Menetrend

Julian Edelman – Troy Brown nyomdokaiban

2015. 01. 28. 07:41
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

Bill Belichick látott valamit Julian Edelmanban, mindenki más előtt.

Miközben legtöbben Wes Welker utódjának tartják őt, avagy Welker 2.0-nak, Belichicknek más erről a véleménye, ő máshoz hasonlítaná. Nem máshoz, mint Troy Brownhoz, a Patriots korábbi játékosához, aki már a csapat Hírességek Csarnokába is bekerült.

„Emlékszem amikor Edelman idekerült és figyeltem őt az edzésen, miután visszavonultam.” – mondta Brown. „Bill éppen vele kérkedett. Én meg, ’Oh, ő a következő Wes Welker?’ Azt mondta ’Semmiképpen, ő a következő belőled. Inkább rád emlékeztet.’ én meg ’Oké, jól van.’”

Edelman nyugtalanul érezte magát múlt héten, miután előálltak az összehasonlítással, minthogy Brown egy 3-szoros Super Bowl győztes játékos, aki beírta magát a Patriots történelmébe teljesítményével. De a hasonlóság megkérdőjelezhetetlen.

Brown, akit a 1993-mas NFL Draft (akkor még létező) 8. körében választott ki a csapat, egyszer sem volt kezdő egészen 1997-ig. A Marshall egyetem korábbi játékosa az után vált stabil kezdővé, hogy Robert Kraft Bill Belichicket nevezte ki Pete Carroll utódjának. A következő két évben 184 elkapást, 2143 yardot és 9 TD jegyzett, mint a támadógépezet egyik alappillére, és fontos részét képezte a 39. Super Bowlt megnyerő csapatnak.

Edelman első 4 évében ritkán volt a kezdőcsapat tagja, egészen 2013-ig, amikor is megragadt ott. Az elmúlt 2 évben 197 passzt kapott el, 2028 yardért és 10 TD-ért. Valószínűleg semmit sem akar jobban, mint hasonlóképpen segíteni a csapatát a 49. Super Bowlban, mint tette azt Brown, és ezzel elérni az áhított célt.

Amikor Brownak elmondták, Edelman nem hiszi, hogy egy lapon lehet őt említeni vele, Brown ezt válaszolta: „Julian őrült. Megbolondult.” Edelman szerényen viselkedett továbbra is, mikor közvetítették neki Brown szavait.

„Elmondhatom, hogy tanulmányoztam Troy-t A-tól Z-ig.” – mondta Edelman. „Beszéltem vele a játékról. Nagyon sokat segített abban, hogy megismerjem a rendszer minden apró részletét. Megtiszteltetés, hogy ilyet mondott rólam, de Troy Brownnak van 3 aranygyűrűje. Nekem egy sincs. Szóval nehéz lenne összehasonlítani minket. Troy nagy rajongója vagyok. Imádom, amikor meglátogat minket.

Edelman és Brown is kőkeményen, nagy sebességgel játszanak, főleg az irányváltásoknál, Edelman talán még inkább kockára teszi testi épségét, mint Brown. Még a meccs előtt feltérképezik az ellenfél gyengepontjait. Továbbá képesek károkat okozni mind a pálya szélén, mind a pálya közepén. Ezért is tartoznak mindketten Brady kedvenc csapattársai közé.

Már azelőtt kiérdemelték a játékidejüket speciális egységben, hogy a támadások részévé vált, de egyikük sem adta fel visszahordói „állását” azután sem. Kiemelkedőbben teljesítenek puntok visszahordásánál, mint kezdőrúgásoknál, Brown 10.4 yardot átlagolt karrierje során, és vezette a ligát 1998 és 2001 között 12.6 yardos átlagával. 2009 óta Edelman 12.3 yardot átlagolt, ami a második legjobb Devin Hester mögött ez idő alatt. A kezdőrúgásoknál is hasonlóak a statisztikáik, 21.7 Edelman, 21.4 Brown átlaga.

És ne feledjük, hogy mindketten játszottak a labda túloldalán is. Brownnak karrierje vége felé kellett a védelemben szerepelnie, 2004-ben 4 INT-et is szerzett. Edelmannek karrierje korábbi szakaszában volt alkalma slot CB-ként játszania, még a 2011-es Ravens elleni győztes AFC döntőn, a Baltimore utolsó támadásánál is a pályán volt.

„Sok a hasonlóság a két karrier közt.” – mondta Brown. „Örülök, hogy sokra vitte, és hogy ilyen magas szinten teljesít.”

A türelem és a kőkemény idegek fontos szerepet játszottak mindkét esetben. Stabil kezdők voltak egyetemi karrierjük során, nem nagyon kerültek a padra mielőtt csatlakoztak volna a Patriotshoz, ráadásul Edelman irányítót játszott a Kent State-en, ami még nehezebbé tette az egészet.

„A türelem egy része volt az egésznek. Borzasztó nehéz a padon ülni, nézni a társaidat ahogy játszanak, főleg ha tudod, hogy valószínűleg jobban tudod csinálni náluk és mégis ők kapják meg a lehetőséget, a srácok, akik valószínűleg kicsit többet keresnek nálad és ők azok akik azt csinálhatják, amire a legjobban vágysz. Ez a legnehezebb része” – mondta Brown.

Edelman hozzátette, „Mindig készen kell állnod a lehetőségre, bármikor eljöhet, ki kell használnod az edzés minden egyes percét, mindent el kell lesned azoktól, akik valamit jobban csinálnak. Bele kell csempészned ezeket a saját játékodba. Én is ezt próbálom csinálni és mindent megteszek, hogy készen álljak, amikor megkapom a lehetőséget.”

Bizonyára hosszú út áll Edelman előtt, ha Brownhoz hasonló sikereket akar elérni, de a 4 éves, 17 millió dolláros szerződés amit tavaly kötött, azt sugallja, köztünk lesz még egy ideig. Nehéz Brown 15 éves karrierjével vetekedni, de végül is, el is várható hogy ne legyen könnyű megismételni egy legendás pályafutást.

Eddig nagyon hasonló a pályafutásuk. Edelmanben minden megvan, hogy Brownhoz hasonló karriert tudhasson magáénak, és az elkövetkezendő hetekben nagy lépést tehet efelé.

„Tudom, hogy még mindig játszik, de amikor befejezi, visszatekinthet és ráébred mi mindent ért el. Remekül csinálta” – mondta Brown.

 ###

Végezetül szeretném megosztani veletek a személyes véleményem róla:

Kezdjük is azzal, hogy Edelman a kezdetektől fogva az egyik kedvence, valami megfogott benne még az újonc szezonjában, amikor cikázott a védők közt Welkerrel és Mossal az oldalán. 2010-ben aztán megérkezett Gronk és Hernandez, így kevés lehetőséget kapott a támadóegységben, de mindig odatette magát. Küzdött, hajtott és „bokákat tört” visszahordásai során. Majd újonc szerződése utolsó évében az ő lába tört el a Colts elleni alapszakasz meccsen. Nem kapkodtak utána a csapatok a holtszezonban. Járt a Ravesnél és a Giantsnél próbajátékon, de szerződés nélkül távozott mindkét helyről (szerencsére), hogy aláírjon egy 1 éves szerződést potom 715’000 dolláros fizetésért.
Aztán jött 2013…

A hátán cipelte a csapatot, a vezérévé vált. Minden egyes percben a maximumot nyújtja az óta is. Ráragadt az általunk használt „beceneve”, amit az egyik 2013-as meccs közben chaten használtam rá, vagyis Superman.

2014-ben megkapta a méltó szerződést, ami 4 évig láncolta hozzánk. Ismét szenzációs szezonja van.

Nem lehet megkérdőjelezni elkötelezettségét a csapat iránt, minden egyes meccsen bizonyítani akar, főleg saját magának. Nincs olyan, amit ne tenne meg. A csapat nagy dumása, mindenkit feltüzel, felpörget maga körül. Példakép lehet mindenki számára. Jó humora van, amit bizonyít a videóiban… (ajánlom mindenkinek őket)

Októberben megérkezett a hófehér mezem is, a nagy 11-essel rajta, remélem, szerencsét hoz és megszerzi a hőn áhított aranygyűrűt.

A hozzáállásán semmi nem fog múlni, ebben biztosak lehetünk. De csak csapatként lehet győzni! Legyen bármi a meccs eredménye, örök kedvencem lesz.

Hiszek Edelmanben… hiszek a Belichickben és Kraft bácsiban… hiszek a CSAPATBAN. És ha úgy játszanak, ahogy képesek, akkor hétfő hajnalban meglesz kedvenc csapatunk 4. Lombardi trófeája.

Izzítsuk be a TVt, hűtsük be a sört és szurkoljuk ki együtt a bajnoki címet!

GoPats!

Forrás: Boston Herald

A cikket írta és fordította: tuci-tuci

Korábbi írások: újoncportré, Az örök harcos

Hozzászólások

2015. 01. 28. 08:39
nszgergo
2015. 01. 28. 10:04
Montesclan-pats
Gyönyörű, ezt nevezem én emocionális felvezetésnek a Superbowlra !
"Pörgesd föl magadat, bármi van bassz fel egy napszemüveget, rúgd ki a gázt padlóig, rúgd ki a kurva anyját hajoljon a lemez, a kompresszorod úgyis jobban szív mint bármelyik csajod!"- Gaben mintájára...
Izzítsuk be tv-t, hűtsük be a sört, ersszünk le a gigánkon párat, tekerjük feljebb a hangerőt, (hátha fiatalabbak leszünk), üvöltsük fel a szomszédokat, egy-egy touchdownnál, sírjunk és örüljünk, átkozódjunk és dühöngjünk, és szurkoljuk ki együtt a bajnoki címet !

GO Pats !
2015. 01. 28. 11:46
MatCauthon
Az alpári humor nem, de a Fruttik idézet tetszik :D
2015. 01. 28. 10:13
kyobalu
Köszönjük a cikket..és a magánvéleményt is.. Brady után nekem is ő a kedvencem.. :-) Vasárnap behúzzuk a negyediket!!!
2015. 01. 28. 11:55
anikom
Én bírtam Hernandezt is, először el sem hittem, hogy tényleg bűnös. De ez a "kis" fickó megérdemelte az esélyt, kivárta, megkapta és élt vele. Abszolút kedvenc :)
2015. 01. 31. 13:11
Imre2
2015. 01. 28. 12:43
Tibi Twelve
Nagyon jó :-) Kicsit OFF - Sherman eléggé dicsérte Bradyt :-) ez új :D
2015. 01. 28. 12:59
Tibi Twelve
Mekkora arc Browner :-D

http://nesn.com/2015/01/brandon-browner-patriots-should-break-richard-sherman-earl-thomas/
2015. 01. 29. 08:47
Ja, bezzeg ha Thomas mondaná ugyanezt Gronkról, totál fel lennél háborodva, hogy miket beszél. Nem?
Engem nem érdekel melyik oldal mond ilyet, akár viccböl, akár nem, ez nem helyes és most nem jó arc Browner.
2015. 01. 29. 11:29
Croaker
Teljesen egyetértünk. Először azt hittem rosszul olvasok. Nem hittem el, hogy ezt akár fél-komolyan is mondhatta. De hogy BB-től kapott a fejére, az is tuti! Ilyen baromságot bemondani, meg azt elmesélni a riportereknek, hogy ő még a többi Patriots tagot is biztatta akár a kéz/könyök eltörésére is, eléggé felháborító! Ez "kell" még a "hírnevünknek" !
Szóval Browner: -1
2015. 01. 29. 20:36
Tibi Twelve
Nem azt mondtam hogy helyes amit mondott, hanem hogy mekkora arc, hogy ilyet mond egy SB médianapon. Nem szokványos, erre céloztam :-)

Ez inkább trashtalk mint komolyan vehető nyilatkozat, mivel a nemolyanrégi haverjaira uszította rá az elkapókat.
2015. 01. 28. 13:03
dravait
Nem csoda, hogy Minitron ekkora kedvenc. Sok szerepben bizonyított, kiemelkedően megbízható, rengeteget tesz a csapatért, emellett szerény, kifejezetten szimpatikus az emberi oldala is - egyszerűen igazán szerethető játékos. Nagyon remélem, hogy sokáig megmarad nekünk és elkerülik a sérülések, így részt vállalhat még a további nagy sikereinkben is. GO PATS, GO EDELMANN!!!
2015. 01. 28. 13:26
bara
amúgy csodálom, hogy a nevének jelentését eddig nem említette senki - németül nemesembert jelent :)
2015. 01. 28. 14:11
komzoz65
Edelman nagy kedvenc. Nem igazán örültem, amikor ezermesterkednie kellett, és azt is furcsállottam, hogy amikor Wes elment, akkor nem ő lett automatikusan az első számú pótlása.

De tényleg kivárta, és nélküle a tavalyi év katasztrófa lett volna, idén pedig a Baltimore elleni passzolt TD-jével egyértelműen a csúcsra jutott. Elképesztő méretű és mennyiségű ütést visel el, melyekből engem egy is a temetőbe küldene nem kórházba. Nem is vitás az egyik legjobb a posztján. Ejtett idén néhányat, mert ember ő is, de az jellemző, hogy kiélezett szituációban, third downoknál már őt keresi és találja meg legtöbbször Brady. Gronk lenne a másik, de az az igazság, hogy az int-ök többsége Gronk felé repült. Őt márt azért nagyon figyelik. Minitron a tökéletes egoldás 2-5 yardos szitukban, amikből kihoz nem egyszer 20-at.

Legyen idén ő a gyűrűk ura!

....r Bowl!
2015. 01. 28. 14:14
gabo2061
Igazi szívember, és fantasztikus sportoló. Nagy kedvencem, a Hollók elleni dobása, pedig az év egyik csúcspontja volt, lelkileg vágva agyon az addig reménykedő Bóltimórt. Legyen meg neki is a 3 gyűrű!
2015. 01. 29. 08:46
anikom
Igen, a Ravens elleni meccs olyan volt, mint egy hollywoodi film. Annyi volt benne a fordulat, meg a trükkös megoldás, hogy csak kapkodtam a fejem. A TD passznál azt hittem kifutok a világból örömömben, erre a férjem megszólalt, hogy de hát ilyet már láttunk filmben. Én meg mondtam neki, hogy de ez valóság és az én csapatom hajtotta végre ezt a színes játékot :) Legyen meg neki is a 3 és most kezdje az elsővel :)
2015. 01. 28. 15:20
zozo692
Nekem egyértelműen a legnagyobb kedvencem
... mert aki Tom Brady-vel mer veszekedni meccs közben, az nem semmi figura
... mert akiben olykor-olykor egy drop után sem reng meg Tom Brady bizalma, abban nekem is feltétlenül hinnem kell
... mert amikor olvastam az életéről a cikket, akkor értettem meg, hogy miért olyan, amilyen
... mert ha valaki, akkor ő az egyik, aki a legjobban megtestesíti a Patriots szellemiséget. Munka, koncentráltság, önbizalom.
Nem akarom hinni, hogy SB win nélkül fejezi be a karrierjét. Itt az ideje, gyerünk, rajta nem fog múlni!
2015. 01. 28. 15:53
max350
Edelment "szeretem" a sört nem!!!!
2015. 01. 28. 16:23
cspeti98
2015. 01. 28. 19:14
max350
Véráldozat

Úgy illendő, hogy megemlékezzünk arról a munkásról, aki a héten az életét adta a mi szórakozásunkért. A 31 éves Ryan Lipman épp a Super Bowl party színpadának állványzatát segített összeszerelni az imént említett parkolóban, amikor 8 méteres magasságból lezuhant és kórházba szállítás közben elhunyt. Nyugodjon békében!
Forrás: tdmagazin.hu
2015. 01. 28. 19:43
respectlaciujraitt
GYERÜNKKKK M inden szava kincs az interjúnak!!! Ez a félnótás Carroll volt a mi edzőnk is te jóisten? :D:D
2015. 01. 28. 21:06
Kérek mindenkit, hogy mellőzük más (magyar) oldalak linkelését! Köszönöm! :)
2015. 01. 28. 21:47
simita14
Ma megint egy "szakértőkből" álló társasággal töltöttem az estét. Talán emlékeztek, hogy előző héten azt feszegettük, hogy hogy lehet extra, a kalapot nem érintő pénzhez juttatni játékosokat.
Ma, egy igen érdekes kérdésre szeretnénk választ kapni. Kérheti-e egy NFL csapat, hogy ezzel meg ezzel a bíróval nem szeretnénk játszani?
2015. 01. 29. 08:47
anikom
2015. 01. 29. 08:50
crucified
Nem. Az NFL jelöli ki a bírókat, a csapatoknak nincs beleszólása. Szerintem ez így helyes.
2015. 01. 29. 09:59
Tibi Twelve
Igen, de nem egyformán bíráskodnak.Pl Gene Steratore-t bármelyik meccsünkön szívesen látnám, míg Blakemant vagy Leavyt egyinken sem igazán, nekünk kifejezetten rosszul fújnak.

De ha minden csapat választhatna hatalmas káosz lenne nyilván
2015. 01. 29. 09:40
azimut
Volt olyan ellenfelünk aki 2 hétig tudta elemezni a játékunkat? Magyarán Bye week ről jöttek ?
2015. 01. 29. 10:28
szenti78
Igen, az Indy ellen az alapszakaszban ők is bye week-ről jöttek.
2015. 01. 29. 10:33
azimut
Akkor nincs mitől tartani :D :D Sima liba lesz :D :D
2015. 01. 29. 10:34
lesliemus
https://www.youtube.com/watch?v=D-nfpK2zLW8

annyira jó mindig megnézni... a hangulata, az emlékek, az az este fenomenális volt...

go pats!
2015. 01. 29. 12:53
matcha
Ezzel kiegyeznék, főleg, hogy a cikk főhőse egy rá jellemző mozdulattal eldönti az SB-t. :)

https://www.youtube.com/watch?v=XAE6XPdLSxw&x-yt-ts=1422411861&x-yt-cl=84924572
Hozzászólás a(z) Julian Edelman – Troy Brown nyomdokaiban bejegyzéshez