Menetrend

Beharangozó 10. hét - Pats @ Giants

2015. 11. 13. 18:57
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek
1Harmadik csapat lehet a New England Patriots (8-0) az 1970-es AFL-NFL összeolvadást követően, ha három sikertelen próbálkozást követően végre 2007 decembere óta ismét legyőzi tétmeccsen a New York Football Giants (5-4) csapatát, amivel sorozatban tizenötödik alkalommal zárnák pozitív mérleggel az alapszakaszt. Ez rajtuk kívül csak a 49ersnek és Cowboysnak sikerült korábban. A találkozót a MetLifeStadiumban rendezik meg és vasárnap este 22:25 órakor kezdődik. A meccset a Sport2TV élőben közvetíti.

A New York Giantsnek jóval nagyobb szüksége van a vasárnapi győzelemre, mint a Patriotsnak – fogalmazott Paul Perillo. Hiába áll jelenleg az NFC keleti csoportjában első helyen Tom Coughlin együttese, csak egyetlen egy győzelemmel vezetnek az Eagles előtt és mivel csak a mostani meccset követően lesz szabadhétvégéjük, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen élményekkel és szájízzel készülnek fel testben és lélekben az alapszakasz hajrájára.

A Patriots részéről a csoportban kényelmessel előnyt építettek ki az AFC east triójával szemben, viszont a főcsoportban jelenlegi állás szerint három fős (Bengals, Broncos, Pats) élboly alakult ki, amely a rájátszás szempontjából két pihenőhetet érő helyért még harcban áll. Nem utolsó sorban, ha egy idegenbeli New England sikerrel el lehet érni, hogy Eli Manningéknek ne legyen esélye a Patriots útjába állni a SuperBowl címvédés felé vezető úton, ám legyen.

Azt mindenesetre nem szabad feledni, hogy minden egyes veretlenül teljesített játékhéttel a médiacirkusz egyre csak nagyobb lesz a csapat körül és akaratlanul is elő fog kerülni az a bizonyos 2007-es mérkőzés, amikor a New York Giants vendégeként begyűjtött 16. győzelemmel zárta a Patriots az alapszakaszt. Azóta háromszor találkozott a két klub tétmeccsen: 2007-es és 2011-es SuperBowlon illetve 2011. november 06-án a Gillette Stadiumban. Mindháromszor a Giants hagyta el győztesen a pályán. Statisztikai érdekesség: azóta minden egyes NFL csapat ellen tudott győzni a Patriots a Giants kivételével. Statisztikai érdekesség II.: a 2014-es idény rájátszását is számolva a New England sorozatban 11 meccset nyert meg. Ez a harmadik 10+ győzelemsorozat a klub történetében 2007 óta. A végállomást az előző két esetben a Giants csapata jelentette.

Töréspont: meddig bírja a támadófal?

Rosszabb már biztos nem lehet érzés keríti hatalmába az embert, amikor a támadófal vakoldalán már a negyedik kezdőjátékossal kell számolni a kilencedik meccsen. Adjuk hozzá, hogy a jobbszélen a vészmegoldást a másodéves center jelenti, és az edzők szép lassan szó szerint kifogynak az emberből, akihez még fordulni lehet – kérem a következőt! - felkiáltással. A jó hír, hogy Sebastian Vollmer agyrázkódás miatt került pályán kívülre, vagyis egyszerű pihentetéssel rövidtávon ismét játékra alkalmas állapotban lesz. Az érem másik oldala, hogy az agyrázkódás nem olyan sérülés, aminél csak akarat kérdése, hogy továbbjátszik a falember, mert majd tavasszal jön a sebész és helyre tesz utólag mindent. Könnyen végzetes láncreakciót indíthat el, ha elhamarkodják a visszatérést és visszavonulásra késztetheti a játékost az egészsége érdekében. Szurkolóként csak remélni lehet, hogy Vollmernél egyszeri esetről van szó és nem lesz nála visszaesés. Nagy szükség van a jelenlétére, mert NateSolder és Marcus Cannon sérülése miatt OT poszton elfogytak a bevethető emberek a Patriots keretében. Cameron Fleming (LT) és BryanStork (RT) szükségmegoldásként bevetett OT kettőssel sokan biztosan nem álmodtak szeptemberben, amikor a legnagyobb fejtörést az okozta, hogy rotációval mindenki számára jusson elég játéklehetőség és vajon mi történik David Andrews jó szereplése fényében, ha Stork felépül... A gyakorlócsapatban négy támadó falember is van, talán ez lesz az a hét, amikor Bill Belichick szerencsejátékos énje már nem kerekedik felül, és nem csak hat támadó falember lesz aktív a mérkőzésre.

Elmarad a Lewis vs. Vereen csúcstalálkozó

Dion Lewis sajnálatos sérülése miatt elveszítette az elkapó specialista futóját a Patriots. Miközben minden egyes NFL csapatban van egy alapjátéka, amiben a támadók leginkább otthonosan érzik magukat, a sikerhez rendelkezni kell olyan „kiegyenlítő” játékokkal, amelyet kritikus pillanatokban elő lehet húzni a kalapból, hogy a csapat szabaduljon nehéz helyzetéből. A Patriots esetében három ilyen kategóriát tartok számon:

  • kettő vagy három tight end használata és az erőfutás-centrikus támadójáték
  • a 3rd down futó szerepe
  • az oldalvonal melletti passzjáték

BrandonLaFell visszatérésével és játékba hozásával könnyebb elviselni Lewis kidőlését. Azok a dobások, amivel tavaly rendre sikerült a pályán szélén 1-1 elleni helyzetben megtalálnia a Tom BradynekLaFellt elégséges ritmusváltást biztosítanak a támadóknak, hogy egy jobban korlátok közé szorított James White, esetleg BrandonBolden elkapó futó szerepét ellensúlyozza a csapat. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ShaneVereenPatriots mezekben töltött utolsó mérkőzése inkább a kivétel volt a főszabály alól: 11 elkapásával lehet mondani, hogy a Patriots haditervének egyik alapeleme volt a SuperBowlon. Mint minden esetben, amikor sérülés miatt elveszít egy játékost a Patriots, lehetőség nyílik más előtt, hogy éljen az ölébe pottyant játéklehetőséggel. Jelen esetben White kaphat az alkalmon, hogy stabilizálja a helyét másodévesként a keretben.

Vereen és a Giants oldaláról viszont előnyös párharcokat alakíthatnak a futóval, ha elkapószerepben próbálják többet használni, mivel a passz elleni védekezésben legjobb Patriotslinebacker, Jamie Collins valószínűleg ezen a héten sem fog játszani. A betegségről annyi konkrét információt lehetett megtudni, hogy vírusos megbetegedés miatt nincs bevethető állapotban. A linebacker sor mélységének megerősítését mutatja, hogy Eric Martint hozták fel a gyakorlócsapatból az elküldött Dewey McDonald helyére.

Giants évforduló

25 éve történt, hogy a New York Giants Bill Parcells vezetőedző irányításával megnyerte második bajnoki címét is, amikor a XXV. SuperBowlon drámai körülmények 20-19 arányban legyőzték a BuffaloBillst. Az 1990-es csapatuk tíz meccset követően veszítette el csak veretlenségét. Végül az alapszakaszt 13-3-as mérleggel zárták. A rájátszásban előbb kiütötték a Chicago Bears (31-3), majd az NFC döntőben a címvédő 49ers ellen nyertek utolsó másodpercben értékesített mezőnygólnak köszönhetően (15-13). A nagydöntőben a Bills ellen 8 másodperccel a lefújás előtt Scott Norwood a Buffalo rúgója 47 yardról készült mezőnygól kísérlethez: a rúgás hosszával nem volt probléma, de az irányzék pontatlan volt és a labda jobbról a kapu mellett zúgott el. Bár nem tudta a Giants védelme saját kezébe venni a sorsát a döntő pillanatban, második SB győzelmükkel legendás alakulattá váltak. Ahogy center Bart Oates mondta: Parcells filozófiája szerint „nyerd meg a védelemmel és ne veszítsd el a támadókkal meccset”.

A „wideright” kiáltás aztán az 1991-es amerikaifutball védjegyévé is vált. Novemberben az egyetemi ranglista első két helyén álló Miami Hurricanes és Florida StateSeminoles találkozott az állami rangadón, melyet az utolsó pillanatban rontott mezőnygól kísérlettel veszített el egy ponttal az FSU. A karma nagyon hamar működésbe lépett, mert egy évvel később már a Miami örülhetett, miután a Seminoles a meccs utolsó játékaként rontott mezőnygólt, amivel hosszabbítást harcolhattak volna ki.

A siker mellett a Giants arcképcsarnokának megkerülhetetlen alakjaira is emlékeznek a 2015-ös évben. Február 1-jén hunyt el Ann Mara, az „amerikaifutball First Ladyje” a Giants egykori tulajdonosának, Wellington Marának a felesége. A Hírességek Csarnokába beválasztott Frank Gifford idén augusztus 9-én távozott el az élők sorából.

Kiragadott statisztika I.

Nem véletlen, hogy a Patriots passzjátékának sikeressége mellett több alkalommal is csak a fejéhez tud kapni az ember, hogy ezt meg, hogyan ejthette el az elkapó? Tizenhat elejtett labdával a New England az NFL élmezőnyében található holtversenyben a negyedik helyen. Nem hivatalos NFL statisztikáról van szó, hiszen annak megítélése, hogy melyik dobás sikeressége múlott kizárólag az elkapó önhibáján merőben szubjektív, ezért a drop számok annak függvényében változhatnak, hogy milyen forrást használnak hozzá. Az alábbi két táblázat a hosted.stats.com oldal számain alapul. Egyének esetében csak az elkapók esetében vezetnek drop mutatót az oldalukon.


PATRIOTS ELKAPÓK ÉS ELEJTETT PASSZOK (2015)

WR ÖSSZES CÉLPONT DROP ELKAPÁSOK % 1ST DOWN %
EDELMAN 83 8 68.7 41.0
AMENDOLA 37 0 81.1 54.1
DOBSON 15 1 73.3 46.7
LaFELL 24 2 48.8 25.0
MARTIN 7 0 85.7 57.1
 


TOM BRADY SIKERTELEN DOBÁSAI (2015)

SIKERTELENSÉG OKA DB SIKERTELEN PASSZ % ÖSSZES PASSZ %
DROP 15 14.6 4.6
ROSSZ DOBÁS 41 39.8 12.5
VÉDŐ ÁLTAL ELÜTÖTT 20 19.4 6.1
VÉDŐVONALNÁL BELEÉRTEK 7 6.8 2.1
EGYÉB 20 19.4 6.1
INTERCEPTION 2 1.9 0.6
 

Kiragadott statisztika II.

Turnover Bowl reklámnév alatt is futhatna a vasárnapi meccs beharangozója, hiszen az NFL két legjobb szerzett/eladott labda mutatójával büszkélkedő csapat játszik majd egymással. A Giants vezeti a listát +12-vel, nagyrészt a 13 szerzett interceptionnek és 8 fumble megszerzésének köszönhetően. A magas interception szám különösen annak fényében döbbenetes, hogy ligában a legkevesebb, csupán kilenc alkalommal tudtak sacket elérni. Ez a szám is mutatja, hogy nagyon megérezték Jason Pierre-Paulnak a hiányát, aki az előző fordulóban tért vissza a pályára. A kilenc sacket érdemes összehasonlítani azzal, hogy Chandler Jones egymaga már 9.5 sacknél jár, amivel egyénileg vezeti is az NFL-t ebben a mutatóban. A Patriots oldalán +7-et mutat szerzett/eladott labda számláló.

Ne felejtsetek el tippelni! Az eredménykövetéshez a chatet használjátok.

Kellemes kikapcsolódást és jó szurkolást! Hajrá Pats!

Hozzászólások

2015. 11. 13. 19:25
Barb
Egész nap ezt vártam :). Köszi!!!
2015. 11. 13. 20:41
Andrew900
Nagyon jó cikk lett.Én is vártam azért is mert a helyszínen tekintem meg a meccset.
Sajnos nagy valószinuséggel nem fognak játszani Vollmer,Cannon,Jackson,Collins.Remélem ennek tükrében a mi 12-esünket az ujjá alakult fal meg fogja tudni védeni,mert ahogy a statisztikák mutatják eléggé jó a giants D -je.
2015. 11. 13. 22:00
Dega
Á.....nem irigykedünk...neeeeeem...!!!
2015. 11. 14. 15:25
hopi46
Hát az engedett totál yardok tekintetében tök utolsók a ligában, labdaszerzésben viszont elsők, azaz óvatosan kell passzolni és a drop nem megengedett!
2015. 11. 14. 18:47
Barb
De igen, irigykedünk /én biztosan :)/ viszont jó/kellemes (f.ngom nincs mit kell ilyenkor kívánni:D) és főleg EREDMÉNYES szurkolást Neked!
2015. 11. 13. 21:43
fatman
ez durva:
"Semmi sem teszi egyértelműbbé, hogy Wes Welker nem épült fel a sorozatos agyrázkódásokból, mint hogy a passzjáték nélküli Rams-be írt alá." :)
2015. 11. 14. 19:03
Barb
Soha nem kedveltem WW-t, humorbonbonokért sem kell a szomszédba mennem, de ez tényleg durva :(. Magam is röhögtem a "poén"on fél napig - ez legyen az én szegénységi bizonyítványom - de aztán jobban belegondolva belepistultam a dologba. Konkrétan sajnálom a srácot - márpedig az a legrosszabb...
2015. 11. 13. 21:46
fatman
bocs, hogy ilyeneket idézek, remélem, nem sértek vele szabályt, de ezek szenzációsak:
NYG: "Talán ha hívnak egy híres énekest, aki ad egy 20 perces koncertet a félidőben, lesz esélyük a Pats ellen."
2015. 11. 13. 21:54
Whitealert
JPP mondta, hogy a legjobb esélyük a meccsen, ha Tom Brady elkap valamilyen betegséget. :)
2015. 11. 13. 23:22
OFenoMeno
Ezek is jók, főleg a Welkeres :D Nálam az + a Broncos-os kép visz mindent: "Amerikának szúrja a szemét a Tálib agresszió" :D
2015. 11. 14. 02:23
sanach
Ezen én konkrétan kb 5 percig vihogtam :D
2015. 11. 14. 08:56
daelaci
Idegenben jó az X.
2015. 11. 14. 08:59
daelaci
Egyébként ez a meccs jó vizsga lesz a CB sorunknak, a Giants-ben azért elég komoly elkapók is vannak.
2015. 11. 14. 19:22
Barb
??????????????????????????????????????
2015. 11. 14. 14:14
hopi46
Természetesen jó lenne győzni, de...
A Giants utáni 2 meccs sokkal fontosabb lesz...tehát jó volna végre egy mérkőzést sérülés nélkül megúszni.
Egyébként a Giants-nek 12, Nekünk 11 "végleges" sérültünk van - a két csapat ebben "ligaelső"! A "sérülési különbség" az hogy Nálunk még plusz van egy csomó kezdő játékos "átmeneti" sérüléssel, azaz enyhén szólva a fél csapat tartalékokból ill. backup játékosokból áll - röviden: a depth chart fog vizsgázni.
Nem szabad ezt a mérkőzést presztizsként felfogni! (Ha netán kikapunk legalább alábbhagy a veretlenségi felhajtás ill. nyomás)
Pokoli meccsek jönnek, ráadásul a Colts meggyengülése felpörgetheti a Titans-t és Texans-t is.
Nem pesszimista, hanem realista vagyok és persze kiváncsian várom az "új" fiúkat és az újabb csapatszerkezeti megoldásokat, esetleg trükköket.
Go Pats!
2015. 11. 14. 14:35
Lucius
Most eleve olyan game-plan lesz, ami a hiányos/backup O-falra épül. Szerintem ez a meccs is meglesz, viszonylag simán.
2015. 11. 14. 14:36
Lucius
ÉS kevés ponttal, sok futással. 27-21 körüli végeredménnyel.
2015. 11. 14. 15:49
mhatrix
daelaci

ez nem foci
2015. 11. 14. 19:43
hopi46
Az alapszakaszban lehet döntetlen... bár ritka.
2015. 11. 14. 16:02
simiimi
Szerintem csak viccelt. Ha nem, akkor gáz:)
2015. 11. 14. 20:42
daelaci
Soha nem láttam még Pats döntetlent, szóval legalább kuriózum lenne. :)
2015. 11. 14. 23:07
Barb
Most sem fogsz. Győzünk és kész. Akkor is, ha a mi fiainknak lesz kevesebb pontja a meccs végén. Értve?
2015. 11. 15. 00:14
daelaci
Elég régen nyertünk ellenük utoljára, szóval már éppen ideje lenne.
2015. 11. 15. 00:58
Barb
Most akkor nyerjünk, vagy döntetlen legyen, vagy mi.aszt szeretnél? Furi vagy.
2015. 11. 15. 11:11
daelaci
A döntetlenhez kicsit túl sok játékidő kéne, ami plusz sérülésveszélyt jelent, így nehezen de lemondok róla. :)
2015. 11. 15. 20:52
Barb
2015. 11. 14. 23:42
mhatrix
ja vicceltem:) de a fociba szokták mondani h X,vagy tippmixnél
2015. 11. 15. 11:04
orrrion
Nézegetem a külföldi fogadóirodáknál a mérkőzés odsszait, pl. a bwin-en Pats:1.28, Giants: 3.75 Ezek szerint nyugodt estém lesz? Tartok tőle, hogy ennyire nem.
2015. 11. 15. 21:10
cspeti98
Sheard végre megint játszik!
Hozzászólás a(z) Beharangozó 10. hét - Pats @ Giants bejegyzéshez