Menetrend

Hírek röviden

2009. 06. 17. 20:17
Szerző: DoM
Kategória: Hírek
Rich Ohrnberger aláírt. Hivatalosan is megerősítették, hogy a New England Patriots megállapodott a drafton negyedik körben választott elsősorban guardként bevethető korábbi Penn State kiválósággal. A négy éves szerződés teljes összege 2.2 millió dollárt tesz ki, és 451 ezer dollár signing bonust (aláíráspénzt) tartalmaz. Antonio Appleby távozott. A draft után újonc szabadügynökként megszerzett játékos további szolgálataira nem tart igényt a csapat. A University of Virginia csapatának 3-4-es alapvédekezésében belső linebacker poszton szereplő játékosra hasonló szerepkörben számítottak a Patriotsnál is, és sokan úgy vélték, hogy az újonc ILB Tyrone McKenzie sérülése után jó esélye lehet a csapatba kerülésre, de ezek szerint nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Training camp. Előző írásunkban már említettük, hogy a Patriots következő programja a július 30-án kezdődő edzőtábor lesz, ami a 2009-es idényre való felkészülés fő állomása.

Hozzászólások

2009. 06. 17. 22:48
bradyfan
Nem értem Appleby kirugását. Lehet, hogy Lenon komolyabb szerepe fog kapni.
2009. 06. 18. 05:59
TÖRÖLT
Én is csodálkoztam Appleby elengedésén, de csak tudja a vezetőség mit miért csinálnak! Meglepő mindenesetre, talán majd kiderül mi is volt a gond!
Ohrnberger aláírásának viszont örülök!
2009. 06. 18. 08:22
Ha a rejtett sérülést kizárjuk, akkor nálam két magyarázata van Appleby elengedésének.

Az egyik, hogy Guyton fejlődése már az OTA-k során olyan jeleket mutatott, ami megnyugtatta az edzőket, hogy képes lesz egy szinttel feljebb lépni. Plusz Lenon a beszámolók szerint meglepően gyorsan beleszokott/megtanulta(?) a rendszert és nem Victor Hobson 2.0 lesz belőle. Ha melléjük odavesszük Mayot, Bruschit és az E. Alexander V. Ciurciu kettőst (ST miatt végül csak az egyikük fog maradni szerintem), akkor kielégítőnek tűnik a létszám ILB poszton. Jövőre pedig jöhet vissza McKenzie, ezért Appleby létszám felettivé vált.

A másik lehetőség, hogy hiába az egyetemen Al Groh kezei alatt játszott "hasonló" séma, Appleby a drillek során nem mutatta annak jeleit, hogy képes lenne megérteni, megtanulni a Patriots bonyolult Def. rendszerét és ezáltal abban aktív szerepet játszani. Vagyis ő Victor Hobson 2.0 mínusz az NFL rutin, ezért nem volt értelme a rosteren tartani.
2009. 06. 18. 11:14
_bb
Nem lepődtem meg... és ahogy sorban írják alá majd (a következő 1.5 hónap alatt) az újoncok a szerződéseket, úgy fog a csapat további emberektől (tehetségektől, ígéretektől) megválni, mert mindenkinek nincs hely... még minden draftolt újoncnak se. Ha nincs sérülés, nem lesz gond az ILB poszttal.
2009. 06. 18. 11:45
_bb: erre én is gondoltam, de kicsit még korai érzem emiatt a tisztogatást. 86 játékos van jelenleg a rosteren a draftolt újoncokkal együtt, vagyis elvileg lett volna hely Ohrnbergernek. Persze nem sokat számít, hogy a TC előtt egy nappal, vagy most vágtuk ki Applebyt a csapat oldaláról. A játékos szemszögéből viszont most még jobb esélyei lehetnek másik csapatnál, mintha július végén próbálkozna és csak a TC alatti sérülésekben bízhatna, hogy új csapatot találjon.
2009. 06. 18. 12:24
bradyfan
Felmerült bennem, hogy Appleby-t nem lehetett e volna, be tenni a PS-be. Bár szerintem onnan elég hamar elvitték volna.
2009. 06. 18. 12:42
_bb
DoM: Igen-igen igen teljesen igazad van. Vmiért azt hittem még mindig kb. 90-en vannak a rosteren, bár akkor is befért volna. Igen, korai a tisztogatás, de kétségtelen jobb a játékosnak, így könnyebben találhat helyet magának... teljesen egyetértek veled. Ettől függetlenül pár srácot (~6) még el fognak küldeni előbb-utóbb és én arra tippelek inkább előbb.
2009. 06. 18. 14:23
Amennyire lehet lássuk tisztán a helyzetet. Jelenleg 80 aláírt játékos lehet a rosteren (ameddig nem kötnek szerződést a draftolt újonccal, ő nem számít bele ebbe a számba). Ezt szeptember 1-jén kell 75-re csökkenteni, majd szeptember 5-én 53-ra. Practice squad és társai értelemszerűen csak az 53-as szűkítés után játszanak.

Az újoncok, akiknek még nincs szerződése (10):
Patrick Chung, SS, Oregon
Ron Brace, DT, Boston College
Darius Butler, DB, UConn
Sebastian Vollmer, OL, Houston
Brandon Tate, WR, North Carolina
George Bussey, OT, Louisville
Jake Ingram, LS, Hawaii
Myron Pryor, NT, Kentucky
Julian Edelman, WR, Kent State
Darryl Richard, DT, Gerogia Tech

Már aláírt (2):
Ohrnberger és McKenzie

Posztok szerinti megoszlásban a rosteren lévő 86 játékos:

QB:(4) RB:(6) WR:(12) TE:(5) OL:(17) DL:(11) ILB:(7) OLB:(5) CB:(7) S:(7) LS:(2) K:(1) P:(2)

A nevekkel nem bajlódtam, itt mindenki láthatja az aktuális állapotot: http://www.patriots.com/team/index.cfm?ac=Rosters&print=yes
A számokhoz annyi kiegészítés, hogy Slater WR, míg Ventrone S poszton van feltüntetve, így oda számoltam őket.

Ezek után szépen el lehet kezdeni matekozni. Első körben, hogy ki lesz az a hat játékos akinek a helyére a draftolt újoncokat szerződtetik, majd hogy alakul az 53-as roster. Elég fejtörést okoz a posztok szerinti megoszlás is, aztán lehet nevekkel feltölteni.

A támadófal nagyon érdekes lesz, főleg három újonccal, de ez igaz a védőfalra is, ahol Pryor és/vagy Richard könnyen lehet, hogy nem éri meg az utolsó keretszűkítést. A practice squadba pedig vagy sikerül becsempészni őket, vagy nem. ;)

Jó játékot!
2009. 06. 19. 11:19
_bb
DoM: Igen ez jó játék! Meg is csináltam gyorsan és végül 43 nevet karcoltam a papírra, akikről úgy gondolom biztos ott lesznek az 53-ban (LS és P poszt 1-1 hely név nélkül), és az az érdekes, h ebből kb. 40 a 45-ben (v. 46-ban) is ott van. Uh kb. 10 rosterhelyért és csupán 4-5 játéknapi helyért lesz nagy küzdelem a TCben!
2009. 06. 19. 18:07
_bb: hasonló számok jöttek ki nálam is. 39 úgy, hogy csak a kezdő támadófallal számoltam (kiszámíthatatlan, hogy mi lesz ezen a poszton, lásd alább), és nincs benne a K/P/LS. Vagyis 11 hely kiadó...

Az egyik legérdekesebbnek a backup O-line pozíciókért vívott csata ígérkezik. Főleg a három újonc miatt. Busseynek marad hely Ohrnberger mellet? Al Johnson kiszoríthatja Hochsteint? Ki lesz Vollmer mellett a másik backup tackle? LeVoir? 9 v. 10 O-linemen lesz az 53-ban?
2009. 06. 19. 18:28
_bb
DoM: Igen a cserefalember poszt mindenképp érdekes lesz hogy alakul, de nem csak támadó, hanem védő oldalon is szerintem. Valamiért Hochsteint szerintem nem fogja kiszorítani Johnson, de ez csak egy megérzés. Bussy, Porter, Prior, Richards: az az érzésem ez amolyan hegylakós lesz :)

Egyébként az is érdekes ki lesz a backup Safety, mert hogy ugye van felállás amiben 3 van a pályán, tehát a Vödör, Sanders, Chung hármas mellé kell még vki. Williams/Ventrone/McGowan/Slater....vagy ebből többen is maradnak a sokoldalúságuk jegyében?!...haaat, érdekes lesz a TC.
2009. 06. 19. 18:42
_bb
Ja és a O-falemberes történethez ugye hozzátartozik: valószínűleg kevesebbnek jut hely a rosteren mint tavaly, mert a wedge rule miatt ST-ben inkább egy plusz TE/FB/LB számára valószínűsítenek helyet a nálam szakértőbbek... és hát nem véletlenül.
2009. 06. 19. 21:12
_bb: a safety poszt azért is érdekes, mert ott csúszhatnak be olyanok, mint Ventrone és Slater, akikre elsősorban a special teams miatt van szükség. Akit valódi helyzetben is be lehet vetni bármelyik S poszton baj esetén, az McGowan lehet.

Tank Williamsre nagyon kíváncsi leszek. LB-kel gyakorolt sokat, ő lehet a SS/LB híbrid, futás orientált nickelben a harmadik safety, passz orientáltnál pedig én Springsszel számolnék mint harmadik safety, és vmelyik fiatal CB fellép a helyére. Az a jó ebben a sokoldalú DB depth-ben, hogy a variációk száma határtalan adott helyzettől függően.

A védőfalnál hat ember helye szerintem biztos. A három kezdőn kívül: Brace, Wright és Green. Utóbbinak egyszerűen nincs alternatívája egyértelmű passz helyzeteknél. Ha lesz hetedik ember, már pedig az elmúlt években ez volt a tendencia, akkor azért szép küzdelem lesz a két újonc, LeKevin Smith és Titus Adams között.

Ha az ST miatt kevesebb (= nyolc?) O-Lineman lenne nálunk is, akkor garantálható a négy TE, esetleg a korábban említett LB Ciurciu/Alexander kettős valamelyike. Fullbackünk amúgy sincs. ;)
2009. 06. 20. 08:57
_bb
DoM: A védőfalnál alapból én is ezt a 6 embert vettem, s bár Wright most hosszabbított, azért elgondolkodtató, hogy a csapat draftolt még 2 újoncot (a kifutó szerződések is benne lehetnek a pakliban) és Le Kevin Smith is folyamatosan növelte a számait az utóbbi pár évben, ja és Greennek ugye visszaesős éve volt. Szóval szerintem is valószínű az a hat, de egy kisebb meglepetésen se lepődnék meg :D

Igaz, hogy nincs Fullbackünk, de még lehet ;) ...bár nem nagyon hiszem,h lesz is.
2009. 06. 20. 09:09
_bb
Ja és nem is értem, h a hölgy tagok mért nem hirdetik még fennhangon az új Brady baba jöttét... nem igaz, hogy nekem kell ilyet belinkelnem, hogy feldobjam az oldal forgalmát :D

http://www.boston.com/ae/celebrity/more_names/blog/2009/06/bundchen_with_baby_yes.html
2009. 06. 20. 09:35
_bb: még a draft előtt mondta azt Belichick, hogy "nem életszerű az a feltételezés, hogy tizenegy újonc játékos lesz majd ősszel az 53-as rosteren."

Szerintem nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani Richardnál, de még Pryornál sem, hogy draftoltuk őket, kezelhetjük úgy őket, mintha UDFA-k lennének. Egyszerűen a sok csere-bere miatt túl sok késő körös pickje lett a csapatnak, amivel kezdeni kellett valamit.

Akkor a védőfal: Green bármennyire is formán kívül játszott, contract évébe lép, és mint írtam, nincs alaternatívája. Különösen a 425 nickel felállásnál. Ha ő nincs, mint RDE, akkor 4 300+ fontos DT-vel állunk fel, ami egyenlő a zeró pass rushsal. Remek példa volt erre a San Diego elleni meccs, ahol szinte végig ezt a nickel-védelmet játszottuk Tomlinson miatt, hogy ne tudjon futni. Csakhogy Green koránmegsérült, de a 425 maradt a Wright-Sey-75-Ty sorral. Eredmény: Rivers közelébe se került senki az egész meccsen és 11 yardos átlaggal (yard/attempt) dobott 300 yardot és 3 TD-ét. A két LB-nek (Harrisonnal két és fél) túl nagy területet kellett bejátszania --> LT 44 yard három elkapásból, és a bónusz, hogy a futás orientált gameplannel alig tartottuk 100 yard alatt (98 yard) a chargerst (éves átlaguk 108 yard).

Wrightot bármennyire is kizárólag backupnak tartom, aki jól jön a meccs közbeni rotációnál, és mindháromm posztot érti, és tudja is játszani (remélhetőleg NT-ként Brace miatt nagyon keveset fogjuk csak látni), plusz a szerződéshossz. miatt biztos a helye, és a sokoldalúsága miatt az elsőszámú csereember. DE kezdőként nincs benne fantázia sajnos. Warren sérülései miatt tavaly a Steelers ellen volt éppen starter, és statisztika elég beszédes volt. 6 futásból 53 yard az ő irányába.

Brace-ről nem kell sokat írni. Évek óta végre van valódi NT back-up Wilfork mögött. Ennek a jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, és az összes draft pick közül ennek lehet a legnagyobb hatása jövőre a védelem szempontjából (és itt nem a Wilfork nélküli időszakra kell gondolni).

A végére maradt a hetedik ember: nagy harc lesz. Smith nem pótólhatatlan, kérdés mit mutatnak az újoncok, mennyire sikerül hamar belejönniük a 34-be. PS-ben jó helyük lesz, nme hinném, hgy túl nagy veszélyben lennének. Kb. mint Gutierrez tavaly.
2009. 06. 20. 09:56
_bb
Dom: Teljesen egyetértek, nem is ezzel szemben akartam véleményt formálni. Greentől egyértelmű javulást várok. Wright pedig szerintem is inkább "backup anyag". Csupán utalni akartam arra, hogy van a jövőt tekintve egy bizonytalanság faktor, hogy ki marad-ki megy (hogy pótol a csapat?!) és hogy, nem biztos, hogy teljesen elégedettek a korábban bevetett csereemberekkel az edzők. (A lényeg és a hangsúly szerintem is a 7. emberkén van.) Az, hogy sokat nem várok Pryortól és Richardstól, az korábi hozzászólásomból (11) kiolvasható, bár minden kellemes meglepetésnek örülök :)
2009. 06. 20. 10:00
_bb
Ja és csak annyi még, h McKenzie IR és Tate min. PUP listán kezd, ami (mivel szerintem ők tuti befértek volna hisz 3. körösöket nem hajigálnak el a csapatok) kis plusz bizonyítási lehetőséget ad olyanoknak akik amugy nem maradhattak volna. Szóval a 11 az nem is 11, de értem miről van szó, egy _bb olvassa a BB nyilatkozatokat :D
2009. 06. 20. 13:38
TBC vs. Redd az előbb kimaradt.
A tegnapi listámra pillantva, ott biztosnak vettem TBC helyét. Szerintem ha vmi nagyon kiemelkedőt nyújtana Redd akkor megfontolnák, hogy PS helyett lesz ötödik OLB. Ő sem több olyan hosszútávú project játékosnál, mint ami Woods volt egykor, vagy a Steelersnél J. Harrison. Egyszer beválhat, de az még nem idén lesz ergo nem hiszek benne, hogy ellenfele lehet TBC-nek, aki még mindig hasznos 3rd down pass rusher.
2009. 06. 21. 09:42
_bb
A veterán QB-t azért említettem, mert korábban Testaverde sem volt rossz választás, és az edzői stábban benne van, hogy szeretik, ha van egy sok tapasztalattal bíró, olcsóbb opció is TB mögött. Mivel jelenleg nincs a szabadügynökök közt akit szívesen látnék pats mezben (Losmant semmi esetre se, csak ha közte és MV közt kell választani mindenképp :) ), így csupán egy megoldást tudok javasolni: ki kell szélesíteni Nick Caserio feladatkörét :D

Ami a wildcat dolgot illeti, ahhoz csak annyit tennék hozzá, hogy biztos, hogy fő eleme a meglepetés, ugyanakkor nekem úgy tűnt, nagyon fontos része a figyelemmegosztás. Nagyon laikusan és leegyszerűsítve fogalmazva (mert én csak ennyire értek egyelőre a dologhoz): A támadás, vagy offence maga arról szól, hogy megpróbálják "átverni" a védelmet, hogy ne találják ki mi jön, és így kerüljenek lépéselőnybe, plusz másodpercek/yardok birtokába. Csak futással és csak passzal is nehéz boldogulni. A futással megalapozzák a passzt és a passzal a futást. A wildcat egy plusz elem aminek sok variációja kidolgozható, és így nagyobb az arzenál a figyelemmegosztásra. Én a "wildcat mániát" úgy értelmezem, hogy egyrészt egy új variációs skála került divatba a támadóoldalon, másrészt a saját védelmet is segít ezzel felkészíteni a figyelemmegosztás kezelésére. Aki kimarad, lemarad ... mármint a liga arról szól, hogy minden minimális eszközt meg kell ragadni, az előny megszerzésére. DE persze ez csupán egy laikus vélemény, amivel lehet vitatkozni.
2009. 06. 21. 14:39
Jól gondolod, hogy alapvetően miről van szó. A wildcat a formációk terén ad egy pluszt a támadóknak, amivel játszhatnak és plusz egy formáció a védelemnek ami ellen készülni kell. Aztán ezzel mit kezdenek, az már a csapaton múlik.

A Dolphinsnak nem volt tavaly big play threat-je, emiatt kezdték el a wildcat formációt használni, eredményesen. Elég a Pats elleni meccsre gondolni. Aztán ahogy ment előre a szezon a csapatok egyre jobban kezdtek rá figyelni, és a big play threat-ből lett egy third down fegyver, amivel kritikus esetekben tudták szállítani a first downt.

Ha érdekelnek az ilyen elmélkedések, az offense filozófiák, sémák, formációk, gameplanning, a különféle passz-, és futójátékok ezt a blogot tudom ajánlani: http://smartfootball.blogspot.com/

És pár kiemelt link, amiről az elmúlt hsz-ekben beszéltünk:
http://sky.prohosting.com/cbbrown/2005/08/substitutions-personnel-and-formations.html
http://smartfootball.blogspot.com/2007/01/rock-paper-scissors-edgar-allan-poe-and.html
http://smartfootball.blogspot.com/2008/01/constraint-theory-of-offense.html
2009. 06. 21. 15:15
_bb
Köszönöm szépen a linkeket. Mindenképp érdekel és utána szeretnék olvasni!
2009. 06. 21. 17:31
_bb
Cserébe egyelőre ezt a linket tudom nyújtani, ha esetleg eddig nem láttad volna :D
http://www.nfl.com/photo/photo-gallery?chronicleId=09000d5d80c68c20
2009. 06. 21. 19:08
bradyfan
Tudom, hogy még nagyon korán van, de olvasva Dom és _bb beszélgetését, megpróbáltam összerakni a szerintem lehetséges 53 fős rostert.

Offense
QB: Tom Brady, Kevin O’Connel, Matt Gutierez
RB: Fred Taylor, Sammy Morris, Laurence Maroney, Kevin Faulk
FB: David Thomas/Ben-Jarvus Gree Ellis
WR: Randy Moss, Wes Welker, Joey Galloway, Greg Lewis, Sam Aiken
TE: Ben Watson, Alex Smith, Chris Baker
OL: Matt Light, Sebastian Vollmer, Logan Manins, Russ Hochstein, Dan Koppen, Dan Connoly, Stephean Neal, Rich Ohrnberger, Nick Kaczur, Mark Levoir

Defense:
DE: Richard Seymour, Jarvis Green, Ty Warren, Mike Wright
DT: Vince Wilfork, Ron Brace,
OLB: Adalius Thomas, Pierre Woods, Shawn Crable, TBC
ILB: Teddy Bruschi, Paris Lenon, Jerod Mayo, Gary Guyton, Eric Alexander
FS: Patrick Chung, James Sanders
SS: Brandon Meriweather, Brandon McGowan
CB: Leigh Bodden, Terrence Weathley, Jonathan Wilhite, Shawn Spirngs, Darius Butler

Special teams:
K: Stephen Gostkovski
P: Chris Hanson
LS: Jake Ingram

A kezdők teljesen meg vannak, igazából a special team-mel voltam gondban, hogy hogyan is nézne ki.
2009. 06. 21. 20:04
pasztoyb
bradyfan majdnem egyet értünk :)
Szerintem Gut helyett Hoyer marad inkább, és Alexander helyett a több helyen is bevethető Tank-ot képzelem el a rosteren..
Ezen kívül a Ventrone / Slater kettősből szerintem még valaki erősen veszélyes lesz McGowan-ra főleg ha ugye Tank marad.
Izgalmas lesz ez a TC az biztos!
2009. 06. 21. 20:11
bradyfan
Velük én is gondban voltam. Főleg Slaterrel, őt első sorban McGowan helyére tudom elképzelni.
Illetve Tate az akit nem tudtam hova vagy éppen kinek a helyére tenni. Nála azt érzem, hogy esetleg PUP-on kezdi a szezont.
A Gut vs Hoyer küzdelmet sztem a rutin fogja eldönteni, de azt sem tartom kizártnak, hogy valamelyikük megy ps-be és helyére jön egy ST játékos pl Slater.
DE tényleg izgalmas TC lesz a kezdőkön kivül nagy a kavarodás.
2009. 06. 21. 20:27
KissLaci
Tetszik a listád, én azzal nem értek egyet hogy Chung rögtön kezdő lesz és hogy Springs csak a 4. CB lesz.
(Mármint ha a sorrend eleje a kezdő, a vége pedig a cserék szisztéma alapján raktad össze a csapatot)
2009. 06. 21. 20:29
Tank Williamsre én is kíváncsi vagyok, hogy meg tudja-e csípni a rostert. Jó kis LB/SS hybrid és végre egészséges.

McGowannek mindkét safety poszton van kezdő tapasztalata Chicagoból, míg Slater és Ventrone is "csak" ST player. A névleges posztjukon rendes körülmények között nem tudnak pályára kerülni, nem tudnak hozzátenni a játékhoz.

Annyi tehetséggel, és akkora depth-nél mint ami jelenleg a CB és S poszton van nekem nehéz elképzelni, hogy kizárólag ST képességgel rosteren ragadhatnának. McGowan és Chung is remek ST coverage játékosnak tűnik, előbbinek még úgyis ez lesz az elsődleges területe, ahol játszhat, mert a védelemben ez a tanuló év lesz, hiába volt második körös pick, de ezt már láttuk korábban Meriweatherrel.

Ja, és a félreértések elkerülése miatt: Chung SS, nem pedig FS.
2009. 06. 21. 20:43
bradyfan
KissLaci. nem kezdő sorrendben vannak felírva :D

Dom: Ezen valahogy én is gondolkoztam, hogy annyira erősnek tűnik most CB,S poszt, hogy nem tartom valószínűnek azt, hogy csak az ST miatt valaki ezeken a posztokon "rosterfoglaló" legyen. Ezért is lesz érdekes Ventrone vagy Slater helyzete, mert ők a saját posztjukon nem igen tudnak az 53 fős roster közelébe kerülni.
2009. 06. 22. 10:30
temp
O’Callaghan -- engem nagyon meglepne, ha nem lenne a keretben szeptemberben. A srácot elég sokat használtuk 6. falemberként (TE), valamint OT poszton amúgy is kicsit soványabbak vagyunk a kelletnél, szerintem Mark LeVoir borzasztó kellemes meglepetés volt, főleg az érkezésének körülményeit, és az árát figyelembe véve, de ez nem jelenti azt, hogy O’Callaghan helye veszélybe kerülne.

Goots viszont gyanítom távozik a csapattól.

Elhangzott a kérdés, hogy Appleby miért nem ment PS-be. Most még nincs PS, azt majd csak a végső keretszűkítésnél alakítják ki a csapatok. Mivel nem ismerjük a távozásának pontos okait (pl egészségügyi okok, ami miatt sosem lenne teljes értékű játékos), így nem tudjuk, hogy miért szabadultak meg tőle viszonylag korán, bár azt lehetett hallani, hogy mentálisan (IQ) voltak vele gondok.
2009. 06. 22. 13:13
Sziasztok!
Sokat emlegettétek a wedge-rule t. Ez mit takar?
2009. 06. 22. 13:39
_bb
wedge rule: lényegében a kezdőrugásoknál/rugásvisszahordásnál az elkapó csapatban tilos a kettőnél több főből álló, összekapaszkodó blokkoló "ék" használata. /"The receiving team now is prohibited from using a blocking "wedge" of more than two players on a kickoff return."/
2009. 06. 22. 14:08
temp
jaja, a wedge szó ugye éket jelent. Éknek az számít, ha 2-nél több játékos összekapaszkodik, vagy a válluk maximum 2 yardra van egymástól. az elmúlt időszakban elég nagy mészárlás volt abból, hogy több általában nagyobb termetű, gyakran falember összekapaszkodott, és teljes sebességgel nekirohantak a coverage teamnek a visszahordó előtt. A jövőben ezt 15 yarddal honorálják a bírók.

Sajnos videot nem találtam, de nézd meg ezt a képet
2009. 06. 22. 14:16
temp
Nah, csak túrtam egy videót is, itt egy párszor látszik ilyen, amikor a returner előtt összeállnak 3-an falnak, de nem túl jó minőség.

http://www.youtube.com/watch?v=8J3n594vzHY&eurl=http%3A%2F%2Fvideo.google.com%2Fvideosearch%3Fhl%3Den%26ie%3DUTF-8%26q%3Dwedge%2520rule%26sa%3DN%26tab%3Dwv%26um%3D1&feature=player_embedded
2009. 06. 22. 15:00
A _bb által idézett szabályben is ott van, hogy csak a kickoff, kezdőrúgás visszahordásokra vonatkozik, igazából csak ott van alkalom és lehetőség is ennek a "wedge"-nek a használatára.

Az egyi első OTA beszámoló vidor meg is emlékezett róla. http://pats.hu/az-ota-n-tortent/

"A special teamekkel kapcsolatban érdekes volt megfigyelni, hogyan alkalmazkodik a returnteam az NFL új szabályaihoz, mely megtiltja a kickreturner előtt blokkoló 3 esetleg 4 szorosan egymás mellett kézenfogva álló O-linemenből álló élő falat."
2009. 06. 22. 15:12
temp
egyébként ugye nem is kell feltétlen kézen fogniuk egymást, ahogy az általam linkelt fotón csinálják, elég ha az említett kis távolság megvan.
2009. 06. 22. 16:10
_bb
Mindenesetre azért pár meccsbe bele fog telni, mire egyértelműsödik nagyjából a gyakorlatban is,h mi az amire a bírók már dobnak egy sárgát ( :) ) és mi az amit még lehet... lehet erre is jók lesznek a pre meccsek.
2009. 06. 22. 16:44
Tavaly is volt olyan nap az edzőtáborban, amikor meghívtak NFL bírókat, hogy az megváltozott szabályok szellemében "sípoljanak" egy kicsit, ez idén is várható gondolom az ST miatt.

viito: a kézenfogás meg jogos, és öröm lesz nézni, ahogy a bírók majd meccsről meccsre mérlegelnek, hogy mennyire kicsi is az a távolság, plusz mikor lesz a harmadik játékos már elég távol.
2009. 06. 23. 08:46
temp
szerintem azért nem lesz ezzel gond. Nem fogja senki centizni a 2 yardot, viszont, azért ez egy elég egyértelmű célú, és felállású formáció, látni, ha valakik ezzel próbálkoznak. Én azt tippelem amúgy, hogy a wedge kizárásával eleve kevesebb falember fog a ST-ben rohangászni, hiszen, 1:1-es fogócskában azért ők nem olyan hasznosak.
2009. 06. 24. 21:13
_bb
(Mármint waive, ha nem cut...de a lényegen nem változtat.)
Hozzászólás a(z) Hírek röviden bejegyzéshez