Menetrend

Beharangozó 5. hét - Bengals @ Pats

2014. 10. 03. 07:34
Szerző: DoM
Kategória: Meccsek

1New England Patriots (2-2) egy évvel ezelőtt is a Cincinnati Bengals (3-0) elleni mérkőzéssel kezdte meg az októbert. Idén ellenfelük az NFL egyik még veretlen csapata, akik múlt vasárnap töltötték szabadnapjukat, vagyis nem kellett pályára lépniük. Ezzel szemben a Patriots főműsoridőben játszott hétfő este találkozót, így az ötödik fordulóra egy nappal kevesebbet készülhettek.

A mérkőzést a Gillette Stadiumban rendezik és hétfő éjszaka 2:30 órakor kezdődik.

Az első négy fordulóban nem azt a játékot kapták a Patriots szurkolói a csapattól, amiben reménykedtek a 2013-as idényt követően. A legfeltűnőbb csalódás, hogy a passzjáték egyáltalán nem akar összeállni, pedig joggal lehetett bízni, hogy egy teljes felkészülési időszak alatt tovább épül a bizalom elkapók és irányító között és - ahogy már tavaly is voltak felvillanások - a játéknak ez az eleme ismét a csapatjáték arculatformálója lesz. A helyzet sajnos közel sem rózsás, sőt ha lehet azt mondani, még a tavalyi évhez képest is inkább hátra, mint előrelépés történt. Aaron Dobson és Kenbrell Thompkins is eltűnt a pályáról. Előbbinek a jövője is kérdéses lehet Josh McDaniels támadó koordinátorral folytatott heves szóváltását követően. 

A Patriots támadórendszerének nagy előnye, hogy rugalmas. Nem skatulyázza be magát a játék egy szegmensébe: a passzközpontú felfogástól a futásközpontúig a skála teljes terjedelmét képes bejátszani. Mike Reiss szerint a jelenlegi gyenge teljesítmény egyik okát éppen a sokarcúságban kell keresni: 

A Chiefs ellen a Patriots szándéka egyértelműen látszott: passzjátékot akarták a meccs elején megalapozni, bár kockázatos megközelítés volt, tekintve az Arrowhead Stadium atmoszféráját, és a csupán három aktív elkapót az aktív keretben. (…) Talán nem véletlen, hogy az év eddigi legkiegyensúlyozottabb támadójátékát a Minnesota ellen produkálta a klub, amikor végig kitartottak a futójáték, és az arra épített play-action passzok mellett. (...) Legutóbb képtelen volt bármilyen egyensúlyt kialakítani a Pats a shotgun alapú megközelítéssel. [A két véglet közötti durva kilengés miatt passzok vagy futások] a támadójáték identitás zavaráról lehet beszélni. Az edzők túlbonyolított meccstervei nem alkalmazkodnak a keret képességeihez. 

Tom Brady szerint meg kell találni, mi az, amit folyamatosan jól végzünk és onnan kell felépíteni ismét a csapat játékát. Ennek megtalálása azonban már az edzők feladata - teszi hozzá Reiss. 

A futójáték és passzjáték egyensúlya már tavaly is érdekesen alakult. A Patriots Blount és Ridley csapatban tartásával egyre inkább próbálta a hangsúlyt a labda földön tartására helyezni, ami az újonc elkapók ismeretében még érthető is lehetett. 

Az útkeresés azonban valószínűleg addig nem jár sikerrel, ameddig az edzők nem tudják rendezni a támadófal sorait. Az egyéni képességek mellett ennek az egységnek a játékát határozza meg talán leginkább az összeszokottság. Ez utóbbi kategória adta a Patriots támadófalának az erejét az elmúlt években, amit aztán a rájátszásban a tehetségekben inkább dúskáló ellenfél védőfalai rendszeresen megbüntetnek. Újabb felkészülés telt el úgy, hogy a játékosok, a támadófal belsejének a minőségét nem sikerült feljavítani. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy tavasztól kezdve folyamatosan próbálgatták az edzők center és jobb guard poszton a játékosokat, hogy megtalálják a helyes kombinációt. Ezt a felkészülési meccsek végére sem sikerült felfedezni, és az alapszakasz eddigi találkozóin is folytatódott a keresgélés. Ezt csak tetézték Logan Mankins elcserélésével, ami csak egy újabb lyukas posztot hozott létre a falban. Mankins minden hibájával együtt (buta, felesleges szabálytalanságok, teljes leolvadás passz ellen döntő pillanatokban) a támadófal hangadója és NFL szinten is remek futásblokkolója volt. Egyéni szinten a támadófal minőségét már csak nehezen tudja javítani a Patriots vezetősége, ezért minél előbb le kellene tenni a voksot öt játékos mellett, és változatlan formában hagyni őket a pályán és edzéseken is. Az állandó cserélgetés csak arra jó, hogy megakadályozza a kohézió kialakulását, ami jelen helyzetben az egység egyetlen aduja lehet. 

Raiders szurkoló gyűjtötte ki még a Pats elleni találkozóról, hogy mennyire könnyedén tudták zavarban hozni a Nate Solderékat a stunt/twist technikát alkalmazva, amelyek hatástalanításánál különösen fontos szempont az egymás mellett játszók közötti összhang és az adott poszton megszerzett játéktapasztalat.  

Az üde színfolt: Matthew Slater dicsérete 

Középiskolás évei alatt több szerepben is tündökölt Matthew Slater az anaheimi Servite High diákjaként Kaliforniában. Játszott elkapóként, a secondaryben és kick returner is volt. 

A csapat leggyorsabb játékosaként egyértelmű volt, hogy minél többször akarták a kezei között tudni a labdát. Larry Toner, a focicsapat akkori edzője jól emlékszik, hogy az őrületbe tudta Slater kergetni az ellenfeleket reverse futások és kickoff returnök során, azonban punt és kickoff coverage területén, ahol az NFL-ben nyújtott teljesítményével már háromszor választották be a Pro Bowl keretébe, nem volt középiskolás tapasztalata. 

Slater is olyan utat járt, be hogy csak egyetemen (UCLA) sajátította el azt a szerepet, amelyben sikeres tudott lenni az NFL-ben. Nem véletlen, hogy posztjának legjobb játékosának is bátran tarthatják a profik között, még ha ez nem a legpiacképesebb pozícióban is történik. 

Csak special teams játékos kitétel is legtöbbször negatív előjellel jelenik. Bill Belichick viszont nem spórolt a jelzőkkel, amikor Slater játékát kellett jellemezni: 

"Nem gondoltam, hogy Larry Izzónál lehet jobb játékost találni erre a szerepre, de Slater valóban azon a szinten játszik. Talán még jobb is nála." 

Szürke eminenciás 

Született csapatjátékos, - meséli Toner. - Ha a csapat javára válik, akkor megteszem. Ez volt már akkor is Slater hozzáállása. Nem voltak sztárallűr problémák vele kapcsolatban, hogy több labdát akarok kapni, más útvonalat akarok futni, inkább hosszú passzokat kérek. Ő mindig csak annyit kérdezett, hogy "Mester, mire van szüksége? Mit tegyek?" Nagyon könnyű volt vele dolgozni. 

Thomas Caballero a középiskolában csapattársa volt Slaternek: 

"Gimis csapat edzője vagyok, vannak sztárelkapóink. Touchdown elkapások után minden csakis róluk szólhat. Slater volt a mi csapatunk sztárja, de az ünneplést mindig a minimumra fogta és inkább ment vissza a csapattársakhoz, hogy elismerje az ő érdemüket is a játék sikerében és inkább velük együtt ünnepelt." 

Steve Tasker hétszer jutott el a Pro Bowlra hasonló szerepben, mint amit Slater is betölt New Englandben. Most az CBS elemzője és tudja, mennyire alapvető ez a hozzáállás a siker érdekében: 

"Egyetemi csapatok tartalékjai közül csak nagyon ritkán fog valaki komoly karriert csinálni az NFL-ben. Ide úgy érkeznek a játékosok, hogy az egyetemen ők voltak a sztárok, akikről minden szólt. Újoncként azonban legtöbbjük éppen csak bekerül egy klub 53-as keretébe. Hamar túl kell lépni, hogy ők itt csak egy fogaskerekek a nagy gépezetben, ha hasznos csapattagokká akarnak válni. 

Slater játék iránti alázatában nagy szerepe volt édesapjának. Jackie Slater két évtizeden keresztül játszott az NFL-ben: 

Nem vitás, hogy volt leginkább hatással az amerikaifutball pályafutásomra, amikor segített megértetnie vele, hogy a játék semmivel sem tartozik nekem. Az embernek kell tisztelnie, hogy felkészül a meccsre kemény munkával, függetlenül attól, hogy mit is fog a pályán elérni - mondta M. Slater. 

Örökdiák 

UCLA egyetemi játékosaként számos rekord fűződik a nevéhez a kickoff return műfajában, mint például legtöbb touchdown egy idényben, azonban az NFL-ben csak 2009-ben számoltak vele returnerként. Ráadásul papíron elkapóként azzal is számolnia kell, hogy egyszer ilyen szerepben is helyt kell állnia a pályán. 

Tasker utal rá, hogy hiába a special teams kitétel a "mezőnyjátékos" neve mellett (nem long snapper, punter, rúgó), az aktív keret tagjaként bármikor adódhat olyan helyzet, hogy a támadók illetve a védők között is pályára kell lépni. 

Slater azonban eddigi pályafutása során meg tudott felelni a szellemi kihívásnak, amit több poszt megtanulása követel meg [bár az ott nyújtott minőség már más lapra tartozik. -szerk.] 

Még minden nap tanulok valami újat - mondja Slater, aki sokat köszönhet Scott O'Briennek a Patriots special teams koordinátorának. - Fontos lépés volt számomra, amikor a gyorsaság mellett is kontrollálni tudtam a játékomat. Ez nem arról szól, hogy kamikaze módjára előrerohanok, aztán majd csak történik valami. A szerelés technikájának megtanulása alapvető fontossággal bír, és elkapóként illetve returnerként korábban annak elsajátításával nem kellett foglalkoznom.  

A harmadik fordulóban a Raiders ellen aztán kickoff returnerként is találkozott a labdával. Aztán az utolsó negyedben Ryan Allen puntja után Travis Carrie már 21 yardot tett meg a labdával, mire Slaternek sikerült hátulról levadászni és megállítani az oaklandi játékost. A szerelést követően Kyle Arrington segítette fel a földről és a special teams csapatkapitánya gyorsan el is hagyta a pályát, hogy a meccs nagy részét az oldalvonalon túlról nézze végig. Ahogy mindig is teszi.

Hogyan nyerhet a Patriots?

A fogadóirodáknál a hazai pálya előnye ellenére a Bengals lett a találkozó favoritja (-1). Új támadó és védő koordinátorral, új szerződést kapó Andy Daltonnal vágtak neki az AFC északi csoportjában a címvédéshez. Támadó és védő oldalon is arculatformáló játékosokkal felszerelkezve készülnek már idén is egy hosszabb rájátszás menetelésre. Andrew Whitwoth (LT), Kevin Zeitler (RG), Andre Smith (RT) hármasa köré épülő támadófal futásblokkolása valódi kihívás lesz a Patriots védőfala számára és úgy gondolom, hogy a mérkőzés eredményét is ez a csata fogja elsősorban meghatározni. Vince Wilfork vezette egységnek egyáltalán nem lesz könnyű dolga, mert a linebackerek és secondary szintjéről nem kaphatják majd run blitzek formájában nyakló nélkül a segítséget, hiszen play-action passzok révén A.J. Green még Darrelle Revisszel szemben is komoly fenyegetést jelent, továbbá Gio Bernard futó és a tight endek elkapó képességével is számolnia kell majd a Pats védelmének.

Esélyt jelent a védelem számára, hogy eddig a Bengals is inkább a középmezőnyhöz tartozik a Red Zone TD% hatékonyságát tekintve, bár három mérkőzés alapján komoly következtetéséket még nem szabad levonni.

Ezek alapján, ha nem is olyan szélsőséges formában de véleményem szerint a Patriots győzelmi esélyei elsősorban a védelem és special teams játékától, labdaszerző képességététől függnek. Nem látom, hogy a játékhívás betegségeitől kezdve, a támadófal gyengeségein át a ritmustalan passzjátékig mitől változna meg egy csapásra a támadók hatékonysága. Ha már a meccs korai szakaszában is eredmény-, pontkényszer alatt kell játszaniuk, akkor megint nem sok öröme lesz bennük a csapat szurkolóinak. 

Ismét rózsaszín hónap

A mellrák elleni küzdelem fontossága mára természetes része lett az NFL-nek és ezen keresztül a szurkolóknak is. Lucas figyelemfelkeltő írása még 2011-ből.

Ne felejtsetek el tippelni!

Jó szurkolást, kellemes kikapcsolódást! Hajrá Pats!

Forrás: Boston Herald (Slater-cikk)

Hozzászólások

2014. 10. 03. 08:09
Arsenal
Ha kikapunk szobrot fogok dönteni, egy óriási szobrot. Már több éve érlelődik bennem ezen személy döntéseinek mikor lesznek következménye és ez idén bekövetkezett.
Tehát remélem ezen írásomat látják a játékosok és összekapják magukat. Csak a győzelem az elfogadható eredmény ( milyen hülye mondat ) Go Pats!!!
2014. 10. 03. 08:09
Croaker
Bakker...a 2-es és 3-as play tanítani való..Solder úgy cseszi el ahogy illik...
2014. 10. 03. 08:21
hulith
A védelem nagyon hozni fogja magát szerintem ott több a tehetség és a tudás mint az offense-ben a Bengals offense inkább erős közepes és kevés ponton tartható.
A baj, hogy a mi támadóalakulatunk jelenleg a gyenge kategóriába tartozik
és egy TOP védelem lesz az ellenfél.
2014. 10. 03. 08:59
timep76
Ha 9-6-ra nyerünk, az elég. Az elég?
2014. 10. 03. 09:02
hulith
A lényeg a győzelem
2014. 10. 03. 09:59
BaP
Én most Garoppolo-t kezdetném.
Mivel a fal olyan, mint a cirkuszkerítés, és a Bengals D# brutális, én nem szeretném, ha Brady egészségét kockáztatnánk, gyaníthatóan a top passrush ellen megint bizonytalan lenne, de összetörni nem kéne.

a D#-től nagy meccset várok, és egy kevés pontos győzelemmel ( 12-7) elégedett lennék.
2014. 10. 03. 12:47
A Bengals pass rush azért még döcög. Atkins térdsérülésből tért vissza, és még nem az igazi. Michael Johnson eligazolt, és Giberry azért nem a legveszélyesebb RDE. Dunlapra kell talán a legjobban figyelni.

Ha az ellen védelme miatt nem küldi fel az ember a HoF irányítót, akkor akár vissza is vonultathatja. Arról nem beszélve, hogy ha a támadófal bizalomhiánya miatt egy újoncot küldenek fel, azt még össze is törik.
2014. 10. 04. 10:27
despota
Tudni valamit a két visszatéröről benne lesznek az aktív keretben?
2014. 10. 04. 16:09
Tymsen nagyon meglepődnék. Browner logikus lenne Ryan gyengébb szereplése miatt, de ha őt is mindig visszaküldik zónázni, mint Revist, akkor nem sok haszna lesz a pályán.
2014. 10. 03. 15:28
kyobalu
Ráadásul a D-line-ukban Thompson sem edzett, s több, mint valószínű, hogy agyrázkódás miatt Burfict sem játszik a LB sorban, aki kifejezetten erősen segít be a rushokba, blitzekbe..Az elkapó oldalon nem edzett a héten Marvin Jones sem, így egyedüli "nagy név" csak A.J.Green... Az NFL.com-on a védőfaluk a mienk mögött szerepel..Eddig kevesebb sack-et szereztek, mint mi, persze azért nagy nyomásra képesek, s kifejezetten fizikális focit játszanak..Futás elleni védekezésük jó, de passzok ellen lehet ellenük mit keresni szerintem.. Otthon a Gillette-ben, hazai közönség előtt, egy ilyen méretes zakó után szerintem szoros meccsen megverjük őket..
2014. 10. 03. 10:37
kyobalu
Biztos, hogy nem Jimmy G. fog kezdeni.. Tom apó meg akarja mutatni a világnak, hogy meg tudja verni a csapatával a legerősebbnek titulált AFC csapatot..Kellene ez nekünk szurkolóknak és a csapatnak is mint egy falat kenyér! Mentálisan sokat jelentene! Brady a héten ténylegesen több időt töltött a fallal, extra edzésmunkát végeztek a kommunikáció miatt..Hétfő hajnalban csodát nem várok az O# line-tól, de biztos, hogy jobban fog működni, mint a KC ellen..A D# nagyon harapni akar, lesznek TO-k..Ha a fal megvédi egy picit jobban Brady-t, akkor hozható a meccs..Izzadtságszagú lesz, de nyerünk.. :-)
2014. 10. 03. 11:54
Neo
Azon gondolkodtam, mi fog most következni.

Nyilván mindenki nagyon fog fogadkozni, hogy most megmutatjuk és hogy még egyszer ez nem fog előfordulni. Csak az a baj hogy egy idén eddig veretlen csapattal találkozunk a következő körben. Szóval kicsit féltem a srácokat, hogy kevés lesz a szimpla akarás.

És egy újabb vereség elindíthat egy fajta hullámvölgyet. Amiből talán még nehezebb lesz kijönnie a csapatnak. Bár talán annyi előnye lehet a sorozatos vereségeknek, hogy talán lesznek kisebb-nagyobb változtatások.. talán még McDaniels-t is kirúgják, vagy legalább hátrakötik a tökeit.
2014. 10. 03. 12:34
fejszee
Jackie Slater-el találkoztam a Wembley-ben, kedves figura, meg is dícsérte a barátnőmet. (hát nem tudom mi lett volna ha beszól neki :D )
2014. 10. 03. 16:27
Whitealert
Ezek a gif-ek alapján a támadófalunk ovis szinten van, lenne honnan fejlődni. Nem lennék Pats drukker, ha nem győzelmet várnék, de biztos vagyok benne, hogy nagyon szoros lesz. Remélhetőleg felénk billen a mérleg nyelve a végén.
2014. 10. 03. 19:44
lipi
A kérdés inkább az, hogy a csapat hogy tudja kezelni a kialakult szituációt. Mi vezetett Dobson veszekedéséhez, hogy reagálta le a stáb, mentálisan sikerült-e túllépni rajta és el tudunk-e kezdeni végre csapatként dolgozni a pályán?
Ha van valami halvány remény, hogy a tavalyi összecsiszolódási folyamat folytatódjon és képesek leszünk csapatként funkcionálni, akkor akár még lehet is esélyünk. Ha múlt heti teljes elmezavar mutatkozik, akkor nem lesz esélyünk.
A másik kérdés a támadó playbook átszabása. Végre képesek leszünk-e a saját erőségeinket kidomborítani és az ellenfél gyengéire rámenni, vagy maradunk a folyamatos baromságoknál és a "csakazértisjobbantudom" mentalitásnál...
Bízzunk a legjobbakban, előre ne temessünk senkit és semmit :).
2014. 10. 03. 19:46
DM
sziasztok szerintem meg nyerünk,akár hiszitek akár nem,most rend lett a lelkekben,a fejekben és odacsapunk a Bengals.-nak ez az érzésem

GO PATS!!!!!
2014. 10. 03. 20:54
azimut
De ha most simán verjük a bengalst akkor ismét SB esélyesek leszünk és minden rendben?
2014. 10. 03. 21:23
Lucius
Most is azok vagyunk.
2014. 10. 03. 21:29
benzinkut
nyilatkozat BB-től
http://www.patriots.com/news/article-1/Statement-from-Bill-Belichick-on-Aaron-Dobson/199de9d2-7d34-41a9-a895-bfaac21b367b
2014. 10. 03. 21:41
Lucius
Azok kedvéért, akik nem beszélnek angolul, arról szól, hogy BB erőteljesen cáfolja, hogy Dobson azért padozik, mert összeveszett az edzőkkel. BB azt mondja Dobson mindig is nagy tisztelettel kezelte a csapatot és az edzői stábot. Pusztán szakmai döntés volt, hogy nem játszott hétfőn. Hogy pontosan mi volt az ok, azt persze nem mondta.
2014. 10. 03. 22:31
Easley a sérült riporton térdproblémával... Nem tartott sokáig. Edzésrészvétele korlátozott volt, játéka kérdéses.

4 alapszakasz meccsen eddig 103 snappet (38.9%) töltött a pályán.
2014. 10. 04. 10:33
Whitealert
... és nem tudott eredményt felmutatni a 4 meccs alatt.
2014. 10. 04. 23:30
matcha
Miért is nem vagyok meglepve...
2014. 10. 04. 03:18
iceman
Nem tudom, mi változhat meg alapjaiban nem egészen egy hét alatt, nem vagyok túl bizakodó. Bár a remény hal meg utoljára, a lepényhal meg először. ;)
2014. 10. 04. 06:45
DefenseFan
Easley istenem mekkora sz.r volt rá löni el az 1. köröst. Azok a térdek ha már egyszer szakadnak nem lesznek toppon de ha kétszer is akkor megette a fene! Adnék egy pacsit annak aki ajánlotta a Patsnek hogy igazoljuk le de persze egy bazi nagy ütővel!
2014. 10. 04. 09:11
Tomk@
Nem tartott sokáig Easley. :( Nem értettem a húzást, tavaly már volt egy kórház válogattunk, erre idehoztuk Easleyt,aki többet volt kórházban az egyetemen, mint a pályán, meg visszahoztuk Chungot aki szintén üvegből van.
2014. 10. 04. 09:38
DM
van egy szavazás az nfl.com.-on hát nagyon nem mi vagyunk esélyesek,ezért is fogunk nyerni :))

Who will be the last undefeated team?
17%Cardinals
51%Bengals
33%Both will lose on Sunday
Total Votes: 59014
2014. 10. 04. 15:46
Lucius
Szerintetek Browner játéka hozhat valami változást?
2014. 10. 04. 16:34
DM
nagyon jó kérdést hoztál fel én tőle várok kiemelkedő játékot feltéve ha játszik :))
2014. 10. 04. 19:01
Zandal
Szerintem igen. Egy fizikális CB mindig jót tesz a secondary-ban, azonban nagyon kell figyelnie, mert mostanában mindenre fújnak a sporik. Attól tartok, hogy vagy "elenged" néhány elkapást, hogy ne fújjanak rá, vagy lesz rajta néhány büntetésünk ...
2014. 10. 04. 19:02
Tibi Twelve
Sok jót hozhat a nagyságával meg a fizikalitásával...remélem nem dobáljàk szét zászloval
2014. 10. 05. 10:07
BaP
Nehezen hiszem. Sem őt, sem Tyms-t nem aktiválták, de legalább Thompkins-t kiraktuk ...
Nem értem mi van itt.
2014. 10. 06. 04:48
Maniac84
Nesze neked vilgágvége. RELAX :D
Hozzászólás a(z) Beharangozó 5. hét - Bengals @ Pats bejegyzéshez