Menetrend

Így készül a Pats a draftra

2011. 04. 16. 18:00
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek
A korábbi években a New England Patriots draft előtti sajtótájékoztatói puszta időpocsékolásnak tűnhettek. Miért is fedné fel a kártyáit bármely NFL csapat, hogy egyes játékost hogyan értékelnek, vagy éppen kit szeretnének draftolni? Idén azonban Nick Caseriotól (játékospolitikáért felelős igazgató) egészen más megközelítést hallhattak az újságírók. Bár a beszélgetés megmaradt az általánosság szintjén, több, érdeklődésre számon tartott műhelytitokról esett szó.


1. A draft előtti procedúra egyik legfontosabb állomása, amikor már minden adatot összegyűjtöttek egy játékosról, akkor megkeresik az NFL-ben a hasonmását, akire leginkább emlékeztet a játéka. Ha ezt megtalálták, akkor előkeresik ennek a már profik között is szerepelt játékos draft előtti elemzését, és azt hasonlítják össze az újoncéval. Miért lett sikeres/sikertelen a profik között? A koncepció lényege, ahogy Caserio mondta, hogy az almát lehetőség szerint almával tudják összemérni. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy azonosítsák azokat a tulajdonságokat, amitől valaki beválik a profik között, és hasznos lehet a csapatnak.

2. Minden draft fontos állomását képezik a cserék, legyen akár játékosról szó, vagy csak pickek cseréléséről. Már a draftot megelőzően megindul a tapogatózás a csapatok között, de konkrétumban a legritkább esetben lehet ilyenkor megállapodni (ha „x” még elérhető lesz „y” helyen, akkor lesz üzlet). 5-8 hellyel a csapat választása előtt kezd már kialakulni az a közeg, amikor felmelegednek a potenciális cseréről a beszélgetések. A végső stádiumban nem lehet megfeledkezni az időtényezőről. Ha két csapat megállapodik, akkor el kell ismertetni az NFL erre kijelölt emberével, majd értesíteni a csapat „futóját”, hogy a kiválasztott játékos nevét időben eljuttassák a megfelelő helyre.

3. A draftot megelőző folyamatnak két célja van: az első, hogy adott játékosról helyes értékelést alakítsanak ki, míg a másik, hogy ezt minél gyorsabban elérjék, mert így több idő marad a többiekre. Az aktuális draftra a felkészülés már az előző tavasszal megkezdődik, és év végén van az első fő elemzés, hogy hol is áll a csapat egyes játékossal kapcsolatban. Év közben a teher a Pats helyi és területi játékosmegfigyelőin van, akik a hatáskörükbe tartozó egyetemek összes végzős, kezdő játékosáról jelentést írnak. Az ő munkájukat koordinálja Jon Robinson a csapat egyetemi scoutingért felelős igazgatója, illetve az NFL idényének végeztével Jason Licht és csapata is besegít, akik az NFL figyelésével dolgoznak. Említést érdemlő példa volt Rob Gronkowski esete. Ő juniorként jelentkezett a draftra, ráadásul utolsó évében sérülés miatt nem tudott játszani, így alig volt róla pontos információ első körben, ami nyilván meghosszabbította azt az időtartamot, amire minden kérdést tisztáztak vele kapcsolatban. Másik példa volt Julian Edelman, aki irányítóként játszott egyetemen, és először futóként képzelte el a csapat, majd amikor ott nem értékelték elég magasan, nézték meg elkapóként is, hogy ott vajon milyen lehetőségek rejtőzhetnek benne. Ilyen esetben is hosszadalmas a folyamat, amire helyes értékeléssel rendelkeznek adott újoncról.

4. A különböző felmérők, és látogatások a draft kezdetéig folytatódnak. A csapat székhelyén, épületeibe összesen 30 játékost hívhatnak csak meg, a draftot megelőző hét szerdájáig, de ezen kívül bárkivel találkozhatnak. Caserio mondta, hogy évre már nem emlékszik, de volt hogy egy nappal a draft előtt utazott még játékoshoz, hogy egy szürke foltot felszámoljanak, mert sohasem lehet eléggé biztos információval rendelkezni. Éves szinten 100-200 játékossal találkoznak személyesen a csapat edzői, megfigyelői.

5. A látogatások nagy számának az okáról Caserio azt mondta, hogy mindig az a cél lebeg a szemük előtt, hogy a lehető legjobb képet kapják egy játékos képességeiről. Példaként említhető egy olyan támadó falember, akinek egyetemi csapata szinte kivétel nélkül passzolni szokott. Egy ilyen játékos állandóan 2-pontos állásból játszott éveken keresztül (vagyis olyan indulóállásból, hogy egyik keze nincs a földön). Így nem lehet tudni, mire lenne képes 3-pontos állásból, ami nélkül az NFL-ben nem lehet megélni. Erre csak úgy lehet választ kapni, ha elmennek a játékoshoz, és személyesen vezetik keresztül olyan feladatokon, ami ezt feltárja előttük. A futóknál szintén gyakori probléma, hogy egyetemen a futó általában csak fut a labdával. Nem használják őket elkapásoknál, és nem használják őket a pass rush elleni védelemben sem. Ez a két tulajdonság elengedhetetlen a Patriots sémájában, amiről szintén személyes találkozón, és drilleken keresztül lehet információt nyerni. Képes a futó olvasni a komplex védelmeket, felismerni a blitzeket, a jó játékost blokkolni, és képes-e egyáltalán blokkolni egy nála nagyobb, erősebb játékost?

6. A sporthírekben nagy jelentőséget tulajdonítanak az egyetemek által rendezett pro-napoknak, amikor a draftra jelentkezett játékosaik tartanak a médiának, NFL megfigyelőknek, edzőknek bemutatót. Caserio elmondása szerint olyan nagy a tömeg ezeken a rendezvényeken (akár 500-an is lehetnek, NFL Network, ESPN riporterei stb.), hogy érdemi munkát nem lehet végezni. Ezzel szemben a pro-napot megelőzően, este sokkal kötetlenebb formában lehet beszélgetni, videózni játékosokkal, és érdekes tapasztalatot szerezni róluk.

7. Bemutatásra került egy draftkártya is. Ilyennel minden draftra jelentkezett játékos rendelkezik, és az áttekinthetőség kedvéért ilyen kártyákkal jelölik őket a draftszobában a csapat drafttábláján. A Pats által összegyűjtött adatok alapján számítógép által generált kártyáról van szó.
 
A képen látható egy képzelt kártya Willy SCORE nevű futóról. Az alsó sorban látható a posztja (RB), magassága (6035 vagyis 6 láb, 3 inch és 5/8-ad inch), súlya (256), 40 yardos ideje (4.59). Az adatok utáni „v” betű jelzi, hogy hivatalos adatról van szó (combine v. all star meccsek). Az „e” betű csak megközelítő érték, vagyis nincs róla pontos, hitelesített adat. A 40 yardos időnél a szám után látható kód azt jelzi (ezen a kártyán A/1), hogy azt milyen felületen futották. Az Astroturf például jellemzően gyorsabb, mint a hagyományos fű. Majd a wonderlic teszt eredménye (21), és a születési dátuma szerepel. Jobboldalt középen az egyetem neve olvasható, most teljesen kiírva, ez a valóságban egy négybetűs kód, amivel az ország összes egyeteme beazonosítható. Az egyetem neve felett olvasható a legfontosabb: a játékos értékelése, egy 1-től 9-ig terjedő számmal (jelen esetben 4.910, ami a valóságban csak egy tizedes pontossággal szerepel). Ez a szám minél nagyobb, annál jobbnak tartanak egy játékost. A szám előtti nagybetűs kódokról: a Patsnek minden poszthoz van egy ideális magasság, súly, sebesség kombinációja. Ha egy játékos kilóg ebből a sorból, azt itt jelzik. Ettől még egy játékos nem lesz automatikusan kihúzva, mint potenciális Pats újonc a listáról, csak jelzik, hogy nem ideális a felépítése, amit nyilván lehet mással kompenzálni (példaként került említésre Kevin Faulk átlag alatti magasságával). A szám után kisbetűvel figyelmeztetések olvashatók, amik szintén befolyásolhatják egy játékos végleges értékelését. Ezen a példán az „l” azt jelzi, hogy alsóbb osztályban játszott, viszonylag gyengébb ellenfelekkel szemben; a „w” pedig arra utal, hogy súlyproblémával küzd/küzdött a játékos pályafutása alatt.

Forrás:
ESPN Boston - Mike ReissA teljes videó megtekinthető a csapat hivatalos oldalán.

Hozzászólások

2011. 04. 17. 16:55
Proxi
Hatalmas köszönet ezért a cikkért! :)
2011. 04. 20. 14:38
Olvasta valaki az nfl.com-on, hogy Bill bácsi mit mondott? Nyitottak vagyunk a trade-re. Remek. Kezdem úgy lrezni, hogy ez a jó draft pozíció már most sokkal rosszabb. Oké, hogy 3 pick-ünk jó közel van egymáshoz, de miért nem lehet egy év mikor nem tradelgetünk lefelé.

A másik meg, hogy Kirwan szerint behúzhatjuk Mallet-et. Érdekes!
2011. 04. 20. 15:08
Castleai
Mindig is kíváncsi voltam hogyan zajlik le egy ilyen "letrade beszélgetés". :)

Amúgy ha lesz rá lehetőség tuti bespájzolunk jövő évre is picket/pickeket... ;)

Épp a napokban néztem át a roster-t és hát az O-fal megerősítésével nem várhatunk tovább (főleg C/G posztokon...) mert gyakorlatilag MINDENKINEK legkésőbb ez év végén lejár a szerződése...
(Vollmer és Kaczur vannak 2012-ig!!!)

Szóval én inkább OL pickeket várok, és max. 1-1 DL/OLB választást...
(Nem elfeledve hogy kellene még RB és DB is és esetleg egy projekt QB a vége felé...)

Free Agency nem lévén meglehetősen foghíjas most a keret... ;)
(Persze nem csak mi küzdünk a jelenséggel, jól tudom...)

Mindenesetre kíváncsi vagyok hogyan fogják kezelni BB-ék ezt a "problémát"... :)
Hozzászólás a(z) Így készül a Pats a draftra bejegyzéshez