Menetrend

Átigazolási piac

2013. 04. 02. 22:27
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

Ha egy játékosnak nincs szerződése egy csapattal sem, akkor főszabály szerint bármikor, bármelyik másikhoz leigazolhat. Ez alól egy tipikus kivétel van: az adott évi draft résztvevője, akinek játékjogát az a csapat szerzi meg, amelyik a drafton kiválasztja. Amikor az átigazolási piac (free agency) fontosságára irányul a figyelem, akkor a középpontban nem ők állnak, hanem azok, akiknek az idény végeztével lejár a szerződésük és nem kötnek újat a csapatukkal. Miattuk van részben jelentősége, annak a közel egy hónapnyi szünetnek, ami a bajnokság tényleges végét jelentő, február eleji Super Bowl és az új idény március eleji kezdete között történik. Ők ugyanis ez idő alatt csak a saját csapatukkal tárgyalhatnak, és csak velük szerződhetnek le.

Az NFL idényének kezdete egybeesik az átigazolási piac nyitásával, amikor a lejárt szerződésű játékosok már másik csapattal is megállapodhatnak. Ennek a folyamatnak a felgyorsítására áll rendelkezésre egy pár napos periódus ezt megelőzően, amikor a játékos ügynökével már a többi csapat felveheti a kapcsolatot, hogy a lehetséges szerződésről tárgyaljanak.

A fékek és egyensúlyok rendszerének megfelelően azonban a csapatok korlátozhatják a lejárt szerződésű játékosuknak a piacra jutását, még az új idény kezdete előtt.

Ha olyan játékosról van szó, aki legfeljebb két évet töltött az NFL-ben (ők az exclusive rights free agentek, röviden ERFA): egy évre szóló ajánlattal biztosíthatják, hogy még egy évig csak náluk játszhasson. Az ajánlatot nevezik ERFA tendernek és előre meghatározott összegük a minimumbérhez igazodik.

Ha olyan játékosról van szó, aki három évet töltött az NFL-ben (ők a restricted free agentek röviden RFA):

Egy évre szóló ajánlattal biztosíthatják, hogy ha az új idényt már nem is náluk tölti, de legalább draftjogokban mérhető ellenértéket kapjanak érte. Az ajánlat az RFA tender, melynek különböző fokozatai vannak, ami azt mutatja, hogy milyen körös ellenértéket kapnak attól a csapattól cserébe, aki végül leigazolja a játékost. Ez a tender lehet első körös, második körös illetve eredeti körös. Eredeti körön az értendő, amelyikben egykor a játékost draftolták. Minél kedvezőbb a kompenzáció, annál nagyobb összeget tartalmaz az ajánlat, ami szintén adott évben előre meghatározott összeg.

Az ellenérték megszerzése, vagyis a játékos elvesztése előtt azonban van beiktatva még egy állomás a csapat védelme érdekében. Ezt nevezik offer sheetnek, ami egy szerződési ajánlat a játékos részére egy másik csapattól. Ennek megtételére a draftot megelőző hétig van mód. Ezt követően a játékosnak már nincs lehetősége más csapattal tárgyalni és velük szerződni. A játékos korábbi csapatának lehetősége van az ajánlatban szereplő feltételek mellett újraigazolni saját játékosát. Ha ezt nem teszik meg, akkor a másik csapat szerződteti a szerződés alapján és életbe lép az előbb leírt kompenzációs mechanizmus.

A csapatnak arra az esetre is marad eszköz a kezében, ha játékosa megtagadja az RFA tender aláírását, ezzel jelezve elégedetlenségét a helyzetével kapcsolatban. Ha június 15-ig nem írja alá a tendert, és a tender összege nagyobb, mint az előző évi fizetésének 110 százaléka, akkor a csapat jogosult a tender összege helyett erre a 110 százalékos fizetés összegére módosítani az ajánlatát. Ha az alapszakasz tizedik játékhetét követő keddig nem írja alá a tendert, akkor abban az idényben már nem léphet pályára az NFL-ben.

Az RFA tenderek összege évente legalább öt, legfeljebb tíz százalékkal növekszik a fizetési sapka növekedésével arányosan.

Ha olyan játékosról van szó, aki legalább négy évet töltött az NFL-ben (ők az unrestricted free agentek, röviden UFA vagy FA): franchise vagy transition taget alkalmazhat a csapat évente egy játékosával szemben.

Transition tag működése az RFA tendernek felel meg, azzal a különbséggel, hogy itt nem jár kompenzáció a csapat számára, ha a másik csapat szerződési feltételeivel nem szerződtetik a játékost. A transition tag mértéke a játékos posztján az előző évben tíz legjobban kereső játékos bérének az átlaga vagy előző évi fizetésének 120 százaléka (amelyik a nagyobb a kettő közül). Másik csapat július 22-ig teheti meg ajánlatát. Az ellenérték hiánya miatt nagyon ritkán élnek ezzel a lehetőséggel a csapatok, mert könnyen lehet olyan szerződési ajánlatot tenni, amiben található olyan „mérgezett feltétel”, amit a korábbi csapat nem tud vállalni.

Franchise tag esetében két variáció közül választhat a csapat. Az exkluzív tag esetében a játékos nem tárgyalhat másik csapattal és egy évig még a csapat játékosa marad. Az ajánlat összege: abban az évben a játékos posztján szereplő öt legjobban kereső játékos bérének az átlaga vagy előző évi fizetésének 120 százaléka (amelyik a nagyobb a kettő közül). A nem exkluzív tag esetében az RFA tendernél már említett mechanizmus lép itt is működésben. A különbség annyi, ha a másik csapat szerződési feltételeivel nem szerződtetik a játékost, akkor két első körös draftjogot kapnak érte cserébe ellenértékként. A nem exkluzív tag összege: előző évben a játékos posztján szereplő öt legjobban kereső játékos bérének az átlaga vagy előző évi fizetésének 120 százaléka (amelyik a nagyobb a kettő közül). Franchise taget kapó játékossal július 15-ig állapodhat meg a csapat hosszútávú szerződésről abban az évben, különben az egyéves szerződéssel játssza végig az idényt. Ha az alapszakasz tizedik játékhetét követő keddig nem írja alá a franchise taget, akkor abban az idényben már nem léphet pályára az NFL-ben.

Ha az itt megnevezett korlátozások lehetőségével nem él a csapat, akkor lejárt szerződéssel rendelkező játékosa szabadon igazolhatóvá válik az új NFL idény kezdetével.

Az NFL-ben eltöltött év fordulat alatt egy accrued season értendő, ami = legalább hat alapszakasz mérkőzésen teljes státuszban tagja volt a csapatnak; IR is számít, de PUP, NFI és gyakorlócsapat nem.

 
Csere
 

Az idény kezdetétől az alapszakasz nyolcadik játékhetét követő keddig a csapatok egymás között cserélhetnek játékosokat és adott vagy későbbi év draftjának választási jogát bármilyen kombinációba. Játékosnak és ügynökének erre a tranzakciókra sincsen jelentős ráhatása, viszont az egyáltalán nem szokatlan, hogy egy cserét követően az új csapat módosítja, tipikusan meghosszabbítja a játékos szerződését. Hiszen egy csere során a játékos továbbviszi az új csapathoz a korábbi csapatával kötött szerződésének még hátralévő részét.

 
Waiver rendszer
 

Amikor egy játékos szerződését a csapat felbontja, akkor ezzel a lépéssel lemond a játékjogáról. Ha az ilyen játékos már rendelkezik legalább négy credited service-szel (egy credited service = adott évben legalább három alapszakasz/rájátszás meccsen a csapat tagja volt; IR és PUP számít, de a gyakorlócsapat nem), akkor megkötés nélkül bármelyik csapathoz igazolhat.

Ha nem rendelkezik a négy credited service-szel, akkor a waivernek nevezett rendszeren kell keresztülmennie. Ez azt jelenti, hogy miután felbontották a szerződését huszonnégy óráig a többi csapat jelezheti az NFL felé, hogy igényt tart a játékos játékjogára. Egy fordított erősorrend itt is van a csapatok között (hasonlóan a drafthoz), tehát ha több csapat is nyújtott be igényt, akkor ezen a listán előrébb állóhoz kerül a játékos. A cseréhez hasonlóan itt is átveszi az új csapat a játékos korábbi szerződését. Ha egyik csapat sem jelez ilyen igényt, akkor az idő leteltével a játékos megkötés nélkül bármelyik csapathoz igazolhat.


Gyakorlócsapat


A gyakorlócsapat tagjaira külön szabályok vonatkoznak. Bár szerződésben állnak a csapatukkal, de kompenzáció nélkül más csapathoz igazolhatnak, azzal a feltétellel, hogy a másik csapat 53 fős keretének a tagjai lesznek. Az ilyen játékos három mérkőzés idejére járó minimum juttatásban részesül az őt leigazoló csapattól, és e időszakban folyamatosan beleszámít a 53 fős keretbe abban az esetben is, ha időközben felbontották a szerződését vagy elcserélték. A szabadhétvége is "mérkőzésnek" számít.