Menetrend

Huszonöt pontban

2011. 09. 08. 13:27
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek
Ettől a héttől kezdve meccsről-meccsre él a csapat, így ideális az időpont megismerni Bill Walshnak, a San Francisco háromszoros Super Bowl győztes, legendás vezetőedzőjének az ajánlásait, hogyan kell felkészülni idény közben a találkozókra.


1.
Minél egyszerűbb, letisztultabb a taktika a mérkőzésre annál jobb. Azok a játékosok, akik gondolkodás nélkül tudják, hogy mi a feladatuk gyorsabban, jobban, keményebben fognak játszani. A kevesebb mindig több.

2. Mindig legyen négy olyan futójátéka az embernek, amiről biztosan állítható, hogy minden körülmény között működőképes. Működnie is kell.

3. Kritikus, hogy a csapat miként kezeli a rövidyardos illetve a gólvonal közeli helyzeteket. Mit fognak csinálni az első negyedik és kevés down során az ellenfél térfelén? Ne múljon el edzés a gyakorlása nélkül.

4. A szituációs amerikaifutball nyeri meg a meccset, ahogy az ember reagál és kezel bizonyos helyzeteket. A húsz yardon belüli játék dönti el a nagy mérkőzéseket. A red zone-on belüli és a harmadik down játékokat kell orrvérzésig gyakorolni, nem az első és 10-et.

5. Törekedni kell, hogy a legjobb saját játékosaid az ellenfél legrosszabbjaival találkozzanak a pályán. A csapat erőssége, a másik fél gyengesége.

6. Senkinek sem szabad elveszítenie a fejét. Nincsenek tizenöt yardot érő durva szabálytalanságok, ki nem kényszerített hibák, sípszó utáni ütések. Jól képzett a csapat, függetlenül a meccs fontosságától és a helyszíntől. A saját játékot kell játszani.

7. Az edzők is csak nyugalmat, higgadtságot sugározzanak. Nem az első támadás első játéka dönti el a találkozó kimenetelét. Minden körülmény között meg kell őriznie az edzőknek a hidegvérüket. Magabiztosság áradjon róluk. Alaposan fel kell készíteni erre a stábot. Nem szabad leállni veszekedni a bírókkal. Ha a játékosok ezt látják, azt hiszik, hogy nekik is szabad, és máris nem a játékkal foglalkoznak.

8. Nem kell a hazai pálya előnyére játszani. A játékosok és az edzők nyerik a mérkőzéseket, nem a saját stadion.

9. Mindig tartogatni kell valami újdonságot a második félidőre. Legyen az csak egy apró változtatás, vagy egy teljesen új felállás, vagy akár egy addig nem használt blitz.

10. Amelyik csapat jobban tud alkalmazkodni a meccs folyamán a másik lépéseire, az fogja győztesen elhagyni a pályát. Ezért elengedhetetlen, hogy az edzők még a játékosoknál is jobban és többet dolgozzanak. Jól felkészültnek kell lenni.

11. Ki kell használni a félidőt. Legyen egy előre eltervezett mondandó, ami kiemeli a meccs lényegét. Az üzenet legyen tömör, és ne az elkövetett hibákra koncentráljon.

12. Nem kell feladni a saját játékot, amivel idáig sikerült eljutni. A jó csapatnak mindig vannak tendenciái.

13. Minél tartalmasabb és minél rövidebb az edzés, annál jobb.

14. Nem szabad túlterhelni a játékosokat hétközben, mert tompák lesznek a hétvégi meccsen.

15. A találkozó előtt újra meg kell nézni az ellenfél utolsó négy meccsét. Az edzők végzik az extra munkát, nem a játékosokkal végeztetik el az edzéseken.

16. Amilyen messzire csak lehet, vissza kell menni az időben, és olyan trükkös és egyéb játékokat keresni, amivel rendszeresen nem tudott az ellenfél mit kezdeni.

17. Minden a játékok végrehajtásán múlik. Ennek kell az edzések fő témájának lenni. A meccset ezzel lehet megnyerni.

18. Nem kell a játékosokat csodafegyverrel ámítani, és ezzel készülni egy mérkőzésre. Ha ez besül, akkor rögtön megzuhan a morál, és nem fogják tudni, hogy ezután mitévők legyenek.

19. Nem kell külön hangsúlyozni egy mérkőzés fontosságát. A szokásos napi rutin szerint kell készülni egyformán mindegyikre.

20. Már a hét elején tudnia kell mindenkinek, hogy miért és hogyan fognak nyerni. Ez még nem motivációs beszéd, inkább egy üzleti terv. Ha ezeket pontosan végrehajtják, akkor nyerni fognak. Itt is fontos, ha az edző nem gondterhelt és nyugodt, akkor a játékos is az lesz.

21. Legyen valami plusz, amit be lehet vetni a special teamsben, és ugyanerre kell az ellenféltől is számítani. Vezetőedzőként erre az egységre kell a legtöbb időt áldozni.

22. Kész tervvel kell rendelkezni, hogy mi a teendő, ha a mérkőzés korai szakaszában hátrányba kerül a csapat. Hogyan reagáljanak az edzők? Az ő viselkedésük könnyen átragad a játékosokra is. Legyen tiszta az edzők számára, hogy csak a következő játékra kell összpontosítani, és ne veszítsék el a fejüket.

23. Egy új első down megszerzése az első negyedben nem fogja megnyerni a találkozót. Nem szabad élet vagy halál kérdésének beállítani. Négy negyedre, és hatvan perce kell készülni.

24. A játékosoknak arról kell beszélni, hogy mi az, amiben jók, és mi az, amiért meg fogják nyerni a meccset.

25. Fel kell készíteni a játékosokat arra, hogy mi a teendő akkor, ha rosszra fordulnak a dolgok. Sosem szabad ilyen helyzetben a találkozó fontosságára, jelentőségére koncentrálni.

Hozzászólások

2011. 09. 08. 14:02
Tzimisce
Ahogy Bill is mondta, mindenki tegye csak a dolgát, és nyerünk. Illetve 2007-ben: Mindig csak a következő meccs számít.
2011. 09. 08. 15:43
Neo
Azért ebből nekünk különösen oda kell figyelni pár pontra, legalábbis az elmúlt évek ezt mondatják velem. Pl. a második félidős meglepetésjátékokra, a 4. és inch-ekre, és a mi van, ha rosszra fordulnak a dolgok-ra!..Várom már a ma hajnali GB-NO meccset is! :) Végre lehet izgulni élesben! :)
Hozzászólás a(z) Huszonöt pontban bejegyzéshez