Menetrend

Beharangozó 1. hét: Pats @ Bills

2013. 09. 07. 10:53
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek, Meccsek

1Hónapokat vártak a szurkolók, edzők és játékosok, de végre ismét tétmeccsen lép pályára a New England Patriots (0-0). A kérdés, hogy sorozatban a tizedik alkalommal is sikerül győzelemmel rajtolni a bajnokságban? Az ellenfél a Buffalo Bills (0-0), aki a vendéglátó szerepét fogja betölteni.

A találkozót a Ralph Wilson Stadiumban rendezik és vasárnap este 19:00 órakor kezdődik.

A legutóbbi Patriots-Bills összecsapás, amelyre a nyitófordulóban került sor emlékezetesre sikeredett. 2009-ben Tom Brady térdsérülését követő első alapszakasz meccsén Hétfő Esti Rangadón a hazai pályán játszó Belichick tanítványok tizenegy pont hátrányban várták a hajrát, amikor már csak 5:25 volt hátra a negyedik negyedből. Ben Watson touchdown, Leodis McKelvin elhagyott labda, újabb Ben Watson touchdown biztosította a győzelmet és az újabb demoralizáló vereséget a Bills számára.

Idén az a különös helyzet állt elő, hogy a Patriots a Bills ellen kezdi és fejezi be az alapszakaszt. A csapat történetében erre eddig négyszer volt példa: Bills (2003), Miami (1987 és 1974), Baltimore (1981).

Az örökmérleg 64-41-1 a Patriots javára (4-4 az első fordulóban). Brady pályafutása során 20-2 mérleggel büszkélkedhet a Bills ellen. Holtversenyben a legkevesebb mérkőzés (Len Dawson, Denver ellen), amíg egy irányító húsz győzelmet tud elérni egyetlen ellenféllel szemben.

Folytatva a statisztikai adatok folyamát: sorozatban hetedik alkalommal szerezhet a Patriots legalább harminc pontot a Bills ellen (klubrekord)… Huszonhét mérkőzés óta mindig szerzett legalább egy labdát a Patriots védelem/special teams. Vajon mennyi lehet az NFL rekord (megoldás az első hozzászólásban, ha valaki tippelni szeretne)? … Csoportellenfelekkel szemben tíz meccset nyert zsinórban a Patriots. Legutóbb éppen a Bills vendégeként szenvedtek vereséget 2011-ben. A tíz meccsből álló sorozat is már klubrekord.

Buffalo Bills: új edző, új remények, régi szerencse

1. A Buffalo Billsnek 2004-ben volt utoljára pozitív mérlege. 1999. óta nem voltak a rájátszás résztvevői. Chan Gailey képtelen volt forradalmi változást elérni, így ismét edzőt váltottak. Doug Marrone az egyetemi bajnokságból érkezett. A Syracuse vezetőedzője volt az elmúlt négy évben, korábban a Jets támadófal edzőjeként szerzett NFL tapasztalatot, és ami bizonyára jól mutat az önéletrajzában, hogy Sean Payton őt választotta első támadó koordinátorának, amikor kinevezték a Saints élére.

Érdekesség: a Bills csapatában egyetlen egy Syracuse játékos sem található.

2. A játékosok minősége közel sem annyira kiábrándító, amit a régóta elhúzódó eredménytelenség sugallna (csoportellenfeleket bemutató cikkben is utaltunk rá). Különösen igaz ez a védelemre (védőfal és secondary), ami megkönnyítheti egy újonc irányító életét. Azonban a secondary két meghatározó játékosa, Stephon Gilmore és Jarius Byrd is sérülés miatt kihagyja az első mérkőzést. Gilmore, az újoncként is parádézó cornerback szerencsés esetben október közepén tud újra játszani. Byrd egész nyáron tüntetett a franchise tag ellen és még most lábsérülésével (kétséges a játéka a Pats ellen) párhuzamosan is cserét próbál kierőszakolni a csapatától – franchise tag helyett az őt megillető szerződéssel az NFL egyik, ha nem legjobban fizetett safetyje akar lenni. Kettőjük kiesésével komoly helyzeti előnyt veszítenek el, mert egyikőjüket sem tudják megfelelő minőséggel pótolni, ami remek hír a Patriots passzjátékának.

3. Kiko Alonso fontos szerepét már említettük a tegnapi Chatham Reportban. Az újonc linebacker élhet azzal a luxussal, hogy az NFL egyik legjobb védőfala mögött játszhat. Mario Williams elit pass rusherre emlékeztetett már tavaly is, miután egészséges lett. Marcell Dareus és Kyle Williams Alan Branchcsel egészült ki a védőfal nagy embereiként.

4. Támadóoldalon saját fegyverével fog találkozni a Patriots. Marrone koncepciója a no huddle, gyors támadójáték, amit az NFL-ben híressé és hírhedté tett a Bills a 90-es évek legelején páratlan, a sorozatban négy Super Bowl részvételükkel. A párhuzam nagyon adja magát, de egy dolgot nem szabad elfelejteni, hogy annak a no-huddle-nek a sajátosságát az adta, hogy a támadójátékot is az irányító saját magának választotta a játékok között, tehát nem kapott külső segítséget koordinátorától.

5. E.J. Manuel csak két felkészülési meccsen tudott játszani térdsérülése miatt. Amit két fellépése alapján le lehet szűrni, hogy a Bills bár a no-huddle filozófiát szinte folyamatosan alkalmazza, de ez nem párosul felgyorsított tempóval. C.J. Spiller futójátéka jelenti az alapját a támadójátékuknak és a futónak a sokoldalúsága, amit a passzjátékban is ki tudnak használni. A passzoknál rövid, gyors, időzített átadásokat preferálták. A lényeg, hogy a lehető legkevesebb ideig legyen az irányítónál a labda. Ezzel az irányítóra nehezedő nyomást is tudják csökkenteni, azonban gyors, pontos döntéshozást és passzokat vár el az újonc irányítótól. Ilyen passzjátékot magas, 60 százalék feletti pontossággal lehet csak versenyképesnek működtetni. Stevie Johnson szereplésével kérdés, hogy ez mennyiben fog módosulni. A célpontok sora elég mély: Johnson mellett az újonc Robert Woods, a tight end Scott Chandler és Spiller biztosítja, hogy ne mindig ugyanazt a játékos kelljen keresnie Manuelnak.

Az újoncok visszavágnak

6. A Patriots játékoskeretében húsz újonc vagy az NFL-ben második évüket kezdő játékos található. Brady még év elején hosszabbított szerződést, ezért még messze nem a „most vagy soha” felkiáltással kell hozzáállni az új bajnoksághoz. A trendeket figyelve és az elmúlt évek rájátszás meccseinek tapasztalata alapján sokkal kiegyensúlyozottabbnak kell lennie a csapatjátéknak. Ez alatt azt értjük, hogy a játék több elemében kell legalább átlagos, de inkább átlag feletti teljesítményt nyújtani, ami elegendő pluszt adhat egy-egy találkozó megnyeréséhez. Nem újdonság, hogy a Patriots elit szinten űzte Wes Welker megszerzését követően a pálya középső harmadát uraló 5-10 yardos passzjátékot, ami később kiegészült a Gronkandez tight end duóval, ami Rob Gronkowskinak köszönhetően mélységben is újra kinyitotta a pályát Brady előtt. Másodlagos fegyvernek a meccsek megnyeréséhez azonban egyelőre csak kezdetleges változatait fedezhettük fel.

Milyen területen várható/remélhető fejlődés, hogy versenyképesebb legyen a Patriots az NFL legjobb, sokoldalú csapataival?

7. Amendola, Boyce, Dobson, Thompkins elkapógárda sokoldalúságával, ezzel együtt járó lehetőségekkel 2007 óta nem rendelkezett Tom Brady. Legfeljebb Deion Branch reneszánsza és Brandon Tate rövid ébredése miatt a 2010-es évet lehetne párhuzamként felhozni. A tavasz nagy igazolása Amendola is játékstílusával többet adhat a csapatnak a pálya szélességében és mélységében egyaránt, mint amire Wes Welker képes volt, de a csapat pozitív csalódás Kenbrell Thompkins lett nem draftolt újonc létére. Ő lett/lehet az oldalvonal közelében is bevethető szélső célpont, akire évek óta vár a csapat. Boyce felhasználhatósága szempontjából nagyban hasonlít a már említett Tate-re. End around futások, oldalpasszok és hosszú átadások lehetnek az ő fegyverei. Melléjük fog becsatlakozni a holtidény műtétjeiből lassan, de biztosan felépülő Rob Gronkowski és Zach Sudfeld tight end, aki újabb nagy célpontot jelent a pálya közepén. Ha számok alapján nem is lesz korszakalkotó a passzjáték, de sokoldalúsága miatt jobb hatékonysággal működhet az elit, erős védelmek ellen.

8. A védelem fiatal, sikerre éhes, elszánt és egy nagy kérdőjel még mindig. A közhelyek sorának vége. A kérdőjelet még mindig a linebackerek passz elleni védekezése jelenti. Sajnos nem sikerült őket megtámogatni egy legalább átlagos képességű ütköző safety igazolásával. Tavon Wilsonba nehéz túl sok bizakodást fektetni, amit a stáb is megüzent a másodéves játékosnak Duron Harmon idei draftjával. Nagy számok törvénye alapján egyszer csak sikerül végre jól választani safetyt. A linebackerek között kíváncsian várjuk Dane Fletcher visszatérését és hogy vajon a védelemben tud-e szerephez jutni. A Bruschi utat bejárva egyetemi DE-ből lett NFL LB rövid idő alatt a Patsnél és kevés játéklehetősége során nem vallott kudarcot. Mellette a legtöbbet Jamie Collinstól lehet várni, aki az egység svájci bicskája lehet és remélhetőleg sikerül megcsillogtatnia pass rush képességét már idén is.

9. A védelmek leglátványosabb produkcióinak szállítói még mindig a pass rusher játékosok. Tommy Kelly érkezésével remélhetőleg ez már a Patriots esetében sem a védőfal két szélére fog korlátozódni és Mike Wright visszavonulása óta újfent lesz nyomás az ellenfél irányítóján a fal belsejéből is. A két oldalon Chandler Jones (a vasárnap pályára lépő két Syracuse játékos közül az egyik, aki Doug Marrone egyetemi csapatában játszott) remélhetőleg végig megőrzi egészségét és tehetségét végre a játékvezetők is felismerik és megkapja a holdingok befújásával tőlük azt a támogatást, ami „jár” a liga legjobb passz-siettető játékosainak. Michael Buchanan újoncként az egység specialistája lehet harmadik downok során dinamikus játékával. Harmadik és sok helyzetekben idén a sok linebacker miatt valószínűleg többször láthatjuk majd a káosz felállásokat, amikor ténylegesen csak egy falember lesz a védők között.

10. A special teams kickoff coverage csapatrészére már a Bills ellen nagy feladat hárul, hogy megállítsa Marquise Goodwint, akinek a szerepéről a Chatham Reportban már írtunk. A még nyitott kérdés, hogy vajon ki lesz a Pats kickoff returner játékosa. LeGarrette Blount és Josh Boyce a két aspiráns és remélhetőleg valamelyikük olyan produkciót tud nyújtani, hogy nem kell Devin McCourtynak átvenni a szerepüket. Bizonyára már mindenki hallott Meskó Zoltán távozásáról. Ryan Allen csapatban maradásával nem csak a puntoknál  lesz újonc a pályán, hanem Stephen Gostkowski is új holdert kapott a mezőnygól kísérletekhez és az extra pontokhoz is.

11. Külön pontot érdemel, mert könnyű elsiklani felette, hogy Julian Edelman személyében milyen kiváló punt returnere is van a csapatnak. Annak ellenére, hogy pályafutása során csak három punt return touchdownt ért el, 72 visszahordásának átlaga 13.1 yard. Összehasonlításnak: az NFL karrierrekord 12.8 yard (George McAfee, Bears 1940-1950). Devin Hester karrierátlaga 12.1 yard. Edelman egyelőre csak azért nem szerepel a rekordok könyvében, mert ahhoz min. 75 punt return szükséges. Az se mellékes, hogy negyedik punt return touchdownjával klubrekordot sikerülne elérni.

12. Sérült játékosokról az injury reportban lehet olvasni. Patriotsnál Will Svitek biztosan nem játszik és minden valószínűség szerint Rob Gronkowski is kihagyja a találkozót. Elképzelhető, hogy az inaktív játékosok között marad vasárnap. A Billsnél Dustin Hopkins rúgó mellett Gilmore és a guard/center Legursky biztosan nem játszik. Byrd (FS) játéka Gronkhoz hasonlóan kétséges.

A holtidény eseményeit bemutató összefoglaló cikkünkre még egyszer felhívnánk a figyelmet.

Az eredménykövetéshez a chatet használjátok.

Kellemes kikapcsolódást és jó szurkolást kívánunk! Hajrá Pats!

Hozzászólások

2013. 09. 07. 11:20
>>>Huszonhét mérkőzés óta mindig szerzett legalább egy labdát a Patriots védelem/special teams. Vajon mennyi lehet az NFL rekord?

Philadelphia Eagles: 71 meccs.
2013. 09. 07. 11:33
TÖRÖLT
De vártam már ezt a beharangozót! Kezdődik! :) Kíváncsi leszek a csapatra! Remélem sikerül nyerni, szurkolok a srácoknak! Go Pats!
2013. 09. 07. 11:49
DM
apa kezdődik apa kezdődik :D :D

fuuu szent ég mennyit böjtöltünk ezért,de itt van végre :D,reménykedem benne,hogy W lesz a mérkőzés után,hacsak kicsivel is de nyerni kell.
2013. 09. 07. 11:58
Ponty
Végre!!! Valaki tud streamet linkelni! Köszi előre is!
2013. 09. 07. 12:00
A chaten közvetlenül a meccs előtt érdemes majd ismét rákérdezni.
2013. 09. 07. 12:22
DM
2013. 09. 07. 12:42
Zandal
Végre újra foci! Go Pats!
2013. 09. 07. 17:11
boarder20
Meccs napján itt érdemes megnézni!
http://firstrownow.eu/
2013. 09. 07. 18:24
nosbiglem
Mintha lett volna róla szó, hogy ide ne írunk linkeket!
2013. 09. 07. 18:24
nosbiglem
Mármint Stream ügyileg...
2013. 09. 07. 21:15
nosbiglem
2013. 09. 07. 22:34
DM
csak sérülés ne legyen nyerjünk de nehéz lesz,mert elég kemény védelme van a Bills.-nek én tartok tőlük
2013. 09. 07. 23:57
>>>Rövid hírek:

Gronk biztosan nem játszik a Bills ellen, nem utazott el a csapattal Buffaloba... G Josh Kline jött DT A.J. Francis helyére... Leon Washington is visszatért Bolden sérülése miatt... Cunningham és Francis lekerült az IR listáról, így mindketten szerződés nélküli játékossá váltak. Érdekes lesz figyelni, hogy mennyire volt súlyos a sérülésük, hogy más csapat felszedi-e őket a következő hetekben.
2013. 09. 08. 00:20
tamssss
Akkor a DT poszt továbbra is igen karcsú. Ez azt jelenti, hogy Kelly és Wilfork gyakorlatilag állandóan pályán lesznek, ami hosszútávon biztos vissza fog ütni. Francis ennyire nem volt meggyőző? :(
2013. 09. 08. 08:49
DM
Remek gondolom valaki meg simán elviszi előlünk A.J Francis.-t kösz Svitek már van értelme ,hogy itt vagy nálunk....
2013. 09. 08. 09:33
Meccsnapon erre azért nincs túl nagy esély rá, hogy elvigyék. Hétfőn meg hoznák vissza a csapathoz - gondolom. Akár PS-be is.
2013. 09. 08. 13:18
DM
meg lennék lepve Tisztelt DoM ha maradna a listán,most majd visszaveszi a Miami ....
2013. 09. 08. 13:22
Ha waiverről szedi le, 53-ba kell raknia. Ha korábban nem volt ott neki hely, most miért lenne? Ha meg a waiver után, akkor meg nem biztos, hogy Francis őket választaná a Pats helyett.

Meglátjuk hétfőn, mi lesz a sorsa.

Igazából Chris Barker most az érdekes játékos a keretben, aki csak fogja a helyet. Ha annyira jó lenne már most, akkor nem lett volna szükség Kline visszahozatalára biztosítéknak.
2013. 09. 08. 13:25
DM
Hát számomra az is érdekes,hogy miért kellett vissza Leon,hiszen megvan a megfelelő RB szekció,vagy lehet mégsem bíznak annyira a Blount,Boyce kettősben returnerként?egy dologban azért egyetértünk kellene még egy DT
2013. 09. 08. 13:32
bence.szel
Bolden miatt kellett, mert Vereen után ő a második számú elkapó futónk, viszont Bolden most sérült ezért visszahozták. Szerintem nem sokáig lesz itt...
2013. 09. 08. 13:41
DM
mondjuk tény,hogy nem tudom ez a Develin Fb csóka itt van é,mert néztem ezt a Ravens-Manning meccset ott igazán jól játszott az FB,hátha itt is lesz hatása a mérkőzés kimenetelére.érdeklődve várom már ezt a meccset fenébe lehetne már hét óra :D :D :D
2013. 09. 08. 14:16
TommyLee73
Hát Develin nem egy Vonta Leach :)
2013. 09. 08. 14:22
DM
olykor a kóborkutya seggét is éri napsugár :DDD nem azt írtam,hogy Pro Bowl szintet hozzon csak legyen hasznos tagja a csapatnak :D
2013. 09. 08. 14:42
TommyLee73
Na ja, majd melegíti a padot, mert valakinek azt is kell :D
2013. 09. 08. 15:03
DM
csak beküldik egy két play.-re :D :D :D
2013. 09. 08. 15:51
lolvin
Ha jól emléxem Hóman tavaly nem egyszer játszott FB-t egy két play erejéig...külön FB szerintem nem kell, max ha annyira jó mint Leach...
2013. 09. 08. 15:48
Hungarikum
N-Coron kiraktam kérésbe a meccs HD-ban való feltöltését :D Ha vki szintén buzilinken nézi majd a meccset és másnap megnézni rendesen is majd, akkor nyomjon egy szavazatot rá :D
2013. 09. 08. 15:52
lolvin
Hát ha fent lennék N-Coron simán...igy marad a TYT...
2013. 09. 08. 17:50
kisdef
2013. 09. 08. 16:25
zo72
35-21-es vagy 35-24-es győzelmet várok.
2013. 09. 08. 16:44
lolvin
Én valahogy remélem, h nem kapunk ennyi pontot, gáz lenne szerintem ha a Bills rookie irányitóval ennyi pontot hozna össze ellenünk, akkor egy Falcons vagy Broncos bőven harmic felett érhet el...az meg már egy kicsit sok...
2013. 09. 08. 17:11
infidelitas
Pedig lélekben készülhetsz rá, hogy a bunkóz 30 pont felett fog felpakolni nekünk...
2013. 09. 08. 17:19
zo72
nyitó meccsen csak egy a lényeg: minimum 1 pontos győzelem, az hogy hogyan az mellékes
2013. 09. 08. 17:44
cspeti98
Bolden, Dobson, Ebner, Gronkowski, Harmon biztosan nem játszik.
2013. 09. 08. 17:54
lipi
Dobson kezd kicsit aggasztani. Price és a szép emlékű Chad Jackson is így kezdte nálunk...
2013. 09. 08. 18:00
cspeti98
És mindketten 17-esben játszottak...
2013. 09. 08. 17:47
Hungarikum
ez pazar névsor. Dobsonnal mi van?
2013. 09. 08. 18:03
nosbiglem
2013. 09. 08. 18:21
bence.szel
Combhajlító izma nincs rendben
2013. 09. 08. 17:50
zo72
Washington is inactive
2013. 09. 08. 17:52
lipi
Amit várok a mai meccstől: Egy könnyed, laza, stílusgyakorlatnak is beillő győzelmet. Az újoncok térképre helyezését. Az újjáalakuló támadósor és JMD kapcsolatának felvázolását. A védelem részéről az összeszokottság enyhe látványát, a futás elleni pusztítást, és a hátsó alakzat, kisebb megingásaitól eltekintve, stabilitását.
Nagyon meglepődnék, ha kikapnánk.

2013. 09. 08. 18:26
Kuin
Valaki tud vélhetően működő linket a meccshez?
2013. 09. 08. 22:29
narbony78
Óriási kínkeserv, de én ezt is vártam az elsőre! Végül nyerni tudott a csapat és csak ez számít! Még fejlődni kell! Ezt mindenki tudja és tudta...
2013. 09. 08. 23:08
nosbiglem
Hozzászólás a(z) Beharangozó 1. hét: Pats @ Bills bejegyzéshez