Menetrend

Combine Pats szemmel

2011. 02. 25. 14:38
Szerző: _bb
Kategória: Cikkek
A 2011-es NFL Combine fizikai felmérői ma kezdődnek. A mérlegelések, mentális felmérők (Wonderlic teszt) és az interjúk már csütörtöktől elkezdődtek, de a fizikai tesztek csak pénteken indulnak a Lucas Oil Stadionban, Indianapolisban, ahol már több mint 300 játékosmegfigyelő és edző gyűlt össze, hogy tesztelje és értékelje az eseményre meghívott több mint 300 játékost. Jó alkalom ez arra, hogy valódi információkat szerezzenek a csapatok egy-egy játékos magasságáról, súlyáról, erejéről, gyorsaságáról [hisz az egyetemek és játékosügynökök jótékonyan szoktak csalni kicsit ezügyben] "laborkörülmények között". De ez az esemény csak része a teljes felderítésnek.

Nick Caserio a Patriots jelenlegi játékosügyekért felelős főnöke mondta a tavalyi felmérők előtt:

"Úgy tekintünk a dologra, hogy ha teszem azt az ősz során megnézünk egy játékosról hat meccset, akkor ez olyan, mint a hetedik. Ez egy újabb lehetőség, hogy értékeljük a játékost, akárcsak egy all-star meccs esetében.”  Februárra már elég jó képe van a Patriotsnak az az évi játékosállományról, s már bőven rendelkezik információval arról a 300-400 játékosról is, akik a felmérőn megjelennek, s már úgy mennek oda, hogy egy-egy játékosra kívánnak jobban koncentrálni. 

“Néha túl nagy hangsúlyt fektetnek a Combine-ra, hisz valójában nagyon sok befektetett munka előzi meg, ami a felderítést illeti, szóval ez amolyan kiteljesedése a dolognak.” Az egyik a Patriots által leginkább fontosnak tartott teszt a 15 perces interjú, ekkor van ugyanis először alkalmuk szemtől szemben beszélni egy-egy játékossal. Ilyenkor sokat meg lehet tudni a személyiségükről, s adott esetben olyan kérdések is vannak, melyeknél nem is a válasz, hanem az első reakció számít elsősorban.

"Azért is kérdéseket tesz fel az ember, hogy rájöjjön, az adott srác maga tartja kézben az életét, vagy valaki más teszi ezt helyette." - mondta korábban Pioli. Ráadásul nem minden csapat kezeli azonos módon az információt, melyet itt szerez. Egy 2007 áprilisi interjúban az akkori Vice President of Player Personnel, Scott Pioli felfedett néhány részletet azt illetően, milyen egyedi vonásai vannak a Patriots megfigyelői tevékenységének. Fontos megjegyezni, hogy a Patriots nem tagja sem a BLESTO, sem pedig a National játékosmegfigyelői szervezetének.

“Nem érezzük úgy hogy lenne benne haszon. Ezek a szervezetek több csapat tömörüléséből jöttek létre , egyesítették a felderítésre szánt pénzügyi, és megfigyelői állománybeli hátterüket, és megosztják az információt egymás közt, azokkal, akik még az adott szervezeten belül vannak."“Van adott esetben egy játékosmegfigyelő, akit teszem azt a Miami Dolphins alkalmaz, aki felderít és információt gyűjt a saját körzetében vagy területén, és mindezt az információt megosztja. Mi nem vagyunk szükségszerűen hívei az információmegosztásnak. Ha valakit a Miami Dolphins képez ki, vagy egy egyesületi szervezet, az 6-7-8-9 különböző csapatnak is dolgozik egyszerre, s az ilyen embernek fogalma sincs milyen is a csapatunkra jellemző kultúra, mire is van szükségünk, mik az elvárásaink."“Mi jobban szeretjük magunk képezni az embereinket, akik felderítik a játékospiacot, akik így fizikálisan, mentálisan és érzelmileg specifikusan tudnak keresni a játékosok közt, s könnyebben rátalálnak arra, amire nekünk szükségünk van. Ha csupán üzleti szempontból nézzük, miért alkalmaznánk valakit, aki nem ismeri a rendszerünket teljes egészében, s úgy gyűjt információt, hogy nem is tudja igazán mit is keres. Hogy találhatsz meg úgy valamit, ha nem tudod mi is az?"

Mig "ligaszerte" esni és emelkedni fognak egyes játékosok draft értékei a Combine-on mutatott teszteredményeik alapján, a Patriots kiegyensúlyozottabb hozzáállással vág neki a dolognak.

“A miénk egy olyan csapat, amely amikor elemez egy játékost és értékel és valahova beilleszt a rangsorba, akkor elsősorban ezt a futballjátékosként nyújtott teljesítménye alapján teszi. Mi történhet az utolsó bowl meccset követően januárban, amikor már nincsenek meccsek és egyesek gyorsan emelkednek vagy esnek [...olyan draft szakértők listáján, akiknek aztán semmi felelősség nincs a vállukon], az alapján hogy pólóban és rövidnadrágban mutatnak valamit... ez mindig is érthetetlen volt számomra. Ritkán van olyan hogy nálunk mozduljon el egy játékos nagyobbat a rangsorban.”“Többségében olyan esetben fordult elő nagyobb mozgás január-február-március folyamán a csapatunk draft tábláján a múltban, amikor nagy volt az ellentmondás a körzeti és területi megfigyelők valamint  köztünk játékosügyekért felelős személyek közt és másképp értékeltünk egy-egy játékost. Ritkán van olyan, aki nagyot emelkedik rövid idő alatt. Az meg, hogy valaki nagyot essen gyorsan leginkább akkor fordul elő, ha letartóztatásba keveredik, vagy felbukkan valami negatív információ [egészségügyi / pályán kívüli esemény...stb.], ami a múltban rejtve maradt, s olyasvalami amivel a csapat nem kíván bajlódni.” 

Forrás:
ESPN Boston.com

Hozzászólások

2011. 02. 25. 16:32
Nagyon jó a cikk.

Egyébként valahol egyet kell érteni azzal amit mond, a Combine-nal kapcsolatban. MErt azért full szerelésben másképp jönnek ki az adottságok, mint kisgatyóban. Minden esetre jó kis program ez :) Legalább van mit nézni.
2011. 02. 26. 21:40
lolvin
DoM

Solder illene Vollmer mellé a másik T posztra? Kb hová várod a draft napján? Van rá esély, h elérhető legyen 28 ra? vagy esetleg 33ra?

2/33-ra is elérhető lehet. Inkább RT, mint LT illetve második kör a draftértéke nálam. -DoM
2011. 02. 26. 22:15
szittes
2011. 02. 27. 07:20
lolvin
Kösz DoM, szeretném ha Vollmernek lenne egy hasonlóan ifju párja a másik oldalon, csak amennyire én tudom elég gyenge az idei felhozatal...meg nem nagyon értem, h a mock készitők az idén mért nem érzik prioritásnak a fal megerősitését több csapatnál is az elején, a D pickek dominálnak megspékelve egy két "csodaelkapócskával"...ennyivel jobb a D class az idén?

Lesz posztonkénti top 5 a combine után legkésőbb jövő hétvégére indoklással, abból leszűrhető lesz az egyes posztok erőssége. - DoM
2011. 02. 27. 07:22
lolvin
És még valami, te kit látnál szivesen RT posztra az idei felhozatalból?

Nehéz erre válaszolni. Elsősorban azért, mert ha nem projectet húzna a csapat, akkor az első három pickből kell erre áldozni. Kérdés, hogy még ennyi választási jog mellett is lenne-e erre keret/szükség? -DoM
2011. 02. 27. 20:47
lolvin
Kösz DoM


Ponder meddig csuszhat? esélyünk lehet behúzni a negyedik körben vagy utána? megnézném egy TC után pár pre meccsen...

Attól függ mennyi irányító megy ki a draft elején. Ha top20-ban 2-3 irányítót elvisznek, akkor szerintem nehezen képzelhető el, hogy a második kört túlélje. Ha csúsznak az irányítók, akkor ez rá is vonatkozik, egy teljes kört simán jelenthet. - DoM
2011. 02. 27. 21:29
lolvin
Ismételten köszönöm, már sokadszor...

Remélem lesz olyan debil csapat aki elviszi Newtont az elején azzal is több számunkra esetleg érdekes játékos marad bent, de én meglepődnék ha pl 3 QB lenne a top20-ban, én inkább 3-4 OL picket várok...
2011. 02. 27. 21:52
TenkRew
Nézegetem én is a Combine felmérőket. Newton semmi extra. Mallet és Gabbert szerintem hamarabb elkell de szerintem még Lockett is. Én még tippelni sem tudok mert minek? BB annyira kiszámíthatatlan.
2011. 02. 27. 22:12
lolvin
Newton agyon van hypolva az NFL Networkön...látva néhány WR pl Green 4.50-ét 40 yardon, vagy pl Ingram negyvenét elképesztő Guyton 4.47-es ideje, vagy épp Mayo 4.54-e...valahogy azt hittem, h ilyen kaliberű elkapók és futók min egy két tizeddel jobbak mint a LB-k...
2011. 02. 27. 22:33
TenkRew
Én többet vártam volna A.J Greentől. Ez a 4.50 ez mondhatni semmi egy olyan WR-től akit igencsak top5be várak. Nem tartom kizárva h 1. kör végén vagy második elején kelne el. Szerintetek?

Ha van esze a Panthersnak, akkor Green az 1/1, de legrosszabb esetben is a második elkapó, aki csapatra talál Julio Jones után vhol a top15-ben. Nem minden a sebesség, ráadásul ez a 4.5 egyáltalán nem kiugróan lassú, vagy számít problémásnak. -DoM
2011. 02. 27. 23:21
lolvin
furcsán hangzik amit irok, de szerintem elég kellemetlen helyzetben van a Panthers...itt a nagy lehetőség az 1/1 és én úgy látom (bizonyára tévedek), h nincs olyan kaliberű jétékos (főleg QB) akit érdemes lenne ilyen magasan elhozni, Green kiváló igéret de én nem tartom egy normális évbenben 1/1-re, tavaly sokkal többet ért az 1/1 Suh és Bradford miatt..."Hulio" nekem a combine-t látva meggyőzőnek tünik, nem mintha Green nem, de én lehet, h mellette tenném le a voksom, ha rám lenne bizva...én a Panters helyében elcserélném az 1/1-et, Green messze nem lenne elég, h megoldják a csapat problémáit még ha 15 TD elkapása is lesz akkor sem...elsősorban irányitót kellene szerezni valahonnét, erre talán jó lenne az 1/1 talán lenne aki üzletelne velük csak mondjuk ne látom, h kit engednének el a pickért cserébe... ha JMD maradt volna Denverben akkor el tudtam volna képzelni valamiféle Orton cserét, plusz pick ide-oda...mondjuk Orton plusz egy vagy két második körös cserébe az első pickért, de igy, h a Tebow-t draftoló edző már nincs ott nem hinném, h elengednék Ortont...
2011. 02. 28. 08:24
lolvin: "Egy kérdésem lenne, ha nem lesz CBA a draftig attól még a draft napján lehet cserélgetni a szerződés alatt álló játékosokat?"

Ha nem lesz addig valamilyen formában megoldás, és lockout következik be, akkor játékost nem lehet bevonni a tranzakciókba, csak picket pickért lehet cserélgetni.
2011. 02. 28. 08:31
lolvin
kösz gsn

akkor nemigen tudjuk majd idei pickre váltani Mankinst, igaz a legjobb az lenne ha sikerülne megállapodni vele hosszu távon, akkor legalább a fal oldala stabil lehetne...

olvasgatva a combine-on résztvevő játékosok nyilatkozatait úgy tünik a tengerentúlon nem divat a szerénység, mindenki áradozik saját magáról.
2011. 02. 28. 09:42
bradyfan
lolvin.
Semmi szüksége a Panthersnek QBre. Ott van Clausen, aki úgyan szar volt az első évében, de kb egymaga kellet volna vezetnie az Offenset. Neki mindenképp kéne adni még 1 esélyt és megnézni mit tud egy olyan Offensel amiben van stabil futó játék (Williams,Stewart személyében) és van normális elkapó gárda (Smith és Green) én ezért hoznám a helyükben Greent. Az meg, hogy Green csak 4.50et tudott na bumm. Ha minden felé szálló labdát elkap akkor gond nem lehet.
2011. 02. 28. 10:36
lolvin
bradyfan

Én nem értek veled egyet, Clausen szerintem nem megfelelő irányitó, persze lehet adni neki mégegy esélyt, de én pl Moore-tól is többet vártam, hát ő sem volt valami nagy ász, én az irányitó kérdéssel kezdeném a Panthers rendbetételét, tiszta felesleg Green ha nincs aki dobálja neki a labdát...az összes csapat szenved ahol nincs egy normális irányitó aki legalább a labdára tud vigyázni, ha az megvan nem kellenek nagynevű elkapók, h müködjön a passz játék, főleg akkor nem ha van némi futás... én továbbra is nyomnám a Panthers helyében a cserebizniszt, próbálnék pickeket gyüjteni mert egy játékos az első két körben (még ha Green is az) nem huzza ki őket a csávából, a harmadik körtől lefelé meg nem sok jóval számolhatnak, nekik inkább most mennyiségre kéne törekedni, kb három jó pick az első két körben már lendithetne a csapaton, legalábbis többet mint egy 1/1-es elkapó...
2011. 02. 28. 11:08
Tzimisce
lolvin: Amerikában az természetes, hogy ajnátozzuk magunkat. Más a kultúra, náluk ez természetes. Ránk valószínűleg azt mondanák, hogy visszahúzódó nyuszik vagyunk.
2011. 02. 28. 14:15
temp
1/1 pick és a trade:

A dolog nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Számos esetben előfordul, hogy az 1/1 (vagy hasonló TOP pick) elcserélése tűnik a logikus megoldásnak, hiszen egy csapat általában nem véletlenül húz ilyen "előkelő" helyen, nem egy-két lyukat kell betömni a drafton. Ehhez természetesen jobban jönne ha az 1/1 helyett mondjuk kapnának egy 2 számjegyű választást az első körben, meg 2. és 3. körös választási jogokat, amivel akár 3 problémás posztot is megoldhatnának.

A probléma is pont ez. Hogy az 1/1-ért olyan pickeket lehet(ne) kapni, amivel gond nélkül húzható 2, akár 3 franchise játékos is. Máspedig 1 meghatározó játékosért senki nem szívesen mond le 3 másikról.

Az 1/1 értékét még valami csökkenti igencsak komolyan, ez pedig a fizetési igény. Az 1. helyen húzott játékos nem aprópénzért fog elszerződni, nem véletlenül tartja egyre több szakértő, hogy a legjobb ár/teljesítmény arányú játékosok valahol 1/20 és 2/20 között találhatóak. Ezek a játékosok általában még simán meghatározó, kezdő kaliberek, de a fizetésük fényévekkel marad el egy TOP3-as picktől.

Az elmúlt években egyébként gyakran volt hír (inkább pletyka természetesen), hogy 1-1 első helyen draftoló csapat árulja a pickjét, de azt is érdemes megnézni, hogy évek óta nem fordult elő, hogy a pick gazdát cserélt volna. "Aprópénzért" senki nem fogja elkótyavetyélni, reális értéket pedig nem nagyon akar senki fizetni érte.

Ennek tükrében korábban is említettem a felmerült tradekkel kapcsolatban, hogy sokkal bonyolultabb annál, ahogy azt a pálya mellől megítéljük. Nem csak a szándék kell, hogy elcseréljen valaki egy picket, de nem árt az sem, ha van hozzá trade partner, ez pedig nem mindig jön össze (sokszor olvasni később pletykákat, hogy 1-1 csapat már-már kétségbeesetten próbált meg eladni vagy venni egy picket draft day trade keretében, de a végén a megadott időn belül nem sikerült partnerre találniuk, hiába próbálták).
2011. 02. 28. 15:29
Bulow
Most olvasom, hogy Kaczurt lehet hogy cut-oljuk... Fizetés csökkentésre akartuk rávenni, de láthatóan nem megy bele.. Azt írják, hogy 3,4 M lenne a fizuja, és csapat nem akarja kifizetni. Viszont így Light nyilván nem mehetne sehova és a draft is még egyértelműbb.
2011. 02. 28. 15:48
TenkRew
DoM vagy akárki!
Michael Pouncey nem lenne nekünk jó? OG és szépen teljesített a Combinén. Persze h ez nem jelent semmit. De én nem hallottam róla szóval nekem csak ezek az eredmények jutottak eddig.
2011. 02. 28. 16:21
_bb
Asszem én a 2. kategória vagyok :)
Pouncey érdekes kérdés... tavaly ugye a mock draftunkban a bátyóját húztam a csapatnak, és így utólag nézve nem lett volna rossz az az eset se. Ugyanakkor azért azt rebesgetik, hogy bár nagyon hasonló a játékuk ránézésre, és tényleg tehetséges az "idei" Pouncey felhozatal is, azért állítólag a tavalyi évjárat jobb volt. Mindenesetre a méretei megvannak, játszott guard és 1 évet center poszton is (sőt védőfalban is volt). Ugyanakkor a snap-ekkel akadtak problémái a shotgunnál az év elején. Mindenesetre BB-nek van valószínűleg róla is bőven belső infója, lévén Florida játékosról van szó.
2011. 02. 28. 16:30
TenkRew
Köszönöm az infót _bb!
2011. 02. 28. 20:40
Ha peches a Panthers az 1/1-gyel, mert pont nincs oda kimagasló játékos, aki megérné ezt a drafthelyet, akkor valószínűleg a szokásosnál is kisebb az esély trade-partner felbukkanására..

A Carolina szemszögéből én inkább kivételes lehetőségnek érzem ezt, hiszen olyan játékost szerezhetnek meg, akire egyébként esélyük sem lenne. Tavaly minden összejött nekik, különösen a támadóknál: Otah sérülése, szétesett támadófal és futójáték, QB sérülések, és mindennek a folyományaként az egyszemélyes WR-sor hatástalansága. Bónusznak a támadó koordinátor és az edzők sem álltak a helyzet magaslatán, hogy kezeljék, és jobb irányba tereljék a folyamatokat. Egyelőre semmi olyat nem láttam, nem olvastam, hogy megváltoztassam a mock draftban írt véleményemet:

"Az elit elkapó érkezéséből mindenki profitál. A futójáték illetve Steve Smith is kevesebb figyelmet kapna az ellenfelektől, a leendő irányítónak lenne másik klasszis célpontja, a védelemre nehezedő nyomás is csökken, ha nem egy feltétlenül futójátékra berendezkedett támadójátékot kell kisegítenie."

QB kérdésben a legfontosabb, hogy minél előbb döntsön a stáb, hogy ki lesz a kezdő, hogy ennek megfelelően osszák be az edzésidőket, plusz nem árt, ha ezen a poszton a játékos érzi a bizalmat. Akár Clausen, akár Moore akár xyz lesz a kezdő.
2011. 03. 01. 10:22
bradyfan
lolvin.
Egy részről Clausent sztem nem tudtad megitélni egy fél szezon alapján. Másrészről ha nem is Clausennel képzelik el a jövőt akkor is tökéletes húzás a Green pick mert olyan QB nincs az idei classban aki megérné az 1/1et. Így behúzzák Greent ezzel elérik azt, hogy bárki is lesz a QB lesz neki egy elit célpontja.
2011. 03. 01. 10:30
Dok
Sziasztok!

Régen olvasom a fórumot és most döntöttem a regisztráció mellett. Szóval Üdv mindenkinek.

Érdekes draft elé nézünk. Remélem BB első körben behúzza J.J. Wattot és Von Millert a védelembe a második körben pedig megerősíti az offens falat. Persze ez csak spekuláció, mert könnyen lehet, hogy WR-t szeretne majd húzni vagy a gyenge felhozatal miatt inkább tradelni fog jó szokás szerint.
2011. 03. 01. 12:54
DoK: Nem rossz elképzelés, de az általad említett két úriember, lehet 17-re már nem lesz benn. Miller-t amúgy is az egyik legjobbnak tartják a posztján, ehhez repesztett egy nagyon jó 40 yard-ot, szóval ha valamit nem szúr el nagyon, akkor valószínű az első felében elmegy az első körben.
2011. 03. 01. 13:33
Dok
Paul43: Szerintem Watt még bent lehet, Millerben pedig tényleg csak reménykedem. Igazság szerint bármelyiküknek örülnék, komoly erősítések lehetnének. Bár könnyen elképzelhető, hogy BB inkább tradel jövőre, amikor már tisztább képünk lesz. Nagyon összetett a dolog biztosat sőt még valószínű forgatókönyvet sem lehet megtippelni jelen állás szerint.

Egy biztos szerintem nincs olyan OL játékos idén a drafton akiért érdemes lenne első körös picket áldozni, lehet egy jó traddel többet nyerünk.

Már várom azt a stresszt, amit az okoz ahogyan, BB játszik a pickekkel a Draft napokon.
2011. 03. 01. 14:18
temp
szvsz idén nagyon necces lesz a jövő évre trade, ha elmarad a szezon. Ez esetben mindenki örülni fog a jövő évi pickjeinek, hiszen az NCAA-t nem érinti a lockout, és valószínűleg jobb olyan rookie-kal vágni a szezonnak, akik kihagyás nélkül rögtön folytatják a főiskolán megkezdettt munkát.
2011. 03. 01. 14:46
bradyfan
Dok.
"Egy biztos szerintem nincs olyan OL játékos idén a drafton akiért érdemes lenne első körös picket áldozni, lehet egy jó traddel többet nyerünk."

Wisniewski,Carimi,Smith mindhárman olyan OL játékosok akikért én szívesen áldoznék első körös picket. Ha engem kérdeztek nekem az álom draft:
1/17: Carimi
1/28 Wisniewski
2/1 Baldwin
2011. 03. 01. 16:48
Dok
bradyfan: Meggyőztél Carimi tényleg megérné, de én akkor is inkább J.J. Wattot vagy ha bent van akkor, Von Millert hoznám el előbb. Talán megmarad még jól felépíthető OL később is. Baldwin nagy kérdés. Magas, jók a kezei de szerintem nem elég gyors és érett ahhoz, hogy elit elkapó legyen és őt tuti egy évig építeni kellene, mert a rout futási képessége még ingen csak csiszolandó szerintem.

Hamár elkapó akkor inkább Julio Jonest várnám álmaimban.

17: JJ Watt.
28: Carimi (meggyőztél)
33: Julio Jones (csoda folytán bent marad)
60: Muhammad Wilkerson

Ezt el tudnám viselni.
2011. 03. 01. 18:00
TenkRew
OFF
Fitzgerald lehet h márciustól korlátlan szabadügynök lesz.
Ha ez bekövetkezne akkor szerintetek BB rámozdulna?

Larry Fitzgeraldnak a 2011-es idényre érvényes szerződése van, így nem lehet UFA. - DoM
2011. 03. 01. 21:02
TenkRew
http://www.profootballmagazin.hu/cikk/5813/fitz_sem_szerzodik_pentek_elott
Akkor én ezt nem értem. Na mind1 nem is foglalkozok vele. Mondták már itt egy páran h ez nem egy jó oldal.
DoM köszi az útbaigazítást!
2011. 03. 01. 22:09
TenkRew

Na igen...

A Cardinalsnél valóban szerződést akarnak hosszabbítani vele, mert már csak egy évig játszhat náluk, utána azonban szabadon igazolhatóvá válik (ha lesz idén bajnokság, akkor 2012. tavaszán).

Ezen a linken posztonként láthatod az idei szabadügynököket, és pirossal jelölve a "tag"-et kapókat, illetve szerződést hosszabbítókat: http://walterfootball.com/freeagents.php
2011. 03. 01. 22:40
TenkRew
Értem ismét köszönöm az útbaigazítást és a linket is! :)
2011. 03. 01. 23:25
bradyfan
Dok.
Szvsz ide most azonnal bevethető OL játékos kell. Nincs idő, hogy projekt játékosokkal vesződjünk mert kiöregszik Tom. Julionak én is nagyon örülnék, de ha reálisan nézzük semmi esélye, hogy kicsúszon az első körből sőt a combine után több mint valószínű, hogy top10es lesz.
2011. 03. 02. 16:45
Dok
bradyfan

Én bízom a szabadpiaci veteránokban. Ők és néhány jól felépíthető fiatal szerintem többet és mint 1 ember.

Julio esetében egyet értünk látva az eddigieket szerintem csak akkor esne ki a top 10-ből, ha valami marhaság kiderülne a múltjáról.

Amennyiben meg kiesik akkor, lehetne szerintem ezt a picket tradelni.
Hozzászólás a(z) Combine Pats szemmel bejegyzéshez