Menetrend

Beharangozó 14.hét - Browns @ Pats

2013. 12. 07. 04:33
Szerző: DoM
Kategória: Meccsek

1Utolsó negyedéhez érkezett a 2013-as bajnokság alapszakasza. A New England Patriots (9-3) ellenfele a Cleveland Browns (4-8) együttese lesz, akiket új vezetőedzőjük, Rod Chudzinksi próbál győzelemre vezetni és megismételni a két csapat legutóbbi találkozójának a végeredményét, amikor hazai pályán még 2010-ben le tudták győzni Robert Kraft csapatát. A mérkőzés helyszíne a Gillette Stadium. Az összecsapás vasárnap este 19:00 órakor kezdődik.

Browns: az irányítók temetője (1999-2013)
2

A klub újraalakulását követően csak egyetlen egy olyan idényt tudtak teljesíteni, amikor minden alapszakasz találkozón ugyanaz a játékos volt a kezdő irányítójuk: Tim Couch 2001-ben.

[Az 1995-ös idény végével a franchise-t eladták, amely így Baltimore-ba költözött és Ravensként kelt új életre. 1991-től kezdve Bill Belichick volt megszűnéséig annak a Brownsnak a vezetőedzője. Az újraalakult csapat jogutódja lett a korábbi Brownsnak.]

A veretes névsor – zárójelben, hogy a Cleveland soraiban összesen hány meccsen voltak kezdő irányítók: Couch (59), Ty Detmer (2), Doug Pedersen (8), Spergon Wynn (1), Kelly Holcomb (12), Jeff Garcia (10), Luke McCown (4), Trent Dilfer (11), Charlie Fry (19), Derek Anderson (34), Brady Quinn (12), Ken Dorsey (3), Bruce Gradkowski (1), Colt McCoy (24), Jake Delhomme (4), Seneca Wallace (7), Brandon Weeden (20), Thad Lewis (1), Brian Hoyer (3), Jason Campbell (4).

Wynn egyike annak a hat irányítónak, akit 2000-ben Tom Bradyt megelőzően választottak ki (6/183). Couch 1/1-es irányító volt 1999-ben. Rajta kívül még Quinn és Weeden került a Brownshoz a draft első köréből (mindketten 22. pickek voltak).

Az irányító helyzet idén már-már stabilizálódni látszott Hoyer játékával, aki hosszabb időt töltött a Patriotsnál is Brady tartalékjaként, azonban Ryan Mallett érkezésével létszámfelettivé vált és a felkészülési meccseken nem is látszódott rajta utóbb, hogy komoly esélye lenne az NFL-ben. Október elején a Buffalo ellen térdszalag-szakadást szenvedett, amivel véget ér számára a bajnokság. Két teljes meccsén két győzelmet szerzett a Cleveland. Ő 5 touchdownt és 3 interceptiont dobott 84.7-es passer ratinggel. A veterán tartalék, Campbell agyrázkódás miatti elvesztését követően, ismét Weedenhez kellett visszatérniük, akinek a játéka teljesen kilátástalan és minden jegyét mutatja a nem NFL kompatibilis shotgun (Airraid) játékrendszerből érkezett irányítóknak és szintén agyrázkódás miatt nem bevethető. A Patriots ellen Campbell már tud játszani és minden bizonnyal ő lesz a kezdő. A tartalék irányító Alex Tanney vagy Caleb Hanie lehet. Tanney az egyetemi bajnokság harmadosztályában játszott és onnan került nem draftolt játékosként 2012-ben az NFL-be. A Browns vészmegoldásként igazolta le őt a Dallas Cowboys gyakorlócsapatából. Hanie-nek van némi kezdő tapasztalata még 2011-ből a Bears csapatánál, de őt is csak az utóbbi napokban igazolták le.

 

Josh Gordon: Megatron nyomdokain

Leegyszerűsítve a Browns mindenkori irányítójának annyi feladata lenne csak meccsnapokon, hogy eltalálja a csapat sztárelkapóját, Josh Gordont, aki elismerte, hogy egyáltalán nem egyszerű a játék, ha ilyen fokú bizonytalanság lengi körül hétről-hétre az irányító posztot:

„Biztosan nem normális. Nem hiszem, hogy túl sok elkapó van a ligában, akinek hasonló helyzettel kell szembenéznie. Nem tudjuk, hogy a mostani hétvégén mi fog történni, de bízunk a vezetőedzőnkben, hogy mindig a legjobb döntést fogja meghozni.”

Gordon az elmúlt két hétben egyaránt megdöntötte a csapatrekordot elkapott yardok tekintetében, és ő lett az NFL egyetlen játékosa, aki egymást követően meccseken is legalább 200 elkapott yardot szerzett: 24 elkapás, 498 yard, 3 touchdown a mérlege az utóbbi két fordulóban. Eltiltás miatt csak a harmadik fordulóban játszhatott először. Tíz meccsen 1249 yardot (harmadik legtöbb, és csak 50 yarddal van lemaradva Calvin Johnson mögött) és hét touchdownt (holtversenyben 11. legtöbb) szerzett.

„Kemény munka és kitartás. A megpróbáltatások ellenére eltökéltnek kell maradnunk, hogy a lehető legtöbb meccsen tudjunk győzni és minél jobb évet zárjunk” – válaszolta arra a kérdésre, hogyan sikerül hétről-hétre ilyen jó produkciót nyújtania.

Az interjúban azt is elárulta Gordon, hogy a draftot megelőző események során egy alkalommal keresték meg őt a Patriotstól, de csak pár percre ült le vele beszélni egyik megfigyelőjük.

„Kenbrell Thompkinsszal együtt edzettünk egy rövid ideig Floridában. Ha Brandon Spikes még a Patriots tagja, akkor vele is együtt készültem egy rövid ideig” – mondta, mikor arról kérdezték, hogy kiket ismer személyesen a Patriots csapatából.

Gordont 2012-ben az áprilisi draftot követő kiegészítő drafton választotta ki a Browns egy második körös pickért cserébe. A Baylor csapatában Gordonnak egyedüli értékelhető éve 2010-ben volt (42-714, 7 TD), azonban marihuána birtoklása, később pozitív drogteszt miatt határozatlan időre felfüggesztették. Ezt követően csapatot váltott és a Utah színeiben játszhatott volna tovább 2012-ben, de ehelyett jelentkezett a „pótdraftra”. Életvitele miatt kockázatos picknek számított, mint túlságosan képzetlen, de született tehetség.

Trent Richardson elcserélését követően az ő neve is közkézen forgott, de végül a Cleveland megtartotta egyik legértékesebb játékosát, aki csak egy botlásra van attól, hogy nagyon komoly eltiltással sújtsa őt az NFL.

„A passzjáték teljes skálájában használható, teljes játékos. Gyors, nagy célpont, remekül kap el, és saját erőből is képes yardokat szerezni az elkapást követően. Egyszerűen keresztül rohan a védőkön és áttöri a földrevitelére tett kísérleteket. Legyen szó mélységi, középtávoli, rövid, időzített vagy opciós passzról” – mondta róla Bill Belichick.

Mindez nem lenne elég az irányítónak, a liga egyik, ha nem a legjobb vakoldali OT-jével játszhat együtt (Joe Thomas), míg a fal közepén a korábbi első körös center, Alex Mack teljesít szolgálatot. Emellett Jordan Cameron személyében atlétikus elkapó tight end is a rendelkezésükre áll.

 

Az a bizonyos futás elleni védelem

Vince Wilfork az Atlanta elleni mérkőzésen sérült meg. Az idény első négy találkozóján a Patriots védelmével szemben 4.1 yard/futás átlagot produkáltak az ellenfelek. A következő meccsen elveszítették Tommy Kellyt, majd egy héttel később Jerod Mayot is. A Patriots futás elleni védelmének gerincét adó trió elvesztését követően 4.7 yard/futásra esett vissza ez a statisztikai mutató.

 3

A helyzet nem rózsás, de történelmi mélypontról beszélni egyelőre túlzásnak tűnik, elég csak a 2011-es számokra pillantani. Azt látni kell, hogy itt nem egy játékos kiesése miatt kell „kritikus” helyzetről beszélni. Az NFL játékoskereteinek többsége, így például a Patriotsé is elegendő tartalékkal rendelkezik, hogy több, akár 5-6 kulcsjátékos kiesését is képes legyen kompenzálni és betömni a keletkezett lyukakat, ha (és ez nagyon lényeges) kellően szétszórtan fordulnak elő a csapatrészek között és a játéknak nem egyazon elemére koncentrálódnak. Ez okozta az idény első felében a passzjáték döcögését és most a futójáték elleni védelem fellazulását, a teljesen egészséges állapotokhoz képest.

A két kezdő DT elvesztésével komoly teher nehezedett a tartalékokra és egyelőre az ő előrelépésükkel megüresedett helyeket nem sikerült megnyugtatóan rendezni. Chris Jones és Joe Vellano hétről-hétre olyan terhelést kap, amit még Vince Wilfork is csak irigyelhet. Különösen igaz ez Jonesra, aki a legritkább esetben hagyja el a pályát, ha egyáltalán kap pihenőidőt. Isaac Sopoaga sajnos nem váltotta be a reményeket, teljesen súlytalan a játéka a védőfal közepében. Most már Sealver Siliga személyében a gyakorlócsapathoz is fordult a stáb (Marcus Forstonon már úgy tűnik túllépett a csapat).

Nem kell szépíteni, de fizikalitásban verik a védőfal közepét az elmúlt hetekben, amelyen most csak az segítene, ha feljavulna Sopoaga és mondjuk Siliga játéka annyira, hogy nagyobb rotációt engedjen DT poszton, mert ezzel Jones és Vellano teljesítményében is elvárható lenne minőségi ugrás. Elméletben Dont’a Hightower játékától is remélhető lenne némi javulás elsősorban döntéshozás és határozott, gyors reakciók területén, de egyelőre képtelen feldolgozni a körülötte lévő információkat az LB sor mindeneseként. Ugyanakkor minimum elvárásként ez komolyabb erőfeszítést, teljes erőbedobást is igényelne a pályán, ami egy-két visszajátszás alapján sajnálatos módon igencsak megkérdőjelezhető nála.

Közvetetten a támadók tehetik a legtöbbet a futójáték elleni védelem megsegítésében, hogy ponterősen kezdik a mérkőzéseket, ezzel is inkább passzra kényszerítve az ellenfelet.

A Browns futójátéka holtversenyben 27. helyen áll az NFL-ben és csak két futott touchdownt szereztek egész évben (3.7 yard/futás) – elsősorban a nagyon leromlott guardok játéka miatt. Fokmérőnek jó lesz, mert a futás kikapcsolásával nagyon hamar leegyszerűsödhet a Cleveland támadójátéka és Gordonra a passzjátékban egy cornerback + safety párosnál többet úgysem lehet ráállítani.

 

Sérülések, edzés részvétel

Aqib Talib (csípő) és Alfonzo Dennard (térd) egészsége, gyógyulása Gordon őrzése szempontjából egyáltalán nem mellékes. Talib hiába tért vissza a pályára, de a játéka meg sem közelíti az év eleji teljesítményét. Másik kritikus terület az a támadófalnak a jobb széle. Marcus Cannon bokasérülés miatt még mindig nem tud edzeni és a poszt idei harmadik kezdője, Will Svitek (boka) is sérüléssel bajlódik. Csak limitált edzésmunkát végzett. Ez is az a kategória, hogy még egy RT elvesztését egyáltalán nem látszik, miként dolgozná fel a támadófal. Aaron Dobson nem edzett. Thompkins csípősérülés miatt a Texans ellen egy időre el is hagyta a pályát és limitált heti edzésmunka van mögötte. Ennek megfelelően elkapót is igazolt a Pats: Austin Collie tért vissza.

 
Rövid hírek

Dennard túl van a bírósági meghallgatásán és ítéletén, amit még annak ügyében tartottak, hogy ittas vezetésével megszegte-e próbára bocsátásának feltételeit: az eddigi 30 nap szabadságvesztéshez még ugyanennyit kapott, akárcsak újabb 100 óra közösségi munkát és meghosszabbított próbaidőt (így összesen három év). Hangsúlyozottan elhasználta utolsó esélyét is, mielőtt a törvény teljes szigorával sújtana le rá. A szabadságvesztést márciusban kezdi meg letölteni. Ittas vezetésének ügyében 500 dollár bírságot kapott és 60 napra bevonták a jogosítványát. A cornerback elismerte, hogy megtagadta a szonda megfelelő használatát, ezért cserébe ejtették ellene az ittas vezetés vádját...

Tom Brady hét eleji rádióinterjúból kiderült, hogy a parádés évet futó Julian Edelman csapaton belül már a Minitron becenévre hallgat…

Patriots győzelem és Dolphins vereség/döntetlen esetén a New England már ebben a fordulóban megszerezheti története tizenhatodik csoportgyőzelmét. A Miami a Pittsburgh otthonába látogat, ahol mindkét csapat a még megszerezhető másik szabadkártyás helyért (a két szabadkártyából az egyik minden valószínűség szerint a Kansas City Chiefsé lesz) fog csatázni…

Az eredménykövetéshez a chatet használjátok. Kérünk mindenkit, hogy eközben próbáljátok betartani a pats.hu chatre is vontakozó irányelveit!

Ne felejtsetek el tippelni!


Kellemes kikapcsolódást és jó szurkolást kívánunk! Hajrá Pats!

Hozzászólások

2013. 12. 07. 09:47
A boston.comon, Chad Finn rendhagyó beharangozójában találtam ezt a videót, a Browns (csere)irányítójáról, Alex Tanney-ről... ;)
http://www.youtube.com/watch?v=SxDJb03a0yo#t=239
2013. 12. 07. 12:28
Gordon
jaja, ő a jútubkirály, olvastam róla én is:-)
2013. 12. 07. 12:33
Gordon
ha jól tudom Hóember már edzett a héten, ha ő pályán lenne Gronk is többször mehetne route-ot futni, mint mikor Mulligan van a bent, mert Hóember jobb blokkoló TE, mint Mulli, sőt TB többször keresi labdával is az utóbbi időben.
2013. 12. 07. 12:47
Statisztikával nem rendelkezek, de nem gondolom, hogy a Hooman/Mulligan csere észrevehetően visszafogta volna Gronk route futásait. Különösen jót tesz, ha visszatartják blokkolni, természetesen inkább futójátéknál, mert így lehet igazán kihasználni képességeit. Különben csak lenne egy nagyranőtt elkapója a csapatnak.

Mulligan és Develin személyének én nagyon örülök, hogy végre sikerült ilyen típusú, szerepkört betöltő játékosoknak is helyet szorítani a keretben. Korábbi években az volt a felfogás, hogy van Gronkandez, tehát nincs ilyen "trükkre" szükség, ha meg blokkolni kell goalline és shortyardage helyzetben majd bejön egy hatodik falember aztán hadd szóljon. Még heti 10-15 snapnél is megéri az a plusz, amit ők jelentenek "sokoldalúságban" a hatodik falemberhez képest még azon az áron is, hogy -2 férőhely a keretben.

Pont azt a pluszt jelenthetik a támadóknál ami egy-egy kulcsjáték megoldásához szükséges.

Az már csak bónusz, hogy idén már mindkettőjük tudott touchdownt szerezni.
2013. 12. 07. 17:36
Gordon
Azért írtam mert ha jól láttam Gronk-nak kellett plusz blokkolóként védenie TB vakoldalát, Mulligan-t nem engedték oda, viszont Hóembernek megengedik ezt a feladatot és így Gronk variálhatja az oldalakat, de lehet, hogy rosszul látom. Ha így van akkor 2TE/2WR/1RB-s felállásoknál tudunk mindkét oldalra futni.
Ja és én sem szeretnék a csapatba egy "Graham-et" max Gronk mellé:-)
2013. 12. 07. 18:38
Croaker
2013. 12. 07. 21:26
Már 2 éves videó a Clevelandről, de egyszerűen zseniális. The Factory Of Sadness: http://www.youtube.com/watch?v=tRBDMMVctu8
2013. 12. 08. 13:18
DM
Sziasztok nagyon jó mérkőzésre számítok remek az ellenfél is ebből adódik egy jó kis meccs szeretném ha győztesen jönnénk le a pályáról jó védelem van a Browns a számunkra billentheti a mérkőzés nyelvét hogy Jason Campbell szerintem inkább való csereirányítónak,mint kezdőnek,Haden.-től tartok mert az egyik legjobb CB a ligában.a futás elleni védelmük is elég jó,de szeretnék már egy olyan mérkőzést látni amikor nem mi szaladunk az eredmény után hanem kézben tartva haladunk előre pontról pontra amin nekünk figyelni kell a futás ellen és végre kiemelkedő secondary munka kell amire külön kiváncsi leszek Boyce ismét remekel e visszahordásoknál szeretném ha végigvinné a pályán,mert az plusz erőt adna számára és persze csapatunk számára is :))

GO PATRIOTS!!!!!!
2013. 12. 08. 13:55
pointer01
Fogadjunk levegőt nem vettél közben! :-)))
Igazad van, szeretném meguszni én is egy újabb hátsófali nélkül.

Adjunk nekik!
GO-GO-GO!!!
2013. 12. 08. 16:26
DM
jaj,ezer,bocsánat,ha,netán,elfelejtettem,volna,vesszőket,tenni,oda,ahová,kell,

:DDDDD
2013. 12. 08. 15:59
athees
Úgy néz ki, hogy vége a büntinek, Ridley kezdeni fog.
2013. 12. 08. 16:17
bence.szel
Elvileg azt mondják többen, hogy kezdeni nem fog, de aktív lesz a meccsen, ami mindenképp pozitív. Valószínűleg szépen fokozatosan fogják növelni a snap-számot a playoffig, ami jó ötletnek tűnik.
2013. 12. 08. 17:36
beepee7
Hozzászólás a(z) Beharangozó 14.hét - Browns @ Pats bejegyzéshez