Menetrend

Az NFL nyomozást indított a Patriots leeresztett mérkőzéslabdái kapcsán

2015. 01. 21. 19:10
Szerző: Rule
Kategória: Hírek

A hír, vasárnapról hétfőre virradóan került napvilágra: az NFL nyomozást folytat le azzal kapcsolatban, hogy a New England Patriots, szándékosan leeresztett labdákat használt az Indianapolis Colt elleni 45-7-es győzelemmel végződött mérkőzésük során, az AFC Konferencia Döntőben. Valójában mi is történt? Vizsgáljuk meg közelebbről az eseményeket..

Mi történt?

Miután a Patriots kidurrantotta az „Indy-buborékot”, vizsgálatot indítottak velük szemben, arra vonatkozóan, hogy kiengedték a levegőt a mérkőzéslabdákból.

A Newsday jelentése szerint a következő esemény-lánc történt: a Colts linebackere, D’Qwell Jackson elkapta [interceptiont csinált] Tom Brady passzát a második negyedben és a labdát kivitte az oldalvonalhoz. Jackson átadta ezután a labdát a Colt felszerelésért felelős menedzserének, aki megjegyezte, hogy a labda úgy tűnik, mint ha nem lenne teljesen felfújva. Chuck Pagano vezetőedzőt és a general manager Ryan Grigsont tájékoztatták erről, az utóbbi pedig jelezte ezt az NFL ellenőrének, Mike Kensilnek.

Mi a gond ezzel?

Az NFL Szabálykönyv pontosan előírásokat tartalmaz a mérkőzéslabdák nyomására és súlyára vonatkozóan. A nyomásnak 12,5 és 13,5 „pounds per square inch” között kell lennie (ez kb. 0,86 és 0,93 bar nyomást jelent), a súlyának pedig 14 és15 uncia között.

Miért akarna egy csapat nem teljesen felfújt labdákat használna?

Egyszerű fizika. Egy kevésbé felfújt labdát könnyebb kezelni egy irányítónak, azáltal, hogy könnyebben tudja szorítani és jobban tudja őrizni is. Ez a képesség különösen előnyös lehet olyan nedves és szeles időjárás esetén, amilyen az AFC Konferencia Döntőn volt.

Hogyan lehet kiengedni a levegőt a labdákból a mérkőzés alatt?

A mérkőzés játékvezetői megvizsgálják és jóváhagyják a mérkőzéslabdákat, kb. két órával a mérkőzés kezdete előtt. Az így megvizsgált labdákra egy egyedi jelzést tesznek, ami igazolja, hogy teljesíti a súlyra és nyomásra vonatkozó követelményeket. A labdákat egy labda-kezelő viszi ki a pályára, ahol a labdaszedőkhöz kerülnek. Feltehetően, valaki a pálya szélén tudja csökkenteni a nyomást az első bevizsgálást követően.

Kik lehetnek labdaszedők?

A legtöbb esetben a labdaszedők, a mérkőzés napjára felvett munkavállalók, akiket a csapatok azonosítanak és vizsgálnak meg, de az NFL fizeti őket. Néhány esetben, az adott csapat kiemelkedő munkavállalóinak fiai vagy lányai is lehetnek labdaszedők, de az utóbbi években a csapatok változtattak azon, hogy tinédzserekből áll labdaszedő-csapatot alkalmazzanak. A labdaszedők mind az otthoni, mind az idegenbeli mérkőzéseken dolgoznak, gyakran megduplázva ezzel a felszerelésért felelős személyzet létszámát.

Létezik valamilyen felügyelet a mérkőzés folyamán?

A főbíró (referee) bármikor, bármilyen okból kicserélhet egy labdát, beleértve a nyomással kapcsolatos indokot is. A mérkőzés főbírója, Walt Anderson legalább egyszer így járt el vasárnap éjszaka, a harmadik negyed első játékánál. Nem teljesen tisztázott ennek az oka.

Mit fog az NFL megvizsgálni?

A ligának bizonyítékot kell találnia arra, hogy szándékosan használtak leeresztett labdákat a mérkőzésen. A mérkőzés technikai feltételeinek biztosítására vonatkozó útmutató egyik része az alábbiakat rögzíti: „Miután a labdák elhagyták az öltözőt, senki – beleértve a játékosokat, felszerelésért felelős személyzetet, labdaszedőket és az edzőket -, nem változtathat a labdákon, semmilyen módon.”

Ha bűnösnek találják a Patriots-ot, milyen büntetés várható a liga részéről,
Ismét idézni szeretnénk a mérkőzés útmutatójából: „Ha bármilyen egyedi változtatás történik a labdákon vagy egy olyan labdát használnak, amely nem került jóváhagyásra, a felelős személyt, továbbá adott esetben a vezetőedzőt vagy más, a klub állományában lévő személyt szemben fegyelmi felelősség terheli, amelynek eredményeképp többek között 25.000 USD összegű bírság is kiszabható

Ez a büntetés mindössze irányadónak tekinthető természetesen. Az eset súlyosságától függően, magasabb összegű bírság is kiszabható, továbbá akár draft jog elkobzása is.

Ez valóban olyan nagy ügy?

Önmagában nem az. Nincs realitása annak, hogy a nem kellően felfújt labdák hatással voltak az AFC Konferencia Döntő kimenetelére. Az NFL szempontjából – mint általában a legtöbb dolog – ez is felfogás kérdése. A szabályokat és egyéb iránymutatásokat nem csak azért hozták létre, hogy biztosítsák vele a fair play-t, hanem azért is, hogy a bizalmat fenntartsák. A szurkolóknak hinniük kell abban, hogy amit látnak az egy tisztességes és egyenes verseny, mely során - amennyire csak lehet – az NFL igyekszik kizárni minden felforgató tényezőt ami magában foglalja azt is, hogy valaki nem szabályos úton nyerjen vagy veszítsen.

Igaz, hogy a Patriots igazságtalanul került kereszttűzbe?

Teljesen őszintén szólva, a liga másik 31 csapata nem igazán értékeli az ügyben felmerült kétségeket a Patriots javára a 2007-es „Spygate” - botrány miatt. Ezen érzések alapjául egyrészt a féltékenység is szolgálhat, vagy egyszerűen csak vonakodás a Patriots hosszú ideje fenntartott sikeressége miatt. Mások pedig a megvető feleség mantráját követik: „egyszer megcsalt, mindig meg fog csalni”.

Forrás:ESPN Boston

Az alábbiakban pedig MemphisM fordítását olvashatjátok, ami az eset legújabb fejleményeit boncolgatja a Boston Herald cikkének alapul vételével:

Az NFL egy vizsgáló bizottságot küldött New Englandbe, hogy további vizsgálatokat végezzenek az AFC bajnoki mérkőzése után felmerült labdaleeresztéssel kapcsolatosban. 

A Patriots által biztosított 12 labdából az NFL 11 labdát talált, ami nem volt teljesen felfújva, azaz 2 fonttal kevesebb levegő volt bennük az ESPN információi alapján. Az NFL szóvivője, azt mondta a Herald képviselőjének, hogy a liga nem nyilatkozik az állítással kapcsolatban.

A szabálykönyv a labdák súlyára, méretére vonatkozóan egyértelmű előírásokat tartalmaz.

" A főbírónak kell megállapítania, hogy a felajánlott labdák a fent említett kritériumoknak megfelelnek-e. A pumpa tárolásáról a hazai csapatnak kell gondoskodnia, illetve a bírók feladata, hogy vigyázzanak a labdákra egészen a meccs kezdetéig,  amíg át nem adják a labda birtoklásra jogosult személynek.”

Néhány részlet tisztázatlan maradt. Mikor eresztették le a labdát? Tudták e a bírók? Vagy miért nem tudták a bírók? Honnan szerzett tudomást az NFL az ügyről?

Bill Belichick vezetőedző hétfő reggeli nyilatkozata szerint a Pats teljes mértékben együttműködik a ligával, de ettől többet nem árult el az ügyben. A Patriots ma nem tart edzést és nem érthetők el a média számára sem.

*

A Pantehers rúgó játékosa Graham Gano egy elgondolkodtató eszmefuttatást írt Twitteren a lapos labdák témakörében.

Lássuk mit írt:

Mivel a leeresztett labdák ügye fókuszban van, itt egy eset amit idén tapasztaltunk meg…

Amikor a bírók ellenőrzik a labdák nyomását, akkor azt az épületen belül teszik meg. Ez zavaró, mivel a labda veszít a nyomásból a hideg levegő miatt. Az idei hazai playoff mérkőzésünk során megkértem a bírókat, hogy tudnák-e kint is még egyszer ellenőrizni a labdák nyomását, mivel laposnak éreztem őket, de azt mondta, hogy nem teheti. Úgy gondolom, hogy nem hibáztathatjuk a bírókat ezért. A szabály az szabály. Remélhetőleg a liga változtat ezen a szabályon az idei offseason alatt, mivel lapos labdát rúgni elég vacak.

Utólag még annyival egészítette ki beírásait, hogy a 2 fontnyi hiányra ez nem adhat magyarázatot.

Kenny közreműködött a cikk elkészítésében

Hozzászólások

2015. 01. 21. 19:20
Patriots NEB
Ha a bírók mérkőzés elött ellenőrzik és egyedi jellel látják el a labdákat,akkor ki ereszthette le?
Cui prodest?
Kinek az érdeke?
A Pats játékát elnézve,nekünk nem igazán!
2015. 01. 21. 19:38
Tibi Twelve
Sporik vagy lefizetett labdaszedő eresztette le :D vagy meg se mérték rendesen előtte
2015. 01. 21. 19:26
már Goodellt is utálom
Szánalom a köbön. Tele van pakolva kamerával a stadion, bár azok a játékteret figyelik ugyan, de akkor is. Valaki csak látta volna, hogy labdaszedő Józsi43 éppen engedi a tojást....De, hamár esetleg megpiszkálta volna valaki őket, ennyire senki nem hülye, hogy túlzottan leengedi a lasztit.
2015. 01. 21. 19:39
Tibi Twelve
A másik, minek 11et leengedni? ha csalunk akkor elég 2-3 és mi is teszünk rá egyedi jelet amit nyilván csak mi ismerünk és ennyi :D ennek semmi értelme
2015. 01. 21. 19:31
azimut
Brady tehet mindrol :)
Ha nem adja el a meccsen a labdat akkor nincs "ugy" :)
2015. 01. 21. 19:37
danmajerle
és aki ezt az egészet kirobbantotta:
https://twitter.com/bkravitz
szimpatikus ürgének tűnik
2015. 01. 21. 19:42
Patriots NEB
Az a baj,hogy nem vagyok twitter-es.
2015. 01. 21. 19:42
Lacus
Szerintem ne menjen Bostonba nyaralni, de errefelé se jöjjön... Ha jól olvastam, szerinte "bob kraft" (eleve hogy jön ehhez...) akkor cselekszik helyesen, ha kirúgja BB-t... Hülye ez????
2015. 01. 21. 19:43
Tibi Twelve
nyomtam neki vagy 10 fucking rat témájú tweetet :-D sanszos hogy nem olvassa el, de jó érzés volt :D
2015. 01. 21. 20:36
Zandal
Igazi Pats Hater. Elfogult "újságíró" (kinyilatkoztatásai alapján meg sem érdemli, hogy annak nevezzék), aki nem képes elviselni, hogy a csapata gyengén játszott és nem csak megverte a Pats, hanem lemosta a pályáról őket. #HatersGonaHate
2015. 01. 21. 20:54
Tibi Twelve
ami meg a legszarházibb az írásaiban, hogy a deflategate t nagy D vel írja, de azt hogy Patriots,Kraft,Belichick azt direkt kisbetűvel.nem kell olvasni.bárki írhat bármit
2015. 01. 21. 20:55
Tibi Twelve
egyébként, nem kell meg nem is lehet meggyőzni mindenkit hogy tényleg mi vagyunk a legjobbak, ellenérvet mindig lehet találni.
2015. 01. 21. 20:03
sixt
Az bajom ezzel az "üggyel" hogy nekem rossz tőle a közérzetem, ma két kollégám is lecsalózta szeretett csapatomat és elmondták hogy akár mi is lesz a SB-on akkor is savazni fog minket a liga. Ha nyerünk akkor lapos labdákkal csalva,ha veszítünk akkor meg azért mert most nagyon figyeltek és ezért nem tudunk nyerni. Nekem rosszabb a kedvem lényegesen hétfőhöz képest. Szomorú vagyok.. :(
2015. 01. 21. 20:17
agent47
Azért inkább nyerjük meg a meccset :)
Duzzogó s$#gfejek mindig is lesznek. Pláne a Patset divat az elmúlt tizenpár évben csalózni. Olyanok vagyunk mint a Mennyország tourist után a Tankcsapda. Sokan megutálták őket de attól még a legjobbak
2015. 01. 21. 20:20
GyepmesterB
Az egész cirkusszal nem kéne foglalkozni, csak a sajtónak és a bulvármajmoknak gumicsont kell! Az NFL-t se értem mért ilyen ügyekkel akarja eladni magát és a Super Bowlt...
2015. 01. 21. 20:33
Az már csak a szurkolói butaság és a médiacirkusz következménye.

Az NFL nyomozás eredménye és a szankció már teljesen felesleges is, mert a Pats megint csalt. Ahogy a Spygate során is, mert akkor is mindenki rém okos volt alapból. Viszont 100 szurkolóból jó ha tíz tudja, hogy miért is kapott a Pats büntetést. A nyilvánvaló "kamerázták a def signalokat" ugye rossz válasz.

Itt két kérdést kell az NFL-nek tisztázni. A bírók jól mértek? A meccs előtt bizonyíthatóan ki manipulálta a labdákat?

Nem a legjobb párhuzam, de pár éve a Paterno ügy miatt szétbüntették a PSU-t. A napokban már a Paterno győzelmeit is visszaadták. Az ösztöndíj-megvonásokat szintén mérsékelték. Képmutató bagázs. Akárcsak az NFL.

Kíváncsi leszek, hogy milyen szankció lesz, ha arra kerül a sor, pl. egy Ray Rice esethez képest.
2015. 01. 22. 19:15
Tzimisce
És akkor még nem beszéltünk a Ray Lewis ügyről...

Szerintem az egésznek az van a hátterében, hogy miután szétbüntették a két SB csapatot, az egyikről ki kell találni, hogy miért legyen szerethető a semlegeseknek, és ez nem mi lettünk, hanem a tavalyi újonc bajnok Seattle.
2015. 01. 21. 20:33
ne legyen. tudod miért?! mert ahogy egyre több ember szólal meg az ügyben, úgy derül ki h mások is így vagy úgy, de "játszanak" a labdával. A Vikings pl. melegíteni szokta (ami ugyanúgy szabálytalan), meg is büntették őket, csak éppen senki nem beszélt róla. Vagy pl. Rodgers rendszerint túlfújatja a labdát, mert ő a keménnyel tud jobban játszani. Hallottál erről valaha is? Nem...
Bezzeg ha nálunk történik valami, abból országos botrány lesz. Ez az átka ha az ember jó/nagy csapatnak drukkol.

@MattLeinartQB: Every Qb goes through the footballs days before game and handpick which ones they want! They take air out or put air in!
2015. 01. 22. 10:32
frazer0819
2015. 01. 21. 20:06
már Goodellt is utálom
erről már tényleg a Belga Az a baj című száma jut eszembe.
2015. 01. 21. 20:23
Hayasima
Nem vagyok túl nagy szakértő, de az NFL labdák is mint minden labda ( kosár, foci, kézi,....) SZELEPESEK!!!!!!
Éppen ezért nem hiszem, hogy a Liga nem gondolt volna a leeresztés,manipulálás elkerülésére egy egyszerű kis JÓL TAPADÓ ÉS A LABDA FELÜLETI TULAJDONSÁGAIT(TAPADÁS,AERODINAMIKAI ELLENÁLLÁS,...stb) NEM BEFOLYÁSOLÓ MATRICÁVAL LEZÁRNI A SZELEPET, MELY AKÁR EGYEDI AZONOSÍTÓ IS LEHET.Ha nem jön le a szelepről akkor "kuka" a labda vagy dobják ki a nézők közé a meccs után vagy árverezzék el ( POLCRA PONT JÓ !!!!!!! ).
Legközelebb mibe kötnek bele ???
Gronk ne vágja a földhöz a labdát mert leereszt ??!!
Bocs a sok szövegért de ami sok az sok.

Kapcsolódi ehez a témához : new-england-patriots-onelove:

Ha nem jön be akkor :http://lolpats.tumblr.com/ január 20.-ai bejegyzés
2015. 01. 21. 21:13
MemphisM
Teljesen jogos amit mondasz a szó amit kerestél az a plomba.
2015. 01. 21. 20:25
Hayasima
Bocsi !

Elfelejtettem. A leeresztett labdák MIND A KÉT CSAPAT SZÁMÁRA LE VOLTAK ERESZTVE !!! NEM ???
2015. 01. 21. 20:27
De. Mindkét csapat számára le voltak eresztve. A csupa nagybetűt legközelebb hanyagold.
2015. 01. 21. 20:30
Hayasima
OK!!!

Bocs de kiverte a biztosítékomat ez a "biztos csalnak" hozzáállás.
GO Pats
2015. 01. 21. 20:30
orrrion
A gond az, hogy nem. Külön garnitúrát kell a rendezőnek biztositania a két csapatnak.( 12-12 db-ot ) Az utólagos mérések a Pats labdái közül 11-et találtak szabálytalannak. Hogy a bírók miért nem észleltek egész meccs alatt semmit, az a 100000Ft-os kérdés.
2015. 01. 21. 20:36
Patriots NEB
Ez azt jelenti,hogy 12 labda csak a Pats támadásnál használható és a másik 12 labda csak a Colts támadásánál?
2015. 01. 21. 21:24
takirob69
Javítsatok ki de én úgy olvastam, hogy nem a rendező hanem mindkét csapat (hazai / vendég) a saját maga által leadott 12 db labdával játszik. Jelen esetben a PATS ás a Colts is leadott 12 db labdát.
2015. 01. 21. 20:35
Banderas
Bocsi DoM, de pont az a bajuk, hogy minden csapat a saját labdáját használja, ezért csak a Mi labdáink voltak kevésbé felfújva!
2015. 01. 21. 20:39
Jogos, most olvastam én is. Elhamarkodottan írtam.
2015. 01. 21. 20:40
Zandal
Arról sehol sincs szó, hogy a Colts labdákkal mi a helyzet. Az NFL-nek azokat is meg kellene néznie, mivel ha pl. az időjárás miatt eresztettek le, akkor bizony azoknak is könnyebbnek kellene lenniük. De ugyebár egy szó sincs róla, hogy ellenőrizték volna ...
2015. 01. 21. 20:58
A Colts labdáiról sehol nincsen szó! Arról sem tudni, hogy egyáltalán megmérték-e az övékét! Lehet h az egész szériával gond volt, vagy bármit...
2015. 01. 21. 21:18
MemphisM
Illetve még annyi hogy az NFL hivatalosan csak meccs labdák vizsgálatát jelentette be a többi csak pletyka... Várjunk a hivatalos vizsgálat eredményére és akkor nevessünk az ugató kutyákon...
2015. 01. 21. 20:28
MaYo#51
Hmmmm... Ehhez csak annyit tudok mondani, h ha tényleg szinte minden labda lapos volt ami kiverte a biztosítékot, akkor az ugyanúgy a Colts-nak is lapos volt, tehát ők is élvezhették annak minden előnyét és minden hátrányát... Egyszerűen savanyú a szőlő, mert brutális verést kaptak és kétlem, h az pont a labda miatt volt...
2015. 01. 21. 20:30
Lalika
Nem vágom! Én eddig csak azt láttam, hogy a játékos odaadja a labdát a bírónak aki indítja is vele a következő játékot. Olyant még nem, hogy elviszi a csapatának. És azokkal a lasztikkal mi van amit kidobnak a nézőknek? Azok visszakerülnek vagy maradhat relikvia?
2015. 01. 21. 20:31
Pat Patriot
Remélem, hogy kiderül, hogy mi történt. Nyilvánvaló, hogy a Patriots valamit nagyon tud, és az NFL-t nem úgy tervezték, hogy ilyen hosszú - szinte megszakítás nélküli - sikerkorszakokat éljen meg egy csapat. Ugyan 10 éve nem sikerült SB-t nyerni, 2-szer az utolsó, 2-szer az utolsó előtti meccset buktuk el. És bár 2007-ben sem véletlenül vertük agyon a mezőnyt, és a Colts ellen sem a labdák miatt gáláztunk, árnyékot vet a mostani menetelésünkre ez a botrány. A legnagyobb baj, hogy ebből jól nem jöhetünk ki.
2015. 01. 21. 20:33
Lalika
Amúgy lehet indi fan labdaszedőt sikerült kifogni. Ő meg át is tett a farok rossz végére.
2015. 01. 21. 20:40
DM
Sajnálom és szánom azokat az embereket akik nem tudnak veszteni.Mert van egy csapat akik nemcsak a pályán lévú ellenfelet kellett legyőznie hanem sokszor a vakegér,gyengén látó bírókat is sokszor.Szerintem ez meg arra megy ki,hogy elvegyék a figyelmünket az összpontosításunkat a meccsről,a nagy meccsről,vajon mennyi kretén Hawks drukker fog majd kiabálni,hogy csalók vagyunk.Most jobban fel kell készülni majd a mérkőzésre,mert ezt a szarkupacot is le kell gyűrni,amit ellenünk hoztak fel,nemcsak a Seattle lesz ellenfélként.Remélem a srácok kellőképpen fogják tudni kezelni ezt a helyzetet és nem fognak kiesni a felkészülésből.

Go Patriots!!!!!
2015. 01. 21. 20:43
Patriots NEB
nem biztos,hogy a "gurulós" foci szurkolói mentalitásából kell kiindulni.
2015. 01. 21. 20:59
benzinkut
na azért az odavágna, ha pont a Seattle szurkolók csalóznának :DD
2015. 01. 21. 20:40
dexxy 2.0
Én csak azt remélem, hogy ez nem zökkenti ki a fiúkat. Bármennyire is profik, azért ez ott lehet a fejekben.

A szabályokat és egyéb iránymutatásokat nem csak azért hozták létre, hogy biztosítsák vele a fair play-t, hanem azért is, hogy a bizalmat fenntartsák. A szurkolóknak hinniük kell abban, hogy amit látnak az egy tisztességes és egyenes verseny, mely során - amennyire csak lehet – az NFL igyekszik kizárni minden felforgató tényezőt ami magában foglalja azt is, hogy valaki nem szabályos úton nyerjen vagy veszítsen."
Ezt igazán alkalmazhatnák a bìrói felfogásra is,ami az egyenlő bìráskodást illeti...
2015. 01. 21. 20:41
Chatmansky
Sziasztok! Nekem is ez a furcsa, hogy minden játék végén oda kell adni a labdát a bírónak, aki a pálya megfelelő pontjára teszi azt. Egy bíró rögtön kiszúrná, ha gáz van vele. Most vagy ők is benne vannak, vagy nem tudom... De ez a barom labda-szabályok... 12-12, meg új rúgólabda. Vicc. Miközben td-ként hajigálják a játékosok a nézőknek, kiskrapekok gyűjtik, adják-veszik a pálya szélén, mint labdaszedők. Hol itt van egy labda, hol ott. Van egy labdás cég, aki szponzor. Azzal játszanak és kész. Nagy baromság ez az egész. Mindenestre jól elcseszték az örömünket, bárki is a saras. (sóhaj)
2015. 01. 21. 20:45
ArsnL
Same old sh*t


ennél többet nem érdemes vele foglalkozni
2015. 01. 21. 20:47
max350
2 dolgot szeretnék ezzel kapcsolatban leírni:
1- Az lenne a legjobb, ha ennek az NFL vizsgálatnak megvárnánk az eredményét és ne dőljünk rögtön a kardunkba!
2- Ha tényleg a csapat lenne a dologban akkor miért nem tüntették el rögtön a bizonyítékokat a meccs befejezése előtt, ti. mivel a Colts támadott a meccs végén, miért nem dobták ki a labdákat a közönségnek, vagy fújták volna fel a labdákat?????
2015. 01. 21. 21:24
Pocok
Ez meg a másik. Ha már benne vagyok, tuti nem adom oda a bírónak, hogy nesze, nézegesd. Az is igaz, hogy az időjárás miatt veszíthetnek a súlyukból és azért az NFL viszonylag tág határértéket ad meg, tehát ha alapból csak 12.5 környékére fújják, akkor onnan baromi egyszerűen határérték alá mehet. Ráadásul ki az a hülye, aki 12-ből 11 lasztit ereszt le? Akkor a 12.-et miért nem? Hátha csak azt vizsgálják? Ugyan már... ráadásul a rúgólasztikkal is lehetett valami gebasz, mert meccs közben cserélték is őket és azokat nem a Pats biztosítja ha jól gondolom. Magyarán ha azokkal is gáz volt, akkor az összeset végig nézni, beleértve a Coltsét is. Meg akkor miért nem meccs közben szóltak? Végülis Vinatierinek volt egy olyan rúgása, ami azért igencsak félre ment, akkor ott minden rendben volt? Az tény, hogy valaki hibázott, de nem feltétlen rögtön a Patset kellene elővenni. Persze, egyszerűbb, mert baromi nagy verést kaptak, de ez már rövid időn belül a 2. ilyen húzása egy csapatnak. Ennyi erővel jöhetne az eddigi összes megvert csapat, hogy akkor mi a bánatuk, pl. a Denver, hogy igen, szar idő volt, tuti csaltunk. A Ravens is, ugye, rögtön az NFL-hez kellett futni a vereség után, holott ők nem tudták felmérni a helyzetet. A Colts se csinált mást, csak a gebasz az, hogy mögöttük áll egy ilyen valaki, aki a bolhából elefántot fúj, nyíltan mocskolódásra úszít és mindenki mondjon le. Persze... mondjon le a Pats az SB részvételéről, aztán menjen a Colts, a kupát meg már most odapasszolhatják a Seattlenek, mert Marshawn Lynch egy drive alatt még egy pizzáért is kirohan a stadionból, hogy aztán a Colts defensét is megkínálja belőle. Parádé, de komolyan... Ha már itt tartunk, akkor teljesen nyugodtan biztosíthatná az összes lasztit az NFL, de gyanúm szerint még akkor is lenne botrány. A bírói döntésekről meg inkább nem is szólva, mert ebben a szezonban önmagukból csináltak hülyét. Meg persze most már belőlünk... Hulljanak fejek? Hulljanak, de akkor Goodellé legyen az első...
2015. 01. 21. 21:29
sanach
2015. 01. 21. 20:52
benzinkut
amellett, hogy szomorú vagyok az egész ügy miatt, felháborítónak tartom, hogy egy folyamatban lévő vizsgálatról, menet közben félinformációkat ad ki az nfl. ez egy profi liga, nem? ez csak arra jó, hogy a gyűlölködésnek, csalózásnak teret engedjen, úgy, hogy még semmi konkrétat nem tudunk (a 11 hibás labdán kívül). nem tudjuk, hogy előtte műszerrel vagy kézzel mértek a bírók, egyáltalán mértek-e. idegesít, hogy ha Mr. Rodgers bevallja, hogy mindig túlfújatja a lasztikat, mert ő úgy szereti és reméli, hogy éppen nem veszik észre, az rendben van. ha mi csináljuk, az meg egyből eltiltást és pickmegvonást kéne, hogy maga után vonjon, mert "úgyis csalók vagyunk".
továbbá zavar, hogy az nfl addig húzza ezt az ügyet, hogy már komolyan visszafordíthatatlan károkat okoz a csapat reputációjának. könyörgöm, labdanyomásról beszélünk!
2015. 01. 21. 21:36
takirob69
Pontosan! Az egészben a legundorítóbbb, hogy félinformációkkal etetik a sajtót és összesküvés elméletek születnek.
Ha már az egész dolog már a félidőben kiderült miért nem tudtak a problémáról a Pats kéviselöi? Undorító!
2015. 01. 21. 20:55
orrrion
Nem tudom, hogy mennyi ideig fog tartani a "vizsgálat" és milyen eredménnyel fog zárulni, de az a gond, hogy a kinti média is ugyanolyan ( rosszabb ) mint a hazai és állandóan ezzel fogják zaklatni a játékosokat, akik hiába mondják, hogy felül tudnak emelkedni a témán,előbb-utóbb hátráltatni fogja a mentális felkészülésüket. Ezen a szinten most semminek nem lehetne bezavarni a felkészülésbe. Ha esetlegesen elitélik a csapatot, akkor meg rájuk ragad a " már megint csaltak " ami ismételten nem tesz majd jót a játékosok lelkének. Ne nagyon hiányzott ez most.
2015. 01. 21. 21:01
Angolul tudóknak ajánlom ezt a cikket: http://www.cbssports.com/nfl/writer/jason-la-canfora/24982082/as-deflategate-unfolds-we-find-doctoring-nfl-footballs-is-nothing-new

Ha kiderül h hibásak voltunk (fogalmam sincs h ezt hogyan lehetne bizonyítani. Max. a videó lenne az, ami tényleg bizonyítaná h xy alkalmazott (azt gondolom senki nem gondolja h BB járkált pumpával a kezében, vagy Kraft, vagy Brady) bement abba a helységbe ahol a labdát tárolták és ott ő bármit csinált. Vagy ha a helység be van kamerázva, akkor még inkább. De pl. ha ez az illető azt vallja h ő ezt egyedül találta ki, senki nem tudott róla, csak mondjuk elkapott a büfében egy ilyen beszélgetést h TB jobban szereti a puha labdát mint a keményet és ő egyedül csinálta ezt meg, akkor mi van?! Hogy lehet bizonyítani h igenis tudott a csapat/BB/TB/Kraft erről?!), akkor érthető lesz ha kapunk büntetés, és senkit nem ment fel az, hogy mások is ezt csinálják, csak hát na... mindig rajtunk verik el a port.

Jött most 2 hét szünet (A Pro Bowl a kutyát se érdekli) és valamivel fenn kellett tartani az érdeklődést.
2015. 01. 22. 10:33
frazer0819
2015. 01. 21. 21:04
azimut
Ne felejtsétek el hogy a Ravens meccs után kiakadt Harbaugh hogy csaltunk a felállással! Ki jogosult és ki nem történet, és kérte hogy vizsgálják ki....
Szóval újabb győzelem ,újabb story....
2015. 01. 21. 21:05
zozo692
Szerintem aki nem eresztette le a 12. labdát is, azt ki kell rúgni. Hülye az? Mit képzel, ha csalunk, akkor rendesen csaljunk!! Fel vagyok háborodva.
2015. 01. 21. 21:31
MemphisM
Az a rugós labda volt biztos! :D
2015. 01. 21. 21:35
Tibi Twelve
ha már rugós labda, azt meg a gyártó küldi, és vadiújan ott bontják ki meccs előtt, és a Baltimore tegnap arról rinyált, hogy nekik is feltűnt hogy puha volt a Rugó! labda :D

Ja meg persze ma kiderült a Coltsnak már novemberben fura volt a labda :D

Ha meg a csalás lett volna a cél,elég lett volna 1-2 labdát leengedni és csak azzal passzolni
2015. 01. 21. 21:11
&ris
Nem olvastam végi az összes kommentet, ha valaki írta volna már, akkor bocs.
1. Ha valaki fogott már életében ilyen labdát a kezében az tudja, hogy ha nincs kellően felfújva a labda, akkor gyakorlatilag nem lehet vele dobni. Szóval ANNYIRA nem lehetett lapos, hogy ez nagyban befolyásolja a labdabiztonságot, mivel egy bizonyos határ után a nem megfelelő keménység többet árt, mint használ...
2. Rodgers pl azt nyilatkozta - nem biztos, hogy most-, hogy ő keményen szereti (a labdát), mármint az értékhatáron felül keményén, ezért ő mindig olyanra fújatja fel, ahogy ő szereti, aztán a bírók vagy észre veszik, vagy nem...
3. A szabálykönyvben foglaltak nagyon szépen néznek ki papíron, de az nem biztos, hogy megfelel az adott irányító "ízlésének"/kéz adottságainak...stb
4. Ez egy baromság. Van miről beszélni ebben a két hétben...Ezt utálom az amerikai médiában.
2015. 01. 21. 21:12
cspeti98
Szerintem a csapatnak nem fog gondot okozni a felkészülésben ez az ügy, sőt valahogy úgy érzem hogy jól is járhatunk vele, mert általában be szokott jönni ez az "us against the world" dolog. :)
2015. 01. 21. 21:15
Chatmansky
Teljesen mindegy, mit hoz ki a vizsgálat. Ezt már nem mossuk le. Szeretném azt hinni, hogy ez csak valami tetű médiahekk. Mert ellenkező esetben ez olyan kicsinyes és méltatlan a részünkről.
2015. 01. 21. 21:31
BaP
Sajnos elég nagy a baj.

A liga már jelezte, hogy 12-ből 11 lapos volt a Patriots labdái közül, a megengedettnél 2 psi-vel (16%) voltak alatta.
Az infó már a liga jelenlevő hivatlanokai tudomására jutott az első félidőben, de a meccset nem kívánták megállítani. A méréseket a félidőben végezték, a második félóra már szabályos labdákkal ment.
( a colts játékosai, és a 28-0 második félidő is bizonyítja, nem volt meccs befolyásoló hatása)

A probléma viszont az, hogy a játékvezetők bizonyítottan leelenőriztek és rendben találtak minden labdát, és nem volt olyan információjuk sem, amit jelenteniük kellett volna.
Ez azt jelentheti, hogy az oldalvonal mellett manipulálhatta valaki a lasztikat.
Sokak szerint BB nem valószínű, hogy tudhatott ilyenről, de Bradynak észlelnie/tudnia kellett
És innen kezdve már komoly a dolog.

Nem csak azért, mert a Patriots 1-3 körös draft jogokat veszíthet. A tulajdonosok 2008 tavaszán egy megállapodást kötöttek ( spygate után) ahol megfogadták a tiszta játékot, és a szabálykövetést.

Ha bebizonyosodik, hogy közünk van ehhez - az egyénként abszolut szükségtelen- megoldáshoz, Belichick mestert akár Peyton szintjén eltilthatják, és Brady hitelessége, HoF rezuméja is oda lehet.
Mindezt a 6. SB és egy esetleges 4. gyűrű megszerzésének kapujában, előnyök nélküli szabályszegés miatt, elég szívszorító lenne.

Remélem holnap ( az nfl azt ígérte, csütörtökre lezárja a vizsgálatot) tisztázódik a szerepünk, mentesülünk a csalás/manipuláció vádja alól, és nem kapunk nagy büntit, de a SB-ra már "Cheatriots"-ként megyünk a közvélemény szemében.
Nagyon szomorú.

Bocs, ha lelombozó voltam, fáj, ami történik.
Remélem a srácok a feladatra koncentrálnak!
Go Patriots!

2015. 01. 21. 21:39
Pocok
Mondjuk igen, itt azért az is baj, hogy akkor Brady miért nem szólt, hogy valami gáz van a labdával. Viszont azért az első félidőt nézve, a kutya nem mondhatja, hogy előnyünkre vált volna, mert sorozatos labdavesztések, INT, hát ki az a hülye, aki akkor direkt leereszti?
2015. 01. 21. 21:45
sanach
Számomra akkor a kérdés a következő, vagy itt vagy másutt valaki már felvetette, hogy nem lehet e, hogy az alsó határnál voltak a meccs elején a labdák, és kint vesztettek ilyen (ha lehet) mértékben a nyomásukból? Másik ha észre is vette Brady, vajon a nem jelzése (mert ügye neki ez elméletben (ha) jobb) szabályszegésnek minősül-e?
2015. 01. 21. 21:51
Pocok
Ja, pont én gondolkodtam ezen, csak azt nem tudom, mennyire veszíthetnek ilyenkor a nyomásukból, de mint ahogy akkor is írtam, ha az alsó határ körül vannak, onnan már komolyan nem kell sok. Mondjuk ahhoz azt kellene tudni, hogy a liga honnan számítja ezt a veszteséget, valószínűleg (legalábbis a leg logikusabb az lenne) ha az alsó határtól, ott viszont szerintem már igenis érezhető.
Valószínűleg, legalábbis így utóbb, hogy kiderült, szabályszegésnek minősíthetik, de ezzel az erővel a sporikat is elő lehet venni, mer minden játék után a kezükben volt.
2015. 01. 21. 21:56
focilap
Nem minősül szabályszegésnek, mert nem az ő dolga megállapítani, hogy most jó-e a labda vagy sem.
2015. 01. 21. 22:11
BaP
Ezért lenne jó tudni, hogy mérték-e a Colts labdáit, és hogy azoknál milyen trend volt.
A hozzáértők szerint 11 fokban ( ennyi volt a meccs alatt) a 2 psi abszolút hihetelten, főleg, hogy Green Bayben a -20-ban se ereszt le a labda .....
2015. 01. 21. 21:46
Tibi Twelve
Sok igazság van abban amit írtál, de szerintem kulcsfontosságú hogy mi és főleg a játékosok, ne sajnáljuk magunkat,és ne hiábavalónak tituláljuk az egész munkát, a 4.heti mészárlás utáni 1st seedet és Afc bajnoki címet csak mert beárnyékolhatja ez az ügy.

Megnyerjük, le van szarva hogy a média mit ír, ki mit gondol utána, a sok hater hater marad, akármit nyerünk, de azért bízzunk benne hogy nem csaltunk :-) holnap gondolom trashtalkban is leszünk.Nyomjátok a tweeteket hogy ne a sok hater cheatriots meg defleatriotsozása menjen a kép alján.

Ellenszélben, a bajnok megverésével megnyerni a döntőt a legnagyobb diadal!


GO PATRIOTS
2015. 01. 21. 21:52
Pocok
Na, még a Trashtalk is >< éljen...
2015. 01. 21. 22:20
benzinkut
nem kötekedésképpen, de tudnál adni olyan linket, amiben hivatalos (!) információ van bármiről is amit itt fönt leírtál? az oké, hogy a védő észlelte, hogy fura ("funny") a labda és ez végül eljutott a legfelsőbb szintig. az is, hogy 11 labda túl puha volt (bár ezt is csak egy forrás állította, fogadjuk el hivatalosnak) és a második félidőt már megfelelőekkel játszották. amire a leginkább kíváncsi vagyok, hogy honnan derült ki, hogy a játékvezetők bizonyítottan leellenőriztek minden labdát. pontosan szabály szerint ellenőrizték le? mit mértek? másik kérdés, ha közben az oldalvonalnál a labdásfiú kicsit leenged a lasztiból, akkor itt hogyan merül fel BB vagy Tom felelőssége? harmadik meg a büntetés mértéke, mert a szabálykönyv csak pénzbüntetést ír elő. eltiltásokkal meg picklevonásokkal csak újságírók és szurkolók dobálóznak.
mondom, nem kötekedni akarok, csak kíváncsi vagyok, hogy honnan tudsz ennyi mindent :)
2015. 01. 22. 09:50
BaP
First, per a league source, the NFL has reviewed the entire process and determined that the balls were properly checked by the officials before the game. Which means that, when the balls left the possession of the referee, the pressure was at least 12.5 PSI and no more than 13.5 PSI.

Second, as to the fact that the officials didn’t notice anything wrong with the balls while handling them after every play, the source explains that a pressure difference of one or two pounds would not be obvious, if the official is not specifically looking for it.

In this specific case, the NFL indeed became aware of the issue in the first half — as previously pointed out by Bob Glauber of Newsday. Per the source, the league opted not to stop the game during the first half but to test the balls at halftime, which they did.

Which is when the NFL determined that 11 of the 12 balls were below two pounds below the mandatory minimum PSI of 12.5.

Plenty of other questions remains, but it appears that the NFL has determined that: (1) the balls were properly inspected before the game; and (2) there’s no reason to believe the officials should have noticed anything unusual.

Sajnos a bírók jól mosakodnak, pedig ha volt szándékos manipuláció, az csak akkor lehetett, ha nem dolgoztak rendesen. Senki nem mondta, hogy mértek, hanem "tökéletesen ellenőriztek".
2015. 01. 21. 21:58
matcha
Nem igazán akartam foglalkozni ezzel a labda üggyel, mert nevetségesnek tartom az egészet (azt, hogy ordas csalóz minket mindenki, hogy draft picket vennének el, hogy tiltsák el BB-t, stb.) az alábbi dolgok miatt:
1. Nem olyan rég volt a new orleans-i bounty botrány: gondolom sokan emlékszünk, bónusz sérülésokozásért. Na ez volt az igazán undorító dolog. A következő szezonban még emlegették az eltiltások miatt, de azóta elcsitult. Hol van ehhez képest pár laposabb labda?
2. Adrian Peterson gyermekbántalmazás, gondolom nem kell részleteznem. Áprilisig eltiltották (börtönt se kapott...), biztos vagyok benne, hogy a következő szezonban lesz csapata. Hol van ehhez képest pár laposabb labda?
3. Ray Rice a feleségverő, gondolom ezt sem kell részleteznem. Felmentették, ő sem lesz csapat nélkül jövőre. Hol van ehhez képest pár laposabb labda?
4. Goodell és a liga elleni vizsgálat a Ray Rice ügy miatt. Elég szépen elkenték a vizsgálatot, kb. szentté avatták Goodellt... Hol van ehhez képest pár laposabb labda?
5. Michael Vick és a kutyaviadalok, börtön, visszatérés. Hol van ehhez képest pár laposabb labda?
6. Ray Lewis gyilkossági ügyben történt felmentése. Hol van ehhez képest pár laposabb labda?
7. Egyebek: tiltott szerek elleni látszatintézkedések, sérülések kezelése, stb. (pl.: játékosok rendőrségi ügyei).
8. Aaron Rodgers keményre fújt labdái...
9. Graham Gano fenti eszmefuttatása...

És ezek csak a hirtelen eszembe jutott dolgok, amikről elég gyorsan elfeledkeztek az emberek.
És itt bemásolom Ridley facebook postját:
https://www.facebook.com/StevanRidley/photos/a.157426760976431.46319.155946101124497/872553549463745/?type=1

Úgyhogy én nagyon remélem, hogy a srácok olyan mentalitással lépnek pályára, mint tették azt a Bengals ellen (a Chiefs meccset követő lejáratás után). Ezért stílszerűen csak egy klasszikust idézek: "We're on to Seattle!" ;)
2015. 01. 21. 22:02
matcha
Szerk.:
10. Felmerül a bírók felelőssége. Ha 12-ből 11 labdával gond volt, akkor hogyhogy nem tűnt fel egy sporinak sem az első play-ünknél, sem a többinél (igen, egyszer cserélték a labdát).
2015. 01. 21. 22:08
BaP
A labdát a 3. negyedben cserélték. A 12/11 mérés ( és teljes labda csere) a félidőben volt. Esőben szokványos eljárás, hogy a nem megfelelő labdát cserélik azonnal.
2015. 01. 21. 22:17
matcha
Oké, de még mindig nem értem, hogy ha valami nem stimmelt, azt miért nem vették eszre egyből? Vagy ha észrevették, akkor miért nem szankcionálták rögtön (pl labda csere egyből)?
2015. 01. 22. 07:01
iceman
+1 ezt én sem értem.
2015. 01. 21. 22:09
Tibi Twelve
Ők eresztették le :-) az egész bírói meg Nfl központ NY :-D ez már ilyen esti mega conspiracy :D
2015. 01. 21. 22:00
fcb989
Nem olvastam most végig az összes kommentet, de egy példa a gurulós fociból eszembe jutott ami a Pats-re is nagyon illik most: https://www.youtube.com/watch?v=UNiGSf2Sy30#t=51
2015. 01. 21. 22:01
fcb989
2015. 01. 21. 22:29
orrrion
Nincs mese, győzni kell a SB-on, mert különben rajtunk marad, hogy "csak csalással tudnak nyerni!"
2015. 01. 21. 22:36
Tibi Twelve
Csak hétfőn utazunk Arizonába, a pumpaügyet meg Bostonban kell hagyni.persze a médianapokon nem kérdés hogy egy csomó kérdés lesz erről.
2015. 01. 21. 22:53
Wedge
El nézegettem NFL facebook oldalán a veszekedést. Unottan görgettem a sok IQ betyár kommenteket át. De ezen a poszton hangosan felnevettem :D

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10931244_10205185890279604_5443531606397862455_n.jpg?oh=0d3ac1ab880e91a9a80fca52ce1e0fee&oe=5528727B&__gda__=1428484461_14cb00e242c0340de6404bfe7dff0096
2015. 01. 22. 05:51
nosbiglem
EZ nagyon nagy! Istenem, de jót röhögtem!!!!!!
2015. 01. 21. 23:25
CJ95
2015. 01. 22. 06:20
nosbiglem
Ehhez csak annyi a hozzáfűznivalóm, hogy a negatív reklám is reklám.
2015. 01. 22. 06:56
iceman
Namost higgadt próbálok maradni. Sajnos, már régóta látszik a bíráskodáson, hogy kicsi keményebb sportdiplomácia kellene a Pats részéről. 100 %-ig biztos vagyok benne, hogy ez az egész arról szól, hogy a frusztrált csapatok vezetői nyomást gyakorolnak a ligára, hogy bármilyen áron vessenek véget a Pats sikerszériájának, illetve kompromittálják a csapatot. Mindenki jön ilyenekkel, hogy az ellenfél tisztelte, meg ne szidjuk az ellenfeleket, közben ők a sárba döngölnek minket, minden lehetséges eszközzel. Ha a pályán nem tudnak győzni, akkor az örömünket próbálják megölni.
2015. 01. 22. 08:19
csak norisz
pont így látom én is :(
2015. 01. 22. 12:04
Lucius
+1
BB talán kicsit odaszólhatna néha. Megjegyzem a Colts ellen a bírók megint érdekesek voltak.
2015. 01. 22. 10:57
tottingetosz
2015. 01. 22. 11:09
babakocsi5
Ha nem a New Englendről lenne szó, akkor senkit nem érdekelne az egész. Én kosarazom és meccsen 7 egyforma labdának kellene lennie és nem játszottam még olyan meccset ahol ez így lett volna. Tudom, hogy ez nem az NFL,de senki nem törődik a kosárlabdákkal, pedig a szabálykönyvben benne van...
Én a bírók felelősségét tartom az elsőnek. Nekik is érezniük kellett volna , hogy laposak...
Amúgy nekem a szabálymódosítások és a bírói tevékenység down egész szezonban, és nem csak a Pats miatt. Minden mérkőzésen meccs és momentum fordító bakik vannak.
2015. 01. 22. 11:36
timep76
Ami számomra kurva nagy titok most, hogy ha az első félidőt követően megmérték a labdák nyomását (hisz akkor már jelezték nekik az interception miatt) és szarnak találták és felfújták szabályosra és a második félidőt már azzal játszották a csapatok (vagyis teljesen szabályos labdákkal), akkor mi a f@sznak (már elnézést) kérték be a meccs után a meccslabdákat és mérték le újra a nyomásukat és állapították meg, hogy 11 puha volt.
Mi ez a hülyeség?
Hát most felfújták a félidőben vagy nem?
Ha felfújták, akkor valakinek le kellett engednie a meccs végéig, hogy újra szar értéket mérhessenek, vagy eleve rosszak voltak a labdák és fújt ki belőlük a levegő.
Ha meg egy félideig voltak rosszak a labdák (17-7) és a másodikban már jók (28-0), akkor ne szopassanak már minket. Mit vizsgálnak ezen? Bejárják a létesítményt, ingyen esznek egyet, meg megnézik a biztonsági felvételeket? Megkérdezik a labdagyűjtőket, hogy de biztos nem eresztették le a labdát, amíg a bírók nem figyeltek (vagy mi)?
Azt tudom hogy nem nagyon tudok angolul, de hogy az esetről szóló magyar beszámolókat sem értem majd, azt eddig nem gondoltam (és itt kifejezetten nem a pats.hu oldalról van szó). Szerintem az időbeliség kérdése nincs érthetően levezetve, csak beszél mindenki össze-vissza a sajtóban, ahogy szokás.
2015. 01. 22. 12:02
Lucius
Szerintem nem fújták fel, hanem a többi labdát használták (bírókét, Coltsét). De ez csak tipp.
2015. 01. 22. 13:28
2015. 01. 22. 14:30
gwladgarwyr
Új vagyok, de azt nem értem, és ez is rontja a rosszindulatú feltételezés hitelét, hogy miért futottak annyit, ha könnyebben kezelhette az irányító a labdát. Akkor többet passzolnak és kevesebbet futnak, hiszen állítólag könnyebb elkapni. Ráadásul még sokkal jobb eredményt értek el a második félidőben a keményebb(?) labdákkal!
2015. 01. 22. 14:51
pippu
egy véleményen vagyunk
2015. 01. 22. 17:26
hopi46
Két normális ember véleménye:
1. A Colts TE-je: Beszappanozott labdákkal is megvertek volna minket, jobb csapat a Pats!
2. Zimmer (Vikings): A labdáknak nem sok köze volt az eredményhez.
2015. 01. 22. 17:31
B.Toma
2015. 01. 22. 17:30
B.Toma
Dwayne Allen a Twitteren kifejtette véleményét az ügyben. "not a story. They could have played with soap for balls and beat us. Simply the better team. We have to continue to build! #BTM
07:55 - 2015 Jan 21"
Respect!
2015. 01. 22. 17:59
imrow
Hozzászólás a(z) Az NFL nyomozást indított a Patriots leeresztett mérkőzéslabdái kapcsán bejegyzéshez