Menetrend

Az a bizonyos plussz

2010. 07. 27. 01:52
Szerző: Spigo
Kategória: Hírek
A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a belső linebacker poszt tulajdonképpen olyan, mint az irányító, csak a védelemben. A New England Patriots linebacker sora szinte teljesen kicserélődött az elmúlt két évben és az edzőtábor egyik legjobban várt harcát a kezdőcsaptba kerülésért épp a belső linebackereknél találjuk. Jerod Mayo pozíciója biztosnak tűnik, de a másik kezdő ILB kiléte még ismeretlen. Hárman küzdenek majd azért, hogy Mayo párjai legyenek; Gary Guyton a draftolatlan szabadügynök, aki tavaly játszotta be magát; a kitartó Tyrone McKenzie, akit tavaly harmadik körben választottak majd egész évben sérült volt; illetve az idei második körös Brandon Spikes.


Sokszor előfordul, hogy az NFL tehetségkutatói egy-egy rosszabbul sikerült NFL Combine (felmérő) után kidobják az ablakon a játékos addig elért eredményeit. Azon siránkoznak, hogy túl lassú, túl alacsony vagy nincs elég esze a játékhoz és ezáltal egy tehetség lefele csúszik a drafton. Amit ezek az emberek gyakran elfelejtenek, hogy egy játékosnál nem lehet mindent mérni. Erre gondoltak a New England Patriotsnál is, amikor a draft elemzéseket figyelmen kívül hagyva a 2010-es harmadik második körös választottjuk Brandon Spikes lett. A kiválasztás pillanatában Mel Kiper, az ESPN draft guruja, azonnal jelezte, hogy Spikes csak 5,06 mp alatt futotta a 40 yardot, és hogy ez túl lassú ahhoz, hogy az NFL-ben a legjobbak között lehessen. Azonban biztosak lehetünk abban, hogy Belichick és Spikes is tisztában van ezzel az idővel és egyikőjüket sem érdekli igazán. „Az igazat megvalva nem igazán számított” mondta Spikes „Ugyanakkor egyértelműen nagyobb a bizonyítási vágy ezáltal és plusz motivációt jelent.”

Spikes és Belichik is rámutatott arra, hogy a belső linebacker igen ritkán fut egyenesen 40 yardot meccs közben. Blokkokat kell kikerülni és a labdás embert leütközni valamint az ILB dolga általában a két tackle (OT) közötti területre korlátozódik. Spikes olyan egyetemi ligában játszott (Southeastern Conference), ahol csak úgy nyüzsögnek a gyorsabbnál gyorsabb NFL prospectek. „Tudjuk, hogy mennyi a 40 yardos ideje, de csak párszor kell egy meccsen egyenesen 40 yardot futnia és lehet, hogy ennyi az idő ami alatt lefutja, de a pályán azt láttuk, hogy versenyhelyzetben gyors” mondta Belichick. „Gyorsan reagál és szerintem elég nagy területet játszik be. Gyorsan játszik, erős, robbanékony és kemény ütköző (hard-hitter).” A kétszeres All-American linebacker junior és senior évében is Butkus (az év egyetemi linebackere) és Bednarik (az év legjobb védője) díjak döntőse volt. Spikes a junior éve után visszatért Floridába, hogy csapattársaival harmadszor is megnyerjék az egyetemi bajnokságot négy év alatt. Példaképe a Chicago Bears legendás linebackere, Dick Butkus, aki szintén nem a démoni gyorsaságáról volt híres. Ugyanakkor nem sokan emlékeznek olyan esetre, amikor valaki lefutotta volna a pályán. Ahogyan Spikesnál sem. Lényeges különbség van a gyorsaság és a futbal gyorsaság között – meg lehet erről kérdezni a 49ers legendáját, Jerry Rice-t is. Ő 4,71 mp alatt futotta a 40 yardot, ami nem igazán gyors egy elkapónál.

Szintén, mint példaképe, ő is harapós és félelem keltő a pályán. Folyamatosan osztja a pusztító ütközéseket. Remekül kerüli ki a blokkokat és folyamatosan rettegésben tartja a támadókat. 31,5 olyan szerelése volt Gatorként, ami a line of scrimmage mögött történt, tehát az ellenfél következő támadást hátrébb kezdte. Ugyanakkor néha tényleg úgy viselkedik, mint egy aligátor (Florida Gatorsban játszott). Annyira heves és fizikális, hogy néha már túlságosan is agresszív. Tavaly a halálosan utált rivális, a Georgia elleni meccsen Spikes az ujjaival a szeme közé szúrt a Bulldogs futójának, Washaun Ealey-nek. Urban Mayer főedző eltiltotta a következő meccs első félidejéről és Spikes bocsánatott két Ealey-től és a csapattársaitól is. Az utóbbi évek igazán tisztelt veteránjainak elvesztése után a Patriotsnál hatványozottan fontos kérdés lett a vezérség és Spikes, ahogyan Cunningham és McCourty is, olyan játékosok, akik beleillenek ebbe a szerepbe. „Brandon erős és igen tisztelt csapatvezér volt a csapatában, ahogyan Cunningham és McCourty is. Azt gondolom, hogy mindhárman csapatkapitányok, vezérek és a legtiszteltebb játékosai voltak csapatuknak.”mondta Belichick.


Spikes floridai évei alatt 307 szerelést muatott be, ebből 178 egyéni. 6,5 sack fűződik a nevéhez minusz 42 yardért. 31,5 line of scrimmage mögötti szerelés, ami minusz 89 yardot ért összesen. Két fumble-t harcolt ki és négyet szedett össze. 14 passzt ütött el és 6 interceptionje volt, amiből 4-et visszavitt touchdownig. Ez egyébként iskola rekord. Keménység, vezérség, szenvedély és lojalitás. Ezeket a tulajdonságokat ütötte a lassú 40 yard sok NFL csapat vezetőjénél, de nem Bill Belichicknél és nem a New England Patriotsnál. Az öt Super Bowl gyűrüs ember híres arról, hogy olyanokkal ér el sikereket akiknek állítólagos hiányosságaik vannak és úgy néz ki újra emberére akadt Spikes személyében. „Úgy gondolom nincsenek véletlenek” mondta Spikes „Belichik edző hitt bennem és ezért nagyon boldog vagyok és, hogy mindenki hisz bennem New Englandben. Szeretnék megfelelni ennek és az elvárásnak, hogy azzá legyek, akit látnak bennem.” Ami őt illeti Spikes boldog, hogy a Patriotsig csúszott és egészen biztos, hogy azt a bizonyos plusz motivációt magával hozza New Englandbe.

Hozzászólások

2010. 07. 27. 11:56
Pat Patriot
Azt kell mondanom, hogy dőzsölünk! :) Rendkívül nehéz lesz összeállítani a csapatot, mert jobbnál jobb játékosok vannak a posztokra. Ha Spikes javulni akar, akkor a legjobb helyet választotta. Persze kérdés, hogy BB-nek vajon az jelent-e motivációt, hogy sorozatosan nehéz egyéniségekkel kell dolgoznia. Nem mintha ő könnyű eset lenne persze... Spikes a dúvad kategória, Mayo meg a higgadtabb. Mindkettőre szükség van, illetve lehet, bár a túlzott agresszivitása még visszaüthet. Valóban, ezek a 40 yardos futások csak a TO vagy Moss-féle WR-ek, esetleg néhány TE esetében lehetnek mérvadók. Welkernél senkit sem érdekel, hogy valószínűleg több WR megverné ezen a távon. Egy ILB esetén sem ez a lényeg. Futhat valaki 2 másodperc alatt is 40 yardot, ha amint kap egy blokkot, fennakad rajta. Ugyanez, ha nem jól olvassa a játékot, mert nincs kellő esze a playekhez. Most azt mondom, nem sokat számít az 5 másodperc feletti eredménye, de azért javulnia kell. ÉS fog is. Go Spikes, go Pats!
2010. 07. 27. 12:34
Pat Patriot:

Azért ezt a 40-es időt nem lehet ilyen egyszerűen a szőnyeg alá söpörni, de a 3-4-es védelemben ezt ki lehet küszöbölni azzal, hogy egyértelmű passz helyzetekkel, amikor az ILB-nek is hátra kell lépnie zónázni, egyszerűen nincs a pályán (early downs player).

A lassú 40 yard miatt például elképzelhetetlen lenne Spikes egy 43-as védelem közepén.

Pár évet késett az olyan típusú játékos draftja mint Spikes, de jobb később, mint soha. :)
2010. 07. 27. 14:50
temp
nem tudom... én sem látom annyira problémásnak a lassú 40 yardot, főleg nem 3-4ben (addig rendben, hogy 4-3-ban ez gyakorlatilag halál lenne a profik között, de ugye nem csak az MLB != OLB, hanem a többi 4:3:4-es posztnál sem lehet ilyen megfeleltetéseket végezni.

Egyrészt egyértelmű passzing szituknál jönnek a sub package-ok, ilyenkor pedig nyugodt szívvel le lehet hozni a pályáról, és mehet fel a nickelback, Mayo pedig egy 335-ben pont képes betölteni azt a faltól falig játszó középső LB szerepkört, amire ilyenkor szükség lehet. Másrészt úgy gondolom, hogy amit elveszítünk a vámon vele, azt bőven megnyerjük a réven, hogy kapunk egy igazi rombolót középre.
Harmadrészt a jó helyezkedés, a megfelelő játék intelligencia rengeteget képes pótolni a sebességből. Nem akarom Spikes-t kikiáltani semminek egyelőre, de például Rodney Harrisonnál is láttuk, hogy az évek során úgy megkopott a sebessége, hogy néha egy tankhajó is fordulékonyabb volt nála, aztán valahogy mégis mindig ott állt az öreg, hogy a labdás ember véletlenül pont átesett rajta (egyes statisztikusok ezt szerelésnek szokták tartani ;))

A magam részéről úgy gondolom, hogy vagy Wilforkot is szituációs játékosnak kell felfoguni, mert lejön az egyértelmű passing downoknál, vagy Spikesra is mondhatjuk, hogy a 34 alap védekezésünk egyik pillére lehet, aki bizonyos szituációkban nem használható (amúgy az elmúlt években kb 3-4 ILB-t hagytunk ki akikre mindig azt mondtuk, hogy azért nem kellettek, mert csak mérsékelten használhatóak, de az élet nem minket igazolt a legtöbb esetben).
Hozzászólás a(z) Az a bizonyos plussz bejegyzéshez