláros szerződését a csapathoz, úgy tűnt ő a tipikus Bill Belichick játékos. Nagy, gyors és sokoldalú. Mindenki arra számított, hogy ő lesz a Patriots védelem svájci bicskája: külső linebackerként meccsek sorsát megfordító pass rusher, mint Willie McGinest; alkalmanként belső linebacker vagy éppen a secondarybe visszalépő játékos, ahogy Baltimore-ban is előfordult vele. Mi sem áll távolabb a valóságtól. Jelen állás szerint Thomas csapat nélküli játékos. Halovány esélye van, hogy még Patriots mezben valaha pályára fog lépni tétmeccsen. 

Thomas éppen az éves football táborát tartja Hattiesburgben, a Southern Mississippi Egyetemen, a környékbeli gyerekeknek, hogy megismerkedjenek ezzel a játékkal, és találkozhassanak egy olyan emberrel, aki sikeres lett az NFL-ben, Super Bowlon és Pro Bowlokon vett részt. Itt találkoztam vele délelőtt, és Thomas megragadta a lehetőséget, hogy ismét előadja történetét a saját szemszögéből, majdnem hat hónappal azután, hogy a sajtóban mindenki együttműködni képtelen, állandó elégedetlenkedőnek állította be. Még mindig nem tudja pontosan, mikor fordultak rosszra a dolgok. „Aki személyesen is ismer, pontosan tudja, hogy nem vagyok rossz ember. Tíz év alatt sosem volt problémám a ligában. Sosem különböztem össze edzőimmel. Ez nem én vagyok. Feltétel nélküli igenember lennék? Nem gondolom. Azonban tisztelem az edzőket, és a pozíciójukat. Bármit mondanak, azt megteszem, de ők a csapat és saját érdekeiket tartják szem előtt. Eljön az a pillanat, amikor senki sem segíthet az emberen, csak saját maga.” „Nem a keserűség beszél belőlem. Egyáltalán nem. Azonban előfordul ami… Tudom, hogy sosem tettem igaztalan állításokat, és ha nem hazudtam, akkor mi volt a probléma?

A hírhedt őszi havazás során, amikor Derrick Burgess, Gary Guyton, Randy Moss és Thomas négyes késés miatt haza lett küldve a reggel 8 órás csapat megbeszélésről, Thomas a sajtóhoz fordult és azt mondta, hogy ez nem a Jetson család, amikor szabadon repkedhetett volna a levegőben, hogy kikerüljön a dugóból, és időben beérjen a megbeszélésre. Saját bevallása szerint, csak vicces próbált lenni. Utólag belátta, hogy gyerekes megnyilvánulás volt, ami óvodásokhoz méltó, amivel frusztrációját fejezte ki, hogy az ő késését nem úgy kezelték, mint ahogy a korábbi gyakorlat alapján elvárható lett volna. Megjegyzése tiszteletlen volt a csapatra nézve, újabb történés az események hosszú láncolatában, ami idáig vezetett játékos és csapat között.

Thomas a Bills ellen egy novemberi mérkőzésen törte el a jobb alkarját 2008-ban. Az eset után az orvosoknak azt mondta, majd szünetben megröntgenezik, és megvizsgálják, mert játszani akar. Még további két támadásig a pályán maradt, amikor is gyors mozdulattal nyúlt az egyik ellenfél után. Abban a pillanatban reccsent a csont. Négy különböző helyen tört el. A karja azonnal feldagadt. Véget ért számára az idény. Még ma is tizenkét csavar és egy lemez van a karjában.

A csapat Tampaba küldték rehabilitációra (Floridaban van Thomasnak otthona) 2009. év elején. Azonban a nő, akit kijelöltek a számára masszázsterapeuta volt, nem specialista, aki segített volna neki, hogy karja újra képes legyen minden mozdulatsorra. Egy évvel később a csuklója még mindig érzékeny, és zavaró játék közben. Következő hónapban Pensacolaba megy saját magától külön kezelésre, végleg rendbe hozni a karját. Nem érti, miért nem küldték megfelelő személyhez már az első alkalommal: „Visszagondolva azt hiszem, ez egy rejtett üzenet volt. Más játékossal biztosan nem így foglalkoztak volna. Váll- vagy térdsérüléssel nem küldesz valakit masszázsterapeutához. Természetesen orvosom is volt, de aki felelős volt a rehabilitációmért csak egy masszázsterapeuta. A dolgok jól alakultak, de valószínűleg sokkal jobban is mehettek volna. A kezelőorvosom mindent megtett értem, amit csak tudott. Nem ő hibázott, csak egyszerű szívességet tett nekem. Az eredmény nem lett tökéletes.

Múlt nyáron további rossz hír várta Thomast, amikor az edzők azt közölték vele, hogy nem megfelelő pass rusher, és a jövőben jelentősen meg fog változni a szerepe. Még fel sem épült a karsérüléséből, és még vissza sem térhetett az edzésekre. Sérülése pillanatában 10 meccs alatt 5 sacket gyűjtött. „Erről csak annyi a véleményem, hogy mindösszesen hat aktív külső linebacker van, aki több mint 50 sackkel rendelkezik. Én vagyok az egyik. Egy ilyen sérülés után egyszerűen azt mondani, hogy nem vagyok elég jó pass rusher, nem is tudom… Nem tudom elhinni. Nem azt mondom, hogy a világ legjobbja lennék, vagy bármi hasonló, de…” A mélypont a hatodik héten következett be, amikor a Tennessee ellen lekerült az aktív rosterről. A meccs reggelén Matt Patricia, linebacker edző tájékoztatta, hogy aznap nem fog játszani. A stáb szerint ennek oka a Denver elleni rossz játéka volt az előző héten. „Érthetetlen volt, ami történik. Az Atlanta ellen én kaptam az egyik meccslabdát [ami mindig a kiemelkedő játék elismerése az edzők részéről]. Két héttel korábban megkaptam a meccslabdát, majd egyetlen rosszabb meccs után kiteszik az embert a csapatból. Nem is találok rá szavakat. Különösen akkor, ha arra gondolok, hogy sok más játékossal ez még sorozatos rossz meccsek után sem fordult elő. Döbbenetes volt. Akkor minden megváltozott.

Nem egészen világos, hogy Thomas miért tagja még a Patriotsnak. Sem ő, sem az ügynöke, Bus Cook nem áll(t) kapcsolatban az idény vége óta a csapat vezetőivel. A linebacker nem is vesz részt offseason programban, oda senki sem hívta. A júniusi kötelező táborba viszont elmegy, ha akkor még rosteren lesz.

Végezetül azt kérdeztem tőle, hogy szerinte valaha még láthatjuk-e Patriots mezben a pályán? „Bárcsak tudnám. Őszintén, bárcsak tudnám. Ezt csak egyedül Bill tudja. Fogalmam sincsen mi fog történni, milyen tervük van velem. Minden bizonytalan. Kényelmetlen helyzet, mert hónapok óta nem tudom, mi fog történni. Jól éreztem magam itt, ha ez a vég, akkor ennyi volt. A szurkolók remekek voltak, öröm volt nekik játszani. Ha maradok, akkor nincs kifogásom, hogy továbbra is itt játszom.

Zárásnak Thomas reakciója arra a média hírre, hogy ősszel már Rex Ryan csapatában, a New York Jetsnél fog játszani. „Mindenki állandóan azt szajkózza, hogy a Jetshez fogok menni Rex Ryan miatt. Játszottam Marvin Lewis [Bengals vezetőedzője], Mike Singletary [49ers vezetőedzője], Jack Del Rio [Jaguars vezetőedzője] és Mike Nolan [Dolphins védekező koordinátora] irányítása alatt. Őket vajon miért nem emlegetik úgy, mint leendő munkaadóimat? Mert azzal nem lehet eladni az újságot.

[Az utolsó bekezdés meg is magyarázza miért a Patriots tagja még Thomas. Nyilván a vezetőség nem akarja, hogy valamely csoport-riválisnál kössön ki, ismerős edzők kezei között, és megfelelő trade partner egyelőre nem jelentkezett -a szerk.]

Boston.com – Shalise Manza Young

Hozzászólások

2010. 04. 17. 23:39
bradyfan
Ngaoyn nem bízom benne, hogy Thomas nálunk fog játszani jövőre. Elég szar helyzetben van a csapat, mert csak úgy elengedni nem lehet mivel TBCn kivül ő az egyetlen értékelhető OLB, viszont ha nem nyújt 100%ot a pályán és haragban van az edzői teammel akkor játszani se játszhat. Valahogy most a draft napi trade lenne a legjobb megoldás, és aztán húzni a helyére valakit.
2010. 04. 18. 08:32
Cheater
Lehet,h én látom rosszul,d szvsz van abban vmi amit mondott... Sajnos nem tudhatjuk pontosan,h ki hogyan viselkedik konkrét helyzetekben, de azt régóta sejtjük,h BB-vel egyáltalán nem könnyű kijönni! Akit szeret, annak mindent, aki viszont egyszer magára haragítja, annak annyi!

Szükségünk lenne rá, szóval itt az ideje,h mindenki felülemelkedjen önmagán, "kibéküljenek" és Thomas NÁLUNK robbantson egy hatalmasat!!!;))
2010. 04. 18. 10:24
szeder
Én a Jetsonból rögtön arra asszociáltam, hogy:"Jetson, ki van rúúúggvvaa!"
2010. 04. 18. 10:30
szeder
Én azt nem értem, ha kell akkor miért nem mondják neki, hogy kell, ha meg nem kell akkor miért nem zavarják már el?!
2010. 04. 18. 10:31
Gabesz
draft napi trade keretében megy AD és hozzuk helyette Suh-t. tudom álmodozok csak :D
2010. 04. 18. 10:55
_bb
A múltkori cikkben azt lehetett olvasni, hogy inkább blitzer, mint pass rusher, s ezt közölhette szerintem vele is kb. az edzői kar, s ezen tuti megsértődött, meg azt hitte magárol, hogy ő valaki és így egy egy meccset "elblitzelhet" ...szerintem nem azért padoztatták mert volt egy rossz meccse, hanem mert az a nagyképűségéből jött.

Ami a karja rehabját illeti, arról a másik oldalt is meghallgatnám.

Arról meg hogy mért van a csapatnál: cap mentes évben megtarthatja a csapat a legvégsőkig, azaz az utoló keretszűkítésig. De mivel nem értesítették a holtszezon edzéseinek menetrendjéről egyértelmű, hogy nem számolnak vele. A lényeg, hogy egyelőre ne menjen ingyen és akárhova (Jets). A csapatnak ugye az lenne jó, ha vmiért, és talán nem is szotyiért, el tudná passzolni az NFC-be.

Ez meg a "Jetsonos" nyilatkozata, ha valakinek nem rémlene: http://patriots.hu/adalius-thomas-kerdezz-felelek/
2010. 04. 18. 11:23
Jobb blitzer mint pass rusher: http://patriots.hu/adalius-thomas-pass-rusher-vagy-blitzer/ . Az mondjuk fura, hogy ezt a kartörése után közlik vele, miután már két éve a csapat tagja.

Nekem az interjúkból az jön le, hogy Thomas úgy véli, hogy kettős mércét alkalmaz vele szemben a csapat (az meg elég pocsék dolog, még akkor is ha nem igaz, csak a játékos képzeletének a szülötte). A késés utáni hazaküldésnél is ezt sérelmezte, a rehabnál is ez a vonal került elő, és a padoztatásnál is. Jogos vagy jogtalan? Valószínűleg sose fog kiderülni.
2010. 04. 18. 12:54
Cheater
Lehet,h ezt is én látom rosszul és nem így működik az nfl, de akkor azt mondom a játékosnak,hogy "Figyelj haver, el foglak passzolni, amint egy jó ajánlat érkezik, szóval ehhez tartsd magad!"
2010. 04. 18. 14:57
Bendzin
Én kicsit másképp látom AD helyzetét. Kivételesen a játékosnak adok igazat. Elhoztuk a varjaktól, ahol a liga egyik legjobb teljesítményét nyújtotta, majd beillesztettük a "pats sémába", ami egy teljesen új feladatkör volt számára. Nem hozta a várt eredményeket, majd az orra alá dörgöltük, h " ide figyelj srác, te egy szar vagy!" A 4-es késés hó idején szerintem bocsájtható, de ez senkit sem érdekel. Ha az egyetemen annyit mondanak rá, hogy uram, a késés az késés, már nem kezdheti el a pótpótzh-t (2 vonattal előbb indultam, majd 3 órát álltam a semmi közepén felsővezeté-szakadás miatt-leesett 5cm hó-) ez csak egyetem, nem az nfl, de itt is leszarják az embert. Ezek után persze, hogy a játékosban is benne van a tüske, így már az ő hozzáállása is megváltozik és kezdődhet a mocskolódás. A mai napig AD az egyik kedvenc játékosom, de ebbe a palacsintába már belecsináltak. Sajnos egy minőségi tradet kéne bemutatnunk. Búcsúzóul a kedvenc jelenetem tőle, amikor 2 évvel ezelőtt az első jets meccsen, egy kézzel megfogta favre-ot másik kezével asszem az egyik hb-t, majd mind a kettőt belepaszírozta a földbe, végül kcisit belelihegett brett bácsi arcába. nice moments!

byaz
2010. 04. 18. 18:25
temp
a késéssel kapcsolatban ne felejtsük el, hogy a komplett keret jelen volt 4 embert kivéve. Tehát ez valószínűleg nem csak a tényszerű késésnek szólt, de annak is, hogy "pupákok, a többiek itt vannak, dolgoznak a gyúrókkal, melegítenek, videóznak bármi, ti meg folyton csak a kötelezőre estek be".
2010. 04. 18. 20:04
sirCharles
Ez egy tipikusan olyan történet, ahol valószínűleg sosem fog kiderülni a teljes igazság.
Valahol igaza van Thomasnak is, egy-két helyen tényleg azt érezni, mintha direkt utazott volna a csapat arra, hogy megromoljon a viszony.

Viszont megértem a vezetőket is, érhető okokból biztos sokkal-sokkal többet vártak egy akkor sztártól, mint amilyen Thomas volt a Ravensben. Nehéz lehet lenyelni, ha valakit ennyire meg akarsz szerezni, és utána nem nagyon hozza az elvárt szintet.

A késés meg olyan, hogy ha rajtuk kívül mindenki odaért, akkor azt hiszem csendben kellett volna maradni, és elismerni, hogy jogos a kritika/hazaküldés...
2010. 04. 20. 12:26
Szabotomy
2010. 04. 20. 18:39
sixt
OFF:

Üdv!
Segítsetek mikor lesz magyar idő szerint pontosan a Draft első-második kör, és tudjuk valahol nézni ??
Előre is Köszi
2010. 04. 20. 20:07
Bruschi85
Sixt!

A draft első köre péntek (23.) hajnalban 1.30kor kezdődik
2.-3. kör pedig szombat(24) 0.30-tól

Élőben nfl.com vagy streamek,

Az Espn felvételről adja az összefoglalót pénteken az első kört 16.00
szombaton pedig a 2. és 3. köröket

A lényeg továbbra is Hajrá Pats!!!
2010. 04. 20. 20:42
sixt
THX Bruschi85 ez gyors volt, köszi
Hozzászólás a(z) Adalius 'Jetson' Thomas mesél bejegyzéshez