Menetrend

Játékosok státusza

2013. 04. 04. 15:43
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek
A szerződéssel rendelkező valamint szerződés nélküli játékosok mellett van még egy harmadik kategória is, ahol a csapat csak a játékjoggal rendelkezik, de szerződést még nem kötöttek. Sajátos függő helyzet ez, amely előfordulhat a drafton kiválasztott; az ERFA, RFA tendert vagy franchise/transition taget alá nem író játékossal. Ők nem vehetnek részt edzéseken, mérkőzéseken és (a drafton kiválasztott újoncok kivételével) nem számítanak bele a keret létszámába.

A drafton kiválasztással a csapat csak az újonc játékjogát szerzi meg, ezt követően kezdik meg a tárgyalásokat a szerződésről.

Az NFL márciusi idénykezdetével a csapat kerete legfeljebb 90 fő szerződtetett játékosból állhat. A felkészülési meccsek harmadik fordulóját követően a keretet 75 főre, a negyedik fordulót követően 53 főre kell csökkenteni.

Tétmeccsen pályára csak olyan játékos léphet, aki tagja ennek az 53 fős keretnek (active roster). Vannak olyan szerződéssel rendelkező játékosok, akiket ennek számításánál nem kell figyelembe venni. A gyakorlat szempontjából a legfontosabb a gyakorlócsapat (practice squad röviden PS) és az IR, PUP, NFI lista kérdése.

A legfeljebb nyolc játékost számláló gyakorlócsapat tagjai a csapat edzésein aktívan részt vehetnek. NFL tapasztalat teljes hiányában, vagy csak minimális rutinnal rendelkező játékosok kerülnek ide, akik vagy az edzések során segítik a csapat felkészülését vagy még olyan hiányosságok (fizikai, szellemi) vannak a játékukban, hogy időre van szükségük, amíg bevethetők lesznek tétmeccsen is. A gyakorlócsapat tagja csak olyan játékos lehet, aki még nem töltött két idényt egy csapat PS-ében és még nem rendelkezik accrued seasonnal (= az alapszakasz során legalább 6 hetet töltött egy csapat 53 fős keretében vagy IR listán) vagy egyetlen accrued seasonja során 9 hétnél többet nem töltött az aktív keretben. Elméletileg lehetséges, hogy egy játékos harmadik idényt is PS-ben töltsön, ha a csapat ezen idő alatt végig 53 játékost tartott a keretében.

A sérülés miatt hosszútávra játékképtelen játékosoknak számára van fenntartva az injured reserve, röviden az IR. Főszabályként aki erre a listára helyezett a csapata, az a bajnokság során többet nem léphet pályára. Kivételesen lehetőség van egy játékost (aki az 53 főre szűkített keretnek folyamatosan a tagja volt sérüléséig) olyan fenntartással megjelölni, hogy nyolc forduló kihagyását követően csatlakozhasson az 53 fős kerethez, és újra játszhasson (hat hetet követően már részt vehet az edzéseken).

A PUP (physically unable to perform) és NFI (non-football injury) listák funkciója megegyezik. Olyan rövidtávon sérült játékosok kerülnek ide, akik bár játékra még képtelenek, de belátható idő belül az ezt kiváltó ok megszűnik. A két lista között éppen ez a kiváltó ok a különbség. A PUP-ra amerikaifutball közben szenvedett sérülés miatt, az NFI-re minden más egészségügyi probléma (elesik otthon és eltöri a kezét, orvosi kezelés miatt nem játszhat) miatt kerülnek fel játékosok. A két lista tagjai az alapszakasz első hat mérkőzésén azonban így sem léphetnek pályára. Ezt követően három hét öt hét (2013-ra változott meg) áll a csapat rendelkezésére, hogy aktiválja őket az 53 fős keretbe. Ha ezzel a lehetőséggel nem élnek, akkor a bajnokság során már ők sem léphetnek pályára. A szabállyal könnyen vissza lehetne élni, ha nem lenne olyan szigorítás, hogy ezekre a listákra csak olyan játékos kerülhet fel, aki már a nyári edzőtábor kezdetén felkerült ezeknek a holtidénybeli változatára (active/PUP, active/NFI). Aki már az edzőtábor alatt ilyen listán szerepel, az nem vehet részt aktívan az edzéseken, viszont ennek ellenére beleszámít a 90 illetve 75 fős keretbe. A felkészülés során bármikor lekerülhetnek erről a játékosok, azonban aki egyszer lekerült róla, többet nem tehető vissza rá és emiatt az 53 főre való keretszűkítéskor sem tehetők fel a PUP illetve NFI listára.

Az IR, PUP és NFI mellett vannak még további tartalék listák is, de ezek előfordulása ritka. A katonai akadémiák (Army, Navy, Air Force) végzős játékosai számára fenntartott reserve/Military lista, amelyen kötelező katonai szolgálatuk ideje alatt szerepelhetnek a játékosok a játékjogukat birtokló csapatnál.  A did not report listára, olyan játékos kerül, aki szerződése ellenére nem jelentkezett játékra az edzőtábor kezdete óta; a másik oldala a problémának, amikor a játékos elhagyja a csapatát, de előtte már jelentkezett játékra (left squad). A felfüggesztett játékosok  is tartalék listára kerülnek, például ha valaki tiltott teljesítménynövelő szereket használt, vagy büntetőügye miatt tiltja el az NFL a játéktól. Végül a visszavonulásukat bejelentők is ilyen tartalék listára kerülnek (reserve/Retired).