Menetrend

Félidőről félidőre - Alapszakasz 3. hét

2012. 09. 26. 17:53
Szerző: GRAFI
Kategória: Cikkek, Meccsek

A Ravens elleni mérkőzés felvételről való visszanézése utáni megfigyelések és észrevételek Field Yates tollából. 

Az első félidő megfigyelései

1. A mérkőzésre felkészítő hét folyamán a különböző zenék széles skálája ordított a Gillette Stadion edzőpályáján, aminek a hangereje akkora volt, hogy a médiaboxban is jól lehetett hallani. Ez egy kísérrlet volt a Patriots részéről, a baltimore-i stadionban várható nagy zaj szimulálására. A mérkőzés harmadik támadásánál a center Ryan Wendell véletlenül elindította a snappet, mielőtt az irányító Tom Brady jelet adott volna arra, és a Patriotsnak szerencse kellett hozzá, hogy visszaszerezze az elveszett labdát. A keveredés a nézőtérről jövő hatalmas zajból fakadhatott, amikor Brady a fal mögött mászlált és adta az utasításokat a védelem felállására. Ezt hívjuk a hazai pálya előnyének.

2. Steve Gregory első interceptionjét szerezte Patriótaként, úgy tűnt, hogy egy Cover 4 védelmi felállásból született az ő oldalán. A Ravens két elkapót küldött jobbra, Anquan Boldin beljebb, a tight end Dennis Pitta kívül állt fel. A cornerback Devin McCourty kijjebb terelte Boldint, így Boldin és Pitta útja is eltolódott. Mikor Boldin kijjebb szorult, lényegében McCourty fogta őt, ami lehetővé tette Gregory számára, hogy a szélről beljebb jöjjön, és levédekezze Pittat. Így nem az történt, hogy Gregory jobbjáról egy játékos keresztezte a zónáját, hanem egy-az-egyben tudott rajta védekezni. Gregoryt dícséri, hogy a szemeit Joe Flaccon tartotta, és nagyon jó időben mozdult rá a labdára. 

3. Többekben felmerült a kérdés, hogy miért a running back Brandon Bolden - és nem Stevan Ridley - volt a pályán, mikor a Patriots az end zonebe ért Gregory labdaszerzését követően. Az egyik ok, hogy Bolden volt a leghatékonyabb a rövid yardos szituációkban az edzőtábor alatt, mikor több szerelni próbáló védőn kellett áttörni. Jól testesíti meg az erős, megbízható és strapabíró futót, aki előredől és és előre tud törni a védők között a pár yardos jelenetkben. Bolden képes "elvékonyodni" hogy átférjen a réseken, és befejezze a futást. Pontosan ezt tett a rövid futásánál az end zoneban, ezzel 10-0-ás előnyhöz juttatva a Patriots csapatát. 

4. Sokan kételkedtek benne, hogy Brady és az új wideout, Brandon Lloyd képesek lesznek már az alapszakasz elején egy hajóban evezni, de az egyik vasárnap esti passz azt vetíti előre, hogy már szinkronban vannak. Mintegy 3p30mp-cel a nyitó negyed vége előtt, 2. és 7-nél, Brady egy nyílegyegyenes passzt dobott Lloydnak, akin a Ravens cornerbackja Cary Williams védekezett szoros emberfogásban a bal oldalvonalnál. Williams Lloydnál kissé előrébb volt, így lehetőséget adva Bradynek, hogy Lloyd mögé dobjon. Lloyd időben észlelte a dobást, időben fordult vissza a labdáért, és first downt ért el. Ez annak a jele, hogy kezdik érezni egymást, aminek eredményeként Lloyd  a legjobb estéjét hozta patriótaként, 9 elkapásból 108 yardot termelve. 

5. Nem kérdéses, hogy Tom Brady nem olyan atlétikus más NFL irányítókhoz képest, mint Cam Newton, Robert Griffin III, Aaron Rodgers vagy mások, de ez nem von le semmit abból amit tudunk a zsebben való mozgásáról. A fent említett Lloyd elkapást követő játékban, Bradyre elég nagy nyomás nehezedett a Ravens defensive endje Courtney Upshaw felől, és a defensive tackle Haloti Ngtata is közelített belülről. Brady, aki mindig mozgásban van a zsebben, remekül lépet oldalra Upshaw elől, fellépve a zsebben, és végül a bal oldalon kilépve a zsebből egy 7 yardos futást mutatott be. Nem hozott a futással sokat önmagában, de sok irányító, - mág az atletikusabbak sem  - tudnak úgy kitérni a nyomás elől, ahogy Brady tette. Ráadásul Ngata szabálytalakodott a futó Bradyvel szemben, büntetésként további 15 yardot hozva a futás végétől.

6. A Patriots nem volt képes vasárnap este túl sokat hozni a földön (cak 77 yard 34 labdavivésből), és az egyik terület ahol nagyon küzdöttek hátsó oldal és a szélek lezárása volt a belső futásoknál. A Ravens kemény védelmi stratégiával próbált áttörni a széleken, és a Patriots nem volt képes ezeket a védőket távolt tartani a belső futásoktól. Voltak olyan esetek is, amikor a hátsó védők át tudtak törni a vonalon, és megcsinálták a szerelést. Az egyik példa, ami mindkét esetet jól mintázza 2p43mp-cel az első negyed vége előtt volt. A Patriots 3 tight endet állított fel a kezdővonal (LOS) jobb oldalán, és a bal oldalon próbálta futtatni Stevan Ridleyt. A Ravens safetyje, Bernard Pollard, aki Daniel Fells-el szemben állt fel (a három TE kozül középsőként a jobb oldalon), Fells mögé került és Ridleyt a vonal mögött földrevitte.

7. A védelemben a Patriots nem tudott nyomást helyezni a szélekre, és a szélek megtartásánál is csődött mondott a futójátékoknál. A bal oldali end, Rob Ninkovich nem sokat tudott nyújtani az újonc tackle, Kelechi Osemelel szemben,míg a jobboldali end Chandler Jonest a baloldali tackle Michael Oher tartotta fel rendre. Jonesal és Oherrel kapcsolatban a Ravens falemberét dicséri, hogy villámgyorsan felvette a pozícióját, és a gyors mozgásból kovácsolt előnyt. Ez volt az oka ( a gyorsaság hiány - a szerk.), hogy mind a Tennessee mind az Arizona tackljei kevésbé voltak hatékonyak Jones ellen, és rendszerint megverte őket.

8. A Ravens elkapója, Torrey Smith volt az este egyik sztárja, említést érdemel a teljesítményéért ilyen szomorú körülmények között. Az első TD-jánál a kettő közül, Smith megverte a cornerback Kyle Arringtont az oldalvonal melletti hosszú passznál. Arrington képtelen volt a kezeit az elkapón tartani, és eltéríteni az útjáról, minek következtében Smith lépéselőnyhöz jutott Arringtonnal szemben. Mire Arrington meg tudott fordulni, Smith átlépte a kezdővonalat, és megcsinálta a nagy játékot.

9. Patriots vezetésnél a második negyedben, megpróbáltak egy trükkös játékot kivitelezni egy Danny Woodheadnek átadott labdával, amit ő továbbadott az elkaó Julian Edelmannek, aki egy back around futást próbált megcsinálni. A probléma az volt, hogy a Ravens right endje, Courtney Upshaw felismerte a játékot, és áttörve, elég nagy hátrányban megcsinálta a szerelést. Upshawt senki nem blokkolta a játék alatt, mert a Patriots elképzelése az lehetett, hogy az balra történő átadáskor beleütközik a falba és kimozdul a pozíciójából. Mivel a Patriots nem tudta a megfelelő szinten kivitelezni amit szeretett volna, Upshaw úgy döntött, hogy nem mozdul, fegyelmezetten játszik, és megcsinálta a veszteséggel záruló tacklet a szabad területen.

10. A Patriots egy nagyon impozáns driveot vezetett a félidő végéhez közeledve, aminek a tetőpontja egy TD passz volt Edelmannek Bradytől.  Pár észrevétel a támadásról: a Patriots elkapói szépen elszakadtak a védőiktől, különösen a drive elején (széljegyzet: Welkert többnyire a Ravens top cornerje Lardarius Webb őrizte az este nagy részében. ez annak elismerése, milyen sokra tartják a képességeit). ... Deion Branch nagyon szépen kapta el Brady kissé magasabn dobott passzát és ért el first downt. ... Az offensive line jóval keményebben állt fel a drive alatt, elég időt hagyva Bradynek az elemzésre és a megfelelő passzolásra... Brady nagyszerúen gazdálkodott az idővel, mindössze 2 másodpercel a vége előtt megtalálva a dobásával Edelmant.

2. félidő megfigyelései:

1. A Baltimore a második félidőt egy hatékony, pontokat eredményező drive-val nyitotta: 8 játék, 80 yard, 3 perc 24 másodperc alatt. Hogy mi volt a siker kulcsa? A támadófal játéka. A Ravens kontrollálta a Patriotsot a futójáték során, hatalmas lyukakat nyitva Ray Rice futásaihoz, és képes vot szinte bármennyi időt biztosítani Flacconak a passzjátékhoz. A Patriots az este folyamán képtelen volt nyomást gyakorolni a legtöbbször alkalmazott, alapfelállásból induló négy rusherrel.

2. Kevesebb, mint nyolc perc volt vissza a 3. negyed végéig, amikor is a Patriots egy jobb oldali ’bunch’ formációval állt fel (három elkapó egy kupacban), Deion Branch-csel, mint középső elkapóval a csoportban. Úgy tűnt, hogy a snap előtt Branch – a rutinos „öreg róka” – jelzett valamit Tom Bradynek, valamit, amire a Ravens védelme készülhetett. Ez arra késztette az irányítót, hogy változtasson a felálláson, és más játékot hívjon. Brady végül Brandon Lloydot találta meg first downt elérve, és a Patriotsot gól közeli szituációba hozva. Az egész drive-ra jellemző volt a szavak nélküli kommunikáció, amely egészében véve is hatékony volt, de Branch külön dícséretet érdemel az említett play miatt. Bár az estét mindösszesen 11 yardnyi elkapással fejezte be, Branch jelenlétének hatása a támadások során így is szembetűnő volt.

3. Hét percnél is kevesebb volt vissza a 3. negyedből, amikor Flacco sikeresen passzolt Torrey Smithnek, mélyen a bal oldalvonalnál, ezzel komoly előrehaladást elérve. A Patriots ’Cover 2’ védelemben állt fel, Patrick Chunggal, mint az egyik mélységi zóna fedezéséért felelős safetyvel. Úgy tűnt, hogy Chung, mielőtt elkezdett volna hátrálni a saját ’cover 2’ zónájába, eredetileg a ’boxba’ pozicionálta magát, és emiatt nem ért oda, hogy segíteni tudjon a cornerback Sterling Moore-nak. Smith volt az egyedüli elkapó a pályának azon az oldalán, és úgy tűnik ebben az esetben Chungnak még a labda eldobása előtt a pálya oldalához közelebb kellett volna helyezkednie. Flacco a ’Honey Hole’-nak [„mézes lyuk”, nálunk inkább Mézes Bödön lehetne, azaz sok örömmel, boldogsággal, finomsággal, stb. kecsegtető hely] nevezett, a safetyk által általában nehezen elérhető területre dobta a passzt. Mindazonáltal úgy tűnik, Chung így is lemaradt egy lépéssel.

4. A 3. negyedben Deion Branch kapott egy hatalmas ütést a Ravens safetyjétől, Ed Reedtől, és ezt helyesen ’szükségtelen durvaságnak’ ítélték meg a bírók, és egy ilyen ütés miatt Ed Reed akár bírságot is fizethetne. [Érdekes, hogy Ray Lewis a mérkőzés utáni sajtókonferencián éppen ezt az esetet emelte ki, mint bírói tévedést, mivel nem volt sisak a sisaknak ütközés, hiszen Ed Reed elfordította a fejét, és vállvédővel ütközött. – a szerk.] Ennek a bizonyos 3rd down playnek két aspektusa emelendő ki. Az első: Branch keménységét nem lehet nem észrevenni. Rögtön fölpattant, sőt, még oda is ment Reedhez, és kezet nyújtott neki, jelezve felé: „Tudom, hogy részedről nem volt szándékos.” Ezen felül pedig a play egyértelműen jelezte, hogy Brady mennyire megbízik Branchben, hiszen a snap pillanatától végig őt tartotta a célkeresztben, és nem is keresett mást.

5. Három játékost illet dicséret a Ravens 4. és 1 kísérletének megállításáért a 4. negyed elején: Chandler Jonest (DE), Jerod Mayot (LB) ls Patrick Chungot (S). Jones a jobboldali end pozícióban felállva megtartotta a baloldali tackle Michael Ohert, és lezárta a fal szélét, Mayo betört a résbe, és feltartotta a fullbacket, Vontae Leachet, ezzel helyet biztosítottak Chungnak, hogy áttörjön a falon és jócskán a first down előtt megállítsa Bernard Pierce running backet. Szilárd és agresszív futás elleni védekezés volt ez a Patriots részéről, és magabiztos szerelés Chungtól.

6. Sok dolog van, ami megalapozza Wes Welker tehetségét, mint ’route runner’, de ami ezek közül is kiemelkedett vasárnap este, az a gyorsulási és lassulási képesség. Welkernek annyira kiszámíthatatlanok a mozdulatai, és olyan szűk területen képes felgyorsulni és lelassulni, hogy szinte lehetetlen megmondani, milyen sebességi fokozatba fog kapcsolni az adott pillanatban. Emiatt volt Welker különösen hatékony emberfogásos védekezés ellen az ’underneath route’-okon. A Patriots remekül szórta szét a pályán az elkapóit, ezzel megfelelő teret biztosítva Welker mozgásához, és így könnyedén hozhatta az eddigi legjobb teljesítményét a szezonban, miközben a támadásokban betöltött szerepét firtató kérdéseket is megválaszolta.

7. Mindenki panaszkodott a bírókra, mivel már az elején elvesztették a fonalat a mérkőzésen, és tagadhatatlan, hogy voltak érthetetlen büntetések. Talán az egyik legkirívóbb az a holding büntetés volt, amit Devin McCourtyra fújtak 6 perccel a mérkőzés vége előtt. McCourty nyilvánvalóan hozzáért a Ravens elkapójához, Torrey Smith-hez, azonban nem mondható, hogy megfogta, vagy feltartotta volna őt. Ha nem fújják be, a Ravens nehéz helyzetbe került volna, mivel 3 & 14 lett volna a saját 16-os yardukon, és 9 pontos hátrányban voltak.

8. A 2. héten a Ravens támadóegysége nem próbálta meg mélységben játszani a területet, aminek lehetséges, hogy az Eagles védői által az irányítóra helyezett nyomás volt az oka. Ez vasárnap este megváltozott, Joe Flacco sokszor mélységben kereste az elkapóit, különösen Smith-et és Jacoby Jonest. Ezzel területet nyitott a pályán, és ennek köszönhetően a futó Ray Rice dolga is könnyebb lett, amivel meglehetősen nehéz helyzetbe hozták a Patriots védelmét. Rice végül 49 elkapott yarddal zárt, és ebből sok elkapás után született.

9. Kemény éjszakája volt a linebacker Brandon Spikesnak a passz elleni védekezéskor. Ez az a terület, ahol nagyon sokat kell még dolgoznia a fiatal játékosnak, de az irányváltoztatásban lévő hiányossága, meglehetősen leszűkíti a korlátait. Rice és a TE Dennis Pitta nehéz ellenfél volt Spikesnak.

10. Az AFC East másik összecsapásán a Jets legyőzte a Dolphinst hosszabbításban, egy field goallal, amelyet Nick Folk értékesített. Ez volt a második hosszabbításban rúgott FG-je Folknak, pár pillanattal a győztes rúgás előtt, blokkolták az első rúgását. A Miami szerencsétlenségére, a főedző Joe Philbin időt kért a snap előtt (hogy lefagyassza Folkot), és mádodjára viszont már nem hibázott a rúgó. Folk berúgta, így Philbin nem úszta meg a kritika nélkül a mérkőzés után. Bár Justin Tucker mezőnygól kísérletét sikeresnek ítélték a Patriots-Ravens meccs végén, Bill Belichick kickert fagyasztó taktikája majdnem bejött. Tucker első kísérlete (ami az időkérés miatt nem volt érvényes) egészen könnyedén, a kapu közepén haladt át. A második rúgás már kevésbé volt biztonságos, a jobboldali pózna felé kanyarodott. Ebből kiderült, továbbra sem eldöntött tény, hogy érdemes-e a kickert fagyasztani. Philbin és Belichick is azt tette, ami szerintük a legjobb a csapataik számára.

Fordította: Grafi és Pirko

Forrás: ESPN Boston

Hozzászólások

2012. 09. 26. 18:57
agent47
Van ISTEN!!!!!!

http://www.sport1tv.hu/Hirek/2012/09/26/nfl_nincs_sztrajk8

Btw, remek cikk, köszönjük a fordítást Nektek! Feltűnt még a meccsen nekem, hogy egy átlag meccshez képest sok volt a kakaskodás. Ez is a sporik sara volt (mármint, hogy hagyták), vagy a legutóbbi meccs volt még benne pár játékosban?
2012. 09. 26. 19:41
lipi
Örülünk Vincent :)
2012. 09. 26. 20:04
agent47
Hjaa... Örülünk. (táska bezár)

:D
2012. 09. 26. 19:49
kicsit elhamarkodott volt az írás, MÉG nincs meg a megegyezés, de állítólag 1-2 nap és meglesz.
2012. 09. 26. 19:41
lipi
Ismét remek cikk :).

Az I. félidő 9-es pontjának margójára: Ez a játék azt hiszem pont 2-3 hívással a sikertelen akció előtt lett megcsinálva jól. Szóval annyira nem lehetett nehéz levédekezni, tudtá mi fog jönni...

A rugó fagyi meg kötelező. Remek képsor volt, amikor mutatták BB-t, hogy magyaráz valamit Mayonak a rúgás előtt, majd kicsivel később, pont a rúgás pillanatában Mayo ki is érte az időt. Hiába, az amcsik tudnak közvetíteni :)
2012. 09. 26. 19:42
lipi
Off
Nekem meg ideje lenne venni egy billentyűzetet, mert a K betűm nem akar működni. Szóval képzeljétek oda, ahol nincs ott
2012. 09. 26. 20:04
DM
50 ezer dollára büntették BB? azért mert hozzáért ahhoz a ki...ott bíróhoz :D :D

reménykedjünk benne hogy ezek a szerencsétlenek végre elhúznak a fenébe komolyan mondom ha meg lesz az egyezmény felnyitok egy üveg pezsgőt :D :D
2012. 09. 26. 20:09
agent47
Olvastam valahol egy kommentet, hogy még pár hét és az edzők befizetnek annyi büntit, hogy meglesz a 2 milla...
2012. 09. 26. 20:06
dajkatom
Nagyszerű írás. Köszönjük!
2012. 09. 26. 20:42
loop80
OFF:

http://sportszelep.nso.hu/sportszelep/star-wars-es-nfl-rajongok-kotelezo-darabja-fotok-2177013

Szerintem hatalmas. :)
2012. 09. 26. 20:47
agent47
2012. 09. 26. 20:55
Na kik a jedik??? :D Óriási, köszi!!!
2012. 09. 27. 00:00
nosbiglem
A sisakon lévő Jedinek tiszta BB-re hasonlító arcformája van! :)
2012. 09. 26. 21:50
simita
Megegyeztek a zebrákkal !!!!!!
2012. 09. 26. 22:51
Még nem, de alakul. :)
Hozzászólás a(z) Félidőről félidőre - Alapszakasz 3. hét bejegyzéshez