Menetrend
Szavazás

Draft 2013 - Játékosismertetők: védő falemberek 2.

2013. 02. 25. 06:00
Szerző: DoM
Kategória: Offseason 2013
A védelmek sztárjai után most jöjjenek a szürke eminenciások, akik a fal belsejében végeznek kemény munkát. Az első öt játékos között Star Lotulelei, Sheldon Richardson, Shariff Floyd, Johnathan Hankins és Sylvester Williams mutatkozik be a Pats.hu olvasóinak.

Star Lotulelei
DT, 6'2, 311, Utah

Osztályzat: 7.7

Méretéhez képes könnyed, meglepően gyors a mozgása és irányváltó-képessége. Hónapokon keresztül a draft legjobb játékosának tartották. Ha top5 pickekről eset szó, az ő nevét mindig olvasni lehetett a listákon. Már a 2012-es drafton is előkelő helyen kelt volna el, azonban ő visszatért az iskolába végzősként.

Pass rush, hogyan támadja az irányítót:

1-1 elleni helyzetben nehéz megállítani. Gyorsan reagál snapre, amit remek első lépés és puszta erő követ. Ezzel bárkit képes betolni a zsebbe és bedönteni a fal belsejét. Meg kell tanulnia, hogyan használja a kezeit a pass rush közben és technikailag fejleszteni kell a most még nagyon egyszerű repertoárját.

Futójátékkal szemben:

Ketten, esetenként hárman figyeltek rá az egyetemi meccseken. Nem lehet elnyomni, nem lesz neki ismeretlen, hogy duplázzák és tartani tudja a pozícióját a védővonal közepén. Nehéz kibillenteni az egyensúlyából. Vállait kellően alacsonyan és megfelelő szögben tartja. Amikor lendületbe jön és áttöri a támadófalat, még akkor sem késő irányt váltania oldalra: eléri a labdás embert.

Lotulelei is azon egyetemi játékosok sorát gyarapítja, akik annyira kiemelkedtek csapatukban, hogy meccsről-meccsre külön figyelemben részesültek. A motorja nem pörög hatvan percen keresztül. Legnagyobb erőssége a puszta ereje, a testfelépítése, amit remekül kamatoztathat az NFL-ben is elsősorban futójáték elleni stabilitásával, akár 34-es DE/NT poszton vagy 43-as DT-ként (1-tech), mert ahhoz a technikája megfelelő. A pass rush terén van hova fejlődnie, hogy ne csak az erejére tudjon támaszkodni. Megkönnyíti a körülötte játszók életét, mert magára vonja a duplázást, viszont az egyetemhez képest minőségibb csapattársak az ő játékába is pozitív változást hozhatnak.

[Az NFL combine-on végzett orvosi vizsgálat szívelégtelenséget fedezett fel nála vasárnap, ami miatt a feladatokat már nem is hajtja ott végre és további kivizsgálás lesz szükséges. A draftértéke könnyedén zuhanórepülést szenvedhet el ennek fényében. -szerk.]

Meccsvideó: USC, Washington, BYU
 

Sheldon Richardson
DT, 6'2, 294, Missouri

Osztályzat: 7.55
 

A 4-tagú védőfal belsejében a dinamizmust jelentő 3-tech DT prototípusa, akinek fő funkciója, hogy faltörőkosként jusson át a támadófalon az OG és az OT közötti résen. Egyetemi évei alatt szinte mindig vállproblémák gyötörték. 2012-ben meg is műtötték neki.

Pass rush, hogyan támadja az irányítót:

Határtalan lehetőség lakozik benne. A késleltetett „swim” mozdulata, ahogy áthúzza magát a támadó falemberen erőteljes és villámgyors. Robbanékony, nagyon nehéz lesz lekövetni a mozgását. Szinte kilő az alapállásból a snap pillanatában. Széles pass rush repertoár. Alacsonyan tudja tartani a vállvédőjét, a lába folyamatosan dolgozik. Alkalmanként túl agresszív, és szem elől téveszti az irányító helyzetét.

Futójátékkal szemben:

Tipikus 1-gap védőjátékos, vagyis a snap előtt a támadó falemberek közötti egyik rést fogja megtámadni, és azon keresztül jut be a zsebbe és állítja meg a játékot még az előtt, hogy az kibontakozhatna (a pozíció megtartására nem feltétlenül alkalmas). Megtévesztésre alapuló futásoknál könnyű átejteni és önmagát veszi ki a játékból. Ha a snapre való gyors reakciójával nem tud pozíciót nyerni az ellenfélével szemben, akkor könnyen semlegesítik a futójátékok során. Ilyenkor túl korán felegyenesedik, ami után már probléma nélkül kiiktatható. Erőteljes és biztos szerelő, amikor a közelében érzi a labdás embert és jeleskedik fumble kiharcolásában.

Nem kifejezetetten sokoldalú játékos, de a megfelelő környezetbe kerülve (4-tagú védőfal, ahol van mellette olyan játékos, akit rendszeresen duplázni kell) rémálom lesz a támadófalak számára, hogy megállítsák, különösen a passzjátékoknál. Példás munkámorálról tett tanúbizonyságot másodéve után, hogy rendbehozza a testsúlyát és megfelelő állapotba kerüljön a bajnokságra. Többször szegte meg a csapatszabályokat, iskolai hiányzás miatt volt felfüggesztése is. A középiskola elvégzése után két évébe került, hogy bejusson az egyetemre. Ha a játékra tud koncentrálni, akkor gyakori vendége lesz a hét megmozdulásai rovatnak a fordulókat követő össezfoglalókban.

Meccsvideó: Kentucky, Alabama, South Carolina, Tennessee, Florida, Georgia
 

Shariff Floyd
DT, 6’3, 297, Florida
 
Osztályzat: 7.45
 

Egyre többen emlegetik Floydot a draft legjobb belső falembereként, mivel gyorsaságával az irányítóra jelentett veszély mellett a futás elleni is elég stabilitást ad a védőfal közepén. Négytagú védőfalban a dinamikát (3-tech) és a statikát (1-tech) jelentő poszton is játszhat illetve egyes 34-es sémákba is beférhet endként.

Pass rush, hogyan támadja az irányítót:

Végigjátssza a teljes mérkőzést, sosem áll le, ezért sok, olyan kései sacket tud szerezni, amikor a secondary kifogástalan munkája miatt egyszerűen nem talál szabad célpontot az irányító (coverage sack). Pass rush repertoárját gyors „swim” és erőteljes „bull” mozdulat alkotja. Az irányváltó-képessége miatt az irányító többször el tudott lépni a sackje elől. Alacsonyabban kellene játszania, az alapállásból korai felegyenesedése miatt túl inkonzisztens a játéka.

Futójátékkal szemben:

A gyorsasága és ereje mellett a kezeit is használja, hogy keresztüljusson a támadófalon. A snappet követően túl hamar és gyakran felegyenesedik, amivel pozíciót veszít és könnyen a földre kerülhet, ahol az elvárhatónál emiatt több időt tölt. Amikor a technikája rendben van, még a duplázást is túléli és tartja a helyét a futás ellen. Irányváltása nem elég gördülékeny, ha már a futó közelében van.

Folyamatosan fejlődött a játéka, várhatóan a technikai hiányosságok kijavításával csak egyre jobb játékossá válik az NFL-ben. Nehéz gyermekkora volt. Szülők nélkül nőtt fel, csak önmagára számíthatott. Házról-házra járt/lakott, csak legyen aki befogadja. Kivételes munkamorál és felnőtt jellem. Két meccsről tiltották el, mert 2500 dollárt fogadott el.

Meccsvideó: Tennessee, Florida State, Texas A&M, Missouri, Georgia
 

Johnathan Hankins
DT, 6’3, 320, Ohio State
 
Osztályzat: 7.7
 

A védőfal minden posztján játszott egyetemen. Az NFL-ben valószínűleg csak NT szerepkörben van komoly jövője 4 ill. 3-tagú falban is.

Pass rush, hogyan támadja az irányítót:

Folyamatosan duplázták egyetemen. Nem igazán volt lehetősége, hogy nyomást fejtsen ki az irányítóra. A kezei helyett inkább a vállát használja, ezen a téren van hova fejlődnie; ezáltal bővülne a repertoárja is, ahogy a támadó falemberrekkel 1-1 ellen küzd a pozícióért.

Futójátékkal szemben:

Remekül foglalja a helyet a falban. A guardok ellen nyeri a csatáit mérete miatt. Sosem áll meg a lába, jó egyensúlyérzék. Amint beékelődött a támadófalba, képes oldalirányba mozogni és elvenni a teret a futó elől; egyik blokkról a másikra váltani. A labdás ember földhöz vitelébe sokat kell javulnia, türelmesebbnek kell lennie, hogy megvárja merre halad a játék.

Kivételes motor és a futás elleni stabilátás az erőssége. Nehéz elképzelni, hogy folyamatosan a pályán legyen, a passzjáték komoly térhódítása miatt az NFL-ben, de futójáték ellen valószínűleg ő a legjobb belső falember a drafton.

Meccsvideó: Nebraska, California, Central Florida, Michigan

 
Sylvester Williams
DT, 6’3, 313, North Carolina
 
Osztályzat: 7.1
 

A legkomplettebb játékos, aki semmilyen téren nem nyújt kiemelkedőt, viszont nincs gyenge pontja sem a játékának.

Pass rush, hogyan támadja az irányítót:

Széles repertoár „swim” „club” és „spin” mozdulatokkal. Gyors és képes irányt is váltani. Hamar passzív lesz, ha első lendületből nem nyeri meg a párharcát. Ritkán gyűri le pusztán erőből az ellenfelét (bull rush) inkább az atlétikus felépítése miatti előnyét használja ki.

Futójátékkal szemben:

Bár nem folyamatosan, de képes megtartani a pozícióját a kettőzésekkel szemben is. Visszaküzdi magát a jó pozícióba, hogy a futó útjába kerüljön, még ha elsőre arrébb is tolták. Nem használja megfelelően az erejét. Túl lassan ismeri fel a játékot, ezért nem tud rá időben reagálni sem.

Ha megtanulja rendszeresen jól használni a kezeit, akkor hatalmas, súlyos „pofonokat” tud majd kiosztani. Egyetemen inkább megkerülte a blokkokat és nem küzdötte át magát erőből az ellenfelén. Szinte minden téren van hova fejlődnie. Csak egy évet focizott a középiskolában, mielőtt junior college-ba került volna. Középiskola után teherautógyárban is dolgozott egy ideig kétkezi munkásként. Csak öt éve űzi a sportágat és ebből csak kettőt töltött az egyetemi bajnokság első osztályában. Természetes adottságai miatt még a várható tanulási folyamat ellenére is komoly tehetség. Ha az erejét is megtanulta volna használni, akár az első kör elején is elkelhetne.

Meccsvideó: Virginia Tech, North Carolina State, Virginia, Maryland

A cikkben szereplő játékismertetők a nepatriotsdraft.com oldaláról származnak.

Korábbi cikkek: pass rusher endek 1., cornerbackek 1.

Hozzászólások

2013. 02. 25. 10:47
Boston
Remek az időzítés DoM :)
Akit érdekel és alkalma nyílik rá, szegény Lotulelei kivételével megnézheti őket élőben a combine mai napján.
2013. 02. 25. 15:49
cspeti98
Ehhez a témához kicsit off, de szerintetek Da'Rick Rogers meddig csúszhat amiatt, hogy balhés.Néztem a combine-on és elég jól teljesített.Egy első kört azért nem áldoznék rá, de a második nap szívesen látnám.Van esély rá, hogy addig csúszik?
2013. 02. 25. 16:48
Tavaly 15 elkapót választottak az első 100-ban, 13-at az első három körben. 2011-ben 11-et. Rogers előtt is lazán kimehet legalább 10 másik elkapó, sőt most ez a "papírforma". A 2-3. körben elég nehéz megjósolni, hogy olyan népszerű poszton, mint WR-ket mi fog történni, milyen sorrendben fogynak el.
Hozzászólás a(z) Draft 2013 - Játékosismertetők: védő falemberek 2. bejegyzéshez