Menetrend

Brady szerződést Butlernek!

2016. 06. 03. 15:45
Szerző: Spigo
Kategória: Cikkek
Malcolm Butler mind eddigi karrierje, mind jelenlegi szerződése körüli mizéria is igen különleges. Két szezon alatt vált belőle draftolatlan újonc próbajátékosból, Pro-Bowl cornerback, aki a Super Bowlok történetének legnagyobb játékát tudhatja magáénak, és ezzel egy újabb Lombardi trófeát helyezett el Robert Kraft trófeás vitrinjébe.

Ezen a héten olyan hírek jöttek, hogy Butler nem elégedett jelenlegi szerződésével és újabb, nagyobb szerződést szeretne kötni a csapattal még a 2016-os idény előtt.

Jelenlegi szerződése szerint 600 ezer dollár járna neki. Év végén lejár majd a szerződése és ezáltal korlátozott szabad-ügynökké válik, ami azt jelenti, hogy a Patriots alig kevesebb, mint 4 millióért tenderezheti őt és ha valamelyik csapat meg akarja szerezni szolgálatait, akkor egy első kört kénytelen adni a Patriotsnak érte. Ezt persze akkor, ha a Patriots nem tudja vagy akarja megadni ugyanazt a szerződést, amit az új csapat ajánlana neki.

Az új szerződésben való megegyezéshez valószínűleg mindkét félnek engednie kéne. A New England birtokolja Butler játékjogát még legalább egy évig és tenderezéssel meg franchise tageléssel, akár még tovább magához kötheti a játékost anélkül, hogy új szerződést kéne ajánlania neki. Ugyanakkor Butler tarsolyában csak egy igazán teljes szezon van, még ha az egy Pro-Bowl szereplést is ért.

Butler még két évnyire van az igaz szabad-ügynökségtől. Hiába nincs megelégedve a jelenlegi szerződésével, a jelenlegi CBA szabályok értelmében 30 nappal a szezon kezdete előtt jelentkeznie kell a csapatnál, ha azt akarja, hogy ez a szezon beleszámítson a karrierjébe. Ha nem teszi meg, akkor exkluzív jogokkal rendelkező szabad-ügynöké válik a szezon végén, ami még kevesebb joggal jár, mintha korlátozott szabad-ügynök lenne. Kvázi, ha a Patriots szerződést ajánl neki egy évre minimum fizetéssel azt el kell fogadnia vagy nem játszhat.

Szóval mondhatjuk, hogy bármilyen megállapodás mindkét fél kompromisszumán kell, hogy alapuljon, akkor is, ha Butler tovább fejlődik az amerikai foci talán második legfontosabb posztján.

Furcsa egybeesés, hogy talán a legjobb összehasonlítási alap a szituációval kapcsolatban épp Tom Brady, aki hasonló helyzetben volt 2002 nyarán.

A hatodik körben választott játékos a harmadik, rookie szerződésének utolsó szezonjára készült, ami az első teljes kezdőként játszott szezonjának nézett ki. Épp megnyerte a Super Bowlt és a meccs MVP-jének is megválasztották. Átvette az idény közben megsérült Drew Bledsoe helyét a kezdő irányító poszton, akit a csapat a draft hetében a Buffalonak adta el, ezzel egyértelművé téve, hogy kié a jövő. Brady úgy volt, hogy 375 ezret keres majd abban az évben.

Bradynek igazából ekkor csak egy jó, de nem fantasztikus szezonja volt (még ha Super Bowlt is nyert), mégis látták benne a jövőt és 2002 augusztusában 4 éves szerződéshosszabbításban egyeztek meg. 3,5 milliós aláírási bónuszt kapott és még 6 milliót 2003 márciusában, amivel életbe lépett az új szerződés. Azaz a csapat be volt biztosítva, hogy ha esetleg 2002-ben mégsem látják azt a fejlődést Brady-n, amit gondoltak. A szerződésben voltak még bónuszok AFC bajnoki döntőre, Super Bowlra, MVP-ségre és Pro Bowlra is. A szerződés megkötésekor ez egy 5 éves összesen 30,52 milliós megállapodás volt.

Persze más idők jártak akkor. 2002-ben a fizetési sapka épphogy 71 millió dollár felett járt, ami kevesebb, mint a fele a jelenlegi 155 milliónak. De hiába egyre fontosabb poszt a cornerbackeké, sosem éri el az irányítók fontosságát a csapatban. Szóval talán az, hogy Butler egy cornerback és nem irányító kiegyenlíti a fizetési sapkák közötti különbséget.

Meggyőzhetőek-e Butler és menedzsere egy Brady-éhez hasonló szerződéssel? Mondhatnák azt is, hogy Butler ugyanolyan szerződést kap, mint Brady, ami még ha más időket is élünk elég jól hangzik.

Persze ez a feleken múlik. Az sem biztos, hogy a Patriots így gondolkodik Butlerről. Azonban, ha hasonló esetből akarnak kiindulni, mikor új szerződésről tárgyalnak, nem kell messzire menniük. Elég csak 14 évet visszamenni a franchise saját múltjában.

És ha Butler karrierje is hasonló ívet mutat majd, mint Brady-é 2002 óta, akkor bármilyen szerződést is ajánl neki a csapat, az biztos, hogy jó befektetés lesz.

Forrás: patriots.com

Hozzászólások

2016. 06. 03. 16:00
Kollega
Kis differencia, hogy az akkori Bradyért valószínűleg nem kapkodtak volna a csapatok, Butlert viszont biztosan vinné mind a 31 csapat. Mert ha nem is mutat hosszútávon nagy dolgokat, egy jó kilátásokkal bíró CB biztosan elfér mindenhol. Na jó, ahol cap gondok vannak, ott talán próbálnák meg, de egy bónuszokkal megtoldott, könnyen felbontható pénzes szerződést bárki adna neki. Ezért kéne nekünk, és ezért kéne most.
2016. 06. 03. 16:04
Azért gyanítom sok helyen elfért volna egy Super Bowl MVP a csapatban.
2016. 06. 03. 17:00
Croaker
Első olvasatra azt hittem Brady mondta, hogy adjanak Butlernek szerződést :)
2016. 06. 04. 18:04
Wyatt
Igen, nem egyedül, nagyon kéne a címbe egy kötőjel... :)
Btw, kizártnak tartom, hogy ilyen olcsón megúsznánk. Ha 5 év 40-45 milla lenne, már egészen jól járunk :)
2016. 06. 03. 17:07
polo62
abban szerintem mindenki egyetért, hogy Butler egy nagyszerű corner, és több pénzt érdemelne. de azt is meg kell nézni, hogy a csapatból hányan vannak teljesítményükhöz képest bőven alulfizetve. ha azt vesszük Butler közülük is kiemelkedik a 600 ezerrel, de egy jó szezon után ne kezdjen már el ugrálni könyörgöm. Minitron évek óta nevetséges amit keres ahhoz képest, amilyen fontos a csapatnak, és egy szava nincs. Collins sem keres sokat mégis kivár, akkor ne egy olyan játékos pattogjon már, akinek volt egy jó szezonja. Nagyon szeretem Butlert, nagyon fontos játékosa a csapatnak de neki is meg kell értenie, hogy mennek itt a dolgok. Hurns is draftolatlan volt a Jagsnél, ő két nagyon jó szezon után kapta meg a nagy pénzt, Butler is szerintem ha nem akarja BBnél kihúzni a gyufát, jobban teszi, ha kivár.
2016. 06. 03. 23:49
joeflame
Teljesen egyetértek,ha Collins 2 ilyen szezon után 1 misiért megy ki a pályára,akkor ne kezdjen már Butler követelőzni,mert ö még nincs azon a szinten mint Jamie(mondjuk a mellékelt ábra alapján már nem is kérdés ki az igazi Pro(bowler) kettejük közül)
2016. 06. 05. 18:29
fatman
ja-ja, pontosan...
2016. 06. 06. 12:30
Kornél13
Kíváncsian várom, hogy mi lesz Butler ügyben a fejlemény! Én nem fogom fel olyan tragikusan a dolgot, Butlert sem feszíteném meg ezért, én (ha belefér a capbe) megemelném a fizuját, illetve kidolgoznék egy pár éves szerződést neki! Gondoljatok bele, hogy lehozott egy korrekt szezont, ahogy Revis is egy évvel korábban. De ki mennyit kapott érte, melyik teljesítmény mennyibe került a csapatnak (azért hasonlítom Revishez, mert ő volt a 1. CB, de akár hasonlíthatjuk Brownerhez is)?
Abban a pillanatban azonban, amikor az edzésteljesítményén, hozzáállásán ez meglásztana, vagy konkréten nem lépne pályára (mint Chancellor, ha jól emlékszem) azonnal kivágnám. Nyilván ő is mint minden sportoló megpróbál magának nagyobb lóvét kiharcolni, szerintem most még csak izmoznak egymással a felek, és kap valami emelést. Noha abban mindenkinek igazat adok, hogy olyanok mint Minitron, Gronk, Collins, HT is többet érdemelnének, ligaszinten (pontosabban ligaelit szinten, mert ők a ligaelit), alulfizetettek, mégsem hőbörögnek!
Én azt kívánom Butlernek, hogy harcoljon ki magának valamivel nagyobb fizut és játszon nálunk jópár évig azon a szinten, ahogy eddig!
2016. 06. 03. 23:00
ArsnL
há de má van neki, hö :D
2016. 06. 06. 03:16
TMR
Off: A.Talib-ot lábon lőtték. :-s
2016. 06. 06. 08:15
nszgergo
biztos jó társaságban volt
2016. 06. 06. 10:30
loop80
Ő meg a jó társaság??? Még a csaját is Gypsy Beniteznek hívják. :D
2016. 06. 06. 11:13
nszgergo
2016. 06. 06. 08:16
nszgergo
mondjuk szerencsére hamar ki is engedték
Hozzászólás a(z) Brady szerződést Butlernek! bejegyzéshez