Menetrend

ILB kérdés – draft szemszögből

2008. 02. 27. 16:53
Szerző: Kole
Kategória: Cikkek
Egy kis találgatás, esélylatolgatás, valamint néhány újonc várományos, akiket a combine-on kérdeztek meg, vajon ők hogyan illenének bele a Patriots védelmi rendszerébe.
Egy jó ideig úgy tűnt, az ez évi draft belső linebacker-ek tekintetében igencsak kiemelkedő lesz. A USC nagy ütközőjével, Rey Maualuga-val, valamint az Ohio State sokoldalú James Laurinaitis-ével ez jó év lett volna az olyan csapatoknak, mint a Pats, akiknek szüksége van belső linebacker-re és az elsők között kezdhetik meg a választást. Azonban, mondhatni vicces dolog történt. Maualuga és Laurinaitis is úgy döntött, végzős éveikre még visszatérnek az egyetemre, és ezzel valamivel le is csökkentették az idei draft értékét az ILB-k tekintetében. „Azt gondolom, hogy van ott néhány tehetséges játékos.” – állapította meg a Tenesse Titans vezérigazgatója, Mike Reinfeldt ezen a héten. „Megvan az esélye, hogy egy ütőképes banda jöjjön ki idén. Úgy gondolom jól összehasonlítható lesz az eddigi évekkel.” A Jaguars játékosokért felelős igazgatója, James Harris azonban egy kicsit kevésbé lelkes az idei felhozatallal kapcsolatban. „Talán nem olyan erős, mint néhány korábbi évben, de még mindig van néhány jó játékos a drafton.” Maualuga-t ás Laurinaitis-t is egyaránt az első 15 hely valamelyikére várták a drafton, ami azt jelentette volna, hogy a Pats eséllyel választotta volna ki egyikőjüket a rendelkezésre álló 7. választási jogával. Azonban ezzel a ténnyel, valamint, hogy aligha lesz a Pats-nek a következő évben újra az első 10 között választási joga, nagyon kevés az esélye, hogy bármelyik fiatal is a jövőben New England-et hívja otthonának. Így, kicsit balszerencsésen, Bill Belichick-nek és Scott Pioli-nak figyelmüket a további lehetőségekre kell fordítaniuk, mert egy dolog biztos, a Patriots-nak nagy szüksége van fiatalításra ezen a poszton.

Potenciális Hazafiak Bár így nem maradt olyan ILB, akire megérné elkölteni az 1/7-es draft jogunkat, még mindig vannak jobb képességű fiatalok, mint például a penn state-i Dan Connor (6-3, 231). A korábbi Nittany Lion bár egy 7. választást nem ér meg, ő lehet az első, aki posztján elkel a drafton. Connor után más linebacker-ek is szóba jöhetnek még, úgy, mint az oklahoma-i Curtis Lofton (6-0, 240), vagy a Vanderbilt egykori játékosa Jonathan Goff (6-2, 245), Beau Bell (6-1, 243) az UNLV-ről, South Florida-ból Ben Moffitt (6-1, 231), valamint a syracruse-i Jameel McClain (6-1, 253)

Dan Connor Ha Connor Hazafivá válna, akkor a New England biztosan lejjebb cserélné 7. választási jogát az első körben. Súlyával Connor egy kicsit alulméretezettnek számít, de megvan a lehetősége, hogy nagyobbra nőjön. A Penn State-ben főleg kívül játszott, ám az NFL-ben többen látják benne az ILB lehetőségét, méghozzá kiváló sebessége miatt. „Amit hallok edzőktől,” mondta Connor vasárnak „az az, hogy a védelmi sémától függően játszhatnék akár kívül, akár belül is. Én mindkét helyen kényelmesen érzem magam, úgy gondolom, jól tudnám csinálni bármelyiket.” E mellett Connorban megvan az a sokoldalúság és atletikusság, hogy a 3-4 illetve a 4-3-as formációban is helyt álljon. Ám vajon rendelkezik-e olyan felfogással, hogy magáévá tegyen egy olyan komplex védelmi stratégiát, mint amilyen a Pats-é?

Curtis Lofton Mentálisan Lofton valamivel felkészültebbnek tűnik, mint Connor ahhoz, hogy beilleszkedjen a New England 3-4-es védelmi sémájába. „OU-ban főleg 4-3-ban védekeztünk, de előfordult, hogy átálltunk 3-4-re, így van benne tapasztalatom, és tudom, hogy mit kell csinálnom.” Mondta Lofton, aki hozzátette, hogy a Patriots már folytatott vele beszélgetést „Oklahomában nagyon összetett a védelmünk, úgyhogy nem érzem azt, hogy probléma lenne elsajátítanom egy NFL szintű védelmet.” Lofton-ban valóban megvan az a rugalmasság, amit Belichick általában keres a linebacker-ekben. „Az az célom az újonc évemre, hogy berobbanjak és annyit játsszak, amennyit csak tudok.” Hozzátette, hogy egy olyan csapatba kerülni, mint a New England, mely híres veterán linebacker-eiről, sokban lendíthetné előre fejlődését. „Nagyszerű lenne abban a csapatban játszani. Ott van Tedy Bruschi és Junior Seau, néhány olyan játékos, akik mentoraim lehetnének, akiktől tanulhatnék, és a segítségemre lehetnének karrierem során.” Az Oklahoma vezető edzője, Bob Stoops Lofotn-t a legjobb védőjátékosnak nevezte, akivel ő valaha is dolgozott.

Jonathan Goff Benne minden megvan, hogy egy jó belső linebacker-ré válhasson New England-ben. Az egyetemi szinten 4-3-ban játszó játékos sokak szerint a legmegfelelőbb lenne 3-4-es belső posztra az NFL-ben, mert nagyszerűen küzdi át magát a blokkokon és támadja meg a scrimmage vonalat futó játékoknál. „Teljes mértékben.” válaszolta Goff, amikor erről kérdezték. „Vanderbilt-ben a linebacker edzőnk megtanított minket mindhárom posztra, azért, hogy minél sokoldalúbbakká válhassunk. Arra tanított minket, hogy minél sokoldalúbb vagy, annál jobb játékos válik majd belőled. Goff valószínűleg majd a későbbi körökre marad a drafton, mert megfelelő gyorsaságának hiánya leminősítheti őt egy „two-down” linebacker-ré. Ám amióta Belichick szereti a különböző típusú játékosokat vegyíteni a védelemben, Goffnak nagyobb értéke is lehet New England-ben, mint egy előbb említett „two-down” védő.

További jelöltek Beau Bell szintén érdekes játékos lehet a Pats számára, hiszen az UNLV az egyik egyetem abból a háromból, melynek alap védekező felállása a 3-4. Játszott a külső és belső poszton egyaránt. Logikus választás lehet a new england-i sémába. Ben Moffitt egy olyan fiatalember, aki mindig a labda körül található. Ő egy Tedy Bruschi féle játékos, aki nem fog téged elkápráztatni fizikális adottságaival, de amikor felhúzza a sisakot, és rámutatsz neki a pályára, biztos lehetsz benne, hogy a többiről ő gondoskodni fog. Jameel McClain egy Ted Johnson formájú klasszikus 3-4-es linebacker. Ha a csapat egy sokoldalú játékoshoz szeretne hozzájutni a későbbi körökben, ő ideális lehet. Syracruse-ban DE-t, külső és belső linebacker-t is egyaránt játszott, és mindhárom poszton jól is teljesített.

Forrás: www.patriots.com

Hozzászólások

2008. 02. 27. 18:01
temp
nagyon nehéz lenne az idei picket egy jövő évire cserélni úgy, hogy az megőrizze az értékét. Gyakorlatilag TOP10-ben draftolunk. Innen bárkivel cserélünk, jó esély van rá, hogy jövőre rosszabb helyről húzhassunk, tehát hiába tetszik meg valamelyik játékos, azért kár elcserélni az idei picket, mert lehet, hogy a közelében nem leszünk jövőre a megszerzésének. Ha már beleszeret, akkor szerintem inkább egy jövő évi letrade majd ha aktuális lesz. Ettől persze, ha valaki jó árat fizet a pickért, akkor lehet, hogy elcseréljük az ideit is, de ahhoz garantáltan kompenzálni kell a tradeben azt, hogy jövőre rosszabb pozicióból jövünk esetleg, éppen ezért szerintem valószínűbb, hogy idei pickre cserélünk, ha cserélünk.
2008. 02. 27. 18:17
Valószinűleg azért maradna még, mert gondolnak arra az időre is amikor esetleg másból kell megélniük, ezért előbb be akarják fejezni a tanulmányaikat.
Ragaszkodhatunk mi bármennyire is valakihez, meg az adott játékos bármennyire is szeretne itt játszani, ha előttünk bárki behúzza, akkor nem sokat tehetünk, legfeljebb boltolunk érte. Azért mindig több emberre terveznek, persze súlyozva, és a többiek húzásainak függvényében alakítják a draft-taktikát.
2008. 02. 27. 18:20
mstrgz
hát azért ilyen magasan jegyzett college játékosoknak nem kell azzal foglalkozni hogy miből éljenek meg a foci után. hacsak (istenments) nem történik velük valami súlyos sérülés
2008. 02. 27. 18:24
a5
viito, és mi lenne mondjuk jó ár egy top10es pickért? :)

fotoGRAFI, értem én, csak nem ez a tendencia hogy simán top10be várt játékosok maradnak még az egyetemen egy évet. igazából a kisebb kockázat nekik az lenne hogy minél előbb aláirnak egy vastag szerződést, mert az az egy év alatt még bármi történhet... persze van abban is logika hogy maradnak, csak kicsit furcsa.
2008. 02. 27. 18:56
Azért volt már rá több példa is, hogy 1-1 nagy reményű játékos eltűnt pillanatok alatt a süllyesztőben, vagy ahogy Te is írod, jön egy nemvárt sérülés és annyi. Akkor is meg kell élni valamiből.
2008. 02. 27. 19:02
temp
gsn talán jobban meg tudná mondani, hogy miért is várhattak ki. Szerintem valószínűbb, hogy jövőre még jobb feltételekben reménykedtek, tehát nem feltétlen az iskoláik jelentették a fő okot. Szerintem egyébként sokat jelent, ha valaki a főiskolán végigjátsza az idejét.

NFL-ben hallottam, hogy egyre gyakoribb, hogy nagyon fiatal játékosok kerülnek be, akik zseniálisak, alkatilag tökéletesek, de bizony hiányzik nekik az NCAA iskolája, néha gondjaik vannak olyasmivel amit egy egyetemi bajnokságot végignyomott játékos fel sem venne, és a csapatok is kezdenek rájönni, hogy ez nem biztos, hogy jó tendencia.
2008. 02. 27. 19:24
Azért nem jöttek ki, mert national championshipet akarnak nyerni. Reyt Pete Carroll, a USC edzője beszélte rá, James pedig az összes junior csapattársával összefogva hozta meg a döntést. Egyedül Gholston jött a draftra az Ohio Stateből a juniorok közül.

A national championship mellett motíváció természetesen az iskola befejezése is, illetve az, hogy ezzel az egy évvel is fejlődhetnek, de az elsőszámú a college bajnoki címének megnyerése.

Azzal egyébként nem értek egyet, hogy James vagy Rey idén top 10-es lett volna. Olyan szintű támadófal, védőfal és CB class van, hogy a 31 pick több mint fele innen fog kikerülni. James Laurinaitis jelenlegi értékelésem szerint nem jobb játékos Dan Connornál, Reyre pedig nagyon kíváncsi leszek jövőre, amikor nem játszik mellette Rivers, és amikor majd a Senior Bowlon nem lesz mellette Cushing sem az edzéseken.
2008. 02. 27. 19:30
temp
Laurinaitis-re többször mondtam, hogy szerintem hogy lett TOP10. Eredetileg mindenki azt várta, hogy a 49ers majd valahol huszonvalahanyadik helyen draftol, és ott mi elvisszük Jamest az ő pickjükkel. Aztán az összes mockban ahogy csúszott lefelé a niners, úgy jött fel Laurinaitis, mert ahhoz kegyetlenül ragaszkodtak, hogy őt mi visszük el. Még TOP5 is volt egy időben :) Lehet, hogy egyszerűbb lett volna újragondolni féltávnál a választásunk.
2008. 02. 27. 19:47
Montesclan-pats
Vajon tényleg jön Lito Sheppard cornerbacknek? Az igazán jó lenne, szerintem jobb lenne, mint Samuel, aki kissé túlértékeli magát.És iszonyú drága.
2008. 02. 27. 20:09
patsfan
Sheppard nem fog eljönni philiből jobban mondva nem engedik el.De ha esetleg el is engednék akkor kit adnánk érte de az biztos nagyon jól jönne.A drafton a 7.-ik helyen ILB-t azok után hogy Maualuga és Laurinaitis ia marad az egyetemen nem fogunk draftoln valószínü hogy egy CB jön ha csak a picket el nem cseréljük.
2008. 02. 27. 20:27
cset
Sheppard távozik a Philitől?Ez új hír nekem.kösz
Hozzászólás a(z) ILB kérdés – draft szemszögből bejegyzéshez