Menetrend

Ajándék Aligátornak ne nézd a fogát

2010. 07. 26. 03:33
Szerző: temp
Kategória: Cikkek
Meglehetősen gyakran halljuk NFL csapatoktól, hogy hatalmas meglepetésként érte őket az, hogy az általuk kiszemelt játékos még mindig elérhető volt azon a helyen, ahol kiválasztották. Ez azonban általában csak a hivatalos formula, csak egy klisé.

Aaron Hernandez


Aaron Hernandez esetében azonban Bill Belichick valószínűleg tényleg az igazat mondta, amikor ezt a szófordulatot használta a Draft 3. napját követően. A New England a 4. kör közepén (összesítésben 113. helyen) csapott le a Florida Egyetem elkapó tight endjére, és csak pár nappal később vált nyilvánvalóvá, hogy a hatékony játékos miért volt ilyen későn is elérhető. A Boston Globe riportja megszellőztette, hogy Hernandez "számos drog teszten" bukott el marihuana fogyasztás miatt a Florida Egyetemen, és ez számottevően csökkentette az értékét a játékos börzén. A cikk azt is hozzátette, hogy legalább 5 NFL csapat információi alapján egy alkalomnál több sikertelen tesztet produkált a játékos.

Hernandez gyorsan válaszolt az őt ért vádakra:

"A drafthoz vezető folyamat során minden érdeklődő NFL csapatot elláttam minden információval, amit kértek tőlem a fociról vagy a személyes életemről. Őszinte voltam mindennel kapcsolatban, amennyire csak lehettem, beleértve azt az egyszeri vétséget is, amit a Florida Egyetemen töltött három év alatt elkövettem a csapat droghasználati politikájával szemben. Éppen emiatt leptek meg és értek csalódásként a napokban napvilágot látott további vétségekről szóló jelentések. Sajnálom, ami történt, tanultam belőle és a továbbiakban jobb döntéseket fogok hozni. Nem lehetnék ennél izgatottabb, most, hogy megkezdhetem az NFL karrierem és egyúttal a New England Patriots csapatát is képviselhetem."

Attól függetlenül, hogy melyik változat az igaz, úgy tűnik ezek az események szerepet játszottak Hernandez megítélésében. Hernandez őstehetségű elkapó, és a Mackey Award nyertese, mint az ország legjobb NCAA tigh endje. Meghatározó tagja volt a klasszisokat felsorakoztató Floridának. A pályán kívüli probléma nem tűnik nagyon aggasztónak vele kapcsolatban. Először is, Hernandez a Felmérőn (Combine) nem produkált pozitív tesztet, ami azt jelenti, hogy az NFL karrierje nem a tiltott szerek használatának megelőzését szolgáló programmal kezdődik. Ennél is fontosabb, hogy Hernandez és a főiskolai edzője Urban Meyer is megerősítette, hogy a játékos 2006-ban, édesapja hirtelen bekövetkező halála után nyúlt a marihuánához. Hernandez különösen közel állt az apjához Dennishez, és teljesen összetört, amikor egy rutin sérvműtét során az életét vesztette 49 évesen. Hernandez csak 16 éves volt ekkor, és elég nehéz személyiséggé vált az esetet követően. A Meyerrel meglévő szoros kapcsolata segített visszajutnia a megfelelő útra.

A középiskola végén a neves Scout.com az ország legjobb, míg a Rivals.com a második legjobb TE-jének tartotta, köszönhetően többek között a 2006-os Connecticut állami rekordot jelentő 1.807 yardos, és 24 TD-s évének. A védelem hasznos tagjaként pedig 72 szerelés, 12 sack, 3 kierőszakolt labdavesztés is fűződik a nevéhez. Több egyetemről is volt ajánlata, de a Florida Gatorst válaszotta. Pár év sodródás után Hernandez visszatalált a helyes útra, és a Gators számos feladatkörben használta. Elkapta Tim Tebow passzait minden távon, és alkalmanként futóként is fellépett. Aaron Hernandez 40 mérkőzésből 27-en lépett pályára az elmúlt 3 évben a Florida Gators színeiben, ahol 111 elkapásból 1.382 yardot szerzett (12.45 yard / elkapás), 12 touchdown mellett. A 111 elkapással iskolai karrier rekordot állított be a TE-ek között.

Freshmanként 2007-ben 13 mérkőzésen lépett pályára, és 3 alkalommal volt kezdő, de a rookie szezonját mindjárt 151 yarddal, közöttük két pontot érő elkapással zárta. Sophomore évében (2008) már a csapat első számú TE-je, 13-ból 11 meccsen kezdő (egyet edzői döntés miatt kell kihagynia), öt touchdownnal, 34 elkapással és 381 yarddal zárja az évet, négy meccsen is legalább 50 yardot szerez. Juniorként 2009-ben az iskola történetének harmadik olyan TE-je, aki vezeti a csapat elkapási statisztikáit (68 elkapás, 850 yard, 5TD), valamint az elkapások számát tekintve a SEC legjobb tight endje James Whalen 1990-es 90 elkapásos teljesítménye óta. A felé dobott passzok 81.93%-át elkapja (83-ból 68-at, 3-at az ellenfelek ütnek el), míg az elkapásainak több mint 47%-a legalább 10 yardos. Megdönti Kirk Kirkpatrick a Florida Egyetem legendás TE-jének 19 éves iskolai rekordját az egy szezon alatt szerzett elkapások, és yardok számát tekintve. Utolsó évében tevékeny részese a Gators 12 meccses veretlenségi szériájának (csak az utolsó mérkőzést bukták el), és ezzel a csapat a Sugar Bowlon, az egyik legrangosabb kupán vehet részt. A Gators #81-ese a Cincinnati felett aratott 51-24-es győzelem egyik hőse 9 elkapásból megtett 111 yardjával, és a meccse első TD-jével."Aaront az atlétikussága tette ilyen kiemelkedővé, egyike azoknak a srácoknak, akik el tudnak szakadni, és el tudják kapni a labdát" - nyilatkozta Steve Addazzio a Gators támadó koordinátora a draft előtt. "Kíváló útvonal futó, és nagyon gyors. Ő egy hibrid tight end". "Aaron dinamikus játékos, aki úgy tudja elkapni a labdát, mint bármelyik wide receiver, és megcsinálja a legnehezebb elkapásokat is. Kezébe adhatod a labdát, mint egy futójátékosnak (tailback), és nagyon dinamikus, valamint blokkolni is képes. Nehéz találni az országban ilyen srácokat mint ő"

Ilyen leírással, mint ez, nem sok játékost választanak csak a negyedik körben. A korábbi szakértői várakozások az első kör végére, vagy a második körbe jósolták a kíváló kezekkel, és route futó képességgel megáldott, elsősorban elkapó feladatokra használható játékost. Bár a legtöbb szakértő szerint a profiknál a magassága nem teszi majd ideális red zone célponttá, sokak szerint a blokkolások terén okozhat meglepetéseket. De Hernandez fel tudta dolgozni a csúszást, és boldog volt, mikor megtudta, hogy New Englandbe kerül. A connecticuti Bristolból származó játékos a Patriotsnak, és főként Drew Bledsoe-nak szurkolva nőtt fel. Egyik születésnapján Foxboroughba ment a családja [mindössze két órányi autóút a lakhelyétől], ahol az első élő mérkőzésén láthatta amint Bledsoe két tuchdown passzal győzelemre vezeti a csapatot, de ennek ellenére nem emlékszik, hogy ki volt a New England ellenfele ezen a napon. Ahogy Hernandez elmesélte, ez teljesen lényegtelen volt.

"Hosszú draft volt, de függetlenül attól, hogy hol keltem el nagyon boldog vagyok, mivel egy álom vált valóra" - mondta nem sokkal azután, hogy kiválasztották. "Nem foglalkozom azzal, hogy az első vagy a negyedik körben választottak. Nagyon örülök annak, hogy kiválaszottak, mivel emberek milliói vannak akik szívesen lennének most a helyemben. Megtiszteltetés, hogy a Patriotsban játszhatom"

Hernandez valószínűleg a 2010-es draft legjobb elkapó tight endje volt, és segítségére lehet a profik közé beilleszkedésben az is, hogy a tehetsége alapján legmagasabbra rangsorolt három újonc TE közül egyedül ő játszotta végig az előző idényt (Jermaine Gresham és Rob Gronskowski is sérült volt).

Forrás: a cikk többek között a New England Patriots hivatalos oldalán található írások felhasználásával készült: Paul Perillo: Meet the Rookies: TE Aaron Hernandez.

Hozzászólások

2010. 07. 26. 10:38
Mindent elmond a játékáról Matt McGuire rövid jellemzése: H-Back vagy spread tight end prototípusa.
2010. 07. 26. 11:04
temp
2006-ban BB már próbálkozott egy hasonló TE párossal szerintem (Mills, Thomas), de az a projekt nem igazán vált be. Ellenben azt hiszem a jelenlegi két ember (legalábbis papíron) jobb mint az akkoriak voltak.

Én a magam részéről a támadóknál Hernandezre vagyok a leginkább kíváncsi.
2010. 07. 26. 13:02
Nem sok defense lehet nyugodt, ha a redzone-ban Moss, Hernandez és Gronkowski, és netán még Welker is ott lesz velük szemben egyszerre.
Van egyáltalán ilyen támadó formáció? ;)
(Ha Wes még pihen, akkor meg jön Edelman!)
2010. 07. 26. 13:06
infidelitas
Én személy szerint remélem, hogy Edelman sokat fog játszani akár még kezdőként is!!

Go Pats!!!
2010. 07. 26. 13:45
temp
mondjuk elvileg Welker és Hernandez sem ideális red zone célpont (ez utóbbit a cikkben is megemlítettem, hogy a szakértők nem tartják a magasságát megfelelőnek). Wesnek is az a gondja sokszor, hogy a gólvonalnál nagyon betömörül a védelem, és sokkal kevésbé tudja kamatoztatni a sebességét.

Viszont a jelenlegi 3TE-ünk a futójáték terén komoly segítség lehet szerintem. Gronko és Alge is igazi blokkoló TE, és úgy hírlik, hogy Aaron sem olyan rossz ezen a téren, mint ahogy sokan elkönyvelik, mert ugye elsősorban elkapó TE.
2010. 07. 26. 14:28
Gomes..
Pirko!

Azért úgy gondolom van "1-2"...
Ugye van egy saints,h mást ne mondjak,már tutira bevált játékosokkal,de nem akarok itt felsorolásba belemenni..Hernandezről sem tudjuk még,h mire lesz képes,mint hogy senkiről az újoncok közül.Jókat írnak,mondanak mindenkiről,de az a fontos ami a pályán történik majd.,örök-sablon ugyebár,de igaz!
Reméljük a legjobbakat,egyelőre mást nem tehetünk,meg persze várunk..:)
2010. 07. 26. 14:30
Hernandez olyan szerepkörben lehet jó blokkolásnál, amikor halfback vagy inkább kvázi fullback pozícióban van a snap előtt.

Watsonnal játszottunk ilyet tavaly sokat. Snap előtt motion középre, ahol kb. a guard és OT között rés mögött áll meg, hogy segítse a futójátékot. Kicsi hatékonysággal. A lefogyasztott Alge Crumpler pusztíthat ebben a formában Gronkowskival a fal szélén, mondjuk Vollmer és Neal mögött a jobb oldalon.

In-line blockingot nem hinném, hogy sokat látunk majd Hernandeztől, mert az tényleg másik kávéház. Ő úgyis inkább WR-képzést fog kapni a TC-ben, a többi majd csak idővel jön.

RE: felállások

A legkézenfekvőbb az a 3WR 1TE 1RB felállás, amit a Colts játszik állandó jelleggel. Itt van helye Welkernek a slotban is, és Hernandez játszhat a Dallas Clark szerepben. Moss mellett meg a Tate/Price/Holt/Edelman néygesből ebben az erősorrendben aki éppen "ráér".

Ez a formáció elég érzékeny lehet a pass rushra, főleg Mankins nélkül Lighttal LT-ben.

A többi majd a TC-ben elválik.
2010. 07. 26. 14:59
infidelitas
@DoM:

Érdekes, hogy Edelmant az utolsónak sorolod, én személy szerint vele kezdtem volna a felsorolást.
2010. 07. 26. 18:55
Pat Patriot
Sziasztok!

Érdekes, hogy draft és draft között micsoda különbség van. Mind a játékosállományt, mind a csapatok eredményességét tekintve. Korábban ugye szidták BB-t, hogy csak dobálta a pickeket, hogy majd jövőre meg azután... De azért megint neki lett (remélem) igaza, mert olyanokat húztunk idén, akik valóban erősítést jelentenek. A formációkkal kapcsolatban szerintem a red zone-ban egyértelműen Gronkowski használható, míg 3. és sok játékoknál én Hernandezt raknám TE-nek. Utóbbinak és Wesnek (remélem, neki még mindig) olyan sebessége van, hogy nagyon meg tudják kavarni a védelmeket. Mindemellett fizikálisan Hernandez jobb (lesz), mint Wes. Grokowski a két méterével remekül blokkol, de a sebességére szerintem nem fogunk építeni. Hernandez viszont egy állat. Amit felé hajítanak, azt elkapja, és remekül szakad le a védőkről. Látszik, hogy BB szereti a kihívásokat. Dillon sem volt az a cuki fiú, majd Randyvel is lehettek volna gondok, most itt van Hernandez (jé, még egy 81-es...), akit lehet, hogy meg kell nevelni... Bár én azt gondolom, bizonyos esetekben érthető, ha valaki ilyen szerekkel próbálkozik. Most a Patriotsban mutathatja meg, mit tud, és ha jól teljesít, biztosítva van a jövője. Ha ezek után megint cuccozni fog, akkor én fogok először kampányolni azért, hogy rúgják ki a francba, akármekkora tehetség is!
2010. 07. 26. 19:48
temp
Azért Gronkowski-t se kategórizáljuk be blokkoló TE-nek.

2007-ben 28 elkapás 525 yard 6td 18.8 y/c
2008-ban 47 elkapás 672 yard 10td 14.3 y/c
2009-ben ugye sérülés miatt nem játszott.

Tehát ebből látszik, ő is képes elkapni a labdát, és red zone-ban is jól hanszálható. Mindössze arról van szó, hogy sokkal komplexebb TE, mint Hernandez (aki inkább egy robosztusabb elkapó), ha ő van a pályán, akkor ugyanúgy kaphat elkapó feladatot, ahogy blokkolást is, míg Hernandeznél főleg elkapásokra kell számítani, néha akár WR route-okra, és ha blokkolni fog, akkor is inkább a "könnyebb súlyú" ellenfeleket kell neki megállítani.

Mindent egybevéve, hosszabb távon azt gondolom, hogy Hernandezben lesz több örömünk (sok hosszú elkapás, sok yac, stb), de jelen állás szerint Gronkowski lesz a hasznosabb játékos, aki lehet, hogy nem tűnik olyan gyakran ki, de a hiánya azonnal érezhető lesz (ezek persze csak jóslatok, majd 3. éves korukban meglátjuk).
2010. 07. 26. 19:54
temp
infidelitas: nem akarok DoM helyet válaszolni, remélem ő is el fogja mondani, hogy miért tette az utolsó helyre Edelmant, de jelen állapot szerint azt hiszem Moss mellé még egy igazi klasszikus mélységben is használható szélső elkapó kell a pályára a 3WR-es felállások nagy részében (és ugye mi általában ezt játszottuk tavaly), hiszen a slotba ott van Welker.
Ha klasszikus a mélységi célpontot nézünk közepes/hosszú passzokhoz, akkor jelenleg valóban Tate a legnagyobb várományosa a posztnak (legalábbis papíron), én mondjuk Holtot Price elé tenném személy szerint egyelőre.

Edelman lehet, hogy egy napon az egyik legkomplexebb WR-ünk lesz, aki használható egy Wes Welker szerű szerepkörben a slotban (kíváló gyorsaság, és irányvátoztatás, sok elkapás után hozott yard), vagy akár a széleken is klasszikus WR-ként (közepes és főkleg hosszú labdák, azok amik nem kifejezetten Welker erősségei), és a termeténél fogva Wesnél hasznosabb lehet a red zone-ban is, de alig egy szezonnal azután, hogy QB-ból WR-be transzformáltuk még nem biztos, hogy mindjárt rá kellene osztani a 3. WR szerepkört, nem igazán tudjuk azt sem, hogy milyen route futó a hosszabb játékoknál, én inkább Wes cseréjeként használnám, és tehermentesíteném vele Welkert egy kicsit (kevesebb snap, kevesebb ütés, ha az elmúlt pár évnek megfelelően dolgoztatjuk továbbra is West, akkor nem biztos, hogy hosszú és boldog NFL karrierje lesz).
2010. 07. 26. 20:05
infidelitas
@viito:

Köszi a választ, így már tisztább a "kép".
2010. 07. 26. 20:13
infidelitas:

Talán én írtam először, amit most viito is említ, hogy Edelmanból egy napon lehet több lesz, mint egy "csupán" slot elkapó, de ez egy folyamat része, és valószínűbb, hogy az idei TC-ben (Wes sérülése miatt) inkább ebben a slot szerepkörben fogjuk játszatni, hogy ott kapjon minél több időt a gyakorlásoknál, mert Wes szerepkörét jelenlegi tudásunk szerint csak ő tudja "átvenni".

A fenti 3 WR-es felállásban egy külső elkapó kell Moss-szal átellenben. Tate a korai favorit a 3. elkapó posztért vívott csatában, legalábbis az OTA-k alatt ez így volt.

Talán Price-t nagyon előreírtam, most mégis inkább Holt mögé tenném, mert róla még annyit sem tudunk, mint a többiekről. Nem vehetett részt az OTA-kon, ezért újonc létére, még plusz hátrányból is indul.

Holt azért mégis nagyon megbízható, a Jagsben is voltak pillanati úgy, hogy ott ő kapta a kiemelt figyelmet, amiből MSW jól is profitált. Nálunk ez kicsit másképpen lenne.
2010. 07. 26. 20:26
temp
így van, az Edelman+idő > Wes Welker gondolatot valóban Te vetetted fel először (nem is akartam elbirtokolni :)), de ahhoz, hogy ez kiderüljön, mindenképpen szükséges lenne az, hogy az eddigieknél többször lássuk Julian-t "klasszikus" WR szerepkörben, amikor végig no1/2 CB védekezik rajta (nem úgy, mint a slot WR-nél), amikor pontos és hosszabb útvonalakat kell futni.
2010. 07. 26. 20:46
Nem is gondoltam ilyen súlyos bűnre. :)

Igen, ezt kellene csinálni vele, de most lehet a rövidtávú érdek felülírja ezt a tervet, mert bármennyire is optimista most mindenki Welker felől, mégsem annyi üést kap, mint egy irányító (ugye Rivers tért vissza hasonló idő alatt pár éve a térdsérülésből), és ha bármi történik lehet egyszerűbb vkit beilleszteni a helyére, mint új támadósémát installálni. Ehhez jó, ha a lehető legtöbb felkészülést, és gyakorlást biztosítjuk a cseréjének ezen a poszton a TC-ben. Jövő nyáron meg jöhet a következő lépés, különösen ha Moss lelép, mert akkor egyet úgyis tolódni fog felfelé a WR depth, és szükség lehet Edelmanre kívül.

A pre-season meccsek után vmivel okosabbak leszünk, hogy ki milyen szerepben játszik majd.
Hozzászólás a(z) Ajándék Aligátornak ne nézd a fogát bejegyzéshez