Menetrend

Beharangozó 7. hét - Pats vs. Jets

2012. 10. 21. 14:22
Szerző: DoM
Kategória: Meccsek

patpatriothelmetA csoportok 2002-es újraszervezése óta nem fordult a hatodik játékhetet követően, hogy egy csoportnak mind a négy csapata azonos mérleggel rendelkezzen. Több reklámra nincs is szüksége a csoportrangadónak. Ráadásul a New England Patriots (3-3) közönségkedvenc, piros retromezt (idén először és utoljára) fog viselni a New York Jets (3-3) ellen. A Gillette Stadiumban megrendezésre kerülő találkozó vasárnap este 22:25 órakor kezdődő találkozót a Sport2TV élőben közvetíti.


107. alkalommal csap össze a Pats és a Jets (53-52-1 a New England javára). Az örökrangadó, amelynek első párharcát még 1960-ban játszották, az elmúlt évek presztízs ütközete lett. A tavalyi bajnokság során mindkét találkozót Bill Belichick csapata nyerte Rex Ryan alakulata ellen. A Pats saját közönsége előtt bizonyíthat, hogy hamar visszatalál a győzelmi útra, míg a Jets idegenben mutathatja meg, hogy legjobb játékosuk (Darrelle Revis) nélkül is versenyben vannak a rájátszásért és bárkivel képesek felvenni a versenyt.

A Jetsnél kaotikus, nehezen megmagyarázható lépéssekkel zajlott a felkészülés. Előbb szerződést hosszabbítottak Mark Sanchez irányítóval és bíztak benne, hogy Tony Sparano érkezésével hatékonyabbá tudják tenni a passzjátékukat és újra felépíteni egy komolyan vehető futójátékot. A Sanchez irányába mutatott nagy bizalom azonban nem tartott sokáig, mert a Denvertől megszerezték Tim Tebow-t wildcat irányító jolly jokernek és special teams csodafegyvernek. Az eredmény kiábrándító. Passer rating alapján csak két kevésbé hatékonyabb irányító van a ligában Sancheznél (Brandon Weeden és Matt Cassel), aki újonc évében nyújtott csak ennél gyengébb teljesítményt. Eközben Tebow három kísérletből két jó passzt és tizennyolc futásból 64 yardot tett hozzá a közöshöz (ez 3.6-os átlag, ami elmarad a csapatszinten felmutatott 3.8-as yard/futástól). Bilal Powell és Joe McKnight sérülése miatt azonban Shonn Greene mögött több lehetőség juthat Tebow a hétvégén futóként illetve nehéz elképzelni, hogy speciális, trükkös, meglepő és mulatságos játékokkal ne készültek volna Ryanék éppen a Pats ellen. A védelemben Darrelle Revis sérülése a hatalmas érvágás, hiszen a teljes koncepciójuk a kivételes képességű cornerback köré épült. Egyelőre Antonio Cromartie meglepően józan teljesítményével helytáll. Ez a sérülés a kezdőbe kényszerítette az egykori első körös Kyle Wilsont is. A védőjátékuk gyenge pontja azonban az évek óta átlag feletti futás elleni játékuk. Ennek egyik oka Sione Pouha (NT) sérülése illetve a CB poszt meggyengülése miatt a safetykre is nagyobb feladat hárul hátul. A védőfalban az újonc Quinton Coples és a másodéves Muhammad Wilkerson első körös játékosok között Mike DeVito vette át a Colts ellen Pouha helyét a kezdőben és nyújtott megbízható teljesítményt.

A hét folyamán már kimerítő mennyiségben foglalkoztunk a Seahawks elleni találkozóval és tanulságaival. Az ott látottakat lehetett emészteni a védelemről szóló statisztikai cikkünk társaságában is. Hat mérkőzés telt el az évből és ennyi idő alatt már elég jó képet kaphatott az ember, hogy mit is lehet várni az idei Patriotstól. Mindenek előtt hatalmas rohanást a támadóktól. Félreértés ne essék, ez már tavaly is jellemző volt, hogy egyes meccseken csak a no huddle segítségével tudtak folyamatosan előrehaladni. Erre azonban idén még rátettek egy jó nagy lapáttal. Az elmúlt két héten 89 illetve 85 snappet voltak fent a támadók a pályán. Ha a 80 játékot a Jets ellen is meghaladják, akkor olyan tettet visznek véghez, amire 1983 óta nem volt példa (Dallas Cowboys). A nagy tempóból stratégia előny szerzése azonban a gólvonalhoz közeledve kezd eltűnni, ami inkonzisztens játékhívást és rossz órakezelést eredményezett a Seattle ellen is. Ezen elsősorban a futójáték hivatott segíteni, viszont a legutóbbi fordulóban a mezőny első feléhez tartozó futás elleni védelem ellen ezt nem sikerült megvalósítani. A mérkőzés végén előny birtokában a támadók ismét képtelenek voltak pontot tenni a meccs végére, ami sajnos visszatérő jelenség.

A védelem oldalán lassan csak kapkodni tudja az ember a fejét, hogy van egyáltalán olyan irányító a ligában, aki nem köszönheti pályafutása legszebb napját a Patriots secondarynek? Alapvetően három ok húzódhat meg a katasztrofális produkció mögött. Rossz az alkalmazott séma; az edzők nem tudják megtanítani a defensive backeknek a megfelelő technikákat és a játék olvasását; a baj a játékosok kiválasztásában keresendő. A probléma forrása vélhetően ezek keveréke, azonban az a jelenség, hogy gyakorlatilag semmilyen fejlődés nem látszik a játékosok teljesítményén hónapról hónapra, sőt évről évre beszédes. A secondary edző személye körüli gyakori változás is ebbe az irányba tereli a figyelmet. Josh Boyer 2009 óta foglalkozik a secondary edzésével. 2010-ben Corwin Brown volt még a poszthoz rendelve, majd Brian Flores és részben Matt Patricia személyében külön pozíciós edzőt kaptak a safetyk. A játékosok fejlesztése és tanítása azért is kap kiemelt figyelmet, mert a secondary tagjai döntő többségben nem szerezhettek más csapatnál tapasztalatot az NFL-ben, hiszen érdemi pályafutásukat végig itt töltötték. Ez alól jelenleg egyedül Steve Gregory a kivétel. A második kör legelején Ras-I Dowling lehet a jelenség legújabb példája. Alig tud pályára kerülni másodévesként, miközben a kivételes labdaérzéke mellett semmilyen kvalitással nem rendelkező Kyle Arrington és Sterling Moore garázdálkodik a pályán.

Az egyik leggyakrabban felbukkanó kérdés, hogy a Patriots cornerbackjei, miért nem fordulnak a labda felé, hiszen ha nem látják a játékszert, akkor hiába követik lépésről-lépésre az elkapót, az elkapást nem fogják tudni megakadályozni. Ezt a témát járta körül Glenn Ordway rádióinterjúban Bill Belichickkel még az előző héten Devin McCourty DPI büntetése apropóján:

A szabály szerint, ha a cornerback a labdát nézi és apróbb kontakt van az elkapóval, az nem számít szabálytalannak. Természetesen a karjánál fogva földre rántja vagy más látványos módon szándékosan akadályozza, az már zászlót érdemel – magyarázta Belichick. Ha a labda már a levegőben van, tehát az irányító már meghozta a döntést, és elindította a passzt, akkor előnyben van a cornerback, ha megfordul a labda irányába, hogy azt lássa. Azonban, ha a labda még az irányítónál van, a cornerback megfordul, az elkapó azonnal irányt vált, ezt olvassa az irányító, egyből őrizetlenül marad a célpont. Ez cornerbackek technikájának része. Van olyan helyzet, amikor az a helyes, ha megfordulnak és keresik a labdát, míg más helyzetben ez egyáltalán nem tanácsolt.

Myron Pryor a megmentő?

Másik nem sokat említett problémája lehet a védelem meccs végi teljesítményének, hogy gyakorlatilag nincsen rotáció a védőfalban. Chandler Jones sorozatban játssza végig a meccseket. Akárcsak Rob Ninkovich és Vince Wilfork. Az egyetlen állandó csere, hogy Kyle Love helyett Jermaine Cunningham egyértelmű passz helyzetben lép pályára, hogy pótolni próbálja Mike Wright visszavonulása óta a fal legnagyobb hiányosságát, a belső pass rusht a 3-tech pozícióból. Ezen a helyzeten változtathat Myron Pryor visszatérése a PUP listáról és ideális helyzetben Kyle Love kárára is játéklehetőséghez juthat korábbi downok során. Jelenleg ez az egyetlen szalmaszál, ahonnan pozitív változás várható. Nem hiába próbálkozott már 2011-ben is Albert Haynesworth-szel majd idén Jonathan Fanene-vel a stáb. Hihetetlen, hogy képtelen olyan játékost a pályára küldeni a Patriots, aki képen lenne folyamatosan előnyt kovácsolni abból, hogy Vince Wilfork játszik mellette középen. Pryor egyelőre nem kezdte meg az edzéseket. Erre még két hét áll a rendelkezésére. Ennek az időszaknak a végén kell eldönteni, hogy IR listára kerül a tartalékok közé és idén már nem játszik, vagy lesz neki hely az 53 fős keretben. Hasonló helyzetben van Visanthe Shiancoe tight end is.

Esélyek

A Patriots 10,5 pontos favoritja a találkozónak és a Jets futás elleni védelmének állapota alapján nehéz elképzelni olyan forgatókönyvet, ahol a New England a dinamikus futójátéka segítségével ne tudná végig ellenőrzése alatt tartani a találkozót.

Ne felejtsetek el tippelni! Az eredménykövetéshez a szokásoknak megfelelően a chatet használjátok. Jó szurkolást vasárnap estére! Hajrá Pats! A sérültekről és az edzésrészévételről szombaton lesz rövid beszámoló.

Forrás: meccsfüzet

Hozzászólások

2012. 10. 19. 15:20
Medve12
Csak legyen meg a W! Ez most mindennél fontosabb! Go Pats!
2012. 10. 20. 21:15
mla68
Műtét miatt sajnos lett egy felesleges jegyem a londoni meccsre (block 120, row 23, eredeti ár 100 font). Ha valakit érdekel, küldjön e-mailt: mla68@freemail.hu
Bocs az offért.
2012. 10. 19. 16:14
Gordon
a W meglesz sok futással .Remélem Bolden felépül. Mindkét futóinktól 100yard+ várok a jets 26. a futás ellen. WW és Hörni is 100yard felett teljesíthet, de én most sokkal jobban várom, hogy történik-e valami változás a sec-ben. sáncsez és tibó ellen van lehetőség visszaszerezni az önbecsülést.
2012. 10. 19. 16:23
Medve12
Legyen így Gordon!
2012. 10. 19. 19:22
Zandal
2012. 10. 19. 17:48
zoli0321
2012. 10. 19. 19:26
_bb
Én most akkor nem értem mire történt utalás? Hogy a hiba az edzőkben van, mert nem olyan játékost választanak, nem olyannak adnak esélyt játékra és eleve nem olyan sémával akik, amellyel sikeresek lehetnek?...Egyébként a front héttel alig van problémám idén, bár outside futásoknál már néha besültek, de nagyon sok a pozitívum.

Ami a támadósémát illeti már kevésbé vagyok pozitív. Nem vagyok elájulva a centrifuga offenstől, amire néha inkább a "spinning out of control" jellemző. Több snap - több elemzési lehetőség az ellenfeleknek - plusz "wear and tear" faktor - "boom or bust" jelleg, amivel mintha valami alapvető gyengeséget akarnának palástolni (továbbra is hiányzó "field stretching threat"), jobban örülnék egy kiszámíthatatlanabb ritmusváltósdinak...ráadásul ehhez jön az előny birtokában a 3. negyed végén jelentkező konzervatív játékhívásból ("jajj, csak futtassuk le mostmá az időt") és leromló koncentrációból adódó gyenge kivitelezésből/fáradásból (???) adódó kipukkadó lufi effektus. Tavalyhoz képest az "in game adjustment" rész tűnik pozitívnak inkább, ami az edzői oldalát illeti.
2012. 10. 19. 20:10
lipi
szerintem a sec esetében is-is, de ezt már bőven kiveséztük :). A front7 jó. Egyedüli problémám vele, hogy a gyenge sec miatt nincs kiaknázva a blitz képességük. Gyakorlatilag az összes LB hátra van rendelve futás és rövid passz ellen.

A támadóknál érdekesebb a kérdés. Nagyon nem örültem JMD visszatérésének. És még most sem győzött meg. A RZ támadás nem egy sikertörténet. Ami miatt viszont nem lehet egyértelműen ekézni, az a limitált lehetőség. A Pats TE centrikusan lett felépítve. Nincs belőle egy olyan jelenleg a rosteren, aki minimum 50%-os. Ráadásul az OL gyengesége miatt, Gronk blokkolásra van pazarolva többnyire. A cseréljük le West Edelmanre project alapban sem volt sikertörténet, de most Edel hiányában eléggé zátony szaga van. Elkapóból van Wes és Lloyd. Mindketten stabil 70-130yardos meccseket hoznak. Lehet fejlődni, de már csak limitáltan. Van végre egy jó futónk, futtatják is becsülettel. Az OL ugye épp átépül és ráadásul Vollmer és Mankins is többet sérült, mint nem. Szóval a limitált lehetőségekhez képest nem olyan gyenge az off. kb két fegyverünk maradt, a No huddle és a futás...
Az edzői szerepről pedig még bőven lenne mit beszélni, akár a roster kialakítás kapcsán...
2012. 10. 19. 21:22
_bb
(Bocs, én nem veséztem.) Én a boston.com-os cikket szélsőségesen túlzónak és komolytalannak találom. A sec problémáiba is bele lehet magyarázni a S poszt továbbra is fennálló instabilitását, nem véletlenül kényszerült Ebnerhez a csapat, s hiába van labdaérzéke, meg TC warrior, azért még nem érett a szerepre. Gregoryt szerezték a Sanders ("agy") szerepkörbe és ha Chung és ő is egészséges lenne és összeszokna, már nem lenne olyan vészes... a Pats nem véletlenül játszik rendszeres 2 deep safetyvel, ezzel a nagy játékok jobban kivédhetőek lennének. Tehát a S pozíción szerintem csupán depth probléma van. A CB poszt már kicsit más, de McC-nek és bizony Arringtonnak is sok pozitívuma van. A Patsben elvárás, hogy runD-ben is jó legyen egy CB s bizony ott általában jók. Van labdaérzékük is, ez a visszafordulós dolog persze engem is idegesít, de ez is kétélű dolog (ld. a cikkben). Az edzőket illetően meg kétségtelenül ott volt a Vödör mellényúlás, a sok üvegCB és fogalmatlanWilhite, de ez nekem mégse elég érv,hogy ne bízzak BB döntésében, edzőválasztást is beleértve.

Abban teljesen igazad van, hogy a támadósor sérülésekkel bajlódik több szinten is, s annak ellenére nem teljesít rosszul. Ugyanakkor ez nem magyarázat a cikk által és az általam említett jelenségekre sem. JMD-vel alapvetően régen pont ilyen téren nem volt gond, ezért nem is értem.

Ami a teljes roster kialakítást illeti, szerintem nagyon szépen látszik a hosszútávú koncepció. Minden lukat nem lehet betömni. Persze van pozitív (előre látták, hogy az Ofal és a RB posztokat be kell tölteni) és negatív (passrusher terén töketlenkedés évekig) példa is, de ha belevesszük mekkora komplexitást ad a dolognak a FA rendszer, az idővel (szabály változás, játéktendenciák) szükséges sémaváltások...stb. akkor nem rossz a teljesítmény.
2012. 10. 19. 21:04
A fejlődés hiányából én elsősorban az edzőkre (a pozíciós edzőre) tenném a voksomat a secondary kapcsán. Támadóoldalon meg rátapintottál a lényegre.
2012. 10. 19. 21:33
_bb
Én értem, de ezzel csak az a problémám, hogy ha azt mondom magamnak hogy alap feltevés, hogy BB ért a védekezéshez (márpedig ez talán nem akkora túlzás) és szemrebbenés nélkül kivág egy Seymourt/Milloyt/Vrabelt/McGuinest/Mosst...amint a pillanat elérkezik, hogy az válik a csapat hasznára, akkor egyszerűen nem reális azt gondolnom, hogy kitart egy helytelen technikát tanító edző mellett/nem tudná megtanítani a megfelő technikát/teljesen töketlen és fogalmatlan játékosválasztás terén (játékos választásba szerintem a pozíciós edzőknek nincs döntő szava...bár pl. pont TB kapcsán merült fel hogy de)/rossz sémát akarna erőltetni...persze aláírom, hogy hibázhat és hibázik ő is...de ennyire konzisztensen...én csak két dologra tudok gondolni:
1. Valami mindig, minden idényben változó faktor (draft melléhúzás/sérülés/összeszokás hiánya/secet összefogni képes ember hiánya...)
2. E.A. (majdnem E.T.) valamit elszámolt.
...szerintem a 2. ;)
2012. 10. 19. 22:18
Viszont a Belichick ért a védekezéshez kártya üt mindent: kiválasztás (draft, FA), séma, edzők.

Footballs future Pats fórumán "Richter" draftguru szerint a talent level vállalhatatlan a secondaryben és amíg ez nem változik, nem kell javulást várni, mert a jelenlegi gárda ennyit tud. Az ottani kritikus szemek szerint McCourty gyenge #1CB (erős #2CB); Arrington #4CB legjobb esetben és kb. ki is fújt a csapat és nem is kell tovább keresni, hogy mi a gond.

Chung meg sajnos képtelen passz ellen bármit is felmutatni, az meg nagy pech, hogy Gregory megsérült. A safety poszt az egyik legfontosabb lett a back sevenben, nagyon nehéz oda megfelelő játékost találni drafton és FA-n is.
2012. 10. 19. 22:54
lipi
Én még nem mondanám azt sem biztosra, hogy a talent level a gond. Kizártnak tartom, hogy ennyi játékossal be tudjunk fürödni, mint amennyi megfordult nálunk DB poszton. Egyszerűen valahol kisiklik a vágány. DMC első éve nagyon jó volt. Arrington tavalyi éve teljesen vállalható volt. Chung első két éve szintén rendben volt. Olyan, mintha minden játékos fejlődne, szépen halad, aztán egyszer csak elkapja az antitalentum vírus és olyan hanyatlásnak indul, hogy nem győzzük szidni...
És itt ellenkeznék egy kicsit _bb-vel is. Ha ennyire gyenge a hátsó szekció, akkor nem ragaszkodom egy olyan sémához, ami túl bonyolult nekik, hanem megpróbálom hozzájuk igazítani. Nem azt mondom, hogy BB rossz edző, még mindig a top3ban van az öreg, immár 1x éve, de talán túlzottan megbízik a stábban vagy nem tudom.
2012. 10. 19. 23:04
_bb
Hát igen, nagy kár Gregoryért, nincs igazán cseráje, Chung, Wilson, Ebner is inkább SS kategória...

...CB-k terén meg az is eszembe jutott,h nem lehet hogy a scout O# sem teszi őket eléggé próbára edzésen, mert nincs rá alkalmas játékos, és így egyszerűen nincs megfelelő ráhangolódásuk?....persze tudom ezt csak az mondatja velem, hogy védjem a szerencsétleneket :S
2012. 10. 19. 23:05
_bb
"nincs alkalmas játékos" - úgy értem deep threat WR
2012. 10. 19. 21:47
Arsenal
bb. "Ami a teljes roster kialakítást illeti, szerintem nagyon szépen látszik a hosszútávú koncepció." Na ezzel van tele évek óta a padlás! Tomnak legf. 3 éve van, ami a hosszú passzait látva, max. 2. Addig rakjunk már alá egy SB. győztes csapatot könyörgök.
2012. 10. 19. 22:02
_bb
2008-ban az volt a hozzáállás, hogy még kifacsarják abból a csapatból amit lehet, de ez egy pillanat alatt összetört Tom térdével...2009 és 2010 újjáépítés volt... egyértelműen...kellett, elkerülhetetlen volt, meg lehet nézni hány %ban cserélődött ki a kezdő gárda. Tavaly pedig SB-be jutott a csapat, s hogy nem nyert, nem sokon múlt. Egyrészt ez számomra elég bizonyíték arra, hogy a cél az SB...de emellett nem bánom hogy valami kétes plusszért nem kótyavetyélik el a jövőt, sokkal kisebb így az esély egy mélyrepülésre TB után. Nem látom mit kellett volna tenniük másképp az esetleges draft mellényúlásokat leszámítva. Az FA miatt mindennek pénzügyi és ezáltal csapatösszeállításbeli következménye van. Olyan meg nincs, hogy SB győztes csapat bolt, hogy odamenjenek bevásárolni.

Jelenleg pozitív a jövőkép RB,TE,OT esetén, belsőfalember kéne, meg OT depth, És persze TB utódja kérdőjel valamint a WR poszt nagyon...Emellett a front 7 pofás (bár DL kell majd) és ott a problámás sec, amiből kb 1 jó CB és egy használható S (aki még Ebner is lehet) hiányzik.
2012. 10. 19. 22:46
lipi
A csapat építés szerintem példa értékű a Patsnél. Olcsó, megbízható FA igazolások, drafton rengeteg trade, plusz játékosok, nincs BPA. A kulcsjátékosokkal idejében elkezdődik a szerződéshosszabbítás. 2 évvel ezelőtt a megroggyant O-t foltoztuk be nagyon agresszíven a drafton és a védelmet próbáltuk FA-ről, idén fordítva. Ami egy kicsit meg fogja változtatni a draft stratégiánk az a rookie salary cap bevezetése. Várható lesz a feltrade is.
Ami egy kicsit aggaszt, hogy szokatlanul sok a mellényúlás a drafton. elég ha csak a tavalyi draftot nézzük. Solder 1. kör, teljesen vállalható. Utána a két legértékesebb pickünkel Ras-I és Veeren...
Szóval lehet valami gond a scout egységgel is.
2012. 10. 19. 22:11
horszasz
@LaFleur: áll még a terv a Champs-ban a közös meccsnézésről? Ha igen, én mindenképp csatlakoznék! Más a hangulat ha nagyobb csoportban nézzük :)
2012. 10. 20. 00:03
LaFleur
Szia horszasz!
Sajnos nem, jó is, hogy kérdezted! Hosszú hétvége van, sokan haza utaznak, plusz sokadika is van. Utolsó esély a jövőheti London mert azt mindig adja az ESPN, vagy marad a Playoff ha lesz egyáltalán Playoff...
Bár nekem a jövőhét eleve nem jó mert a kislányom aznap 7 éves, de ha esetleg sok megkeresés érkezne, hogy nézzük meg együtt elgondolkodnék rajta... :)
2012. 10. 20. 13:45
Castleai
Visszatérve kicsit a secondary-t érintő "kérdésekre"... Nyílvánvaló hogy a többség (Engem is beleértve!) első felindulásában azon sopánkodik hogy milyen fogalmatlannak tűnő játékosok alkotják a másodvédővonalunkat...
Nagyfokú naivitás lenne ugyanakkor azt hinni hogy ez a most már hosszú évek óta tartó folyamat hogy képtelenek vagyunk levédekezni a nagy játékokat (különösképpen a 3&10+ játékokat, ahol még tudni is lehet mit akarhat az "ellen"...) egy az egyben a tehetség hiányára vezethető vissza... Ennyi idő alatt már csak a nagy számok törvénye alapján is össze kellett volna hozni egy "nem ligautolsó" Sec-et...
Az hogy ez mégsem történt meg nálam egyértelműen pozíciós edzői/D koordinátori hiányosság...
A játékosok azt játszák amit az edzők kérnek tőlük!!! Számomra a legfőbb bizonyíték e mellett éppen az ominózus McCourty-s megfordul, nem fordul meg vita... Érdekes módon egyes meccseken ez "sikerül" neki, más meccseken meg nem... Kétlem hogy azért, mert ezeken a meccseken éppen jó vagy rossz napja van... És ezt nem vezetném vissza még arra sem hogy azért, mert előbbi meccseken Safety segítséget is kapna az elkapóján... (Bár ez is belejátszhat!) Egész egyszerűen az én megérzésem szerint ki van neki/nekik adva hogy ezen meg ezen az elkapón ezt meg ezt a védekezést alkalmazzátok... Nem a játékos dönti el hogy ő akkor most emberezni fog, vagy zónázni... Ez mind mind edzői döntés...
Hozzászólás a(z) Beharangozó 7. hét - Pats vs. Jets bejegyzéshez