Menetrend

Előidényt záró menetrend

2014. 08. 30. 15:10
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek
Hamarosan elérhető lesz a végső keretszűkítés eredménykövető topikja is, de előtte egy rövid összefoglaló az elkövetkező napok  menetrendjétől és a hozzájuk csatlakozó technikai információkról, szabályokról.


HATÁRIDŐK


Szombat (8.30.)

22:00 keretszűkítés 53 játékosra

Vasárnap (8.31.)

18:00 i) lejár a waiver igény benyújtási határidő
ii) gyakorlócsapat alapítása

Kedd (9.2.)

22:00 visszatérés lehetőségével IR listára tehető egy játékos

Szerda (9.3.)

22:00 fizetési sapka megfelelési határidő

Játékosok, akik nem számítanak bele az 53 fős limitbe:
 • az edzőtábor során az aktív NFI és PUP listákon szereplők
Automatikusan a tartalékok közé kerülnek, annak minden megkötésével együtt, vagyis az első hat játékhéten nem léphetnek pályára. Hatodik forduló után már edzhetnek a klubbal, de öt héten belül aktív státuszba kell őket helyezni. Ha ez nem történik meg, akkor az ötödik hét lejártát követően ebben az évben már nem léphetnek pályára. A Patsnél egyedül OL Chris Martint érinti.
 • a tétmeccsről felfüggesztett játékosok

 Ameddig eltiltásukat le nem töltik, nem számítanak bele az aktív keretbe. A tartalék listára automatikusan és nem is edzhetnek a csapattal. A Patsnél CB Brandon Browner és WR David Tyms az érintett. Browner már korábban nyilatkozta, hogy visszatér kaliforniai otthonába erre az időszakra és a klubtól kapott edzéstervet ott teljesíti.

Waiver rendszer:

Szabad átigazolási piac korlátozásának egyik eszköze. A kevés NFL tapsztalattal rendelkező játékosok esetében, ha klubjuk a szerződésüket felbontotta, nem választhatják meg, melyik csapathoz szerződnek, hanem automatikusan a waiver listára kerülnek, ahol a liga többi harmincegy csapatának van esélye, hogy jelezze: igényt tart a játékos játékjogára.

 • érintett játékosok

Aki nem rendelkezik legalább négy credited service-szel. Egy credited service-nek minősül, ha adott idényben legalább három alapszakasz vagy rájátszás meccsen a csapat tagja volt. Az IR és PUP listán töltött időszak is beleszámít, a gyakorlócsapat azonban kivételt jelent.

 • működése

A waiverre került játékosok megszerzésére a többi harmincegy csapatnak lehetősége van igényt benyújtani az NFL-nél. Az átigazolások az év folyamán minden nap 22:00 órakor válnak hivatalossá. Ekkor kezdődik és nullázódik mindig a waiver időszak. Ha egy játékosra nem érkezik benyújtott igény, akkor 24 óra leteltével szabadon igazolhatóvá válik. Ha egy csapat jelentkezik csak érte, akkor az ő játékosuk lesz. Ha egy játékos megszerzésének a szándékát több csapat is jelezte, akkor köztük a választás joga nem a játékost illeti meg, hanem a klubok wiaver listán elfoglalt helyezése a döntő. A waiver időszak a keretszűkítési határidőt követően 24 helyett csak 20 óra.

 • waiver lista

Az intézmény a drafthoz a free agencyhez hasonlóan kiegyensúlyozó szerepet tölt be a csapatok közötti versenyben, ezért évközben az éppen aktuális győzelem-vereség mutató alapján rangsorolják a csapatokat. Több csapat igénye esetén minden esetben a legrosszabb mérleggel rendelkező kapja meg a játékos játékjogát. Az előző bajnokság vége óta a sorrendet a draft sorrend határozta meg (értelemszerűen a cserék nélkül). Ez még a keretszűkítést követő waiver időszak során is így van. Tegyük fel, a New Englandnél úgy döntenek, hogy Jimmy Garoppolo lesz idén Tom Brady egyetlen tartalékja, akkor Ryan Mallett biztosan a Houston Texans játékosa lehetne, ha Bill O'Brienék meg akarnák szerezni.

 • a játékjog megszerzése

A játékjog megszerzésével a játékos a klub aktív keretébe kerül.


Gyakorlócsapat:

 • átmeneti szabályok

2014-2015 közötti időszakban kísérleti jelleggel átmeneti szabályozást vezetett be a NFL a gyakorlócsapatokra vonatkozóan. Kettővel növelték a létszámot, vagyis most tíz játékost lehet ilyen státusszal leigazolni, illetve a gyakorlócsapatban lehet két olyan játékos, akinek már van egy accrued season a tarsolyában. Egy accrued season azt jelenti, hogy a játékos az alapszakasz során legalább 6 hetet töltött egy csapat 53 fős keretében vagy IR listán.

 • megalakulása

Látható, hogy nincsen olyan gyakorlócsapatba helyezhető játétkos, akinek nem kell végigjárnia a waiver procedúrát. Ezért a végső keretszűkítés után, az első nap waiver határidejének lejártát követően lehet csak megalakítani minden klubnál a gyakorlócsapatot, azokból a játékosokból, akik szabadon igazolhatóak.

 • gyakorlata

Hiába akarja egy csapat a keretszűkítésnél elküldött játékosát a gyakorlócsapatban "tartani", hogy fejlődhessen még, ha egy másik csapat "ellopja" előle waiverről. A gyakorlócsapatba tehát még idény közben sincsen lehetőség "elrejteni" egy játékost a több csapat elől.

 • átigazolás

Bár szerződésben állnak a csapatukkal, de kompenzáció nélkül más csapathoz igazolhatnak, azzal a feltétellel, hogy a másik csapat 53 fős keretének a tagjai lesznek. Az ilyen játékos három mérkőzés idejére járó minimum juttatásban részesül az őt leigazoló csapattól, és e időszakban folyamatosan beleszámít a 53 fős keretbe abban az esetben is, ha időközben felbontották a szerződését vagy elcserélték. A szabadhétvége is "mérkőzésnek" számít.

 • szerepük

A gyakorlócsapat tagjai minden csapattalálkozón és edzésen teljesértékű tagként vehetnek részt és nem számítanak bele az 53 fős keretbe. A hétközi edzéseken általában ők azok, akik segítik a kezdők felkészülését az ellenfél játékából (scout team) a tartalékokkal, cserék cseréjével együtt és eközben hétről-hétre fejlődnek, hogy pótolják játékuk olyan fizikai, technikai, szellemi hiányosságát, ami még megakadályozza őket, hogy az 53-ak között szerepeljenek.

IR-ről visszatérő játékos:

A sérülés miatt hosszútávra játékképtelen játékosoknak számára van fenntartva az injured reserve, röviden az IR. Főszabályként aki erre a listára helyezett a csapata, az a bajnokság során többet nem léphet pályára. Kivételesen lehetőség van egy játékost (aki az 53 főre szűkített keretnek folyamatosan a tagja volt sérüléséig) olyan fenntartással megjelölni, hogy nyolc forduló kihagyását követően csatlakozhasson az 53 fős kerethez, és újra játszhasson (hat hetet követően már részt vehet az edzéseken).

Hozzászólások

2014. 08. 30. 15:45
narbony78
Köszi DoM!
2014. 08. 30. 16:10
hopi46
+1
2014. 08. 30. 20:51
mammut
+1, nagyon informatív a cikk!
2014. 08. 30. 16:09
max350
Jövő héten pedig jöhet a delfin idomítás!
2014. 08. 30. 16:57
April Wine
Közben elkezdődött a 2. menet. OL Jon Halapio, DB Shamiel Gary
2014. 08. 30. 17:07
Whitealert
Kezdek aggódni az OL mélysége és minősége miatt. :/
2014. 08. 30. 17:14
Az nem Halapión múlott volna. Reménytelen eset volt/lett. Hiányzott az upside nálad hatodik körös létére is..

Közben elkészült az eredménykövető cikk. Ott a támadófal jövőjéről is írtam, mert van viszonylag friss hír.
Hozzászólás a(z) Előidényt záró menetrend bejegyzéshez