Menetrend

Belichick megint mindenki előtt?

2016. 06. 02. 17:03
Szerző: Spigo
Kategória: Cikkek
Az idei átigazolási időszak arról szólt a New England Patriotsnál, hogy nagyobb és atletikusabb játékosok kerüljenek a defensive tackle posztra. A kisebb testű Ishmaa'ily Kitchen, Dominique Easley, és Chris Jones helyett olyan játékosok érkeztek, mint a harmadik körös draft választott Vincent Valentine és a szabad-ügynök Terrance Knighton. Joe Vellano jelenleg az egyetlen olyan defensive tackle a csapatban, aki 6 láb 2 inchnél alacsonyabb.

Játékos Magasság Súly
Joe Vellano 6'1 3/8 306
Malcom Brown 6'2 3/8 319
Anthony Johnson 6'2 1/2 308
Terrance Knighton 6'3 321
Vincent Valentine 6'3 5/8 329
Frank Kearse 6'4 315
Markus Kuhn 6'3 3/4 299
Alan Branch 6'5 3/4 324

Először azt gondoltam, hogy ezt azért csinálják, mert egyre többször játszik a csapat nickel felállásban és a defensive tackle játékosoknak nagyobb területet/helyet kell betölteniük, ezzel nyitva utat a kisebb védőknek. Mint kiderült a Patriots ezekkel a lépésekkel valószínűleg egy szabályváltozásra reagált.

Mikor az ESPN-en Bill Polian értékelte a New England eddigi lépéseit, kifejezetten dicsérte a Terrance Knighton igazolást:
„Terrance Knighton leigazolása zseniális húzás volt azok után, hogy betiltották a chop blockokat. Mint mindig a Patriots mindenki előtt felismerte ennek a szabálymódosításnak az előnyeit.”

Szóval, mi is ez a megváltoztatott szabály és hogyan is kapcsolódik ez a Patriots védelmi ideológiájához?

A szabályváltozás

Márciusban, az NFL csapatok tulajdonosai úgy döntöttek, hogy minden chop block ezentúl szabálytalanná válik. Hogy mi is az a chop block? Akkor beszélhetünk chop blockról, mikor az „A” támadójátékos az „A” védőjátékossal küzd és jön a „B” támadójátékos és derék alatt blokkolja az „A” védőjátékost.

A chop block ugyanakkor más, mint a cut block, mert az utóbbinál csak az „A” támadójátékos blokkolja derék alatt az „A” védőjátékost, azaz egy az egy ellen vannak. Ez továbbra is szabályos.

A szabálymódosítás előtt volt pár olyan lehetőség, mikor a chop block szabályosnak volt mondható. Ilyen volt például az az eset, mikor az „A” és a „B” támadójátékos azonnal egymás mellett voltak és az egyikük chop blokkolta a védőt.
Íme egy jelenet a fentebb linkelt cikkből:

Volt olyan lehetőség is, mikor a két támadójátékos nem egymás mellől indulva végezhetett el szabályos chop blokkot. Ezt akkor engedélyezték, mikor „a játék menete a blokk felé tartott”. Ez a megfogalmazás azt volt hivatott tükrözni, hogy mivel a játék a blokk felé tartott, a védőjátékosnak tudatában kellett lennie annak, hogy egy második blokkoló támadójátékos jön felé. Ez főleg azokat a csapatokat érinti, ahol sok külső zone futást alkalmaznak.

Szóval, mit is akar kihasználni ezen a Patriots?

Futójátékoknál a védőfal játékosnak sokszor csak az a dolga, hogy megtartsa a támadófal játékost, hogy az ne jusson túl a falon, illetve hogy így nyisson utat a linebackereknek. A támadófal játékosai ilyenkor alkalmazták ezt a chop blockot, hogy átjussanak a védőn. Most, hogy már nem szabad ily módon kisöpörni a védő lábait, azok a védőfal játékosok, akik nagyobbak és erősebbek, sokkal több játékot tudnak majd megakasztani.

A Patriots azért igazolt magasabb játékosokat, mert azok nagyobb hatótávolsággal képesek játszani a line of scrimmage-n. Ugyanakkor ezek nagyobb játékosok is, hiszen valószínűleg mostantól többször lesz olyan, hogy két támadófal játékos próbál majd (szabályoknak megfelelően) elmozdítani a védőfaljátékost a helyéről, hogy utat nyithassanak a futónak. Azaz a védőfal játékosnak két emberrel is képesnek kell lennie megküzdenie.

A szabálymódosításnak köszönhetően a támadófal játékosoknak sokszor egy az egyben kell majd megvernie a védőfal játékosokat. Erre találta ki Bill Belichick, hogy nagyobb testű védőfal játékosokat hoz a csapathoz, hiszen nem sok olyan támadófal játékos van a ligában, aki egyedül képes lenne Alan Branch-et, Malcom Brownt, Terrance Knightont, vagy Vincent Valentinet elmozdítani a helyéről. Egy támadófal játékosnak nincs meg az az ereje, hogy egész meccsen harcoljon az ilyen típusú játékosokkal, főleg ha a csapat rotációval képes frissen tartani őket. A támadó koordinátor kénytelen lesz néha két emberrel próbálkozni egy Branch vagy Knighton ellen, ez viszont megnyitja majd az utat Dont'a Hightower és Jamie Collins előtt.

Amikor majd a meccseken figyeljük a defensive tackle-k játékát, ne lepődjünk meg azon, ha azt látjuk, hogy arra használják a magasságukat, hogy azonnal megragadják a támadófal játékosokat, hogy azok ne tudjanak futó folyosót nyitni. Hatalmas termetük pedig a szabályos két emberes blokkok ellen jön majd nagyon jól, most, hogy biztos lábakon állhatnak, nem tartva a chop blockoktól.

A szabályváltozás hatással lesz arra, hogy hogyan játszanak majd a védelmek a futás ellen és a Patriots az elsők között van a változáshoz való alkalmazkodásban.

Forrás: Rich Hill - PatsPulpit

Hozzászólások

2016. 06. 02. 18:33
nszgergo
zseniális :) Kinek kell Easley?: )
2016. 06. 02. 19:15
dravait
Húúú, de várom már az idénykezdetet!!!!
Kezdenek az igazolások értelmet nyerni? Lehet mégiscsak ő ért jobban ehhez, mint mi itt. :-) :-)
2016. 06. 02. 21:22
joeflame
Az biztos,bár Knighton(ha hozza amit tud)chop ide vagy oda kellett mint a falat kenyér,mivel Easley térde kuka,Brown mellé meg kellett valaki(Branch hasznos váltótárs de Knighton azért jóval jobb lehet nála)Kitchen szinte pályára se lépett,Jones meg kihagyta az egész szezont(és valószinü Scar se ragaszkodott hozzá) szóval az elküldött játékosok nem akkora húde hajde zsenialitás az érkezőket meg lehetne fogni akár a szétfutott falunkra is mivel pufi fánk óta nem voltunk középen valami acélosak..de persze azért Bill jobban ért hozzá mint mi az biztos :D
2016. 06. 02. 21:37
polo62
Scar még szép hogy nem ragaszkodott Joneshoz, mondjuk úgy nem az irányító megvédése az erőssége :D
szerintem tavaly a futás ellen is megvoltunk, bár a szezon végére már látszottak a fáradtság jelei, így jól jött az erősítés. így értelemet nyernek ezek az igazolások, de a pufifánkok egyértelmű passz szituációkban bajban lehetnek, erre szerintem jó lett volna egy Easley kaliberű játékos.
2016. 06. 03. 06:24
csasziqf
tul koran volt az a Wk4 bye week. :(
mind D mind az O fal jobban hozta volna szerintem az ideny veget ha kesobb lett volna a bye week, mire mi elfaradtunk addigra lendultek bele a tobbiek
iden a bye week pont megfelezi nekunk a szezont-t, remelem eronletben jobbak lesznek a fiuk.
2016. 06. 02. 21:50
kolok
Nagyon jo cikk,koszonet erte
2016. 06. 03. 00:16
Wyatt
Mindjárt elolvasom, de Kitchen mint kicsi test kicsit sokkolt :D
2016. 06. 03. 00:23
Wyatt
Mondjuk magasságban van mondjuk 2 centi hátránya, oké. Érdekes cikk, mondjuk addig rendben is van, hogy futni tényleg nehezebb lehet ilyen fal ellen, és a két DE meg a két LB fasza kis nyomást gyakorolhat. Viszont DT-nyomás annyira azért nem lesz, pedig az is elférne, de ezt inkább kicsit mintha beáldoznánk. Na mindegy, majd kiderül :)
2016. 06. 03. 12:19
Sheard középen esetleg Brownnal? A-gap blitzek, amiben mind Magastorony, mind Collins qrvajó.
2016. 06. 03. 10:54
karuly
És ez "csak" a védelem része a csapatnak...
Mit hív az a def. coordinátor aki meglát egy Pats "Jumbo" felállást: Te Gronk, Benett, Fb Develin, Rb Lewis, Wr Edelman? Ez lehet futás, de lehet öt elkapó is. Nem is akármilyen elkapók...
2016. 06. 03. 13:44
hopi46
Hát Develin kicsit költői túlzás. :D
2016. 06. 03. 13:41
hopi46
Köszi Spigo a cikket, mostanában Te vagy a "legszorgalmasabb".:D
Egy észrevételem van csak. Vajon BB tényleg "úttörő" vagy esetleg a többi csapat is így építi a védelmét, mert sajnos összehasonlítást nem látunk. Anélkül, hogy +munkát raknék a "nyakadba" jó lenne látni legalább a csoportellenfeleink törekvéseit/helyzetét ua.ebben a témában.
2016. 06. 03. 15:36
:) köszi, igyekszem

Jó kérdés! Sajnos nem ismerem az össze csapat DT állományát, de azt gondolom, ha nem is úttörő amit csinál BB, de mindenképpen érdekes akkor, mikor mindenki keresi az új Aaron Donaldot, Geno Atkinst (mi is ezzel próbálkoztunk Easley-vel), akkor a Patriots nagy DT-kbe invesztál.
2016. 06. 03. 20:51
hopi46
Kicsit segítek.
Miami DT
Deandre Coleman 6 ft 5 in; 314 lb
Ch. Jones 6 1 295
Earl Mitchell 6 3 310
Jordan Phillips 6 6 330
Suh 6 4 320
Charles Tuaau 6 5 310

Buffalo DT
Corbin Bryant 6 4 300
Marcel Dareus 6 3 331
Kyle Williams 6 1 303
A. Washington 6 3 297
Jerell Worthy 6 2 308

Jets 3-4 felállású (NT)
Deon Simon 6 4 332
Steve McLendon 6 3 310

Nekem úgy tűnik a magasság és súly szempontjából a Miami előttünk jár, a Bills kb. u.ott van, mint mi.
2016. 06. 03. 15:44
winston86
jó cikk! legyen már szeptember, de lagalább augusztus.
Hozzászólás a(z) Belichick megint mindenki előtt? bejegyzéshez