Menetrend

Big Vince Hazafiként akasztotta szögre a sisakját

2017. 08. 10. 12:30
Szerző: patsxanyi
Kategória: Cikkek
Vince Wilfork rövid időn belül a második Patriots ikon, aki bejelentette az aktív pályafutásának befejeztét.

Felemás heteket élnek meg a Patriots szurkolók világszerte, hiszen amellett, hogy lassan beindul a nagyüzem az NFL-ben, már második ikonikus alakjuk jelentette be a visszavonulását. Ez egyrészről rossz, hiszen többé nem láthatják őket a pályán (akár Pats, akár más szerelésben). Másrészről viszont jó, hiszen a hiányuk azt jelenti, hogy egy eredményekben gazdag időszakkal lehet őket összekötni.

Kezdjük az elején: Vince Wilfork a 2004-es draft 21. kiválasztottjaként került a Patriotshoz. Ő maga így emlékszik vissza a draftra: "Azt, hogy a Patriots választott kihívásként éltem meg. Egy győztes csapat gondolta úgy, hogy segíthetek nekik jobbá válni. Ez nagy motiváció volt számomra, amely végigkísérte a karrieremet." 2014-ig 11 szezont húzott le a Pats-ben, ezalatt nyert két Super Bowl-t (XXXIX és XLIX), és a csapat meghatározó alakjává vált. Pályafutásának utolsó két évét a Houston Texans színeiben játszotta, amellyel a mindkét évben rájátszásba jutott. A Patriots vezetése azonban lehetővé tette neki, hogy Hazafiként vonuljon vissza. Ezzel viszonozták a csapatért tett szolgálatait.

Tizenhárom szezon alatt 559 tackle-t, 26 passz leütést, 16 sacke-et, 12 kierőszakolt és 4 összeszedett fumble-t, illetve 3 interception-t teljesített. Mindezek a tények és a számok. Azonban a beszámolók és a játékostársak elmondása alapján Wilfork sokkal többet jelentett ennek a szervezetnek a pályán nyújtott teljesítményénél.
Big Vince

Hasonlóan Rob Ninkovich bejelentéséhez, ezúttal is jelen voltak a játékostársak, a vezetők és az edzők a hivatalos sajtótájékoztatón. Maga a tény, hogy Wilfork visszavonul nem volt meglepő, hiszen ezt már hétfőn megosztotta a közvéleménnyel, sőt már előző szezon Patriots elleni playoff összecsapás után azt mondta, hogy: "azt hiszem most játszottam le az utolsó NFL mérkőzésemet". Ezután még egy kis időt kért a közvéleménytől, de nem változtatott a döntésén. Számára fontos volt az a körülmény is, hogy a Gillette Stadium-ban játszahatta az utolsó profi meccsét: "Nem tudom, hogy ez véletlen vagy valami más, de nagyon örülök, hogy végül így alakultak a dolgok. Örömmel tölt el, hogy azon a pályán fejezhettem be, ahol minden elkezdődött. Ez az élmény örökre velem fog maradni."

Bill Belichick nem spórolt az elsimerő szavakkal: "43 éves karrierem alatt a legnagyobb meglepetés akkor ért, amikor egy 21. pick-kel kiválaszthattam őt. Vince volt a kapitányok kapitánya, az igazi vezér. A legjobb védő falember, akit valaha edzettem. Ő testesítette meg a csapat hangját az edzők felé. Ha egy játékos szeretett volna valamit a tudtomra hozni, általában Vince-het fodult, hogy tolmácsolja felém a dolgot. A társak is nagyon tisztelték és megíztak benne." 
Wilfork

Big Vince szerénységét jól jelzi a játékról alkotott képe. "Sosem a saját szempontomból tekintettem erre a játékra, nem magamat állítottam a középpontba. Ha egy nose tackle vagy tudnod kell, hogy ez elsősorban nem rólad szól". Pályafutásának legfájóbb pontjaként azt említette, hogy szülei sosem láthatták őt játszani az NFL-ben "Mindennap eszembe jut és fáj, hogy a szüleim nem láthatták, ahogy valóra váltom az álmomat. Azonban tudom, hogy ott fent a legjobb helyről nézték a meccseimet."

Végül amikor azt kérdezték tőle, hogy mitévő lesz most, ilyen hosszú profi karrier után, csak ennyit válaszolt. "Azt fogom csinálni, amire az előző 20 évben kevés időm jutott. Pihenni."

Forrás: patriots.com, Boston Herald
Képek:
Getty Images/John Tlumacki

Hozzászólások

2017. 08. 10. 14:30
loop80
Volt azért INT is! ;) Boldog nyugdíjas éveket kívánok, Pufifánk, s persze kiadós kerti grillezéseket!
2017. 08. 10. 16:41
patsxanyi
Javítva, köszi! :-)
2017. 08. 10. 17:01
Increay
Köszönünk mindent Baby Vince! True Patriot! :) Kedvenc Pufifánkunk :)
2017. 08. 10. 20:10
anikom
Emlékszem valamelyik régebbi cikk alatt olvastam hozzászólásban, h milyen jó lenne ha "haza" jönne és patriótaként vonulna vissza. Nemtom ki írta, de bejött :)
2017. 08. 11. 15:52
pats4ever
Nagy ember! Nagy karrier! Nagyon szerettem a játékat, a személyiségét! Minden jót a civil életben! :)
Hozzászólás a(z) Big Vince Hazafiként akasztotta szögre a sisakját bejegyzéshez