Menetrend

Elég-e próbálkozni a hosszú passzok ellen?

2012. 10. 26. 06:00
Szerző: pirko
Kategória: Cikkek

Shalise Manza Young, a Boston Globe munkatársa "A legnagyobb problémájuk: a hosszú passzok megbénítják a Patriotst" címmel írt cikket. A cikk arra próbál rávilágítani, hogy úgy tűnik, a hosszú passzok elleni védekezésben évek óta tapasztalható egyfajta visszafejlődés, és erre az edzői stáb részéről az egyetlen ismétlődő reakció az, hogy "Próbálkozunk." Sokaknak fülébe csengenek ilyenkor Yoda mester szavai, amivel az ifjú Luke Skywalkert okította: "Nem, ne próbáld! Tedd, vagy ne tedd. De ne próbáld!"

 

Minden bizonnyal a football a csapatsportok csúcsa. Természetesen nem árt, ha van egy kiváló quarterbackünk, de egymagában ő sem lehet sikeres. A támadófalnak védelmet kell biztosítania, az elkapónak el kell kapnia a labdát, a védelemnek távol kell tartania a másik csapatot az end zone-tól, a speciális csapatrészek pedig mind a támadók, mind pedig a védők segítségére lehetnek.

A Patriots által eddig engedett nagy passz játékok számát látva, azokat kizárólag a sokat ostorozott secondary nyakába varrni – nem fair.

Ez a csapatrész nem remekel eddig, előfordul a rossz helyezkedés, a rossz irányválasztás, és saját bevallásuk szerint is gyenge technikával játszanak. De a jó passz elleni védekezés alapja a ’front seven’ játéka, és úgy tűnik, a Patriots egyelőre nem képes egyenletes teljesítményre az ellenfél irányítóinak nyomás alá helyezése terén.

A Boston Globe statisztikái szerint a Patriots védelme a szezon első hat mérkőzésén (a Jets elleni mérkőzés adatai a cikk írásakor még nem voltak hivatalosak) összesen 10 sacket, 23 földrevitelt és 31 quarterback siettetést ért el – egyik sem túl fényes eredmény.

Amikor nincs elegendő nyomás az irányítón, a védelem hátsó része arra kényszerül, hogy hosszabb ideig biztosítson fedezetet, megnövelve a sikeres passz, vagy a fedezet összeomlásának esélyét.

A Patriots az NFL legrosszabb eredményeként az eddigi hét mérkőzésen 38 esetben engedett 20, vagy 20-nál több yardos sikeres passzt, amelyben benne van a vasárnapi, Jets elleni hosszabbításban elért győzelemmel zárult mérkőzés is.

Mi több, szinte mindegyik eredményes hosszú passz pontszerzéssel végződő drive során esett. A 38-ból 31 esetben, 18 touchdownt és 5 field goalt eredményezve. Ez mindösszesen 141 pont, a Patriots ellen a szezon során eddig elért 161 pontból.

A nagy játékok sokba kerültek.

Ha léteznek is válaszok arra a kérdésre, hogy vajon a Patriots miért válik újra és újra a hosszú passzok áldozatává, azokat nem kaptuk meg a Bill Belichick, és a védelem koordinátora, Matt Patricia részvételével tartott sajtókonferencián.

„Hétről hétre próbálunk minden téren javulni, és természetesen minden képességünkkel azon vagyunk, hogy megakadályozzuk azokat [a hosszú passzokat].” – mondta Patricia.

„Mint ahogy az Edző [Belichick] említette: foglalkozunk vele, ugyanúgy, mint a hétről hétre velünk szemben felvonuló támadó alakulatok valamennyi aspektusával.”

Mindezt nem nagyon vehettük észre a szezon kezdetén. A kezdőként első alkalommal pályára lépő Jake Locker irányítóval felálló Tennessee ellenében a New England három 20 yard fölötti sikeres passzt engedett, összesen 88 yardért.

A következő héten, az Arizona és Kevin Kolb ellen két ilyen passzt kaptak, a legkevesebbet eddig a szezonban.

Aztán következett a Baltimore, és a mélységi passz azóta is a Patriots mumusa.

Joe Flacco, a Ravens irányítója kilenc 20 yardnál hosszabb sikeres passzt dobott. Azon az estén, amikor 39-ből 28 sikeres passzal 382 yardot ért el, 252 yard jött össze abból a kilenc nagy játékból. Nem meglepő, hogy azok a játékok hozzájárultak mind a négy baltimore-i touchdownhoz, és az egyetlen field goalhoz is.

A mutatók azóta sem javultak.

A Buffalo hét 20 yardnál hosszabb passzt jegyzett, köztük RyanFitzpatrick mind a négy touchdown passzát; PeytonManning és a Denver ötöt, Russell Wilson és a Seattle hatot, Mark Sanchez és a Jets szintén hatot ért el, bár Stephen Hill elejtett még egyet a mérkőzés végén, amely végezhetett volna a Patriotscal.

Wilson, akinek ez volt a legjobb napja ifjú karrierje során, mivel hátrányból hozta vissza a Seahawksot, mindössze hat játékból hozott össze 237 passzolt yardot. A délután során dobott többi tíz passzából összesen csak 56 yardot ért el.

A Patriots tudja, hogy mindaddig a mélységi bombák célpontja lesz, amíg meg nem oldják a problémát.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a ligában egy kicsit mindenki „puskázik”, így fel vagyunk készülve arra, hogy hétről hétre ezzel próbálkoznak ellenünk, és igyekszünk jó munkát végezni, és a képességeink legjavát adva mindent megoldani.” – mondta Patricia.

A jelenlegi tendencia alapján a Patriots 87 húsz yardnál hosszabb passzt fog engedni a szezonban, még többet, mint a tavalyi liga „rekordot” jelentő 79 passz.

2007 óta a Patriots teljesítménye egyenletesen romlik ezen a téren: 32 hosszú passzt engedtek 2007-ben, amikor uraltak szinte minden mérkőzést, és az ellenfelek a passzjátékot voltak kénytelenek erőltetni a felzárkózás érdekében; 38-at 2008-ban, 42-t 2009-ben, és 55-öt 2010-ben. Ebben a kategóriában évről évre egyre lejjebb csúsznak a ligában.

Patriciát többször is kérdőre vonták, hogy miért nincs fejlődés a Patriots passz elleni védekezésében, amely ismét utolsó helyen áll az AFC-ben, és 29. az NFL-ben. Ő pedig újra és újra ugyanoda kanyarodott vissza: próbálnak javulni.

De minden csapat próbál javulni, és némelyik csapat mutatja is a javulás jeleit. Akkor mi lehet a gátja a Patriots fejlődésének?

„A számunkra az a tanulság, hogy hétről hétre meg kell próbálnunk javulást felmutatni.” – mondta Patricia. „És ezt próbáljuk megvalósítani.”

(forrás: boston.com)

Hozzászólások

2012. 10. 26. 07:50
Gordon

Pont erről írtam az előző hozzászólásomban , erre itt egy cikk:-)
a gondok felsorolása mellett kíváncsi lennék ki milyen megoldást javasolna.
2012. 10. 26. 11:49
norbertobaggio
Én azt javasolnám ,hogy edzéseken a támadósorunk 5-ször annyit gyakoroljon együtt a védelmünkel, és mást ne is gyakoroljanak csak a hosszú passzokat ,mivel a legjobb irányitó a miénk ,ki más tudná jobban dobálni a pontos hosszú passzokat :-)))
2012. 10. 26. 10:12
Neo
Csak nekem tűnik egyértelműnek? Mivel az évek óta nem hogy fejlődést, hanem inkább visszaesést nyújtó secondary sémájával valami nincs rendben és ehhez hiába igazolunk 1. 2. körös tehetségeket. Patriciát vagy aki a sec-vel foglalkozik, azt nagyon hamar le kellene cserélni.

Egyébként ehhez kapcsolódóan BB. is pontosan emiatt ütheti meg a bokáját. Mert ha nem lép ez ügyben nagyon hamar, aligha díjazzák ha majd a PO.-ba (már, ha elvergődünk addig) 59-0-val küldenek el minket Rodgers-ék.
2012. 10. 26. 10:37
Gomes..
Áh, a GB secondary is csodás, szóval inkább 59-55 lenne :D
De ehhez SB-be kéne jutni, addig meg legjobb esetben is Schaub fogja ezt megtenni, állítólag bal kézzel. :))
2012. 10. 26. 13:29
nosbiglem
2012. 10. 26. 17:46
sixt
Sziasztok!
Bocs az off-ért de ahogy látom Höri out a hétvégi meccsen :(
2012. 10. 26. 18:20
Miért out? Kiírták vagy csak azért gondolod mert nem edzett? Múlt héten sem edzett a meccs előtt és fenn volt a pályán. Tehát lehet reménykedni, amíg hivatalos nem lesz :)
2012. 10. 26. 18:26
lega66
Sziasztok!

Sajna el sem utazott Londonba. Jó eséllyel nem csak sérülés miatt, hanem mert apa lesz rövidesen :)
2012. 10. 26. 18:31
sixt
Ahogy alul is látod hivatalos !! Kint villog az NFL.com-on :(
2012. 10. 26. 18:37
Igen, közben olvastam. Hát ez van. Sebaj, van elég fegyverünk ilyen esetekre is. AH nem nyerünk ,az nem Hörni hiánya miatt lesz az biztos.
Hozzászólás a(z) Elég-e próbálkozni a hosszú passzok ellen? bejegyzéshez