Menetrend

Beharangozó I. rész: Superbowl LI – Patriots @ Falcons

2017. 02. 03. 15:45
Szerző: Rule
Kategória: Cikkek, Meccsek

Alig több mint 48 óra van hátra a szezon utolsó mérkőzéséig. Addig a meccsig, ahol a liga mind a 32 csapata szeretne pályára lépni, de ez csak két csapatnak adatik meg. Idén ezen csapatok egyike az AFC bajnoka, a New England Patriots, ellenfele pedig az NFC-bajnok Atlanta Falcons csapata lesz. A mérkőzés magyar idő szerint, hétfő hajnalban 00:30 órakor kezdődik, a találkozót a Sport1 TV élőben közvetíti.  A mérkőzés beharangozására rendhagyó módon két részletben kerül sor.

SB

A New England Patriots, NFL - rekordot jelentő kilencedik alkalommal jutott be a Super Bowlba a franchise története során. A Patriots-nek nyolcadszor sikerült elérnie a Super Bowlt azóta, amióta Robert Kraft a tulajdonosa, ezzel pedig újabb rekordot értek el; a legtöbb konferencia-győzelmet egy tulajdonossal.

Bill Belichick vezetőedző is rekordot döntött hetedik konferencia-győzelmével, az irányító Tom Brady pedig azzal tud új rekordot felállítani, hogy hetedik Super Bowlján léphet majd pályára.

A párosítás története

A New England Patriots és az Atlanta Falcons Houston csap össze, a Super Bowl LI keretében. Ez lesz a tizennegyedik találkozó a két csapat között és az első azóta, hogy a Patriots 2013. szeptember 29-én Atlantába utazott és győzött 30-23 arányban a Georgia Dome-ban, Sunday Night Football keretében.

A Patriots megnyerte legutóbbi négy alapszakasz mérkőzését a Falcons-szal szemben, amelyből háromra (2001, 2005, és 2013.) a Georgia Dome-ban került sor, egyre pedig, 2009-ben a Gillette Stadionban.

A négy győzelmet megelőzően a Patriots négy vereséget szenvedett sorozatban a Falcons-tól, 1989-től kezdve.

A két csapat egy héten át együtt edzett a Falcons edzőközpontjában 2010-ben, az előszezon mérkőzésüket megelőzően.

Az első NFC csapat, amivel Tom Brady kezdőirányítóként találkozott, az a Falcons volt, 2001. november 4-én, a Georgia Dome-ban. Brady, 31 passzkísérletéből 21 volt sikeres, melyből 250 yardot és három touchdownt ért el, a Pats 24-10 arányú győzelemmel zárult mérkőzésén.

A párosítás statisztikái

Összesített eredménye, 7-6
Hazai pályán: 3-2
Schaefer/Sullivan/Foxboro Stadium, 2-2
Gillette Stadium, 1-0
Idegenben: 4-4
Atlanta-Fulton County Stadium, 1-2
Georgia Dome, 3-2
Bill Belichick vs. Atlanta Falcons, 4-1 (amelyből 4-0 a New England)
Jelenlegi sorozat, Patriots, 4 győzelem

Brady a hetedik Super Bowljában fog kezdeni

Az eddigi hat Super Bowl mérkőzése alkalmával Tom Brady 164 sikeres passzt dobott, 1605 yardért és 13 touchdownért, amelynek mindegyike Super Bowl rekordot jelent.

Tizedik Super Bowl megjelenés

Bill Belichick a tizedik alkalommal jutott a Super Bowlba az edzői pályafutása során, miután a Patriots kvalifikálta magát a Super Bowl LI-be. Ez a szám az NFL történelmében rekordot jelent az edzők és asszisztens-edzők között.

Super kombináció

A New England Patriots a második csapat az NFL történelme során (az első az 1970-es évek Pittsburgh Steelers-e volt), amelyik négy Super Bowlt nyert ugyanazzal a tulajdonossal (Robert Kraft), ugyanazzal a vezetőedzővel (Bill Belichick) és ugyanazzal az irányítóval (Tom Brady). A Patriots-nek megvan az esélye rá, hogy az első csapat legyen, ami öt Super Bowlt nyer ugyanazzal a kombinációval. Kraft az egyetlen tulajdonos, aki nyolc Super Bowlba is kvalifikálta magát, míg Belichick és Brady az első edző – irányító páros, akik hétszer juthattak el a sportág kiemelkedő mérkőzésére.

A főszereplők bemutatása

A szezon során biztosan kijelenthető, hogy minden lelkes Pats drukker töménytelen statisztikát, rekord-döntést és elemzést olvashatott a támadókról és a védőkről is. A bemutatást ezért azzal a csapatrésszel kezdeném, akik kevésbé állnak a rivaldafényben:

A speciális egység

Az NRG Stadionban rendezendő vasárnap esti csatában rengeteg sztár fog részt venni.

Az Atlanta támadósora, ami első helyen áll pontszerzések terén és amit az MVP - várományos, Matt Ryan vezet, túl akar tenni a Patriots hatékony passzjátékán, amelyet minden idők legjobb játékosa címére eséllyel pályázó irányító, Tom Brady vezet.

A védelem terén, a New England a pontok engedése tekintetében liga-első egységet hozza a városba, melyben Dont’a Hightower, Devin McCourty és a 2 évvel ezelőtti Super Bowl hőse, Malcolm Butler diktálja a tempót. Az Atlanta fiatal védelmének tagja pedig Vic Beasley, aki vezeti az NFL sack-ek száma tekintetében.

A történelem ugyanakkor megmutatta, hogy a nagy mérkőzéseket - beleértve a nagy játékokat is - előfordul, hogy a harmadik, kevésbé kitüntetett figyelmet élvező csapatrész, a speciális egység produkálja. A New England esetén ott volt Adam Vinatieri, a Super Bowlokat eldöntő rúgásaival és Desmond Howard mindenen keresztülrobogó szabadrúgás – visszahordásaival.

Jó eséllyel látunk vasárnap, Houstonban is olyan speciális egység játékokat, amelyek a mérkőzés addigi menetét változtatják meg. Sem az Atlanta, sem pedig a New England nem szerzett illetve nem engedett pontszerzést szabadrúgásból illetve punt-játékokból a szezonban. Dion Lewis 98 yardos szabadrúgás-visszahordása a Texans ellen, a rájátszás második körében (divisional round) ehhez képest nagy előrelépés volt:

Úgy gondolom, a nagy játékok akkor jönnek, ha megcsinálod az apróságokat és a feladatot az alapjaitól kezdve jól hajtod végre. Nem mehetsz oda, hogy elérj egy hazafutást. Odamész és megpróbálod megütni a labdát az ütőddel.” nyilatkozta Joe Judge a Patriots speciális egységének edzője. „Tehát amikor egy nagy játékra sor kerül, úgy vélem az annak az eredménye, hogy az egyik csapat többet próbál hozzátenni, míg a másik csapat csak az alapokat hajtja végre.

Egy dolog, ami sosem fog hiányozni a New England rúgójátékából, az az erőfeszítés. A speciális egység kapitányától, Matthew Slatertől kezdve, a csapat magját alkotó veteránokon át, mint Nate Ebner és Brandon Bolden, egészen a lelkes fiatalokig, mint Brandon King és Jonathan Jones, a csapatrész telis-tele van olyan srácokkal, akik szemmel láthatóan valóban élvezik a munka piszkos részét a harmadik csapategységben.

A rutinos játékosok vezetik a „szolgálatot”. „Ők adják meg a tónust” tette hozzá Judge „Ezek a veteránok képezik a csapat magját és ők adják meg számunkra a tónust. Mindenki másnak pedig dolgozniuk kell, hogy tudják tartani velük a lépést.”

Tekintet nélkül az életkorukra, a rúgójátékosoknak tudomásul kell venniük, hogy a nagy sztárok árnyékában nem kerülnek a figyelem középpontjába.

Úgy értem, hogy ha megnézed a támadók vagy a védők szempontjából a mérkőzést, akkor 70 snapet töltenek a pályán a labda mindkét oldalán” mondta a Pro Bowl-játékos Slater. „Talán nekünk összejön 30 játék, így megértem, hogy az átlagos szurkoló miért nem látja fontosnak a rúgójátékokat, de számunkra viszont hatalmas érzés. Van két nagy játékosunk a speciális egységben, a punter Ryan Allen és a rúgó Stephen Gostkowski. Mindketten teljesen profik.”

Kevésszer vagy sem, de amikor eljön az idő, akkor a New England összetartó speciális egységének játékosai készen akarnak állni rá, hogy éljenek a lehetőséggel vasárnap, a Super Bowlon.

Ez egy komoly kihívás lesz a számunkra” vonta le a következtetést Slater. „A Falcons egy olyan csapat, amelyik nagyon büszke a speciális egységére. Mind a támadóikról, mind a védőikről, mind pedig a speciális egységükről elmondható, hogy nagy sebességgel robognak a pályán, így oda kell figyelnünk a részletekre a felkészülés során. Minden a mezőnypozícióról szól. Amikor egy olyan támadósorral találod szemben magad, mint a Falcons, meg akarod nyerni a mezőnypozíciós csatát és azt akarod, hogy a teljes pályát keresztül kelljen menniük. Ha jó pozíciót tudunk biztosítani Tomnak és a támadóknak, az ugyanúgy nagyon jó eredmény lenne. Ezeken a nagy mérkőzéseken gyakran látszhatsz egy olyan rúgójátékot, ami valahogy megtöri a mérkőzés lendületét. Ezt időről időre átéltük már és meglátjuk, hogy fog ez történni a héten.”

A két csapat védelme

A személyi oldalától kezdve, a stílusig, az Atlanta Falcons és a New England Patriots nem is lehetne eltérőbb védelem terén. A Falcons az egyike a leggyorsabb védőegységeknek az NFL-ben és egy „minden a labdáról szól” mentalitással mennek ki a pályára, hogy minél több labda-birtoklás cserét hajtsanak végre, míg a Patriots az egyik legnagyobb és legfizikálisabb egységgel büszkélkedhet.

Az Atlanta sokkal inkább áttörni akar a snapnél és megakasztani a játékot; a Patriots gyakran azt kéri a védőfaltól, hogy „two-gap” technikát alkalmazzanak [leegyszerűsítve, amikor a védő, a blokkoló mindkét oldaláért felel], akként, hogy kontrollálják a blokkolót elölről és türelmesek maradnak. A New England vezette az NFL-t engedett pontok tekintetében az alapszakasz során (átlagosan 15,6 pontot engedtek mérkőzésenként), míg az Atlanta a 27. helyet szerezte meg a 25,3 engedett pontos átlagával. Egy dolog, ami segítette a Sólymok védelmét az volt, hogy gyakran vezetés birtokában léphettek pályára, miután az első negyedben az ellenfeleikkel szemben 139-68-as pontarányt produkáltak.

Falcons: Gyorsaság és fizikálisság. Amikor Dan Quinn otthagyta a védelmi koordinátor állást Seattle-ben, hogy a Falcons vezetőedzője legyen, a védjegye az volt, hogy „gyorsnak és fizikálisnak lenni”. Beletelt egy időbe, de Quinn-nek végül sikerült egy ilyen védelmet kialakítania. Ez, az NFL sack-listáját vezető Vic Beasley Jr-ral kezdődött, aki a romboló sebességét használta a szélen, hogy 15,5 sacket érjen el, 6 kikényszerített labdavesztés mellett. Utána következik az elsőéves középső linebacker Deion Jones, az egyik leggyorsabb linebacker, aki a Falconsban játszott az elmúlt évek során, aki pedig letette a névjegyét a védelemben egy 90 yardos interception visszahordásra touchdownért, a szülővárosa csapata, a New Orleans Saints ellen az első Superdome-ban játszott mérkőzésén. Az Atlanta megnyerte 45-32-re azt a mérkőzését. Jones a szezont, a csapatrekordot jelentő 106 szereléssel fejezte be, míg a szintén újonc társa, Keanu Neal, aki „büntetés-végrehajtó”, safety-ként játszik, nagy ütközéseivel közvetlen mögötte fejezte be a szezont, 105 szereléssel. A free safety Ricardo Allen megmutatta, hogy nagy hatótávolságban, a nyílt mezőn is képes szereléseket csinálni, hogy kiiktassa a nagy játékokat, míg Robert Alford és Jalen Collinsa cornerback-kettőse kompenzálta a gyors Pro Bowl CB, Desmond Trufant kiesését (mellkasi-műtét).

Patriots: Szerelés. A Patriots védelme vezette az NFL-t az elkapások után engedett yardok száma tekintetében (4,05 yard átlagosan), ami a szilárd szereléseikre utal. Míg egyes csapatok egy olyan típusú védekezést tanítanak, hogy a védő tartsa meg a labdavivőt, míg a csapattársak hozzáférhetnek a labdához és megkísérelhetik megfosztani tőle, a védelmi koordinátor Matt Patricia arra helyezi a hangsúlyt, hogy a védők vigyék le a szerelésükkel a labdavivőt a földre. Ez látszik minden pozíción, beleértve a cornerbackeket is, akiket gyakran lenéznek futójátékok esetén. A megbízható szerelések szintén hozzájárulnak a New England egyik meggyőző statisztikájához is: a védelem nem engedte ellenfelei egyetlen játékosának sem, hogy 90 yardot tegyen meg [a földön] az elmúlt 25 mérkőzésen, 2015-től kezdődően. Eközben a labdaszerzések viszont a Patriots védelmének egyik erőssége lett. Azután, hogy mindössze kilencszer sikerült labdát szerezni az első kilenc mérkőzésen (melyből kettőt a speciális egység szerzett), a csoport valósággal felrobbant az utolsó hét alapszakasz mérkőzésén és tizennégyszer sikerült labdát szereznie.

Egy – egy védőjátékos, akire érdemes figyelni

Falcons: Beasley. Még nem szerzett sem sacket, sem irányító-ütést a rájátszásban, így kezd esedékessé válni. Természetesen az ellenfelek sokkal jobban és gyakrabban figyelnek rá, ismervén, hogy mennyire domináns tud lenni passz-siettetésben. Feltehetően a Patriots jobb oldali tackle-jével, Marcus Cannonnal fog összecsapni a Super Bowlon. A Patriots háromból két Super Bowlt is elveszített, amikor Tom Brady-t több alkalommal is sackelték. Beasley-nek négy olyan mérkőzése is volt az alapszakaszban, amikor több sacket is sikerült elérnie.

Patriots: Malcolm Butler. Az ő esete egyike az NFL „semmiből feltűnő sztárjátékos”- történeteinek. A West Alabama egyeteméről érkező, harmadéves cornerback nem ült a babérjain a mérkőzést-mentő, interceptionje után, amivel sikerült Super Bowl győzelmet aratni a Seahawks ellen két évvel ezelőtt. Az ötödik számú cornerback volt a csapat rangsorában akkor, amikor a felejthetetlen labdaszerzést produkálta a gólvonalnál, de utána gyorsan feltornázta magát a csapat első számú „cornerévé” 2015-ben. 2016-ban pedig a csapat egyik legkövetkezetesebb játékosává vált, akire lehet számítani. Butler a snapek 98,8%-ában részt vett 2015-ben, míg 96,7%-ában 2016-ban és sok esetben az ellenfél első számú ellenfelével szemben kellett védekeznie.

 

A beharangozó az alábbi források felhasználásával készült:

http://www.patriots.com/news/2017/01/25/super-bowl-preview-patriots-falcons

http://www.patriots.com/news/2017/01/31/super-special-focus-patriots-notes

http://www.espn.com/blog/new-england-patriots/post/_/id/4800552/tale-of-the-tape-defenses-of-falcons-patriots-couldnt-be-more-different

 

Hozzászólások

2017. 02. 03. 19:34
kovend
Elöljáróben: köszönet a sok cikkért és a közösség formálásáért és összetartásáért!

Nem szoktam hozzászólni, most is inkább pontosítani szeretnék: a "set the tone"ra javasolnám a "megadja az alaphangot" kifejezést.

Jó szurkolást mindenkinek! :)

*** GO PATS!!! ***
2017. 02. 03. 19:35
kovend
Elöljáró-bAn ... :D Bocs!
2017. 02. 03. 20:42
Fefekiraly
Nem vagyok igazi giants szurkoló igazából csak szimpatizáns de ezt az oldalt már régóta olvasom mert ez a legszínvonalasabb magyar nyelvű. Gratulálok az oldal készítőinek és sok kitartást kívánok hozzá.
Azóta olvasgatok itt mióta a csapathoz került TT arra az edzőtáborra és azóta olvasgatok itt. Szóval nem vagyok Pats drukker korábban utáltam ezt a csapatot. De ebben a szezonban valami megváltozott. Nem tudom megmagyarázni hogy mi de nem is ez számít. Szóval a patsért fogok szorítani.
2017. 02. 03. 22:28
Arnold Patsenegger
Hát szóhoz sem jutok :)
2017. 02. 03. 22:58
Burkus
Már alig több mint 48 óra...
2017. 02. 04. 10:56
DM
Sziasztok.
Hát ez is elérkezett.
Tele a gatya rendesen,nagyon jó erőkből áll a Falcons,minden egysége igazán kiemelkedően játszik,vannak playmaker játékosai Nehéz nagyon nehéz meccsre számítok,ahol nüansznyi lesz a különbség.Kemény lesz,minden tiszteletem az Atlantáé,nyerjen a jobb csapat és ne a szerencsésebb.
GO PATS!!!!!!
2017. 02. 04. 11:31
Pats for the Win
OFF:

Egy kis lazítás a nagy meccs előtt:

https://www.youtube.com/watch?v=QU8aZ-mqd1I

Conan Show with TB12, Gronk, LGB, Freeney, Lynch
2017. 02. 04. 11:44
LajosGulyas
Üdv Mindenkinek!
Mivel Máltán élek, ezért nincs lehetőségem a magyar csatornát követni. Mit gondoltok, elérhető valahol a neten, egy online stream a sport TV adásáról? Köszönöm ha van némi tipp :)
2017. 02. 04. 16:49
csori71
van lehetőség..
csak beírod a keresőbe hogy online sport 1
és dob egy pár lehetőséget..
nekem itt belgiumban működik.
2017. 02. 05. 10:21
Chillo29
Sziasztok! Én Ukrajnában élek és nekem sincs lehetőségem a magyar tv-t nézni. Próbáltam keresni a neten magyar online stream-et, de sajnos egyik sem működik. Van valakinek valami konkrét ötlete, hol tudnám megnézni a mai SB meccset Faragó Ricsiék közvetítésével? Előre is nagyon köszönöm a segítséget. GO PATS!!! ONE MORE!!!
2017. 02. 05. 11:27
Chillo29
2017. 02. 05. 19:06
aysays
Én ezen szoktam kutakodni. Jó gyűjtemény. :-)
http://banok.myfreeforum.org/
2017. 02. 05. 22:40
LajosGulyas
Köszi srácok, remélem összejön :) Go Pats :)
2017. 02. 04. 13:10
loop80
Azt álmodtam, srácok, hogy 44-7-re nyertünk a SB-on. Krafték már 10 perccel a lefújás előtt pezsgőztek a páholyukban, hosszan elidőzött rajtuk az egyik kamera. :)
2017. 02. 05. 04:55
Barb
2017. 02. 04. 18:51
SasukeMilo
Valahogy most nyugodt vagyok... remélem, hétfő hajnalban is így leszek a biztos győzelem tudatában :D Végül is szerintem biztató előjel, miszerint nem kaptunk ki a Giant-en kívül mástól még a "nagydöntőben" és ugyebár már 4 különböző csapatot elintéztünk... legyenek Matty Ice-ék az ötödikek, azt kívánom!
2017. 02. 04. 18:51
SasukeMilo
Hozzászólás a(z) Beharangozó I. rész: Superbowl LI – Patriots @ Falcons bejegyzéshez