Menetrend

Belichick Breakdown

2010. 04. 09. 21:35
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek, Meccsek
A csapat hivatalos oldalának legjobb rovata a Belichick Breakdown. Ez egy pár perces videó, amiben a Pats vezetőedzője minden meccs után pár érdekesebb játékot, jelenetet elemez ki részletesen, olyan felvételek segítségével, amit a tv-közvetítések során alig lehet látni.
A következőkben a Jacksonville Jaguars elleni győztes meccsről lehet látni három rövidyardos helyzetet. A videó Belichick elemzésével megtekinthető a hivatalos oldalon vagy le is tölthető onnan. Az alábbi cikk elsősorban az angolul nem értőknek szól a fentebb linkelt videó nézéséhez, jobb megértéséhez. Alapvetően kimerül a bejátszásban felhívott érdekességek ismertetésére. A hozzászólások között várom a visszajelzéseket, hogy van-e létjogosultsága ennek a Breakdown-sorozatnak az oldalon ilyen formában? 3rd&1 – Jaguars támad a saját 35 yardosról – 1. negyed A támadók 3 WR, 1 TE, 1 RB felállásban vannak. A képen csak a tight end látszódik a fal jobboldalán. Ezen az oldalon van még a slot elkapó, aki majd a labdát kapja a reverse futás során, és egy külső elkapó. A baloldalon egy külső elkapó. A Patriots 3-4-es alapfelállásban várja a snapet. A védőfalban: Ty Warren a baloldali end, Mike Wright az NT, és Jarvis Green a RE (részben takarja Mayo). A linebacker-sorban Warren balján áll Adalius Thomas, majd Gary Guyton (#59), Jerod Mayo (#51) és a kép szélén Tully Banta-Cain. Brandon Meriweather (#31) az egyetlen safety. Jonathan Wilhite védekezik a slotban. Baloldali CB Shawn Springs, jobboldali Leigh Bodden. 1. Rögtön szemet szúr a jobb guard két oldalán a szokásosnál nagyobb hely, amivel a támadók próbálják széthúzni a védőfalat. Erre a Pats válasza: Guyton áll szemtől szemben a guarddal és a snap előtt fel is lép közvetlenül a LOS-hoz, hogy a futás ellen betömje a rést. 2. A Jaguars megpróbálta eladni a középső futás, majd a labda az átfutó slot elkapóhoz került, aki ún. „end around” futást hajt végre. 3. A többszöri lassításon látszik, ahogy Wilhite követi a mozgását, de a 1st downt Meriweather akadályozza meg, aki remekül olvasta a játékot. Már mielőtt megkapta volna az elkapó a labdát az irányítótól, elindul a felismert play irányába, hogy megállítsa a támadót.

4th&1 – Jaguars támad a saját 35 yardosról – 1. negyed Az előzőt követő play. A Jaguars negyedik kísérletre készül saját térfelének a közepén, egyenlő állásnál. A három tight enddel (kettő jobboldalt) megerősített támadófal tagjai most szorosan egymás mellett állnak. A fullback is a jobboldalra áll fel. Nincs WR a pályán. A Patsnél pályán van Junior Seau (#55) is, futójátékra számítva. A három tight endre négytagú védőfal a válasz: Warren, Wright, Ron Brace és Green (balról jobbra). A védőfal két szélén, Thomas (bal) és Banta-Cain (jobb) feladata megakadályozni, hogy kívülről a futó megkerülhesse a teljes védelmet. Természetesen Mayo is a pályán van. Meriweather a FS, az erősoldalon James Sanders (#36) és Leigh Bodden (#23) sorakozik Thomas és Warren mögött (a Jaguars play várható iránya, ahol át akarnak törni). 1. Seau azonnal támadja az RT és RG közötti rést. A támadófal balra blokkol és a RG húz át az erős oldalra megtisztítani az utat, így az RT esik neki Seaunak, de középen nincs hely a futáshoz. Látható, ahogy Mayo a LOS mögött követi a futó mozgását, így is terelve az ellenfelet, hogy ne is gondoljon középen bevágni, amit érzékel a támadó és kifelé keresi utat. 2. Warren a snap után már át is gázol a tight enden, majd az áthúzó RG-vel találkozik, és tartja meg a pozícióját. Thomas fogja a másik tight endet, és nem engedi, hogy a fullback túljusson rajta, így Bodden és Sanders üresen tud találkozni a futóval. 3. Remek példája a csapatmunkának a védelem részéről, aminek köszönhetően a Pats megszerezte a labdát az ellenfél térfelének a közepén.

3rd&1 – Patriots támad a saját 34 yardosról – 2. negyed Randy Moss az egyedüli elkapó. Egy-egy tight end a fal két oldalán. Chris Baker (jobb), Ben Watson (bal). A támadófal összetétele (balról jobbra) Matt Light, Logan Mankins, Dan Koppen, Steve Neal, Sebastian Vollmer. Dan Connolly a vész-fullback Sammy Morris (futó) előtt. A védelem öttagú védőfalat állított: Harvey, Henderson, Knighton, Allison és Groves (balról jobbra). LB Allen Bakerrel szemben áll fent a LOS-nál. A másik két LB az OG és OT közötti réssel állnak szemközt öt yarddal hátrább. 1. A futás eltervezett iránya a Pats támadófalának jobb oldala. A támadófal jobbra blokkol. Vollmer feldönti a linebackert és beletolja Harveyba, akit Baker tart meg. A fal széle biztosított. Neal 1-1-ben tartja meg a nála 15 kilóval nehezebb Hendersont, és akadályozza meg, hogy behatoljon a RG mögötti üres területre, ahol Morrisnak kell áttörnie. 2. A segíteni érkező linebackert a fullback üti ki, a másik LB-t pedig Koppen tartóztatja fel. 3. A blokkolók remek munkájának köszönhetően ott a folyosó Morris előtt, aki a megfelelő pillanatban vág be balra, és veszi célba a hatalmas üres területet maga előtt. A 1st down már régen megvan, de Morrist a visszafelé futó védők sem tudják földre vinni, amivel a veterán futó 45 yardot nyer pluszban a csapatnak.

Hozzászólások

2010. 04. 09. 23:37
Proxi
DoM! Ha idődbe belefér, én szivesen olvasnék még ilyeneket. Sajnos az angol nyelv tudásom nem elegendő, hogy az eredetit nézzem meg.
2010. 04. 10. 07:43
TÖRÖLT
DoM! Ez nagyon jó! Én tuti kérem hogy legyen még ilyen! Köszi
2010. 04. 10. 08:13
szeder
Bírom, hogy az öreg a free safetyt sokszor weak safetynek hívja.. Én is olvasnék még ilyen cikket, ha lesz.
2010. 04. 10. 08:35
typhoon77
DoM! Ez óriási hiánypótló az angol nyelvvel hadilábon állóknak. Én sokat olvasnék ilyen cikket. Köszi.
2010. 04. 10. 09:24
Sinisa
Szia Dom!

Ismét egy nagyon jó ötlet!
Nekem nem is az angolom miatt, hanem azért mert általában nincs időm végigpásztázni a net-et és megtaláni az összes érdekességet, viszont így célirányosan meg tudom nézni. :)
Ezeket az elemzéseket, ha eszembe jut szoktam nézni.

Azért is jó, mert a hozzászólásokban meg is lehet vitatni az adott szitut.

Ha elfogadsz még ötletet, én magamból kiindúlva szívesen vennék "cikk ajánlókat" is. Arra gondolok, hogy 1-2 mondatban, hogy érdemes elolvasni, mert erről és erről van benne és a link. Mit egy sajtófigyelő.
Nem fordítás, mert tudom, hogy annak jogi háttere is van, és időben is lényegesen több.
Akinek kevesebb az ideje, de az angolja megvan biztos hálás lenne.

Köszi!
Üdv:
Sinisa
2010. 04. 11. 08:01
DoM: elképesztő munkát végeztek itt a patriots.hu-n! Ezer kösz! Mondjuk én boldogulok az angollal valahogy, de örömmel olvasom magyarul is.
Elnézve ezeket a play-eket, optimista hangulatban vagyok a következő szezon előtt ;)
2010. 04. 11. 16:55
Bruschi85
DoM természetesen van létjogosultsága az ilyen elemzéseknek
Köszönet a fordítást a kevésbé angolul tudók számára
Várom a többit is ha lesz!

A lényeg továbbra is Hajrá Pats!!!
2010. 04. 12. 20:37
Benkovi
DoM, köszönet Nektek ezért a munkáért. Az én nyelvtudásom is hagy kívánnivalót, így nagy örömmel olvastam ezt az elemzést is.
Hajrá Pats!
2010. 04. 15. 11:02
finito
a cikk hatására megnéztem a korábbi "adásokat" is az official-ön, BB ugyanúgy nem mond semmi érdemlegeset, mint sajttájokon :D hatalmas forma :) köszönöm az indirekt ajánlót ;)
Hozzászólás a(z) Belichick Breakdown bejegyzéshez