Menetrend

Az ikrek jobbik fele

2010. 07. 28. 21:16
Szerző: Danna
Kategória: Cikkek
Sok nagyszerű NFL játékos került már ki a New Jersey-i középiskolákból. A legutolsó példa erre Brian Cushing, akit 2009-ben az év legjobb újonc védőjátékosának választottak az NFL-ben. A Bergen Catholic & St. Joseph Regional iskolában (évek óta az állam egyik, ha nem legerősebb programja) 34 éve edzősködő Tony Karcich már egy maroknyi kitűnő profi játékost edzett. Ő egyből felismeri a tehetségeket.Nem volt túlságosan elragadtatva, amikor először látta Devin McCourtyt és az ikertestvérét, Jasont, aki idén már másodéves CB a Tennessee Titansnél. "Azt gondoltam "Ti vicceltek velem?" Volt körübelül 20 másik srác akikben többet láttam mint bennük." Karcich emlékszik, amikor először látta a McCourty ikreket mint elsőéves gimnazistákat a St. Joseph iskolában, alig voltak 173 centik 63 kilók. Ugyanolyan ruhában jártak, mindig kifogástalan volt a megjelenésük és a viselkedésük. Devin és Jason igazán helyes srácok voltak - mondta Karcich halk nevetés és erős Jersey-i akcentus kíséretében.

De 2002-ben, a következő szezonban már mind a két McCourty testvér kezdő volt a St. Joseph iskolában, amelyik 7 éven keresztül volt az állam bajnokcsapata Karcich kezei alatt. Mindketten lenyűgöző atléták voltak, de Devinnek volt egy előnye, mert ő volt az első aki kezdő lett, ráadásul safety poszton: ő irányította hátul a védelmet, és ha kellett át is hívta a játékokat, a különböző zóna-védekezéseket. "Nagyon gyorsan megértette azokat a dolgokat, amiket kértünk tőle" - mondja Karcich. "Ha nem játszana, akkor bizonyára edző lenne. Kivételes esze van a sportághoz. Edző a pályán. Valószínűleg ő volt az első, akiben annyira megbíztam másodévesként, hogy rábíztam a passz elleni védekezés koordinálását a pályán, és ő tökéletesen megoldotta azt."

A McCourty ikrek jó úton jártak egy sikeres football karrier felé, Devinnel az élen. Egészen addig, amíg a sors közbe nem szólt az utolsó évében. Devin súlyos sérülést szenvedett, amikoris a csípőjénél az izom levált a csontról. Ennek következtében kihagyott pár mérkőzést, és amikor visszatért, a sérülése behatárolta, hogy mire volt képes a pályán. Időközben a bátyja, Jason már nem csak a védelemben játszott, hanem kezdő futó (tailback) volt és 11 yardos átlaggal rendelkezett futásonként. Jason nagyon közel állt ahhoz, hogy elfogadja a Boston College ajánlatát, amelyik iskolának Karcich már sok játékost adott. Azonban ez azt jelentette volna, hogy a testvéreknek el kell vállniuk egymástól. Így, amikor a Rutgersre ment egy látogatásra, Devin vele tartott. Greg Schiano edző megkedvelte mindkettőjüket, így ajánlatot tettek nekik és a testvéreknek nem kellett elhagyniuk az államot, és egymást sem. A sikeres látogatás ellenére, Devin nem tudta meggyőzni a a Rutgers edzőit, hogy azonnal a pályán lenne a helye. Redshirted státuszt kapott (magyarázat: gyakori eljárás, amit sérülés vagy nem elég érett játékos esetén szoktak alkalmazni az egyetemen, mert így egy évet tud a csapatnál edzeni, tanulni - csak tétmeccsen nem játszhat -, azonban nem használ el egyet sem a négy évéből, amit az NCAA-ben játszhat), míg Jason látványos gimis játékának köszönhetően egyből megkapta a lehetőséget a pályán. Ez az oka annak, hogy Jason a Tennessee Titans hatodik körös választottjaként 1 évvel korábban érkezett az NFL-be.

A helyzet az, hogy Devin 4 éve a Piscataway-en elég volt ahhoz, hogy meggyőzve az NFL scoutokat arról, amit Karcich már korábban is látott, mégpedig hogy ő a tehetségesebb McCourty-testvér. Amilyen jók a pályán, Karcich szerint legalább olyan jók ők a való életben is. "Amikor Devinre gondolok, akkor először nem mint sportoló jut eszembe. Bámulatos srác volt. Igazi csapatjátékos. Olyan sosem létezett nála, hogy ÉN, mindig csak a CSAPAT számított." "Ő és a bátyja, nem csak vezetők és példaképek voltak a többiek előtt, ők inspiráltak minket, edzőket is. Csak ültünk a megbeszéléseken, és mindig azt kérdeztük "Hogy lehetséges, hogy ennyire jó emberek?". Ők mindent jól csináltak. A gyerekek általában elkövettek hibákat, de ők sosem."

A siker kulcsa Karcich szerint a fiúk édesanyja volt, aki miután elvesztette a férjét (az ikrek egész fiatalok voltak még ekkor), teljes erejével az ikrekkel és a bátyjukkal foglalkozott. Az ő kemény munkája most New Englandben fizetődik ki. Sok Patriots szurkoló és szakíró meglepődött, amikor Bill Belichick egy cornerbacket (aki nagyon jó speciális csapat játékos is) választott a draft első körében, hiszen mindenki arra számított, hogy inkább egy pass rusher OLB-t fognak. Karcich, aki egész életében észak New Jersey-ben élt, emlékszik még arra az időre, amikor Belichick a Giants DC-je volt. Bár ő sosem találkozott vele, Karcich hisz abban hogy McCourty épp az a játékos, akit a Patriots vezetőedzője mindig keresett és a szurkolók is nagyon fogják őt szeretni. "Benne meg lehet bízni a pályán és azon kívül is. Tökéletesen beilleszkedik a csapatba és sosem szabad lebecsülni ennek a jelentőségét egy csapat sikeressége érdekében." - mondta Karcich. "Fiatal srácoknál nehéz megmondani, hogy mire lesznek képesek, de hiszek abban, hogy Devin nagyszerű munkát fog évről évre végezni New Englandben. Ő egy csapatjátékos, mindent megtesz amit kérnek tőle, és mindig jó dolgokat mond, és tesz. Ő nem fog felállni a padról, üvölteni és kiabálni a társaival, hogy motiválja őket, de a tetteivel bizonyítani fogja vezéregyéniségét." Befejezésképp, Karcich a legjobbakat kívánja McCourtynak. "Mint edző, mindig abban bízol, hogy nyomot hagysz egy játékosban. De egyszer-egyszer előfordul, hogy a játékos is nyomot hagy az edzőben."

Forrás: Patriots.com

Hozzászólások

2010. 07. 29. 07:22
Reméljük valóban mély nxomokat fog hagyni. Nálunk pozizívakat, az ellenfeleknél negatívakat. :P
2010. 07. 29. 10:56
temp
én szerettem amikor a CB-ink pozitív nyomokat hagytak az ellenfélben. Emlékezz csak, mennyire megkedvelte például Manning Ty Law-t :D
Hozzászólás a(z) Az ikrek jobbik fele bejegyzéshez