Menetrend

Beharangozó 13. hét - Pats vs. Eagles

2015. 12. 04. 16:40
Szerző: DoM
Kategória: Meccsek
1Utolsó előtti hazai meccsét játssza a New England Patriots (10-1) az alapszakaszban amikor az idei bajnokságban - azért remélhetőleg még nem utoljára - egy NFC csapat ellen kell pályára lépni. A sorozatban második hete padlóra küldött Philadelphia Eagles (4-7) azonban még mindig versenyben van saját csoportjában az elsőségért - bármilyen furcsa ezt leírni ennyire negatív mérlegnél -, így közel sem tétnélküli számukra a foxborói kirándulás. A találkozót a Gillette Stadiumban rendezik meg és vasárnap este Mikulás napján 22:25 perckor kezdődik.

Hétfő

Kijózanító pofon, de legalább egy kiadós ébresztő volt a Denver elleni találkozó. Legyen az a legegyszerűbb mozdulat, amit látszólag már rutinból, csukott szemmel, automatikusan hajtanak végre játékosok, a special teams még mindig az a terepe az amerikaifutballnak, ahol az elemi hibák a leginkább fájnak és hatványozottan érvényesülnek. Hiába voltak a meccs előtti és közbeni sérülések, és a jogosan vagy joggal szapult bíráskodás, mégis Chris Harper elejtett punt elkapására és elveszített labdájára a legkönnyebb rámutatni, hogy az a ki nem kényszerített hiba bizony nagyon komoly lökést adott az ellenfél felzárkózásához. A lehető legtöbbet kihozni a kevés lehetőségből, ami jellemzően mások sérülése nyomán hullik a perememberek, tartalékok ölébe; Harpernek biztató előidényt követően nem sikerült tétmeccsen is maradandó alkotni a Patriots színeiben. Hétfőn már ki is került az 53-as keretből.

Ráadásul még havazott is. Emlékszik valaki olyan extrém időjárási körülmények között rendezett tétmeccsre, amit elveszített Tom Brady? Ha ez nem lenne elegendő, a győzelemhez adott meccsen a legbiztosabb út, hogy jobb támadó passer ratinget érjen el a csapat az ellenfelénél. A Denver ellen ezt a statisztikai mutatót is sikerült a Patriotsnak uralni (99.3 vs. 73.5), a siker azonban ezúttal elmaradt, szabályt erősítő kivétellé olvadt.

A vereség ellenére még semmi veszett el a Patriots számára. Bár mindig csak a következő meccsre figyel oda a csapat, tudat alatt még pozitív hatása is lehet a veretlenség elveszítésének. 2007-es idényt követően talán most jobb szájízzel zárja 18-1-es mérleggel az évet a New England.

Még öt forduló van hátra, de a rájátszás szempontjából valószínűleg az egyedüli nyitva maradt kérdés a Belichick legénység számára, hogy sikerül-e megszerezni az AFC két legjobb mérlege közül az egyiket, amivel a szabadkártyás csapatok fordulója helyett pihenővel tölthetik a rájátszás első körét? A szabadhétvége megszerzésért a Patriots (10-1) mellett a Broncos (9-2) és a Bengals (9-2) van még versenyben. Utóbbi két csapat még játszik egymás ellen, és mindkettőjüknek még három csoportmeccse van hátra.


FOOTBALL OUTSIDERS DVOA RÁJÁTSZÁS SZIMULÁTORA
ESÉLYEK A PO KIEMELÉSRE (%)

KIEMELÉS PATRIOTS BENGALS DENVER
#1 50.1 27.6 22.4
#2 34.1 34.1 31.5
#3 15.4 35.7 41.9
#4 0.2 0.9 2.2
#5 0.1 1.4 0.8
#6 0.1 0.3 0.6
 

DVOA magyarázat: DVOA mutató segítségével csapatok, csapatrészek és játékosok teljesítményét méri a Football Outsiders oldal. Az NFL idény minden egyes játékát figyelembe veszi és az NFL átlaghoz hasonlítja a játék eredményét, amit súlyoz az ellenfél erejéhez és a játékhelyzethez képest. DVOA nem csak a yardot veszi figyelembe, hanem a játkhelyzetet is, aminek a mércéja a first down. Harmadik és négyre megfutott öt yard sokkal többet ér, mintha ha ugyanezt első és tízre, vagy éppen harmadik és tizenkettőre futják. A DVOA-t százalékban fejezik ki. Tehát ha egy csapat DVOA mutatója 10 %, akkor ez azt jelenti, hogy 10 %-kal jobbak az NFL átlagánál (jelenlegi DVOA rangsor). A fenti táblázat szimulációja ezen a DVOA egy módosított mutatójára épül, amely hangsúlyosabban veszi figyelembe az elmúlt időszak teljesítményét és számol a sérülésekkel is. Az idény hátralévő meccseit 25 ezer alkalommal generálják le és a szerzett győzelem esélye az aktuális ellenfelek DVOA mutatója alapján kerül számításra.

Kedd

Közeledik az év vége és egyre jobban kezdenek inogni a vezetőedzők alatt a jelképes kispad. Egyetlen csapat környékéről sem lehetett több pletykát hallani, mint a Philadelphiánál, ami két okra vezethető vissza. Az egyetemi amerikaifutballban a hétvégén már csak a főcsoportdöntőket rendezik meg, tehát kellő táptalajt biztosított ez a "Chip Kelly visszatér az egyetemi focihoz" mozgalomnak. Legtovább a USC Trojans kacsa tartotta magát, de hétfőn ennek is vége lett, amikor Clay Helton HC kinevezését véglegesítették. Természtesen az egyetemi vonal egyáltalán nem kapott volna szárnyra, ha Kelly harmadik évében az Eagles jó úton haladna, hogy az NFC egyik meghatározó csapata legyen. Első két idényében megnyert 10-10 alapszakasz meccs után hamar türelmetlenné válik a szurkoló, különösen, hogy az irányító kérdést még mindig nem sikerült megoldani. Hiába szerezte meg Kelly drafjogokért + Nick Folesért az egykori 1/1-es Sam Bradfordot, az első pillanattól a kétkedők tábora volt többségben Bradford sérülékenysége mellett bizonyítja, hogy nagyon messze van attól, hogy egy NFL csapat erőssége legyen és Foleshoz képest az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz tipikus esetével találkozhattak.

Kelly újítóként, kreatív támadó szakemberként érkezett az NFL-be, aminek eredményét leglátványosabban még 2013-ban lehetett látni. Azóta biztos visszaesés jellemzi őket, ahogy egyre inkább saját képére formálta a csapat keretét. Hiszen egy várakozás alatt teljesítő vezetőedző esetében könnyen hunynak szemet még az NFL-ben is, de Kelly privilégiumával együtt, mely szerint övé az utolsó szó az 53-as keret kialakításánál már keskenyebb ösvényen kell tartani az irányt. Az igazolások, különösen a támadók kulcsposztjain nem váltak igazán be, vagy legalábbis egyáltalán nem sikerült feledtetni a távozók játékát. A támadójáték akadozása mellett nem sikerült stabilizálni a védelem játékát sem, ami az ínséges időkben segítő kezet nyújtana a támadók számára.

A vészharangok ellenére egy huszáros hajrá kivágásával még menthető lehet az Eagles számára az idény, ha sikerül megszerezni, akár 8-8-as mérleggel a csoportelsőseget az NFL keleti kvartetjében, ahol jelenleg mind a négy csapat csapat negatív mutatóval rendelkezik.

A nap híreként egy kis bírózás: az előző fordulóban komoly küzdelem bontakozott ki a leginkább hozzá nem értő játékvezetés címért, melyet végül Pete Morelli szerzett meg a Cardinals-49ers meccs elfújásáért. Egy hét pihenő helyett, az NFL úgy gondolta, hogy jobb nem ezzel negatív reklámot generálni az SNF meccsre, ahova eredetileg volt Morelli beosztva, ezért új meccset kapott, kevésbé kiemelt időpontban, kevéssé hangsúlyosat, különböző főcsoportok csapatai között, melyet a hétvégén éppen Foxboróban rendeznek. No comment.

Szerda

Az Eagles irányító gondja már említésre került. Mark Sanchez és Sam Bradford korlátozott képességei mellett sem feltétlenül kellene a középszerűséget megcéloznia a Philadelphia passzjátékának, de azt a luxust egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy az elkapó sorból teljesen hiányzik a dinamika, az atlétikum. Az öt legtöbb elkapást szerző Eagles játékos között csak egyetlen egy elkapó található: Jordan Matthews (58, 625, 3 TD) ugyan csapatelső minden fontos mutatóban, de őt csak tight endek (Zach Ertz, Brent Celek) és futók (Darren Sproles, DeMarco Murray) követik.

Ez a fajta passzjáték, amellyel elsősorban nem szélső elkapót keresnek, hanem kevésbé mobilis játékosokat azzal a következménnyel jár, hogy vagy futás ellen lesz túlságosan könnyű védelem, vagy pedig olyan 1-1 elleni párharcok alakulhatnak ki a passzjáték ellen, ami a futóknak tight endeknek kedveznek, ha linebackerrel kerülnek szembe. Különösen igaz ez abban az esetben, ha a Mayo, Freeney, Bostic, Fleming négyesre kell hagyatkozni, mert Jamie Collins még nem lesz betegsége miatt bevethető. Szintúgy igaz, hogy a térdsérülést szenvedett Dont'a Hightower jelenléte a futójáték megállításában hiányozhat. Collins és Hightower is korlátozott mértékben edzett szerdán, de meglepő lenne, ha mindketten játszanának vasárnap.

Az Eagles védelme a passzjáték ellen átlagosnak mondható, futás ellen viszont a mezőny második felében tanyáznak. Edelman és Gronkowski távollétében, a lábadozó Amendolával jó esély van arra, hogy ebben a fordulóban áll elő egy futásközpontú haditervvel a New England. Esetleg a hatodik támadófalember is előkerül több támadásnál.

Csütörtök

A Patriots 9.5 pontos favoritja a találkozónak, melyre az Eagles úgy készül, hogy egymást követő két meccsen is 45-17 arányban szenvedtek vereséget. Korábban már említésre került a Philadelphia irányítóhelyzete. Bradford játékát egyelőre nem lehet biztosra venni. Ha Sanchez lesz a kezdő, akkor nehéz elképzelni, hogy még a támadósor neves és számos hiányzója ellenére is meglepetés szülessen. Jellemző Sanchezre, hogy egy pont hátrányban az ellenfél 9 yardos vonalánál 4 perccel a meccs vége előtt másodikra dobott egy homály interceptiont még a Dolphins ellen beugróként, amit olyan elszántsággal játszott meg és erőltetett egy szűk területre, mintha az élete múlna rajta. Ha Bradford játszik, akkor én szoros meccset várok, annak lehetőségével együtt, hogy "csapda" találkozóvá váljon a Patriots számára. Hightower várható távollétében egy messze nem száz százalékos Collinsszal a linebacker sor jelenti majd a csapat gyenge pontját. Korai előnyszerzés ugyanakkor elveheti az Eagles játékosok kedvét, akik utána inkább a hátralévő sorozatban otthon játszott három hazai meccsükre koncentrálhatnak.

Több átigazolás is történt a Patriotsnál hétközben. Harper elküldése az elejtett punt miatt csak átmeneti volt, mivel a waiveren senki sem nyújtott be rá igényt, így a klub visszaigazolta a gyakorlócsapatba. A passzjátékot kisegítendő Trey Williams, nem draftolt újonc futó érkezett Dion Lewis szerepkörébe. Az elkapóknál Damaris Johnsonnal próbálkozik a New England. Johnson az aprótermetű elkapók sorát gazdagítja. 2012-ben újoncként az Eaglesnél játszott és szerzett 19 elkapásból 256 yardot, majd tavaly a Texansnál nyolcszor kezdő is volt és összességében 31 elkapásból 331 yardis és egy touchdownig jutott.

A csütörtöki edzésrészvétel megegyezett a szerdaival, mely szerint Rob Gronkowski, Julian Edelman, Dominique Easley és Justin Coleman nem edzett. Közülük Easley bokasérülése az újdonság, mértéke nem ismert. Korlátozottan edzett: Danny Amendola, Patrick Chung, Jamie Collins, Dont'a Hightower, Michael Williams. Sérülésük nem hátráltatta az edzésmunkáját: Alan Branch, Marcus Cannon, Chandler Jones triónak. 

Ne felejtsetek el tippelni! Az eredménykövetéshez a chatethasználjátok.

Kellemes kikapcsolódást és jó szurkolást! Hajrá Pats!

Hozzászólások

2015. 12. 04. 17:06
Barb
Köszönöm szépen a remek beharangozót!
Én személy szerint csak annyit tennék hozzá, hogy ahogy telnek a hetek egyre kevésbé sikerül kikapcsolódásként megélni a meccseket:). De ez így van jól:).
GO PATS!!!
2015. 12. 04. 23:19
FunHun
Tök érdekes amit írsz.
Én a Denveri meccset olyan nyugodtan és rezignáltan tudtam nézni, ahogyan már nagyon régen --- egészen a Gronkra dobott OPI-ig :)

Mondjuk az hozzá tartozik az igazsághoz, hogy az ilyen futójátékra épülő meccsek elején rettenetesen dühös és csalódott vagyok egyszerre, hogy miért csak a fal rohadványos középén át akarunk futni. Nem hiszem el, hogy Blountnak nem lenne jobb, ha lenne helye, ideje kifele felgyorsulni.
2015. 12. 06. 17:45
Barb
2015. 12. 04. 17:19
Zandal
2015. 12. 05. 03:49
respectlaciujraitt
Blountinak felgyorsulni? LOL
2015. 12. 05. 03:50
respectlaciujraitt
Drágáim most értem haza a Coxxból fergeteges buli volt csak annyit akarok mondani hofy ha kipihenem a másnaposságot akkor holnap este itt leszek és végighörögjük chaten a meccset Dextiékkel és a többiekkel! Puszcsi!
2015. 12. 06. 10:45
DeXTeR
Ne becézz, te idióta! Sőt, ne is vegyél észre, épp elég idegesítő, gyerekes kis .... vagy, nem igaz hogy nem tűnik fel neked, hogy mindenki kiröhög, meg hülyének néz téged....Pont miattad, holnap hanyagolom a chatet....
2015. 12. 06. 12:02
daniel.t89
2015. 12. 06. 13:32
Arsenal
DeXTeR! Egy hülye miatt ne hagy cserben minket!
2015. 12. 06. 19:30
respectlaciujraitt
Drágám kék a vérünk ne marjuk egymást a chatet pedig miért hagynád ki ? Max ne olvass engem ennyi az egész.Bár ha tanulni akarsz akkor nem tenném. Puszó
2015. 12. 06. 20:26
DeXTeR
Mit tanulnék tőled? Hogy rohogtessem ki magam es higy nézzenek idiótának? Kinek képzeled te magad?
2015. 12. 06. 20:36
respectlaciujraitt
Relax tesó! Ünnepnap van ma játszik a Pats . A te intelligenciáddal ilyen apróságokon idegeskedni? Dextiee én nem igy ismertelek meg!
2015. 12. 06. 22:26
DeXTeR
Nem is ismersz, pár komment alapján konzekvenciát akarsz levonni? Hagyjuk is egymást.
2015. 12. 05. 20:10
Lucius
Chip Kelly mekkorya arc. :) Mikor megkérdezték tőle, hogy esélyesebb-e a csapata a Pats sérülései miatt, azt válaszolta: Miért, elvesztették Tom Brady-t ("Did they lose Tom Brady?")? Erre a mentalitásra van a Patsnek szüksége. :) Amúgy ha valaki nem tudná, Gronk nem fog játszani biztosan, HT és Collins viszont lehet, hogy fog (utóbbi biztosabban).
2015. 12. 06. 12:14
netbazis
Trey Williams játszani fog?
2015. 12. 06. 12:39
zoli0321
Dola játszik ma!:-)))
Hozzászólás a(z) Beharangozó 13. hét - Pats vs. Eagles bejegyzéshez