Menetrend

Előszezon 1. hét: Pats @ Eagles beharangozó

2013. 08. 09. 12:58
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

Alig egy hónap múlva már tétmeccsen lép pályára a New England Patriots Buffaloban. A nyári felkészülés már teljes lendülettel halad előre. Tizenkettő edzést követően a következő állomás a csapat első felkészülési találkozója lesz a Philadelphia Eagles otthonában. A Lincoln Financial Fielden magyar idő szerint szombat éjjel 1:30 órakor kezdődik az összecsapás.

Nem tudhatjuk, hogy a kezdők mennyi időt töltenek majd a pályán: egy-két támadást, egy teljes negyedet vagy talán még annál is többet. Az edzésrészvétel alapján az utolsó edzést kihagyók játéka mindig meglepetésre szolgál.

A továbbiakban olyan párharcokat, illetve a játék egyes elemeit említek, amire érdemes lesz különösebb figyelmet fordítani a mérkőzésen:

1. Az újonc elkapók. Vitán felül a legizgalmasabb és legnagyobb érdeklődésre számot tartó küzdelem az elkapók között történik, ahol komoly változás következett be az idei évre. Danny Amendola érkezett veterán játékosként, aki már bizonyított az NFL-ben. Mellette a draftolt Aaron Dobson (akitől draft pozíciója miatt leginkább várják a szurkolók a jó játékot), Josh Boyce (akinek gyorsasága, játéktudása olyan reményteli játékost sejtetnek, akik csodákra lehet képes a mélységi passzjátéknál) és a nem draftolt Kenbrell Thompkins (az eddigi edzőtábor Terrence Nunn-díjas játékosa). 

2. Másodéves játékosok. A 2012-es draftról érkezett játékosok között hárman korán a csapatjáték arculatának meghatározó játékosai lettek: DE Jones, LB Hightower és CB Dennard is kezdőjátékosok lettek, akiktől joggal várják el a fejlődést egy újabb teljes felkészüléssel, holtidénnyel a hátuk mögött. S Tavon Wilson és DE Jake Bequette azonban még előkelőnek nevezhető választási helyük ellenére legfeljebb kiegészítő emberekké váltak (Bequette esetében még ez is túlzás). Egyikőjük sem ülhet nyugodtan a babérjukon. Wilsonnak nagyon komoly konkurenciával kell szembe néznie a csapatbakerülésért. A veterán Adrian Wilson tavaszi igazolás volt az ütköző safety szerepére (sokat látott, többszörösen bizonyított, rutinos kezdőjátékos), aki a gyakran említett linebacker/safety hibrid játékos megtestesítője is lehet, amely szerepet tavaly Wilson töltötte be dime felállásoknál. A másik Wilson mellett Duron Harmon idén harmadik körben választott újonc, aki védősémáját tekintve már NFL-re emlékeztető Rutgers csapatából került ide és játékintelligenciája miatt már most közvetlen veszélyt jelent Tavon Wilson szerepére. Bár Steve Gregory egyelőre az ismert középszerűség jelenti, de a fiatalokkal szemben még ő is előrébb tart a szamárlétrán. Bequette-et már tavaly megelőzte játékidőben a nem draftolt Justin Francis (szintén Rutgers), akire idén a edzések alapján inkább speciális DT-ként tekintenek a csapatnál a fal belsejében. A passz-siettető joker szerepére (aki a passzhelyzetekben pályára lépő specialista – két éve Mark Anderson, tavaly Trevor Scott) Bequette mellett Marcus Benard is bejelentkezett. Neki a Brown színeiben még évekkel ezelőtt nagy sikere volt ilyen szerepben. Jason Vega a CFL-ből érkezett és Rob Ninkovich játékához szokás hasonlítani. Jamie Collins újoncról kezdetben azt hittük, hogy szintén elsősorban a védőfal szélén fog feltűnni, de az edzések alapján inkább a passzvédekezésben jeleskedő (emberfogás, zónázás) linebacker válhat belőle. Michael Buchanan, ha fizikálisan meg tud felelni az NFL által támasztott kihívásnak ideális, ösztönös passz siettetővé válhat.

3. Támadófal tartalékjai. A kezdő ötös tagjai között nem találkozunk kérdőjel Ryan Wendell megbízható tavalyi játéka, illetve Sebastian Vollmer visszaigazolását követően. A jobb guard posztját jelen pillanatban azonban még apró bizonytalanság veszi körül. Dan Connolly a tavalyi kezdő még a vállműtétjéből lábadozik és csak mutatóban volt az edzések eddigi részvevője. Elsőszámú helyette, Marcus Cannon, akinek a pályára lépését már nagyon sok Patriots szurkoló várja izgatottan idén már guardként gyakorolt kétévnyi RT munka után. Azonban az edzőtábor második felében már a hiányzók között szerepelt. Markus Zusevics volt a következő sorban, de most már ő is a hiányzók között szerepel. Posztját tekintve RG és RT szerepben gyakorolt Cannon nyomdokaiban. Az Iowa Egyetemen Kirk Ferentz kezei alatt tanulta a szakmát, ezért technikai problémái nem igazán lehetnek. A két fiatal mellett Tyronne Green tavaszi igazolás volt. A Chargersnél nem szerződtették újra közel harminc kezdőként való pályára lépése után sem. Jó beugró lehetne a két guard posztra, de ő sem edzett az elmúlt időszakban. Rajtuk kívül NFL tapasztalat nélküli légió maradt Dante Scarnecchia számára, hogy használható falembereket faragjon a csapat számára: Kevin Haslam, Josh Kline, R.J. Mattes, Chris McDonald, Matt Stankiewitch mind kaphat szerepet akár a kezdőben is guardként.

4. Meskó vs. Allen. Az elmúlt években mindig Stephen Gostkowski volt az a Patriots két rúgója közül, aki az edzőtábor idejére vetélytársat kapott maga mellé. Ezúttal Meskó Zoltánnak kell odafigyelnie, mert Ryan Allen újonc több tudósítónak is kiváltotta elismerését az edzőtábor során rúgóerejével, irányzékával. Érdekes lesz figyelni, hogy milyen munkamegosztást alkalmaz velük a stáb a találkozón.

5. Chip Kelly és az NFL. Az Oregon Ducks az NFL mérkőzéseihez szokott szemnek az elmúlt években Chip Kelly irányításával megtestesített mindent, amit „egyeteminek” tartanak és degradáló felhanggal csak „gimmicknek” neveznek. A Patriots már két éve használja széles körben a nagy sebességű támadójátékot. A felfogás mögötti elgondolás, hogy minél kevesebb ideje van a védelemben rendezni a sorait, a támadóknak annál jobb az esélye a sikeres futó ill. passzjátékhoz és megtalálni a számukra előnyös párharcokat. Minél több játékra van lehetőségük, annál több esélyük lesz a pontszerzésre. Minél több támadást indíthatnak, annál nagyobb eséllyel jön ki a két csapat közötti tehetség és felkészítésbeli különbség. Kelly azonban jól tudja, hogy a felgyorsított támadójáték nem lehet cél, hanem csak eszköz. Tehát amikor a védelem képes hamar rendezni a sorait, vagy akár olyan formációt mutat, ami hátrányos a támadók számára, akkor felesleges tovább száguldani a pályán, hanem élni kell a snap elindítására fenntartott 35-40 másodperccel és megfelelő játékot választani. A gimmick másik eleme természetesen az irányító futásai ill. az option-futójáték, amikor az irányító a védelem egy-egy játékosának a játék elindítását követő reakciója nyomán fogja eldönteni, hogy ki kapja meg futáshoz a labdát (a futó a shotgunban, az irányító megtartja, az irányító oldalpasszal dobja, pöcköli tovább oldalra egy futónak). 2012-ben RGIII, Russell Wilson és Colin Kaepernick már ezt a szemléletet jelentette az NFL-ben is. Az irányító futásainak veszélye köré építették fel a támadójátékot. Nagy kérdés, hogy Kelly mennyi elemet hoz át az NFL-ben az egyetemi támadójátékából, és mennyiben akarja azt az utat követni, amit tavaly a Seahawks, a Redskins és a 49ers mutatott a ligának. Ugyanis Michael Vick, a futóirányítót, kettő inkább hagyományos passzoló irányító követi az Eaglesnél Nick Foles és az idén draftolt Matt Barkley személyében. Valamint az általános felfogással ellentétben az Oregon támadójáték sem az irányító futásai határozták meg. A választ nem az előszezon során fogjuk megkapni, de kapaszkodókat találhatunk már akár ezen az első mérkőzésen is.

Az eredménykövetőhöz a szokásoknak megfelelően a chatet használjátok, ahol a meccsnézési lehetőségekről is éjszaka már biztos lesznek elérhető információk.

Kellemes időtöltést, jó szórakozást mindenkinek az első Patriots felkészülési mérkőzéshez!

Hozzászólások

2013. 08. 09. 13:19
nosbiglem
No akkor, aki tud jönni, azzal kezdjük el az évadot! Éjjel várok mindenkit a csetre! :D
2013. 08. 09. 16:03
nosbiglem
Bár lehet, ha nagyon villámlik éjjel, mert megérkezik a zivatar, akkor okkal hiányzok...
2013. 08. 09. 18:12
DM
Kedves Mel aki Gibson lehet itt leszek nem tudom még az a Nőstényemtől is függ :D :D :D
2013. 08. 09. 18:32
nosbiglem
2013. 08. 09. 13:31
Gordon
akkor Fletcher -Collins párharc várható a cover LB szerepre vagy esetleg dime-ban mindketten a pályán lehetnek?
2013. 08. 09. 13:44
Fletcher szerintem a Beauharnais, Tarpinian, Koutouvides, Edds, Rivera sorral küzd az 53-ba kerülésért, amihez az első lépcső, hogy meghatározó ST játékos legyen és ezen felül tud-e olyat, amit védőként is hasznosíthat?

Collins idővel inkább olyan 43 SLB lehet, aki vagy támadja az irányítót vagy megy zónázni vagy embertfogni (tight end/futó ellen).
2013. 08. 09. 14:05
Lucius
Mi a helyzet Logan Ryanel? Mindenki hülyének nézte érte BB-t, kiderült már kinek volt igaza? Nem sokat hallani róla (vagy csak én nem veszem észre seoha).
2013. 08. 09. 15:49
_bb
A Logan Ryan pick miatt nem nézték hülyének BB-t (az a Duron Harmon pick volt). Egyébként Ryan a 4. CB posztért van harcban (Talib,Dennard,Arrington az első 3) és a szerepért a sérülékeny Ras-I Dowling, vmint a ST-ben is használható M. Cole-lal küzd.

Duron Harmonról meg volt hír, hogy a tavalyi meglepi pick Tavon Wilson rovására kapott több szerepet a másodvonalban S poszton, és egész dinamikus játékosnak tűnik a 6-1 láb, 200-fontos méretéhez képest, jó ösztönökkel, edzőtábor során volt egy INTje is. Tavon Wilsonnall meg úgy tűnik az a baj, hogy "hibaismétlő" Cover 2-ben rendszeresen lemarad a hosszúpasszról és BB az ilyet nem szereti.
2013. 08. 09. 16:04
Lucius
2013. 08. 09. 15:18
lolvin
Huh...de régen szóltam hozzá a témához...én személy szerintem az elkapósorra vagyok a leginkább kiváncsi...este minden kiderül, ha nem lexek túl fáradt jövök chatre...
2013. 08. 09. 15:59
_bb
A cikkhez:
Az utóbbi napokban Sviteket a swing T-t próbálgatták RG poszton, szóval az ő szereplése sem esélytelen!

Harmon-TWilson dolognál az az érdekes, hogy ugye Wilsonnak is volt tavaly 4 INTje, meg azt rebesgették, hogy intelligens meg miegyéb, ehhez képest aztán kezdőbe kényszerült és "rásült" a "hibaismétlő státusz", szóval amég éles meccsen nem lesz stabil Harmon, addig nem leszek bizakodóbb vele szemben, mint Wilsonnal. 2. köröstől amúgy se válik meg BB egy év után.

Az elkapóknál még említésre érdemes Quentin Sims is. Ő 6-3 202 és róla is érkeztek pozitív hírek, meg a philly oldalán levő videókban is feltűnt egy-egy szebb elkapással...szóval nála pl. egy PS nem lenne meglepő.

Ami még érzésem szerint hozzátartozik a holnapi naphoz az a 2.-3. számú irányító esete. Ha valamikor, most lehet róluk többet megtudni.
2013. 08. 09. 17:28
Tavon Wilsonhoz egy találó összefoglaló, amit éppen a cikk írása előtt olvastam:

"I'm not going to write the guy off and I don't hate the pick like some others do, but I also think it's fair to say that whatever 'hidden' quality the Pats saw that other teams/scouts did not see has yet to materialize.

Safeties who can't locate the deep ball don't last long in the Pats' scheme. He might fit better in a scheme which uses him more as a traditional SS"

Ha már nagy elkapó, akkor nekem Kamar Aiken a kedvencem. Viszont Amendola és Edelman mellett három újonc + Slater gárdán kívül többen már nem igazán férnek be. A biztonsági tartalék Jenkins már e szerint nem is éri meg az 53-at.

Svitek RG poszton való játszatása nekem kimaradt, jó hogy említetted. Kíváncsi vagyok, hogyan fog muzsikálni a "no-name" második számú támadófal.
2013. 08. 09. 17:48
_bb
Kamar Aiken érdekes eset, hisz ez már a 3. éve, de mivel eddig összesen 3 meccsen szerepelt (0 elkapás), így még mindig PS képes elvileg...s tényleg jók a fizikai adottságai, volt pár pozitív megmozdulása is, mégis az, hogy 3. évében nem tart előrébb mint Dobson vagy Tompkins, az kicsit gyanús...lehet még Sims is közel van hozzá. Ha nem lesz sérülés, akkor Jenkinsnek is minimálisak az esélyei, hisz még Edelmanis ott van az említetteken kívül és 6-nál nem nagyon tartanak több WR-t a keretben.

Egyébként én Wilsonban tökre reménykedtem, hogy sikerül visszakapaszkodnia, de egyelőre tényleg úgy tűnik, hogy nem :S A korai körös DB pickek (Meriweather, Wheatley, Ras-I, Wilson...de még Chung is idevehető) nem igazán sültek el jól az utóbbi időben.
2013. 08. 09. 18:12
Aiken a Pats sémájában azért csak kb. 3 hónap előnyben van az újoncokhoz képest. Benne még lehet "rejtett" tartalék.

Na meg az is álom lenne, ha Edelman idén 16 meccset végigbírna.
2013. 08. 09. 18:02
_bb
Scarnecchia meg bár kiváló edző, de azért ő se tud mindenből várat építeni, s tényleg nagyon nincs belsőfalember. ...Mindegy, végülis Tebow teljesítményét nem feltétlenül befolyásolja :P T_T (Remélem ide nem jár Sobri :D...ha igen akkor elnézést!)
2013. 08. 09. 18:00
Zandal
"Sajnos" születésnapot ünneplek, de azt a Pats mezemben! Lélekben nézem a meccset! :)
2013. 08. 09. 18:34
nosbiglem
2013. 08. 09. 21:35
despota
tud valaki valamit Armstead-ről visszatér-e
mi a baja pontosan stb.
köszönöm
2013. 08. 10. 10:22
loop80
OFF:

Idén is Sanchez-parádé várható. :)

http://assets.sbnation.com/assets/3034187/saveusgeno.gif
2013. 08. 10. 13:26
nosbiglem
Nem beszélve arrol, hogy Geno Smith lesérült...
2013. 08. 10. 10:26
Montesclan-pats
Bocs, de valakiről lemaradtam, a Buffaloi Jones-ról WR, őt már elküldtük, vagy megsérült ?
2013. 08. 10. 11:27
El lett küldve és azóta vissza is vonult, valamilyen betegsége van.
2013. 08. 10. 11:31
cspeti98
Én úgy tudom vesebetegsége van
2013. 08. 10. 11:31
Montesclan-pats
2013. 08. 10. 11:33
Whitealert
Nektek működik az NFL honlapja? Egyszerűen képtelen vagyok visszanézni a meccs fénypontjait, de már az agyamra megy hogy nem indítja el a videók lejátszását. Sajnos nem volt lehetőségem élőben nézni :(
2013. 08. 10. 13:28
nosbiglem
2013. 08. 10. 14:29
Whitealert
Itt néztem én is, nem működött, de azóta már rájöttem, hogy reklámblokkoló program kötekedett az nfl videóival :)
Hozzászólás a(z) Előszezon 1. hét: Pats @ Eagles beharangozó bejegyzéshez