Menetrend

Bill Belichick: a kettős veszély - General manager és edző

2014. 12. 31. 00:27
Szerző: Paul43
Kategória: Cikkek

A mostani cikkünket a nepatriotsdraft.com oldalról fordítottam, melyben Belichick idei teljesítményéről van szó.Be kell látnom, tévedtem. Az idény korai részében ugyanis úgy tűnt, hogy Bill Belichick ténykedése, mint GM, veszélybe sodorja az egész Patriots szezonját. Aztán néhány okos húzással újra visszahelyezte a csapatot az esélyesek pódiumára, potenciális Super Bowl esélyekkel. És bár az évközbeni mozgások nem garantálták a tényleges javulást, láthattuk, hogy mégis csak beváltak.

A szezon kezdetén az egyik legvékonykább poszt a LB-ké volt, ami Jerod Mayo 6. heti sérülésével még rosszabb lett. Persze a Pats most is bizonyította milyen jól működik a “következő a sorban” (next man up) felfogása, plusz Dont’a Hightower is élt az ölébe hullott lehetőséggel és amint megkapta a vezető szerepet, nekiiramodott és azóta hátra sem nézett.
Mindezek ellenére a Pats nem bővelkedett cserejátékosokban a poszton, ráadásul újabb nagy név esett ki egy időre.
Amikor Chandler Jones került a pálya szélére a 7. héten, sokan katasztrófát jósoltak, hiszen Rob Ninkovich-on kívül senki említésre méltó pass rusher nem volt a keretben. Ekkor Belichick lépett egy tipikus belichickest és a Titansnél parkolópályára tett Akeem Ayerst hozta a csapathoz, esélyt adva a játékosnak, hogy bizonyítson.

Mivel a Tennessee edzői nem voltak jó véleménnyel Ayersről (nem jó special team tag és a korábbi térdsérülései is kihatással vannak rá), így a kiváló játékos alig kapott játéklehetőséget korábbi csapatánál, ami miatt összetűzésbe is keveredett a vezetőkkel. De persze Belichick meglátott valamit, amit a Titansnél nem vett észre senki.
A trade határidő lejárta előtt szinte percekkel megszerzett Ayers (egy 6. körös draft jogot kapott a Titans) eredetileg szituációs pass-rush feladatokra lett leigazolva, de a szezon második felében egyre több szerepet kapott. Ayers újra a régi formájában volt, 2 sack, 13 tackle és 20 irányító siettetés került 6 meccs alatt a neve mellé.

És nem  Akeem Ayers volt az egyetlen említésre méltó évközbeni igazolás.

Jonathan Casillast a csapat Október végén szerezte meg egy trade keretén belül a Tampa Bay-től és dobta be azonnal a special team mélyvizébe. Aztán amikor a Chargers ellen, Hightower válla megsérült, Cassilsast ugrasztották, hogy lépjen a helyére. A következő 57 védekező snapből 51-et a pályán töltött. A Pats edzői statisztikái szerint Casillas 15 tackle-t csinált idén, amiből 4 ST tackle.

Amikor Sealver Siliga robbant le, a Pats védelme kb. egy Wilforknyira volt, a liga legrosszabb futás elleni védelme “megtisztelő” címétől. Ekkor jött újra BB mester és nem hagyta a csapatát idáig süllyedni és leigazolta a 6`6 láb magas, 325 font súlyú Alan Branch-et, aki korábban a Bills gárdájában gyalulta az ellent.
Bár Branch közel sem látott annyi bevetést ittléte alatt, mint Ayers vagy Casillas, mégis szerepe igencsak jelentős. Most, hogy Siliga ismét egészséges (reméljük nem komoly az újabb sérülése – a szerk.), Branch kiváló rotációs lehetőséget nyújt a Pats számára, kiegészítve Chris Jonest és Wilforkot.

Nézzük tovább. Ridley kiválása szintén nem teremtett túl egyszerű helyzetet. Bár Vereen ugrásra készen állt, de róla tudjuk, hogy belső futásoknál nem egy top futó. Sebaj, a Patsnek megvolt a maga embere, valaki, akire eddig szinte senki nem figyelt igazán. A neve: Jonas Gray.
A Colts elleni 200 yardos, 4 TD-s meccse után remek úton haladt a következő lead back pozíció felé, de a szokásos Belichick stratégia miatt – egy nagytestű futó nem elég – hamar alább hagyott a lendület. Amikor a Steelers kirakta Blountot a csapatból, BB nem tétlenkedett és azonnal lecsapott az ismerős futóra.
Az elmúlt hetek alapján olyan érzésünk is lehet, mintha Blount soha nem hagyta volna el a csapatot, annyira jól érzi magát a rendszerben. Időzítés szempontjából nem is jöhetett volna jobbkor Blount, hiszen kell egy erős, testes (250 font) futó, főleg a playoff küzdelmekre, aki tudja fárasztani az ellenfél védőit.

A tavalyi, 2013-as, szezon volt BB (mint edző) egyik legjobbja. Idén ugyanez igaz BB-re, mint GM. A front 7-ben 6 (Easley kiválásával csak 5) korábbi első körös választott van és a free agent igazolásokra (Revis, Browner, Chung) sem lehet túl nagy panasz.

Akár tetszik, akár nem, ez a Patriots most szerkezetileg készen van egy hosszú menetelésre. És bár Belichicknek akadtak a múltban erősen kérdéses személyi döntései, idén nagyon pozitív az összkép, ami miatt optimistán tekinthetünk a következő néhány hét elé.

Hozzászólások

2014. 12. 31. 01:25
MemphisM
In Bill we trust!
2014. 12. 31. 05:14
iceman
2014. 12. 31. 08:55
dravait
OK-OK, we trust, de az OFal még rászorul egy kis "megbelicsekezésre", ezt remélem érti/látja a mester is. A védelem tényleg rendben van, a tavalyi évhez képest quantumugrásnyi a változás. Hajrá OFal!!!! :-)
2014. 12. 31. 09:32
anulu82
régen volt olyan szezon, amikor nem a védelem (főleg a CB-k...) miatt aggódom. szerencsére(?) a mostani ilyen
2014. 12. 31. 09:36
nszgergo
ki volt még első körös? Wilfork, Jones, Mayo, HT, Easley + ?
2014. 12. 31. 10:18
darth king
Nem tudom, Ayers és Branch 2.körös,
bár Branch-ot a 2/1. (33.) miatt tartják "majdnem" 1.körösnek :-)
2014. 12. 31. 10:27
nszgergo
jaja, Collins is második körös
2014. 12. 31. 11:30
KariDani
Picit keresgéltem, hogy az egész csapatban ki az, aki első körös, vagy nagyon közeli! Mayo-t se lehet az 5-be sorolni, mivel Easley előtt már kivált (szóval ha Easley-t is kiszedjük, akkor illik Mayo-t is)!
Tehát az (közel) első körös emberek (a roppant hiteles Wikipedia alapján):
Easley: 1/29
Mayo: 1/10
Chung: 2/34
McCourty: 1/27
Revis: 1/14
Solder: 1/17
Branch: 2/33
Chandler Jones: 1/21
Wilfork: 1/21
Hightower: 1/25
Ebből: 8 első körös és 2 második kör legeleje, 9 védő és 1 támadó, 6 ember front 7, 3 secondary és 1 támadófal!
Ennek fényében Branch-et is első körösnek vehették, és így jön össze a 6 ember a front 7-be:
Branch, Hightower, Wilfork, Ch. Jones, Mayo és Easley!
2014. 12. 31. 11:37
KariDani
Természetesen a játékosnál úgy értem, hogy hányadik kör/összesített hely :)
2014. 12. 31. 14:48
A meglátás jogos, utánanézve én sem tudom, hogy ki lehet az a 6. Nem tudom sajnos, hogy a szerző kikre gondolt eredetileg.
2014. 12. 31. 16:17
KariDani
Lehet, hogy csak félrenézte :)
Vagy így a hatáskeltőbb, hogy nekünk milyen tök jó front 7-ünk van :D főleg, hogy szerintem nem fordult még elő olyan, hogy egy Jones-Branch-Wilfork-Easley fallal állnánk fel, úgy hogy az LB-sorban Collins nincs, aki a passz ellen ér is valamit! Úgyhogy ez csak a jobb hangzás miatt lehet :)
2014. 12. 31. 10:00
crucified
Az OFalban is alapban jók a kezdők, de idén inkonzisztens volt a teljesítményük. Isten adja, hogy bírják még 3 meccsig. Ezen fog múlni. Romo-nak annyi ideje van snap után, hogy kiszaladhat egy csókra is az asszonyhoz. Nem véletlen a 117-es QB rating.
2014. 12. 31. 12:05
ArsnL
viszont a Dallas D# egy vicc, mindennek meg van az ára... :)
2014. 12. 31. 12:49
crucified
Persze, ezekkel tisztában vagyok.
2014. 12. 31. 18:22
hulith
Nem acélos de olyan keveset vannak a pályán hogy egyelőre elég ez is.
Hozzászólás a(z) Bill Belichick: a kettős veszély - General manager és edző bejegyzéshez