Menetrend
Szavazás

Draft 2013 - Játékosismertetők: védő falemberek 3.

2013. 03. 03. 11:38
Szerző: DoM
Kategória: Offseason 2013

A második öt pass rusher játékos bemutatásával folytatódnak a játékosismertetők. Ebben a részben DE/OLB Barkevious Mingo, DE Tank Carradine, OLB/DE Dion Jordan, DE Alex Okafor és DE Corey Lemonier jelentkezik.

Barkevious Mingo
DE/OLB, 6’4, 241, LSU

Osztályzat: 7.0
 

A hírek szerint 225-230 font súllyal játszott egyetemen. A combine-on már 240-nel mérlegelt, és a felmérők számai alátámasztották, hogy nem veszített a sebességéből. Kiváló mozgáskoordináció jellemzi. Ha kizárólag a pass rush képességet és a fejlődési lehetőséget nézzük, akkor valószínűleg ő foglalná el az első helyet. Inkább 34-es védelembe illik passz-siettető külső linebackernek, de nickel és dime felállásokban semmi sem zárja ki, hogy akár a négytagú védőfalnak a szélén játsszon.

Pass rush, hogyan támadja az irányítót:

Átlag feletti a gyorsulása, egy-két lépés után már eléri a végsebességét. Első pár lépése erőteljes és hosszú. Irányváltó-képessége remek, ha a közelébe ér, akkor az irányító már nehezen menekül előle. Előszeretettel kerüli meg az őt blokkolni igyekvő falembert a sebességére építve, ilyen tekintetben túlságosan az atlétikus felépítésére támaszkodott – mint sok más egyetemi játékosnak, neki is javítani kell a technikáját. Csak négy sacket szerzett 2012-ben, ami egyáltalán nem tükrözi a képességeit. Karjai hosszúak, amit jól kihasznált, hogy elakadjanak benne a passzok, ha már az irányítót nem tudta elérni.

Futójátékkal szemben:

Annyira az irányítóra koncentrál folyamatosan, hogy futójátéknál egyszerűen nem tényező a játéka, ha az ő irányába futnak, mert könnyedén blokkolható. Túlzott agresszivitása miatt széles futósávot hagy maga mögött. Az ellentétes oldalra haladó futásoknál jeleskedett a labdás ember levadászásában hátulról.

Sok tekintetben hasonlítható Bruce Irvinhez a játéka, akit a tavalyi drafton többek meglepetésére elég korán választott a Seattle Seahawks. Futás elleni hiányosságai miatt első évében csak korlátozott játékidőhöz juthat harmadik downok, dime felállások során, amikor egyértelmű a passzjáték veszélye. Semmi jele, hogy gond lenne a munkamoráljával, egyetemi évei alatt kimaradt a balhékból.

Meccsvideó: Texas A&M, Auburn, Alabama, Washington, Mississippi State, Clemson

Cornelius „Tank” Carradine
DE, 6’4, 276, Florida State

Osztályzat: 7.0
 

Brandon Jenkins illetve Björn Werner mögött játszott egyetemen és csak előbbi sérülése miatt került a kezdőcsapatba 2012 elején. 12 meccsen 11 sack és 13 TFL fűződik a nevéhez úgy, hogy rendszeresen ő játszott a gyenge oldali end posztján. Novemberben térdsérülést szenvedett és az ebből való felépülése komolyan kihathat a draft értékére.

Pass rush, hogyan támadja az irányítót:

Általában az utolsók között van a snapre való reakcióideje a két fal tagjai közül. A mozdulatai inkonzisztensek, elsősorban az erejére (bullrush) támaszkodik, hogy elérje az irányítót. Játékstílusából adódóan nem rohanja le a vele szemben álló falembert. Megfontolt, kimért a játéka, megvárja, hogy az irányító lépjen előbb.

Futójátékkal szemben:

Hatékonyan stabilizálja a védővonal szélét. A kézhasználat hiányosságai miatt nem tud rendszeresen leválni a blokkokról. Biztosan szereli a labdás embert, ha módja van rá.

Nincs nagy tapasztalata kezdőként. Csak két évet játszott az egyetemi bajnokság első vonalában, ahova Junior College-ból került. Ehhez képest nagyon jól érti, hogy mi miért történik körülötte a pályán, magas játékintelligencia. Valószínűleg sosem lesz belőle csapata elsőszámú rettegett pass rusher endje, viszont futás elleni hatékonysága miatt kiváló második ember lehet az erősoldalon alapvédekezésnél és a passz ellen is van benne még fejlődési lehetőség. Térdsérülése miatt alig szerepel a drafttérképen a top játékosok között a posztján. A második napon nagyon jó értéket jelenthet, az őt választó csapat számára. A draft egyik meglepetésembere lehet.

Meccsvideó: Clemson, Florida, Miami (Fl), Duke
 
Dion Jordan
OLB/DE, 6’6, 248, Oregon
 
Osztályzat: 7.3
 

Posztjának egyik legérdekesebb játékosa Jordan. Bár nagyon sok minden lehet imponáló az őt választó csapat számára, mégis sokkal inkább project játékosnak tekinthető a többi pass rusherhez képest. Az első szembetűnő dolog vele kapcsolatban, az a magassága. Nem sok két méterhez közeli (1.98 m) pass rusher szaladgál az NFL-ben. Középiskolában tight end volt és csak 2010-ben lett belőle védőjátékos. Magasságához különösen alacsony volt az a testsúly, amivel egyetemen játszott (226 font). A combine-on már 250 fonthoz közelített, amit azonban tartania is kell majd a profik között. A 3-cone feladatban mért ideje alapján (7.02) irányváltó-képességére, mozgékonyságára nem volt különösebb hatása a plusz súlynak.

Pass rush, hogyan támadja az irányítót:

Elsők között reagál a snapre. Ezt párosítva az atlétikus adottságaival, hosszú lépésével, rendszeresen pozíciót nyer az ellenfelével szemben. Azonban, ha ezzel a manőverrel nem járt sikerrel, akkor semmilyen pozitív hatása nem lesz már a játékra, és könnyedén el lehet tüntetni.

Futójátékkal szemben:

A védővonalon hiányzik a játékából az erő. A duplázás ellen nem tudja megtartani pozícióját. Keresztülfutnak rajta. A labdás embert jól üldözi hátulról.

[Az erőteljes elem szinte teljesen hiányzik a játékából. Nehéz jósolni, hogy milyen pozíció lenne számára ideális az NFL-ben. Elképzelhető, hogy legjobban a 43 SLB feküdne a játékának, ahol védve lenne a támadó falemberek fizikalitásától egy előtte játszó négytagú fallal és így tudna leginkább érvényesülni a gyorsasága, atlétikus képességei. -a szerk.] 

Meccsvideó: Fresno State, USC, Arizona State, Stanford, Washington State

Alex Okafor
DE, 6’5, 264, Texas
 
Osztályzat: 7.2
 

Kevés egyetemi játékosról mondható el, hogy technikailag nehéz kivetnivalót találni a játékában, de Okafor közéjük tartozik. Nagyszerűen használja a kezeit, ezért a támadó falemberek nehezen érik el. Remek mozgáskoordináció. Magas játékintelligencia.

Pass rush, hogyan támadja az irányítót:

Jól időzít a snapre, a lassabb falemberekkel szemben ezzel már nyert ügye is van. Ezen kívül azonban nem sok mindent tud felmutatni. Van némi sebessége, de ahhoz nem elég, hogy megkerülje vele az OT-t mint tipikus „edge rusher”. Nagyobb falembereket már nem tud kibillenteni az egyensúlyából az erejére támaszkodva.

Futójátékkal szemben:

Első lépésével szinte azonnal a támadófal mögött találja magát, jól tudja támadni a két falember közötti rést. Biztosan szereli a labdás embert, jól tartja meg a pozícióját a fal szélén, de a kettőzések kivédéséhez nincs kellő ereje. 

Nagy kérdés, hogy mi lesz az ideális posztja az NFL-ben. Lesz neki egyáltalán? Vagy azon „sokoldalú” játékosok sorát gyarapítja majd, akiket igazából egyik poszton sem lehet jól használni.

Meccsvideó: Oregon State, West Virginia és Oklahoma State, Ole Miss 
 
Corey Lemonier
DE, 6’3, 255, Auburn
 
Osztályzat: 6.75
 

Harmadévesként mutatott játékával sokakat lenyűgözött (9.5 sack, 13.5 TFL), azonban végzősként minden összeomlott. Nemcsak Lemonier játéka, hanem a csapat teljesítménye is. Az év végén kikerült a kezdőcsapatból is, amikor a játékosmegfigyelők azon is elgondolkozhattak, hogy egyáltalán draftra érdemes játékost látnak-e a pályán. Erősebbé kell válnia az NFL-ben, ez az egyik legnagyobb hibája, mert így nem tudja érvényesíteni a sebességét sem.

Pass rush, hogyan támadja az irányítót:

Kiváló első lépés, a védővonal bármelyik oldaláról. Jó szögben képes bevágni a támadófal mögé, ha a belső vállával már elhagyta az OT-t. Az irányító közelében sem veszíti el a lélekjelenlétét. Ha pozícióba került, akkor nehéz menekülni előle. Akár belülre, akár kívülre jól tudja érvényesíteni a „spin” mozdulatot (amikor lepörög a támadó falemberről, akinek jól érzékeli a helyzetét). Jellemzően 43-as end pozíciójából játszott. Nem elég erős a bullrush során.

Futójátékkal szemben:

Nem képes megtartani a védővonal szélét. Könnyű ilyenkor befordítani és félretenni a futó útjából. Rendszeresen túljátssza magát a labdás emberen, és üresen hagyja a számára kijelölt futósávot (low gap integrity).

Általánosságban elmondható, hogy technikailag rendezett a játéka, legtöbb problémája az erő hiányából adódik, elsősorban a futójáték során. Teljes játékidőben nehéz elképzelni, hogy a pályán tartható. Emiatt első éveiben harmadik downok során lehet hasznára a csapatnak a pass rush tudásával, amikor nem kell futójátékkal számolni.

Meccsvideó: LSU, Georgia, Clemson, Flordia és Arkansas (2011), Georgia (2011), Alabama (2011)

Forrás: nepatriotsdraft.com

Hozzászólások

2013. 03. 03. 21:54
Carradine-nál volt aki Chandler Jonest említette viszonyítási alapként. Hasonló stílusa és felépítése is van.
Hozzászólás a(z) Draft 2013 - Játékosismertetők: védő falemberek 3. bejegyzéshez