Menetrend

Beharangozó 6. hét - Pats @ Seahawks

2012. 10. 13. 14:20
Szerző: DoM
Kategória: Meccsek

A nyugati partra utazik a New England Patriots (3-2), ahol a Seattle Seahawks (3-2) ellen készül folytatni a menetelést az alapszakaszban. A találkozó vasárnap este 22:05 órakor kezdődik.

Nyitókérdés: ki volt a Pats vezetőedzője Bill Belichick előtt? Akinek keresi kell a választ nyugodtan adja vissza a patriots.hu tagsági kártyáját!

Bár Robert Kraft csak három évvel korábban vette meg a New England Patriotsot máris Super Bowl részvételt ünnepelhettek, hazai meccseiken hétről-hétről teltház előtt játszották meccseiket. A győzelem életforma lett Foxboróban, annak ellenére, hogy 1989 és 1993 között csupán meccseik huszonhárom százalékát nyerték meg. Az öntörvényű Bill Parcells vezetőedző és a tulajdonos azonban képtelen volt együttműködni. Parcells többször sérelmezte, hogy a keretet illetően minden végső döntést saját részére tartana fent. Az ellentét eredménye Parcells lemondása lett, aki hosszú huzavona után elvállalhatta a New York Jets vezetését, ahová magával vitte Belichicket, aki éppen visszatért a stábjába a Brownsnál történt fiaskó után. Kraftnak új edző után kellett néznie. Választása Pete Carrollra esett, aki a védőjáték elismert szakembere volt. Carroll három év alatt huszonhét győzelmet szerzett az alapszakasz során. Egyszer nyerte meg az AFC keleti csoportját, kétszer vitte rájátszásba a csapatot, ott azonban csak egy sikert ért el. 1999-ben a szabadhétvégét követően csak két győzelmet szereztek, amivel lemaradtak a rájátszásról, mivel csak 8-8-as mérleget sikerült elérni. A draftok csalódást keltettek, egyedül Kevin Faulkot lehet csak kiemelni. Kraft válaszúthoz érkezett és nem Carrollal képzelte el együttese jövőjét. A csoportrivális Jetsnél Parcells bejelentette visszavonulását és a csapat vezetése Belichick ölébe hullott, aki a kinevezését bejelentő sajtótájékoztató előtt lemondott a posztjáról, hogy a Patriots vezetőedzője lehessen. Carroll rövid pihenő után az egyetemi bajnokság felé vette az irányt, a USC Trojans sikeredzője lett. Kilenc év alatt két országos bajnoki cím és hat főcsoport bajnoki cím pompázik a neve mellett. Ezt követően lett a Seattle Seahawks vezetőedzője. A hétvége terítékén - előttem az utódom: Carroll vs. Belichick.

A 32 csapatosra bővült NFL előtti időszak sajátos menetrendje miatt a Patriots és Seahawks 1993 és 2004 között nem játszott egymással ellen tétmeccset. 2008-ban Matt Cassel irányításával sikerült nyerni 24-21-re. Az örökmérleg 8-7 a Patriots javára. Tom Brady először fog pályára lépni a Qwest Fielden, a liga leghangosabb, legzajosabb stadionjában. Az elmúlt tíz évben 143 alkalommal rontottak az ellenfél támadói (false start). Ennél csak a Vikings otthona a kellemetlenebb helyszín a vendégek részére, de nagy különbség, hogy az fedett csarnok. Négy évvel ezelőtti cikkünkből idézünk a fanatikus szurkolóikról (12th man) és a stadionról:

2002-ben a tulajdonos Paul Allen új stadiont építetett, amelynek a tervezése során kiemelt figyelmet fordítottak, hogy a játéktér minél hangosabb legyen, és összegyűjtse a nézőtéren keletkezett hangokat. 2003-ban újabb elemmel gazdagodott Seattle-ben a 12. játékos hagyománya, ezúttal zászló formájában. Október 12-én 12 eredeti bérletes jelenlétében mutatták be a zászlót a tizenkettes számmal, amit azóta minden egyes hazai meccsen közvetlenül a kezdőrúgás előtt vonnak fel. A zászló a Seahawks rajongók jelképe lett világszerte. 2005-ben a 12th man segítségével történetében először NFC bajnok lett a Seahawks. Veretlenségét végig megőrizte hazai pályán és nézettség rekordot állított fel. November 27-én hosszabbításban győzték le a Giants csapatát. A hangzavar 11 false start büntetést, és 3 elrontott mezőnygól kísérletet jelentett. A következő napon Mike Holmgren vezetőedző a meccs labdáját a szurkolóknak ajánlotta, amit attól kezdve is a 12. játékos labdája néven emlegetnek. A meccs után a Giants hivatalos panaszt nyújtott be a ligánál, amely azt eredményezte, hogy következő meccsükre az NFL külön megfigyelőket küldött, hogy biztosítsa, hogy mesterséges eszközökkel nem erősítik a szurkolók hangját. 2005 óta a 2,83 false start büntetés meccsenként a legmagasabb a ligában. A hivatalosan mért hangerő 112 dB, ami csak 18 dB-vel marad el a Boeing 747 hajtóműveinek hangjától.

A bajnokság megkezdése előtt sokan csak legyintettek az NFC nyugati csoport nevének a hallatán, miszerint újabb gyenge „sorsolás”, hiszen milyen problémát is jelenthetne az a divízió, amelyikből 7-9-es mérleggel is sikerülhet rájátszásba jutni. Mostanra ez a felfogás megváltozott. Az NFL egyetlen csoportja éppen a Seattle-é, ahol minden csapatnak a mérlege pozitív és 11-3 a győzelem vereség mutatója az itt található négy csapatnak (ARI, SEA, SF, STL) csoportjukon kívüli ellenfelekkel szemben.

Az országot átszelő utazás valódi teszt lesz a New England számára. Az ismertebb párharc szereplői: a Pats hatékony passzjátéka vs. a Seahawks hatékony passz elleni védelme. Az NFL-ben egyedülálló módon 6’3” magas kezdő cornerback párosuk van (193 cm) Richard Sherman és Brandon Browner személyében. Utóbbi karrierjéről érdemes tudni, hogy ez még csak a második teljes idénye az NFL-ben, mert korábban éveken keresztül a CFL-ben, a kanadai bajnokságban játszott. Hozzájuk csatlakozik a secondaryben a némely csapatban nickel linebackernek is beillő 230 font súlyú strong safety, Kam Chancellor. A pass rushról elsősorban Chris Clemons gondoskodik, aki 2010 óta a Seattle színeiben 27.5 sackig jutott (előtte öt év alatt ért el húszat) illetve pass rush specialistaként az idei draft legnagyobb visszhangot keltő korai választottja, Bruce Irvin. Velük kell megküzdenie Tom Bradynek és az elkapóknak tight endeknek, miközben nem szabad megfeledkezni a közönségről, a szurkolókról, akik mindent el fognak követni, hogy megzavarják a Pats támadói közötti kommunikációt - aminek különösen a no huddle során van kiemelt jelentősége. Bármennyire is a mérkőzés kimenetele múlik minden valószínűség szerint ezen az ütközeten, de kicsit előretekintve sokatmondó lehet a Pats szempontjából, hogy vasárnap is képesek lesznek-e Stevan Ridley-t a futójátékban sikeresen megjátszani, ahogy az elmúlt meccseken történt illetve képesek lesznek-e kontroll alatt tartani Marshawn Lynchet és a Seattle kiváló futójátékát?

Az Arizonából érkezett DT Alan Branch alapköve lett a Seattle futójáték elleni védelmének Brandon Mebane párjaként, a sava borsát azonban bal endként Red Bryant jelenti a védőfalnak. Sémáját, filozófiáját tekintve olyan védelemmel néz majd a Patriots farkasszemet, amilyet tavaly láthattunk Belichick csapatától. A papírforma arra enged következtetni, hogy amint Bryant nincs a pályán, a Pats felgyorsítja a támadójátékát, ahogy a Denver ellen tette, és elkezdi tömni a labdával Ridley-t, majd amikor ezt túlkompenzálja a levegő után kapkodó védelem, jöhet a passzjáték. A korábban említett fanatikus közönség és az elviselhetetlen zaj, azonban éppen a no huddle ellen szól. Öt meccs alapján, ha van területe a Patriots védekezésének, amelyikre gondolkodás nélkül rá lehet fogni, hogy vitathatatlan a javulás a korábbi évekhez képest, az a futójáték megállítása. Tavalyhoz képest egy yardot javult ez az egység futásonként és jelenleg az ötödik legjobbnak számít a ligában. Velük szemben áll majd Lynch, akit még a Billses korszakából jól lehet ismerni, valamint váltótársa az újonc Robert Turbin. A futás megállítása azért is lesz kritikus, mert egy olyan csapatról beszélünk, amelyik futásonként 4.1 yardot tud előrehaladni, viszont passz kísérletenként csak 5.9 yardot. Az utóbbival járó nagyobb kockázati tényezők (sack, interception) miatt ennek jelentőségét nem szabad alábecsülni.

Ezzel meg is érkeztünk a Seahawks gyenge pontjához: az irányító kérdés. A szerződés nélküli játékosok piacáról megszerezték Matt Flynnt, aki a Packersnél tudott villantani Aaron Rodgers cseréjeként; valamint a harmadik körben draftolták Russell Wilsont, aki mellett még Drew Brees magasnak számít. Azonban az ő versenyeztetésük helyett is tavasszal és egész nyáron Tarvaris Jackson vette el tőlük a gyakorlási lehetőséget, mert a csapat kezdő irányítóját nem lehet csak úgy padra ültetni. Ezt csak tetézte Flynn apróbb sérülései, és az a hamar nyilvánvaló helyzet, hogy ha törik, ha szakad, de Carroll Wilsonnal fog kezdeni. Az erőfeszítések ellenére azonban a passzjátékuk hatékonysága nem javult az előző idényhez képest (75.2 vs. 77.6).

Az elmúlt hetekben sokat olvashattatok tőlünk a támadó és védő passer rating különbségéről (PRD), mint egy csapat sikerességének a zsinórmértékéről. Hiába a passzjáték területén a New England nagy előnye (102,76 vs. 75,25) a passzjáték elleni hatékony védelem területén hasonló előnyben van a Seattle csapata (72,39 vs. 96,46). Az eredmény, hogy a PRD alapján csak három és fél pont választja el a két alakulatot egymástól, miközben a harminckét csapat rangsorában jelenleg, öt forduló után a tizenkettedik (NE) és tizenötödik (SEA) helyett foglalják el.

Sérülések

Tracy White és Steve Gregory kivételével a hétfolyamán valamikor mindenki más edzett akár csak korlátozott mértékben is a Patriotsnál, és ők ketten biztosan nem játszanak vasárnap. Vagyis Tavon Wilson ismét kezdő safety lesz Pat Chung mellett. Tizennégy játékos státusza kérdéses. A jelentőseb változás Wes Welker felkerülése a listára bokasérüléssel, illetve Sebastian Vollmer újabb felbukkanása hát és térdproblémával. (frissítés) Vasárnap reggeli hír, hogy Gregory és White mellett Julian Edelman és Dont'a Hightower sem fog pályára lépni.

Ne felejtsetek el tippelni! Az eredménykövetéshez a szokásoknak megfelelően a chatet használjátok. Jó szurkolást vasárnap estére! Hajrá Pats!

Forrás: meccsfüzet, sérültek, false start statisztika.

Hozzászólások

2012. 10. 13. 18:14
norbertobaggio
Hát ez nehéz mecs lesz szerintem ! De remélem behuzzuk !!! Go Pats !
2012. 10. 13. 18:38
Zandal
Nehéz, küzdelmes meccset várok, de természetesen Patriots győzelemmel.
2012. 10. 13. 18:43
non4m3
holnap ki lehet javítani a Cards elleni otthoni zakót
nem lesz egyszerű a nr1 D# ellen (otthon eddig 2 O# TD-t engedte az ellenfeleknek...), de bízom a srácokban

ha Hörni játszani fog(és 100%os lesz) akkor tuti nyerünk :D
2012. 10. 13. 21:15
Nehéz megállapítani, hogy melyik csapaté jelenleg a nr1 D#, különösen, hogy az elmúlt időben tomi-tomival éppen csapat szinten próbáljuk meghatározni az elitet illetve a sikeresség kulcsát.

Viszont ha már nagyon a védelmet elszigetelve próbáljuk értékelni.

Futás ellen a top10 (y/futás):

MIA, MIN, SEA, TB, NE, BAL, SF, ARI, CHI, SD.

Passz ellen top10 (def. passer rating):

CHI, HOU, STL, ATL, PHI, SEA, ARI, BAL, MIA, SF.
2012. 10. 14. 09:49
tomi-tomi
Az "elszigetelt" statisztikákból nekem az outsiders-é a legjobb. Pillanatnyilag a Seahawks védelem a harmadik, az átlagos NFL védelemhez képest cca. 25%-kal jobb teljesítménnyel. (A ST-ük életveszélyes!)
Az itteni számok alapján nekünk kedveznek a matchup-ok, sima meccsnek kéne lennie.
Ehhez képest nem véletlenül izgulunk, csapatként kutyakemény társaság a Seattle.
2012. 10. 13. 19:34
Pat Patriot
Imádom azt a stadiont. Az azért durva, hogy Brady még sosem játszott ott. Még neki is lehet újat mutatni. Nyerni kell, mert jó lenne úgy nekimenni a Texans elleni meccsnek, hogy az akár a pihenőhétről is dönthet. A csoportgyőzelmünk elvárható. De szerintem nem akarunk a wild card körben is játszani. Ezért, ha meg akarjuk előzni a Ravenst és/vagy a Houstont, akkor a könnyebb meccseinket hoznunk kell.
2012. 10. 13. 20:50
Zarathorn
Nyerni kell nincs mese!
2012. 10. 13. 21:22
horszasz
Sziasztok!

A chat-en már megírtam, de most ide is:

A 7. héten (London előtt pont) a "sporttévés" időben lesz a meccs vs. Jets! Mivel ezen a héten csak 2 meccs van ebben az időben, és a másik a Jaguars @ Raiders, szerintem esélyes, hogy ez fog menni a sporttv-n

Kérdés: nem lenne érdemes egy közös meccsnézést szervezni? Londonra való bemelegítésnek is jó lenne, de hát amúgy is hangulatos lenne :)

(Azóta annyi a változás, hogy - ha jól tudom - most már tutira lesz sporttv-s közvetítés!)

Üdv,
horszasz
2012. 10. 14. 14:16
Gordon
hali!

hol gondolod?
2012. 10. 14. 15:12
LaFleur
Tavaly egész évben téptem a számat, és szerveztem a közös meccsnézéseket, de szinte mindig csak a megszokott 6-8 ember jött el. Idén ezért nem nagyon erőltettem, bár a múlt heti Denver meccset újra együtt néztük a megszokott brigáddal. De ha így szóba hoztad, a jövő héten újra összejövünk, ha van kedved gyere el! Illetve bárki aki ezt olvassa és kedve támad közösen túlüvölteni egymást és a tv-t azt sok szeretettel várom/várjuk budán a Champsben, a 4-6-os Mechwart Ligeti megállójánál. Az árak szerintem nem vészesek, egy korsó sör (Borsodi) 450, a konyhájuk is jó. Maga a hely nem nagy, épp ezért szerintem barátságosabb és átláthatóbb. A tulaj korrekt, a hely tutira nyitva marad a meccs végéig, nem fognak minket kitenni csak azért mert éjfélkor zárnának egyébként. Az AFC döntőn sokan olyanok is eljöttek akik nincsenek regisztrálva csak olvasni szokták az oldalt, remélem most is lesznek ilyenek, illetve ha Paul43 olvasod akkor szívesen várlak téged, csak nem tudlak hívni mert a számod azóta ki van kapcsolva! Igény esetén a 7 órási BAL-HOU meccset is megnézhetjük együtt ismerkedés gyanánt, de akkor beszéljük meg mert úgy foglalok asztalt.
2012. 10. 14. 20:50
loop80
Kár, hogy a 28-21-es (Jets elleni) playoff-vereség megfeküdte az akkor és ott jelenlévő Pats-drukkerek gyomrát, mert ígéretesen indult a "közös meccsnézés"...
2012. 10. 14. 20:51
loop80
Voltunk vagy harmincan, ha jól emlékszem.
2012. 10. 14. 22:30
Szellemkutya
Mi természetesen ott leszünk, szokás szerint! :)
2012. 10. 14. 20:56
100 % h tévés meccs lesz. Már Galuska írta twitterre.
2012. 10. 14. 07:52
beepee7
Off! A denver elleni meccsen Kraft úr mellett állt egy ősz hajú ember.
Tudja valaki, hogy ki volt?
2012. 10. 14. 08:47
Zoli1980
Ha jól tudom Richard Branson a VIRGIN cég milliárdos tulajdonosa!
2012. 10. 14. 09:35
Edelman és Hightower is hivatalosan OUT. Mivel White sem játszik, Carpenter juthat most már nagyobb szerephez, ennek akkor lehet nagyobb jelentősége, ha a Seattle sokat kényszeríti alapvédekezésbe a Patset a felállásaival.
2012. 10. 14. 09:54
Croaker
http://www.nfl.com/news/story/0ap1000000079919/article/aaron-hernandez-reportedly-expected-play-for-patriots?module=HP11_headline_stack

:)
2012. 10. 14. 10:59
tottingetosz
Az azért kemény, hogy mindhárman ránk tippelnek... Ennyire azért nem lesz simma. Etetni kell őket a futás és play-action keverésével...
2012. 10. 14. 10:32
lipi
Kemény kis meccsnek ígérkezik. A futás az igazi fegyvere, a védelmen kívül, a seahawksnak. Lynch egy dolog, de ami ellen tradicionálisan gyengék vagyunk, az a QB futás. Wilson pedig szeret fickándozni, és tud is. A meccs jó eséllyel a TO mutatón fog múlni. Mind ők, mind mi jók vagyunk szerzett labdák tekintetében. Főleg a fumble-re kellene vigyáznunk. Kőkemény a PR-uk. kíváncsi leszek, hogy az Ofalunk fel tud-e nőni a feladathoz. Ami a mi erősségünk, az az övék is. Jó a futásunk, jó a futás elleni védelmük, jó a passzjátékunk, jó a passz védekezésük. És ez fordítva is igaz. Jók futással, mi jól védekezünk ellene. Gyenge a passzjátékuk, gyenge a védekezésünk ellene. Szumma nem a legjobb matchup amit el lehet képzelni...
Elviekben nyernünk kell, amíg TB itt van nem lehet más a cél, de kőkemény meccs lesz. Wilson lesz a kulcs. Ha sikerül belekényszeríteni a passzolásba és a hibába, akkor meglehet a meccs.
TB-t a komfort zónájában kellene tartanunk. Ha az ofal nem tudja megadni neki, akkor ciki lehet.
2012. 10. 14. 13:02
DM
Sziasztok uhhh ez is igazán kemény mérkőzésnek ígérkezik,de ha megtudnánk lepni őket valami frappáns húzásokkal akkor kialakulhat a dolog.Érdekes hogy a mi meccsünkön sose látunk olyat amit a Bengals meccsén,hogy passzol mondjuk egy WR :D :D kitudja lehet most lesz majd ilyen meglepi a tarsolyba :D :D,vagy egy Connolly futás ismét visszahordóként :D :D
2012. 10. 14. 19:00
49ers
Nem érzem, hogy nehéz lesz a meccs. Sima sikerre számítok. Nem rossz csapat a Seattle, de 10 fölötti különbséget várok.
2012. 10. 14. 21:48
Medve12
Sziasztok!
Linkeket dobjatok fel légyszi ahol tudjuk nézni! Köszi! GO PATS!!!
2012. 10. 14. 22:08
polonic
2012. 10. 15. 00:22
istidt
2012. 10. 15. 01:22
tottingetosz
Kicsit tömör így a csoport... :(
Új sec edzőt akarok. Igaz, ma a támadókon ment el a meccs. Minimum 10 pontot kellet volna kötelező jelleggel felraknunk a táblára. Az ilyen szoros meccseket hozni kéne, mert többnyire ilyenek lesznek. Ja,és le a kalappal a seahawks D előtt.
2012. 10. 15. 01:27
elche
Ezt a meccset nem a Seahawks nyerte, hanem a Pats bukta... Teljesen értelmezhetetlen hibákat láttam, próbálom elfelejteni ezt a meccset, de nem lesz könnyű. Ennél csak jobb jöhet.
2012. 10. 15. 02:47
TMR
Teljesen jó szó ezekre a hibâkra az értelmetlen.
Egy profi csapat, profi edzøi hogy engedhatik meg, hogy lejár a félidő az 1yardos vonalnál. Egyszerűen nem értem.
Brady meg INT-je után teljesen elvesztette a fonalat, és mivel ma a futójáték sem ment (ami azért idén párszor már kihúzta szerény véleményem szerint a bajból a ligaelit irányítónkat), teljesen impotenssé vâlt a támadójátékunk.
A secundary meg...a szomszéd Juli néni palotapincsije jobban kapja el a labdákat.
És ami a legfájóbb, clutch szituációkban megint nem tudtunk mit csinálni.
2012. 10. 15. 02:50
TMR
Ja, azért jók voltunk. Ha velünk egyetemben az O és a D, na meg az edzøk nem a fotelból néztêk volna csak a meccset, akkor talán nyerhettek is volna.
Hozzászólás a(z) Beharangozó 6. hét - Pats @ Seahawks bejegyzéshez