Menetrend

Jim Nance

2009. 06. 18. 22:00
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek
Fullback Jim Nance lett a Patriots Hall of Fame 14. tagja.

Jim Nance egyike volt azon játékosoknak, akik miatt Patriots rajongó lettem. Igazi látványosság volt a pályán. Nézőket vonzott a meccsekre és ez nagyon fontos, ha hűséges és stabil szurkoló bázist akar kiépíteni a csapat. Négy évtizeddel később még mindig van olyan bérletesünk, aki az 1960-as években lettek Patriots rajongók az olyan játékosok miatt, mint Jim Nance - nyilatkozott a csapat tulajdonosa Robert Kraft.

nancepic1
Nance az 1965-ben rendezett AFL drafton a 19. körben került a Boston Patriotshoz. A Syracuse egyetemen beállította Jim Brown iskolarekordját: 13 futott touchdown egy évben. 1963-ban és 1965-ban nehézsúlyú birkózóbajnokként All-America elismerésben részesült. 1966-ban második évét töltötte a Patriotsnál. 1458 futott yarddal vezette a ligát és új franchise rekordot állított fel. A liga legértékesebb játékosának is megválasztották (MVP). Az AFL tízéves történetében Nance volt az egyedüli játékos, aki túljutott egy idényben az 1400 futott yardos határon. Abban az évben meccsenként átlagosan 104.1 yardot futott, ami a mai napig franchise rekord... 43 év elteltével is. 1966 után egy évvel később is részt vett az AFL All-Star mérkőzésén, mindkétszer vezette a ligát futott yardokban. A Patriots történetében ez az egyetlen esett, hogy egymást követő években a csapat játékosa vezette a ligát futott yardokban. Teljesítményét tovább növeli, hogy ő az egyedüli AFL játékos, aki egymást követő években képes volt 1000 yard fölé jutni.


jim-nance-si-cover1966-ban ő volt az első Patriots játékos, aki szerepelt a Sports Illustrated borítóján. A Buffalo Bills ellen futott 65 yardos touchdownját örökítette meg a felvétel, és segítette 14-3-as győzelemhez csapatát. Abban az évben az év találkozójának választották ezt az összecsapást. 183 cm magasságával és 102-109 kg súlyával erőteljes futónak számított, de ez nem tartotta vissza, hogy öt 50+ yardos futása legyen karrierje során, ezek közül 3 TD. A már sokszor hivatkozott 1966-os idény során 299 alkalommal cipelte a labdát 14 mérkőzésen. Az Oakland Raiders ellen nem kevesebb, mint 38(!) alkalommal 208 yardért és 2 TD-ért. A 38 labdahordás és a 208 futott yard is második a Patriots öröklistáján. Utóbbit Tony Colins döntötte meg 1983-ban 212 futott yarddal. Curtis Martin pedig Nance rekordja után 31 évvel 40 alkalommal futott a labdával a New York Jets ellen. A csapatnál töltött hat éve alatt 5323 yardot futott, ami csupán 130 yarddal szorul az örökranglista második helyére Sam Cunningham mögé. 1972-ban Nance elcserélte a csapat a Philadelphia Eagleshöz. Úgy hagyta el a csapatot, hogy szinte minden futással kapcsolatos statisztikai kategóriában az első helyen állt a klub történetében. Karrierje során futott 45 touchdownja még ma is fennálló rekord a csapatnál. 1973-ban hét mérkőzésen szerepelt a Jetsnél, majd karrierjének utolsó két évét a World Football League soraiban töltötte. Nem meglepő módon a rövid életű liga örökranglistáján az első helyen szerepel 2007 futott yardjával 490 kísérletből 15 TD-ért. Nance 1992. június 17-én hunyt el. Rachel lánya fog részt venni apja Patriots Hírességek Csarnokába történő beiktatási ünnepségén a Patriots előszezon nyitó hétvégéjén (augusztus 20-23).

A Patriots Hírességek Csarnokát 1991-ben hozták létre, miután John Hannah személyében először választották be a csapat egyik korábbi játékosát a Profi Amerikaifutball Hírességek Csarnokába. 2007-től kezdve a szurkolók is részt vehetnek a Hall of Famer kiválasztásában. Tizenkilenc főből álló testület jelöl, majd szavaz, és a három legtöbb voksot kapó játékos közül a szurkolók választhatják ki, hogy adott évben kit ér az a megtiszteltetés, hogy a csapat Hírességek Csarnokának a tagja lehet.

Hozzászólások

2009. 06. 20. 00:07
nosbiglem
Ez szuper!

Jó lett volna élőben is látni! :)

Ezt nevezném én retronak!!!
2009. 06. 24. 22:01
Szabotomy
Micsoda játékos!Mára nem nagyon futnak a FB-ek ilyen eredményesen.Le a kalappal!

Az ilyen jelölések elnyerése után lehet valakit jelölni az NFL HoF-be?Vagy a 2 jelölés nem feltétele egymásnak?
2009. 06. 25. 07:05
temp
ehhez azért hozzá kell tenni, hogy változik maga a játék, és változnak az alkalmazott taktikai elemek is, így nehéz összehasonlítani egy régi játékos teljesítményét egy maival.
2009. 06. 25. 10:19
Szabotomy
Na igen. Körülbelül Barry Sanders óta mindenki hasonló látványra vágyik. Ez kell a népnek.
2009. 06. 25. 14:06
Szabotomy: John Hannah példája és a Patrios Hall of Fame létrehozásának körülménye (amit a cikk végén említettem) is mutatja, hogy a kettő teljesen független egymástól, tehát nem is zárják ki egymást.

Ez a csapat Hall of Fame egy plusz elismerés egy játékosnak. A Patriotsnál, korábban csak a mezét vonultathatták vissza.

Az pedig, hogy ma mit értünk fullback alatt, nem jelenti azt, hogy akkor is a fullback kifejezés egy szigorúan blokkoló feladatokkalmegáldott valaki volt. Csak szöveghűség miatt nem írtam át futóra.

Hogy mást ne említsünk, a quaterback is azért "negyed" (rögbiből átvett kifejezés), mert olyan távolságra állt fel a hőskorszakban a LOS-tól a FULLbackhez képest, és bizony volt olyan időszak, amikor a mai kor irányítójának volt az elsődleges feladata a blokkolás, és úttörés a mögötte futónak.
2009. 06. 26. 07:13
temp
jaja, a QB abban a játékban ami már nem rögbi volt, de még nem a modern foci igazából egy spéci futójátékos volt inkább.

Amúgy ma is vannak csapatok, akik a fullbacket sokkal többet foglalkoztatják, de a régi korok fullbackainek manapság szerintem inkább a thunder & lightning párosok power backjai felelnek meg, már a kapott labda cipelések számát, a feladatokat tekintve.
Hozzászólás a(z) Jim Nance bejegyzéshez