Menetrend
Szavazás

Az átigazolási piac első napjainak hatása a Patriots játékoskeretére

2013. 03. 17. 11:36
Szerző: DoM
Kategória: Offseason 2013

Az átigazolási piac első napjainak eseményei során látványos, minőségi változás nem volt megfigyelhető a New England Patriots keretében a 2012-es csapathoz képest. A távozók helyére játékstílusukban hasonló játékosok érkeztek, illetve a vezetőség inkább a saját lejárt szerződésű játékosainak a megtartására fektette a hangsúlyt a szabad piac nagy nevei helyett. A status quo Brandon Lloyd tegnapi elküldésével elmozdulhatott, de ennek egyelőre nem tulajdonítanék nagy jelentőséget. 

Kezdjük a visszaigazolásokkal és egyben a secondary helyzetével. A tavalyi év második felének három top cornerbackje 2013-ban is a csapatot erősíti, amivel nem került kényszerhelyzetbe a Patriots a draft első két körében. Bár joggal lehet úgy érezni, hogy Kyle Arringtont a szerepéhez képest túlfizették, de Aqib Talib megtartásával a kritikai hangok is alábbhagyhatnak. A többi, első és legrosszabb esetben stabil másodikszámú cornerback szerződéseit elnézve természetesen lehetett volna Arringtonnál jobb, a pálya széleihez közel is otthonosan mozgó cornerbacket szerezni. A stáb viszont jól ismeri Arringtont, és ha nincs sérülés a két kezdő poszton, akkor a slot elkapókkal szembeni remeklése az ő irányába billentette a mérleg nyelvét. A secondaryben Adrian Wilson, ha nem sérül meg, akkor már többet tehet hozzá a csapat játékához, mint az Eagleshöz távozó Pat Chung. Ő is ütköző safety, akinek tavaly már a mélységi passzjátékok ellen komoly gondjai voltak, de Devin McCourtyval a leghátsó vonalban talán felépíthetők olyan zónák, hogy ezt ne lehessen játékról-játékra könnyen kihasználni az ellenfeleknek. A rövid, pálya közepét célzó passzoknál viszont egyértelmű javulást jelent az ő jelenléte. A védelemben más lépés egyelőre nem történt. A hónapokkal ezelőtt létező problémák: a pass rush megtámogatása kívül és belül illetve a Vince Wilfork melletti kezdő DT kiléte még mindig tartja magát.

A legnagyobb visszhangot kiváltó lépés Wes Welker eligazolása volt, amiről már két cikk is született az oldalra (lépéskényszer, post-Welker korszak) és a hozzászólások között ti is folyamatosan eszmét cseréltetek. Sok újdonsággal nem lehet szolgálni, én is csak magamat tudom ismételni: a két tight end miatt nincs feltétlenül szükség még egy főállású slot elkapóra, aki annyira gyakori célpontja az irányítónak, mint Welker volt 2007 óta. Az elkapóknál olyan irányba mozdul el a csapat, hogy a játékosok inkább olyanok legyenek, akik szélső elkapók, de esetenként a pálya belső harmadában sem ijednek meg az ütközésektől. Danny Amendola is már ebbe az irányba tekinthető egy lépésnek. Donald Jones igazolása mellette nem kapott nagy nyilvánosságot, de erőteljes, remek futás blokkolóról van szó, aki az erejét kívül, a szoros emberfogást gyakorló cornerbackekkel szemben is kamatoztathatja. Ideális helyzetben egy David Givens stílusára emlékeztető játékossal bővült a repertoár, ami évek óta állandó hiánycikk volt a csapatban. Brandon Lloyd elküldése, hogy ne kelljen neki három milliós bónuszt kifizetni már egy ideje várható lépés volt, ugyanakkor azt is jelzi, hogy az elkapósor átalakulása még nem ért véget. Legyen szó draftról vagy Emmanuel Sandersről, akivel kapcsolatban már egyszer jelentették is, hogy ajánlatot tett neki a Patriots. Illetve még Julian Edelman sorsa sem dőlt el.

Az elsősorban punt returner helyzetét valamivel gyengítette Leon Washington érkezése, aki az eddigi igazolások közül az egyértelmű pluszt jelenti 2012-höz és az előbbi évekhez képest. Hamar ki fog derülni, hogy rendszeresen halovány kickoff return játék a returner személye miatt dadogott-e, vagy a másik tíz játékos blokkolásával van immáron folyamatosan probléma. Danny Woodhead eligazolását kézenfekvőnek tűnt összekötni ezzel a lépéssel, de a hírek szerint Woodhead megtartására tett erőfeszítéseket a Patriots, de egyszerűen túllicitálták őket. A két tranzakció eredménye Shane Vereen játékidejének a növekedése lehet.

A saját, lejárt szerződésű játékosok közül egyedül Sebastian Vollmer sorsa tisztázatlan, mint olyan játékos, akinek a jövője komolyabb hatást gyakorolhat a 2013-as keret kialakításában. Nincs hír arról, hogy más csapatok érdeklődtek volna felőle. Jake Long kálváriájának a végén elképzelhető, hogy ez változni fog. Ha mégis a Miaminál marad, akkor a St. Louis Rams figyelme akár Vollmer irányába is fordulhat.

Az offseason 2013 kategórián keresztül minden aktuális cikkünk elérhető illetve a keret aktuális állapotát a játékosok oldalon is próbáljuk naprakész állapotban tartani.

Hozzászólások

2013. 03. 17. 12:00
Neo
Vollmert tartsuk meg Wilfork mellé pedig szerezzünk egy fiatal és állandóan kezdeni képes tehetséget és egy CB-t a draftról.
Aztán ha Sanderst is behúzzuk, nagy baj nem lehet. Én azért Edelmant se szívesen engedném el, mindig jó volt beugró embernek.

Donald Jones-ra ezek szerint lehet számítani, képes lesz hétről hétre játszani?
2013. 03. 17. 12:20
Croaker
Mikor lesz már legalább előszezon ? Bakker...Méteres szakállam nő addig :)
2013. 03. 17. 12:48
BaP
Nagyon jó írás.

Ha sikerülne egy (két) remek pass rushert igazolni, akkor egy egészséges DMC Wilson páros szerintem nem lenne gondban a mélységi passzoknál se, főleg, ha Talib is egészséges, jó kis secondary lehet ebből ...
( kérdés, hogy az igen erős CB S piacról összeszed-e még valakit a végén BB )
2013. 03. 17. 13:26
Gordon
DOM, az előző cikknél már pedzegettem de szerinted lehetséges, hogy Lloyd belement a fizucsökkentésbe, de a bonus kifizetése miatt mindenképpen felbontottuk volna a szerződését és 5 nap múlva (persze ha valaki nem kínál neki aranyat-ezüstöt, ez benne a rizikó)visszaigazoljuk és aláírási pénzben megkapná közel ezt az összeget de az akkor már nem számít bele a cap-be? egyébként ha már Jones nál megemlítetted azt ne felejtsük el, hogy Llyod is jó blokkoló.
2013. 03. 17. 13:44
Lehetett volna úgy szerződést módosítani, hogy a bónuszt "darabokban" tudja könyvelni a csapat.
2013. 03. 17. 14:08
Gordon
2013. 03. 17. 14:26
Aebischer
Nem tudom, hogy láttátok e, de a rosterünkön már fenn van M. Kafka QB.
2013. 03. 17. 14:33
Még januári hír. Twitteren akkor írtuk. A játékosok fülön is olvasható a neve az irányítók között azóta.
2013. 03. 17. 14:28
Aebischer
2013. 03. 19. 11:37
kyobalu
Nézem az O igazolásokat,s valamilyen szinten értem az újabb tervet...Értem Amendola és Donald Jones igazolást is..Azonban nem nagyon értem Lloyd elküldését..Az utolsó információk alpaján belement a paycut-ba, mert mindenképpen itt szeretett volna maradni..Nem hiszem, hogy ne lehetett volna megtartani..Welker után az ő elvesztése is szerintem nagy érvágás..Nem azért mert 1 számú WR lenne, vagy lehetne, de év végére Brady-vel igenis érezték egymást, sokszor kisegítette a csapatot..Egy TE alapú csapatban, Welker mellett 911 yardot összehozni, igen trükkös elkapásokkal tarkítva, nem rossz eredmény..Sokkal nyugodtabb lennék, ha amennyiben lejár az 5 napos period akkor újra igazolnánk..Remélem, hogy csak pénzügyi alapon, a határidőre tekintettel küldtük el, s vissza tudjuk, vagy akarjuk igazolni..
Értem, hogy alapvetően a széleken megjátszható WR-ket keresünk, akik ügyesen tudnak blokkolni is, s nem okoz nekik nagyobb problémát ha középen futnak slot routokat, de ennek a Sanders üzletnek én annyira nem örülnék annyira..Korábban még DoM rebesgette, hogy ő örülne bármelyik Bills magasabb WR-nek, s lám így is lett..Szerintem Jones ügyes gyerek, viszonylag magasabb is, talán segítséget tud nyújtani a széleken..De szerintem Sanders egyáltalán nem jobb mint Lloyd..Nekem ő megérné a pénzét..S egy szélesebb spektrumú, több pozícióban játszani képes Amendola+Jones+Lloyd+Edelman WR pakk nekem ütőképesebbnek tűnik a TE-kel kiegészítve.. Persze mindennek az alapja a minőségi fal TB előtt..
Vélemények?
2013. 03. 19. 12:46
Lloyd-dal kapcsolatban egyetértek veled, egész évben nagy támogatója voltam itt. Tény, hogy YAC-ban nem volt olyan veretes, de így is majdnem 1000 yardot hozott össze és a legszebb, legtrükkösebb elkapásai neki voltak.
Az elengedésére két tényezöt hoznak fel: 1. az öltözöben sokszor olyat hangot ütött meg, ami nem Pats-es. 2. 3 millió járt volna neki, ha fenn hagyják a rosteren.
Én inkább ezutóbbit látom igazi oknak. És nagyon bízom benne, hogy visszahozzák. Nem tudom elhinni, hogy a nagy JMD kedvenc csak így elmehetne. És szerettem is ahogy játszott. Ha Edelman nem is jön vissza, akkor is jók lehetünk. Sanderst én sem hoznám, forgassuk másba a 3. körös picket, ha más nem, akkor egy 4. és 5. körösbe. Le lehet igazolni egy jó WR-t a draftról, akit ki lehet nevelni, Daboll is itt van már ezt ne feledjük.
2013. 03. 19. 14:18
kyobalu
Igen azt olvastam a boston.com-on, hogy elég hektikus Lloyd hangulata, s igen "furcsán" tud megnyilvánulni néha a csapattársakkal kapcsolatban, s néha meglepődnek a viselkedésén az öltözőben..De viszont az edzéseken állítólag megszakad, s csak a játék érdekli..Nem tudom, hogy mekkora esély van arra, hogy visszajön hozzánk, de én neki jobban örülnék mint Sanders-nek, vagy más elkapónak..Nem akart tőlünk elmenni, s kérte, hogy mindenképpen strukturáljak át a szerződését, a fizetés csökkentésbe is belement..
A 3. körös pick-re pedig szükségünk van..Fontos az OT és a DT poszt is nagyon..Idén pedig jó játékosokat lehetne húzni a drafton..
Daboll pedig nálunk nyomta jól a 2000-es évek elején...Azóta annyira nem...Más csapatoknál nem ment nagyon neki.. De lehet, hogy az a játékszisztéma amire vissza akarunk állni jobban fog neki feküdni..Pedig a nagy-vízen túl is az egyik legnagyobb szakinak tartják..Örülnék neki, ha megint nyerne velünk 3 gyűrűt..
Hozzászólás a(z) Az átigazolási piac első napjainak hatása a Patriots játékoskeretére bejegyzéshez