Menetrend

Beharangozó 11. hét - Pats @ Colts

2014. 11. 14. 07:00
Szerző: DoM
Kategória: Meccsek

3A New England Patriots (7-2) és az Indianapolis Colts (6-3) pihenőhétvégéjüket követően csoportelsőként méri össze erejét vasárnap este főműsoridőben az alapszakasz küzdelmei során. Az eddigi fordulók alakulására tekintettel mindkét csapat joggal remélheti, hogy a mostani győzelemmel egy lépéssel közelebb kerül a biztos rájátszáshoz és ott szabadnaphoz az első fordulóban. A találkozót a Lucas Oil Stadiumban rendezik és hétfő éjjel 2:30 órakor kezdődik.

Számos statisztikai mutatóval lehet leírni egy csapatnak a teljesítményét a játék mindhárom elemében. Ezúttal a Football Outsiders oldal egyedi statisztikáira támaszkodva hasonlítjuk össze a két csapat eddigi teljesítményét kilenc-kilenc lejátszott mérkőzéssel a hátuk mögött.

Az alábbi táblázatban szereplő értékek azt mutatják meg, hogy az egyes csapatrészek hány százalékkal jobbak illetve rosszabbak az NFL átlagnál (védelemben a negatív érték mutatja az átlagosnál jobb teljesítmény). Az adatok a menetrend erősségével továbbá olyan módon súlyozottak az első hetekben játszott mérkőzések kevesebb jelentőséggel bírnak, vagyis jobban jellemzik, hogy egy csapatnak milyen is az adott formája.

 
  NEW ENGLAND
PATRIOTS
INDIANAPOLIS
COLTS

Támadás:

11.1% - 9.hely 11.5% - 8.hely

Passzjáték:

49.1% - 2.hely 35.2% - 6.hely

Futójáték:

-25.4% - 31.hely -16% - 25.hely

Védekezés:

6% - 23.hely 2.9% - 17.hely

Passzjáték:

8.5% - 19.hely 7.8% - 18.hely

Futójáték:

0.1% - 26.hely -3.1% - 22.hely

Special teams:

7.6% - 3.hely 6% - 4.hely

 

A denveri meccset követően a Belichick Breakdown egy teljes adást szentelt a special teams munkának, amely a fenti táblázat szerint idén is meghozta eredményét.

Az első elemzett játékban kickoff coverage során a széllel szembe kellett Gostkowskinak rúgnia és a Pats sikeresen szűkített úgy a teret a pálya jobb sarkába rúgott labdával a returnernek nem volt esélye nyitott területet nyerni a pálya belseje felé. Az oldalvonalhoz tudták kényszeríteni a returnert elsősorban Matthew Slaternek köszönhetően. Majd a labdás ember megközelítésében kapott kiemelt szerepet Don Jones (#29), akit az ellenfél kettőzni próbált, de a Miamitől waiveren megszerzett játékos azt át tudta törni. Mellette a frissen cserélt Jonathan Casillas is blokkokat nem kímélve robogott mellette (#52). A második elemzett játék Julian Edelman punt return touchdownja. Brandon Bolden az, aki meg tudja verni emberét, majdnem labdát szerez, amikor a punter elejti a labdát. A kép alján Chung és Ryan duplázza a gunnert; a másik két gunnert (az feladatuk, hogy elsőként érjék el és állítsák meg a returnert) Slater és Amendola tartja sakkban. A Denver punt coverage teljesen a pálya középső harmadára koncentrál a két "szárnyat" senki sem tartja. A hátsó kamerállásból látszik a felrajzolt I formáció, amit sosem akar az ember edzőként látni: a punt coverage-nek semmilyen szélessége nincsen mert három játékos egymás mögött helyezkedik. Ott volt az a szabad terület, amit el tudott érni Edelman, miután a Chung és Ryan, Slater, Amendola semlegesítette a Broncos három gunnerjét.

A Patriots vezetőedzője hétközben kiemelte, hogy a Tom McMahon irányította Colts special teams az egyik legagresszívabb egység a ligában és ellenük tényleg igaz, hogy minden eshetőségre fel kell készülni. A kickoff és punt return során a legfontosabb feladat, az elsődleges cél, hogy a csapat megszerezze és megtartsa a labdát – mondta Belichick. – Semmi esetre sem akarunk csapatként labdabirtoklástól elesni. Erre mindig figyelmet kell fordítani, de ez a héten a szokottnál is nagyobb hangsúlyt kap.

A Colts ugyanis idén már három alkalommal is megkísérelt onside kicket:


COLTS ONSIDE KICKEK 2014-BEN

Ellenfél Negyed Mérkőzés állása
(Colts szemszögből)
Eredmény

Denver Broncos (i)

4. 17-31 Sikeres

Tennessee Titans (o)

1. 7-0 Sikeres

Houston Texans (i)

1. 3-0 Sikeres
 

Amit az Indianapolis Coltsról tudni érdemes (ESPN Boston)

Az AFC déli csoportjának az első helyen állnak jelenleg és igazándiból senki sem fenyegeti a pozíciójukat. A csoport egyike annak a kettőnek az egész NFL-ben, ahol legalább három csapatnak is negatív a mérlege (NFC Dél a másik).

A Colts szerzi idén átlagban a legtöbb pontot meccsenként (32.2) és a csoportelsőségnél nagyobb célt is kitűzhettek már maguk elé idén. Szembetűnő a meccseiket nézve, hogy milyen gyakran játszanak biztos vezetés tudatában. Az első negyedben 67-13 a pontarányuk. A nyitó játékrészben eddig ők kapták a legkevesebb pontot.

A Colts vezéralakja Andrew Luck, a 2012-es draft legelső választottja, aki 3085 passzolt yardjával jelenleg ligaelső. Mindig dicsért játékintelligenciájáról tanúskodott a Giants elleni meccsen, amikor kérdéses volt, hogy valóban sikeres volt-e az annak ítélt elkapás, ezért azonnal felgyorsította a következő játék elindítását, hogy az ellenfél oldalvonalánál minél kevesebb idejük legyen dönteni a piros zászló esetleges bedobásáról. A videóbírózás elmaradt, Luck pedig touchdown passzt dobott a játékból. Lucknál a kritikus helyzetekben futással szerzett yardokat, vagy éppen touchdownokat sem szakad feledni. (Bár újoncéve óta borzasztó felhajtás övezi Luck minden egyes megmozdulását, mérsékelten sikeres első két idényét követően 2014-ben már valóban olyan játékot láthat tőle az ember, amivel lassan, de biztosan megérkezik az NFL top/elit irányítóinak táborába - 100.3-as passer rating. -szerk.)

Védelemben a Baltimore Ravens sémájára hasonlító 34-et alkalmazzák gyakori blitzekkel.

 
Vezetőedző: Chuck Pagano (3. éve)
Támadójáték koordinátora: Pep Hamilton (2. éve)
Védelem koordinátora: Greg Manusky (3.éve)
Special teams koordinátor: Tom McMahon (2. éve)
General manager (szakmai igazgató): Ryan Grigson (3. éve)
 

Három támadó, akit kötelező ismerni (Luck-mentes kiadás)

T.Y. Hilton, elkapó: a korábbi Florida International játékosa, csak 1.75m magas, de minden pillanatban számítani lehet tőle a nagy játékra, amit 16.7 yard/elkapás átlaga is jól mutat. A 2012-es drafton a harmadik körig csúszott a draftot megelőző sérülése miatt, ami kisebb iskolás prospect léttel együtt elég volt a bizonytalanságnak a tehetségével kapcsolatban. Ma már senki sem kérdőjelezi meg a játékát.

Ahmad Bradshaw, futó: a New York Giantsnél eltöltött évek (2007-12) után tavaly szerencsétlenül alakult első éven sérülés miatt az Indianapolisnál. Idén azonban ismét egészséges és már-már régi önmagát idézi. 5.1 yardos átlaggal fut és már 34 elkapással is rendelkezik.

Coby Fleener és Dwayne Allen tight end párosa: 2012-ben a draft második és harmadik körében választották ki őket a Gronkandez mánia tetőpontján. Fleener jelképezi a „nagyon nagy” elkapót, míg Allen az, aki nagyon hasznos a támadófal hatodik tagjaként a blokkolásban is.

 
Három védő, akit kötelező ismerni

D’Qwell Jackson, linebacker: 2006 óta volt a Cleveland Brown játékosa, amikor az idei átigazolási piacon végre csapatot váltott. Minden meccsen kezdett és játéka sokban emlékeztet Gary Brackettre, aki hosszú évekig fogta össze a Colts védelmét.

Vontae Davis, cornerback: harmadik éve a Colts játékosa, miután játékcsere útján szerezték meg a Miami Dolphinstól és az a CB, aki 1-1-ben nagyon sok elsőszámú elkapóval képes felvenni a versenyt. Átlagon felüli labdaérzéke van, idén már 14 passz elütése fűződik a nevéhez.

Jonathan Newsome, pass rusher: ötödik körben választott újonc, akiről a Giants meccs előtt nem sokan hallottak, de ott robbanékony pass rushsal vétette észre magát.

 
Észrevételek:
  • A támadófal mindkét szélén korábbi Boston College játékosok szerepelnek: Anthony Castonzo (LT) és Gosder Cherilus (RT).
  • Két korábbi Patriots játékos, Darius Butler slot corner és Sergio Brown kezdő safety is kulcsember a Colts védelmében.
  • Adam Vinatieri idén még nem hibázott mezőnygólt (20/20). A 42 éves rúgó helyett a kezdőrúgások a punter, Pat McAfee hajtja végre.
  • Reggie Wayne elkapót 2012-ben még a New England is csábította, ő azonban maradt Indianapolisban. 35 évesen a legrégebbi Colts játékos és még mindig meghatározó a jelenléte a pályán (42 elkapás).
  • Arthur Jones védő falembert (Chandler Jones testvére) idén bokasérülés hátráltatja, így csak három meccsen tudott játszani.
  • Elsőszámú pass rush felelősük, Robert Mathis Achilles sérülés miatt a teljes 2014-es évet kénytelen kihagyni.
  • Korábban a Patsnél is megforduló Donald Thomas még az edzőtáborban sérült meg súlyosan, így idén nem tud pályára lépni.
  • 39 éves Matt Hasselback 16. idényét tapossa az NFL-ben. Jelenleg ő a Colts tartalék irányítója.

Múltba merengő: Tom Brady kezdőként először a pályán

Tom Brady, másodéves irányító a sérült Drew Bledsoe helyetteseként 44-13 arányú győzelemre vezette a Patriots csapatát a Colts ellen kezdőjátékosként való debütálása során Foxboróban.

1

2001-es NFL idény alapszakaszának harmadik fordulójában a veretlen Indianapolis Colts látogatott csoportmérkőzésre a még nyeretlen New England Patriots otthonába. A Colts elsőrangú támadójátékát Peyton Manning irányító, Edgerrin James az AFC elsőszámú futója és Marvin Harrison elkapó alkotta. A Patriots nélkülözni kényszerült kezdő irányítóját, akit mellkas-sérülése miatt nem is neveztek a mérkőzésre. Helyettese, a 2000-es draft hatodik körében választott Tom Brady, a Michigan Egyetemről rövid pályafutása során tizenhárom passzt kísérelt csak meg a ligában csereként. A meccs favoritjának a sportfogadóknál az Indianapolis számított jelentős, tizenhárom pontos hendikeppel lehetett a New Englandre fogadni.

A mérkőzés alakulása újabb emlékeztető volt, hogy az NFL-ben bármi megtörténhet. A Patriots hamar tízpontos előnybe került Antowain Smith touchdown futása (a meccsen összesen 152 yardot és két touchdownt szerzett) és Adam Vinatieri mezőnygóljának köszönhetően. Ezt követően hosszú támadást vezetett a Colts, de a végén Otis Smith szerezte meg Peyton Manning átadását, amiből 78 yardos return touchdownt is szerzett. Két további mezőnygóllal már 23-0 volt az eredmény a harmadik negyedben, mikor végre az Indianapolis is pontokat szerzett. A felzárkózás minden reménye füstbe ment azonban, amikor a negyedik negyed elején Kevin Faulk szerzett touchdownt nyolc yardról. Ezt követő Colts támadás végére Ty Law tett pontot egy interceptionnel, amivel meg sem állt 23 yardra lévő gólterületig 37-7-re alakítva az eredményt és megszerezve az idény során a New England első győzelmét. Brady számára első startot és győzelmet jelentett a találkozót, amit még sok-sok siker követett és azóta is folyamatosan a Pats kezdő irányítója. A 2001-es bajnokság meg sem álltak a XXXVI. Super Bowl győzelemig.

2

 
Az esélyek (+3)

Las Vegas szerint a Colts a mérkőzés favoritja, egy mezőnygólnyi különbséggel. A fogadók döntő többsége ideálisnak tartja az oddsot és komoly lehetőséget lát, hogy ilyen helyzetben nagy pénzt nyerjen a Patsnek köszönhetően: a fogadások 80%-a jut a New Englandre.

A Denver Broncos ellen végre jól látszódott, hogy az idei átigazolásokkal mi volt a célja a vezetőségnek. A secondary megerősítésével (Darrelle Revis, Brandon Browner) és egy jelentős formajavuláson átesett Patrick Chung visszaigazolásával széles variációs lehetőségek állnak Belichick és Matt Patricia rendelkezésére, hogy az ellenfél erősségeihez igazítva alakíthassák ki a számukra kedvező párharcokat. Luck, Hilton, Wayne és a két tight end újabb jelentős kihívást jelent a védelem számára. A passzjáték mellett sokakat érdekelhet, hogy a Broncos ellen mutatott szilárd futás elleni védelem csak egyszeri alkalom volt, vagy hosszabb távon is fenntartható állapot.

A Patriots támadói idén első alkalommal szerepelnek fedett pályán, és passzjáték hatékonysága és sikeressége mellett remélhetőleg sikerül valamit felmutatni a futójáték területén is.

Végleges edzés részvételi még lesz egy rövid összefoglaló cikk a meccs kezdete előtt.

Forrás: patriots.com (múltba merengő)

Jó szurkolást és kellemes kikapcsolódást! Hajrá Pats!

Hozzászólások

2014. 11. 14. 07:49
1976gabi
kár,hogy nem lesz hideg.a csarnok régen nem volt az erőssége a csapatnak.lucknak tuti lesz eladott labdája,azt kell jól kihasználni és nyerhető a meccs szerintem.
2014. 11. 14. 07:55
MemphisM
Remélem tudunk javítani az idegenben játszott mérlegünkön. Hajrá 3-2!
2014. 11. 14. 10:43
MemphisM
Tényleg hétfőn hajnalban Gamepass lesz!
2014. 11. 14. 09:04
zozo692
Csak ez legyen meg, plíííz!
Ha ez meglenne, akkor virtuálisan hátradőlhetünk és a csoportgyőzelemhez egy decemberi havas napon kibrusztolt delfinek elleni győztes meccs is elég lenne.
A Bills kezd belefáradni a küzdelembe, de a Miami-t jó lenne +2-n tartani.
Minden héten háború...
Van bennem egy kis drukk, de szerintem Luckot sikerül kordában tartani.
2014. 11. 14. 09:38
vhs-box
Manning jelenlegi csapata után, a volt csapatának is rögzítjük merre van az előre. Sima, nagy arányú győzelmet várok. Brilliáns Easley játékkal persze :-)
2014. 11. 14. 09:41
vhs-box
Jövő héten ismét képernyőn, na az keményebb lesz mint a Colts..

Week 12: TNF-2:30-Raiders-Chiefs (S2), 11/23-20:00-Patriots-Lions (C8), 22:15-Seahawks-Cardinals (S2), MNF-2:30-Saints-Ravens (S2)
2014. 11. 14. 10:27
fejszee
Jó szurkolást és kellemes kikapcsolódást! Hajrá Pats! ...kikapcsolódásnak azért nem mondanám amikor vérben forgó szemekkel rágom a körmöm a tv előtt!
2014. 11. 14. 13:13
Tibi Twelve
Hahaha hát ez jó volt :D
2014. 11. 14. 14:38
Zandal
Sajna én csak monitor előtt, éjszaki meccsnél sajnálom, hogy nem TV-s meccs van. :(
2014. 11. 14. 13:32
Tibi Twelve
Off - a twitterünkön áll a bál :D nemtudom láttátok e..szegények..elég hüjén jött ki, pedig a szándék nagyon jó, remélem nem állnak neki a médiák ezen lovagolni
2014. 11. 15. 01:34
TMR
Mi történt?
2014. 11. 15. 01:39
TMR
már utánajártam
2014. 11. 15. 09:01
Lucius
Akár le is írhattad volna.:)
2014. 11. 14. 13:33
Tibi Twelve
2014. 11. 14. 14:11
crucified
A Packers-től kikapunk, az összes többit behúzzuk. Ez fix.

Remélem a Denver is kikap még legalább egyszer.
2014. 11. 14. 17:34
Whitealert
Én hiszek benne, hogy a Packerst is elverjük.
2014. 11. 14. 19:45
DM
ha nem úgy mész ki a pályára,hogy minden meccset megnyerünk akkor ne is menj ki rá :D
2014. 11. 15. 09:13
Lucius
Mi lehet Jones-al )még mindig nem játszi/edz? Lehet, hogy tényleg kidőlt egész szezonra? Pedig nem tűnt súlyosnak (a meccsen nekem fel se tűnt).:(
2014. 11. 15. 17:47
Whitealert
2014. 11. 16. 20:26
fatman
hát, ez a meccs lesz rázós, meg a GB elleni... de ezt talán kis szerencsével hozhatnánk... majd kiderül...
Hozzászólás a(z) Beharangozó 11. hét - Pats @ Colts bejegyzéshez