Menetrend

"Just Win"

2013. 03. 02. 06:00
Szerző: pirko
Kategória: Cikkek

A hír már mindenki számára ismert, sokan ki is fejtették véleményüket, hangot adtak örömüknek a honlapon. Tekintve, hogy nem mindennapi eseményről van szó, úgy gondoltam azért körülnézek Bostonban, ott milyen volt a Brady deal fogadtatása. Lássuk, mit írt róla Chad Finn, Touching all the Bases blogjában.


A megállapodás üzenete - Tom Brady győzni akar


Tom Brady, mivel van annyira jártas a diplomáciában, mint a passzjátékban, soha nem jelentette ki a nyilvánosság előtt, hogy a Patriots-nak mindenképpen meg kellene tartania egy bizonyos játékost, én legalább is nem emlékszem ilyesmire. 

Brady minden bizonnyal megosztja személyes és őszinte véleményét Bill Belichickkel, persze mindezt tőlünk, média munkásoktól a lehető legtávolabb teszi -- valójában, ha a Patriots nem tart igényt a briliáns, nagy becsben tartott irányító véleményére, akkor nem is olyan tökéletesek, mint eddig gondoltuk róluk. 

De a nyilvánosság előtt? Nem emlékszem, hogy bármikor is többet hallhattunk volna tőle a szokásos dicsérő szavaknál, és formális elismerő mondatoknál. Talán a 2006-os idény előtt került a legközelebb a szituációhoz, amikor Deion Branch folytatott küzdelmet a szerződéséért, amely végül is a Seattle-lel történő elcseréléséhez, és a következő szezonban ahhoz vezetett, hogy olyan játékosokba fektettek – megbocsáthatatlanul – bizalmat, mint Reche Caldwell. 

De meggyőződésem, hogy Bradynek még ezekben a napokban sem jutott eszébe, hogy kimondja: "Meg kell tartanunk Deiont", legalább is nem a kamerák és a mikrofonok előtt. Ez nem az ő stílusa. 

Azért hoztam fel most mindezt, mert kíváncsi voltam, hogy vajon az idei holtidényben változhat-e ez a diplomatikus hozzáállás. 

Kevés olyan irányító/elkapó páros volt az NFL történetében amely olyan szintű teljesítményre lett volna képes, mint Tom Brady és Wes Welker az utóbbi hat szezonban. Welker 672 elkapással büszkélkedhet az alapszakaszban (ebből 123-at 2009-ben teljesített, amikor Matt Cassellel állt fel a csapat, miután az év során megtörtént az elképzelhetetlen). Welker talán úgy érezhette, nem úgy alakul az elmúlt szezon, ahogy szerette volna – ennek ellenére 118 elkapást ért el 1354 yardért, amely a statisztikát tekintve, a Patriots elkapó által valaha teljesített legjobb szezonok egyike. Hamarosan 32 éves lesz, és úgy tűnik több passzt ejt el kulcs szituációkban, mint azt tőle megszokhattuk, de tudják mit mondok erre? Ő továbbra is nélkülözhetetlen eleme a Patriots játékának. 

Ha valaki, akkor Brady tisztában van ezzel. Az irányító feltétel nélkül megbízik benne, és ha létezne olyan játékos, akinek az érdekében Brady előállhatna egy „Ne Hagyjátok Elmenni!” beszéddel, vajon lehetne-e az más valaki, mint Welker? 

Nem azért hozakodok elő ezzel, mert Brady ilyen nyilatkozatot tett volna. Nem tett. Ehelyett olyasmit tett, ami több ennél. A beszéd helyett cselekedett, és pénzt áldozott az ügyért. 

A Peter King [a Sports Illustrated magazin szakírója, és a népszerű Monday Morning Quarterback rovat vezetője – a szerk.] által bejelentett bombahír (az ilyenek miatt olvassuk őt még mindig) szerint Brady megállapodott egy 3 éves, 27 millió dolláros szerződés hosszabbításban, így 2017-ig, a 40. születésnapja utánig maradhat a csapatnál, amely lehetőségről mindig úgy beszélt, mint az egyik célkitűzéséről, és ezzel  plusz 15 millió dollárnyi mozgásteret biztosított a csapatnak a következő két év fizetési sapkáját tekintve. 

De Brady hosszabbítása –amely a 2005-ös után már a második alkalom, hogy a fizetési sapka lazítása érdekében hozzájárult a szerződése módosításához – sokkal, de sokkal többet jelent ennél. 

Nagyobb mozgásteret biztosít a Patriots számára, amely a hírek szerint idén 23 millió dollárnyi hellyel bír a fizetési sapka alatt, amikor Welker mellett olyan kulcsjátékosok megtartásáról kell dönteni, mint Aqib Talib, Sebastian Vollmer vagy Danny Woodhead, és arra is van esély, hogy ha valamelyik távozik, akkor annak az lesz az oka, hogy a csapat számára nem bizonyult olyan értékesnek, mint ahogy mi gondoltuk, nem pedig az, hogy nem volt rá elég pénz. 

A megállapodás lehetőséget biztosít arra is, hogy a Patriots minőségi és mennyiségi beszerzést eszközöljön a március 12-én megnyíló szabadügynök piacon, egy olyan évben, amikor a fizetési sapka (durván 121 millió dollár) nem teszi lehetővé a csapatok többsége számára, hogy komolyabb lépéseket tegyenek anélkül, hogy ne lennének kénytelenek faragni a rosteren. 

Találnak majd néhány alkalmi vételt, és remélhetőleg rátalálnak majd néhány előre be nem harangozott drágakőre, mint a 2000-2001-es szezon során, amikor olyanok érkeztek a fedélzetre, és vitték véghez az NFL történetének legkevésbé várt Super Bowl menetelését, mint Mike Wrabel, David Patten, Roman Phifer (akit, mint arra Chris Casper rámutatott ma a Boston Sports Live-ban, azóta sem tudtak pótolni) és Antowain Smith. 

De azt is megengedhetik magunkak, hogy ellátogassanak a flancos bevásárló negyedbe, mint ahogyan tették azt a 2003-as szezon előtt, megszerezve a mérkőzések megfordítására is képes Rodney Harrison safetyt, és Rosevelt Colvin linebackert. 

A Patriots szurkolók annak tudatában lapozgathatják a szabadügynök listákat, hogy az álmaik akár valóra is válhatnak. 

Talán egy Ed Reed igazolás is sokkal reálisabbá vált mára. Lehet, hogy Mike Wallace fog érkezni, mint mélységi célpont, amely Randy Moss távozása óta hiányzik a csapatnak. Vajon Paul Kruger jó választás lenne? Bármi megtörténhet. 

Miközben a cinikus megjegyzések szerint - tekintve, hogy Gisele a szakmájában ugyanolyan sikeres, mint férje a sajátjában - Brady a szó szoros értelmében megengedheti magának, hogy ilyen pénzügyi áldozatokat hozzon, a többi franchise irányító manapság irányadó árfolyamát nézve ez akkor is egy figyelemreméltóan kivételes gesztus. És még inkább annak fog tűnni, ha a Ravens-nek majd le kell mondania Reedről, vagy Krugerről a Patriots javára, mivel teljesíteniük kell a playoff sztár, Joe Flacco követeléseit. 

Brady szívesen lett, úgymond alkalmi vétel tárgya. Ezáltal nagyobb esélye lesz valami olyan dolog elérésére, amely sokkal többet jelent számára a pénznél – megnyerni azt a bizonyos negyedik bajnoki címet, majd akár még egyet, netán kettőt. 

Brady döntése előnyös a csapat számára, és őt magát is segíti azon az úton, amelynek végén a valaha volt legnagyobb NFL játékossá válhat, és talán bizalmas barátjának, Wesnek is a hasznára válik, aki – és ehhez nem férhet kétség – Brady meggyőződése szerint létfontosságú szereplője a bajnoki címért folytatott küzdelemnek. 

Meglehet, hogy valójában nem mondott ilyesmit. De a tettei hangosabbak mindennél, amit szavakkal kifejezhetett volna. 

(forrás: boston.com)

 Ezt pedig már biztosan mindenki látta, de érdemesnek tartottam rá, hogy itt is megörökítsem Brady szavait - a szerk.

  

Hozzászólások

2013. 03. 02. 07:51
dravait
Jó ez az írás, jól összefoglalja a tett körülményeir. Én nagyon örülnék Welker maradásának, nagyon szeretem a játékát és most erre lehetőség lesz. Hiszem, hogy Brady megkonzultálta a döntését BB-vel és Krafttal is, remélem, hogy annak a fényében döntött, hogy ez Welker maradását is szolgálja. Nem lepődnék meg, ha Wes az eddigi talán 8 MM USD követelését lejjebb vinné, hogy még maradjon hely a csapat erősítésére. Gesztust kapott, muszáj rá válaszolnia. Ha csak 1 millát enged, az is ad további lehetőséget BB-nek.
2013. 03. 02. 08:16
DefenseFan
Welker droopok valószínűleg a bizonytalanság a szerződése miatt alakulhatott ki! Megvan a szerződés nem lesz gond a kulcs szitukban (legalábbis remélem)!
2013. 03. 02. 11:32
Gordon
ezt hülyeségnek tartom, bocs..de ne legyen igazam.
2013. 03. 02. 09:27
cescf4
nagyon kíváncsian várom a vezetőség melyik irányba fog elmenni

Van esély arra hogy tag-elés nélkül mind a 3 kiemelt fontosságú FA-t megtartsa a csapat?
Amúgy sztem Fafej is igen fontos láncszeme a O#gépezetnek, iszonyatosan sajnálnám h nem tudnánk megtartani...
2013. 03. 02. 09:37
Pupu
Hát nagyon nem vittel le ez a szerződés Flacco árát :)

Joe Flacco and Ravens agreed to a six-year contract in excess of $120 million that makes him the highest paid player in NFL history.

Egy icipicit túl lett fizetve.Jó tudom SB MVP de azért mégis..
2013. 03. 02. 10:20
cescf4
én (nagyon) örülök neki, mert hatalmas pazarlásnak érzem, és így a Ravens mozgástere is csökken
gyengüljenek csak ^^
2013. 03. 02. 11:06
nosbiglem
Muhahahah!
Egyben gratulálok, elvégre el kell ismerni szép fizetés.
Egyben viszont nevetségesnek tartom. És még finoman fogalmaztam.
2013. 03. 02. 12:29
pat68
Ez már majdnem olyan, mint tavaly Szancsó szerződése.
2013. 03. 02. 12:32
Zandal
Tökéletesen látszik, hogy a Postásoknál nem éppen előre gondolkodó emberek vannak. Ennek a szerződésnek az lesz az ára, hogy évekig megint nem nyernek semmit és kulcsjátékosaikat vesztik el, mert a cap miatt nem lesz rájuk keretük. Flakó srác meg nem kicsit túl lett értékelve ...
2013. 03. 02. 16:40
_bb
Ozzie Newsome igen jó szakember és minden tiszteletet megérdemel (BB-vel is kölcsönös az elismerés) és az ő rendkívüli munkájának is köszönhető, hogy a Ravens egy konzisztensen erős csapat lett, meg tudta előzni csoportjában a Steelers és végül SB-t nyert, szóval azt azért nem mondanám, hogy nem jellemző rájuk a hosszútávra gondolkodás ...azonban kétségtelenül első ránézésre nekem is túlzónak tűnik ez a szerződés, ráadásul Reed és Lewis elvesztésével a képzeltnél is nagyobbat koppanhatnak.
2013. 03. 02. 18:02
max350
Én örülök -ahogy a bácsik hívja- az olasz csődőr (lefordítva: pornósztár!!!)- szerződésének!!! Így legalább a Postások kerete tovább fog gyengülni! Go PATS!!!
2013. 03. 03. 11:01
Lucius
Ez hihetetlenül nagy baromságnak tűnik. Nagyon meg lennék lepve, ha Flacco még egy SB-t nyerne nekik (bár Eli-ról is ezt mondtam, aztán mégis összejött neki a második is). Továbbra is azt mondom, hogy a mostani győzelmük leginkább az OC váltásnak köszönhető, ami nagyon bejött... de leginkább azért, mert a csapatoknak nem volt idejük felkészülni belőle. Meglátjuk idén hogy fog villogni.
Mindenesetre örülök neki, mert őket csak gyengíti.
2013. 03. 02. 11:56
mhatrix
ja,az elkövetkező öt évbe nem fog semmit nyerni a ravens,de flakon legalább eszik egy kis pénz,most nyert vmit,de sosem ér 120M-t...
2013. 03. 02. 12:40
Neo
Én arra lennék kíváncsi, hogy vajon ténylegesen van-e esély mondjuk egy mike wallace-ra, vagy ed reed-re, amellett, hogy megtartjuk a 3-4 kulcsemberünket?

Vagy BB-ék nem gondolkodnak ilyenben? De ha Lloyd is megy, akkor ki lesz Wes mellett? Edelman?
2013. 03. 02. 13:39
HA Lloyd megy, az még 3 millió plusz, akkor lesz 28, ami költhető. Abból kijöhet egy nagyobb igazolás is elkapó poszton. De ha Welker marad, akkor nem csodálkoznék, ha inkább draftról húznánk be valakit a 3. körben.
2013. 03. 02. 16:26
Lucius
Én nem vagyok oda Loyd-ért, de szerintem 3 millát megérne...
2013. 03. 02. 19:13
loop80
Remélem, WW lejjebb ad az igényeiből, és marad, valamint hozzánk igazol 1+1 évre Reed, olcsóér'.

Vollmer, Talib és Fafej szintén marad, WR-t és CB-t pedig húzunk a drafton.

Nem kell ide Mike Wallace!!!
2013. 03. 02. 16:47
_bb
Azért Bruschi véleménye is erősen mutatja, hogy lehet bár jó csapatjátékos, azért ez nem a feltétlen önzetlenségről szólt:

“Tom, above anything else, is a good business man also. He’s no dummy. He’s a smart player on the field, he’s a smart player off it in the business world. In an age where you’re playing football, a sport where there are no guaranteed contracts, to get $57 million guaranteed? Where do I sign?”

...azaz, lényegében: Brady nem ostoba, jó üzletember, a pályán kívül is megállja a helyét. Ki mondana nemet 57 millió dollár garantált összegre egy sportban, ahol bármely pillanatban véget érhet a karriered?!
2013. 03. 03. 15:34
Tzimisce
Egyetértek, én is ezt írtam korábban. Az, hogy 3 extra évet kapott 8 milkáért, az ö korában már jó pénz.
2013. 03. 02. 17:09
cescf4
csak azt felejtik el egyesek hogy ha TB 100millás szerződést AKARNA, akkor azt is szó nélkül ki fizetnék neki...

(amit ügye más elit QB-k megkapnak)
2013. 03. 02. 19:14
Lloyd: Szerintem Wes, Gronk és Hernandez mellett egyáltalán nem játszott rosszul, a karrierje második legjobb szezonján van túl, 74 elkapás,911 yard, 4 TD, 56,9 yard/game. Ha körülnézünk...
Dwayne Bowe: 59 elkapás, 801 yard, 3 TD, 47 y/g;
Anquan Boldin: 65 elkap., 921 yard, 4 TD, 61,4 y/g... stb.
Második számú elkapónak, illetve, ha legalább az egyik TE egészséges, harmadik számú elkapónak igencsak bevált szerintem.
Megatronnal és a hasonló szupersztárokkal meg fölösleges összevetni. Ha menni fog, szerintem nem azért, mert nem férne el a csapatban, hanem azért, mert üzletileg nem illik a "sapka alá".
2013. 03. 02. 19:19
2 dolog: Az egyik, hogy ne örüljünk már annak, ha a Ravens bajba kerül Flacco szerződése miatt. Pont az ilyen hozzáállás sérelmezi itt mindenki, ha rólunk van szó. Ez kb olyan, mint ha annak örültetek volna, hogy Manningnek baj lett a nyakával. Ne legyen senki tiszteletlen a másik csapattal szemben. Köszi.

A másik: Én nagyon kedvelem Lloyd-ot és ha valakit meg kéne tartani szerinzem WW és Lloyd közül,akkor inkább ő maradjon. Lehet nem hozott nagy yardokat elkapás után, de amilyen kitekeredett, vonal melletti elkapásai voltak, az klasszis volt. Nagyon szomorú lennék ha 3 millió spórolás miatt elmenne, főleg, hogy most van 25 költeni.
2013. 03. 02. 21:02
bence.szel
+1
amellett, h így Welker maradása se kéne, h kérdés legyen!!
2013. 03. 02. 22:10
cescf4
Azért ha vki Száncsítát képzeli el kezdő QB-nak és ezért komoly szerződést ad neki vagy képes megadni 120misit Flacconak egy jó playoffért+ 1 gyűrűért azt nem kéne egy kalap alá venni PM VÉLETLEN\SZERENCSÉTLEN sérülésével

az utóbbinak tényleg nem ildomos örülni, az előbbiek meg buta vezetői döntések, számomra nem egy kategória
2013. 03. 02. 22:16
Ha valamit buta vezetői döntésnek kategorizálnak az egy dolog. De ha valaki annak örül, hogy emiatt a - szerinte - buta vezetői döntésnek köszönhetően - elképzelhetően - rosszabb lesz a csapatnak, akkor az az eset, ami szerintem már egy picit tiszteletlen vagy mondjuk úgy nyíltan ellendrukkolás. Mi sem szeretjük, amikor egy Suggs azt nyilatkozza, hogy mekkora pötsch a csapat és mindenki utálja a Pats-et. Ebben az esetben, akkor mi se tegyünk bántó vagy kárörvendő megjegyzéseket.
2013. 03. 02. 23:31
cescf4
sztem ez még belefér a drukkolásba, ha a pats-ért szorítok akkor ez azt jelenti hogy a többinek buknia kell, ha ezt (a bukást) saját kezűleg segítik elő hát azt én megköszönöm hogy megkönnyítik a kedvenc csapatom helyzetét :D


amúgy meg amit Suggs nyilatkozik arra meg kb a kutya sem kiváncsi, csak provokálni akar, neki nem elég a gyűrű, még mindig szálka vagyunk a kicsi szemében, remélem sokáig maradunk :D :D
2013. 03. 03. 11:16
Lucius
Szerintem nincs abban semmi sértő, hogy leírom, örülök annak, hogy a Ravens elszór egy csomó pénzt egy játékosra, aki szerintem nem ér annyit. Felteszem ők (a szurkolókat is beleértve) ezt nem így gondolják, esetleg még örülnek is a szerződésnek, tehát ha olvassák is amit itt írunk, nem nagyon érdekelné őket.
Sértő az, ha egy egyértelműen negatív és kontrollálhatatlan eseménynek örülnénk (pl. sérülés), mert gyengíti a másik csapatot.
Ilyen alapon annak sem örülhetnénk, ha egy másik csapat játékosa elejti a labdát, vagy rossz gameplannel áll ki ellenünk és veszítenek.
2013. 03. 03. 15:43
Hát akkor nem értünk egyet. A más esetleges bajának miért örültök ennyire? Ez nem az, hogy kikap egy meccsen, ami a tovább jutás szempontjából fontos és annak örülünk (bár ez is káröröm), de hogy az egész franchise-nak szar lesz emiatt, bocsi az már tiszteletlenség.
Szerintem ti sem örülnétek, ha mondjuk egy ismerősötök azt mondaná, hogy örülök, hogy a fizetésetek kevesebb lett ,mert így szarabbul jártok.

Csak azért hoztam fel és kértem meg mindenkit, mert a PAts-et és minket, szurkolókat is több helyről ért már rossz szó, hogy mi ilyenek meg olyanok vagyunk. És az ilyen kommentek ezt csak alátámasztják. Ne adjunk okot erre.
2013. 03. 03. 16:35
max350
Szerintem!!! Most nincs igazad Paul43!!! Miért ne örülhetnék annak, hogy a pornósztárnak (olasz csődör by bácsik) adnak egy ilyen szerződést? A Postás drukkerek is (gondolom) örülnek neki, én miért ne tehetném? GO PATS!!!
2013. 03. 03. 18:15
Lucius
Úgy tűnik, nem értünk. Ezt a "bajt" ők választották (példádnál maradva önkánt lemondtak a fizetésük nagy részéről), talán még örülnek is neki (sőt, még be is jöhet nekik és kiderülhet, hogy Flacco az évszázad irányítója lesz... az mondjuk nagy égés lenne mindenkinek. Elküldhették volna és igazolhatták volna mondjuk Alex-et bagóért... szerintem kb. egy szinten vannak. Na mindegy... ennyi beszédet talán nem is ér az egész. :)
2013. 03. 02. 19:54
Boston
2013. 03. 03. 21:09
TMR
Még el sem kezdődött a következő szezon, de már kiesett a Ravens vagy rosszul szerepelt? Lemaradtam vmiről?
Ha Flacco megnyer még 1-2 SB-t a Ravensnek akkor valszeg jó döntés volt. Van rá esély? Van, igaz nem sok de van. Én legalábbis nem látok a jövőbe...ha meg megszorul a ravens, s nem fér be a cap alá, mêg simán átstruktúrálhatja a szerződését, mint ahogy Brady tette. Szóval még szerinten ne igyunk előre a medve bőrére.
2013. 03. 04. 08:30
Gomes..
Flacco 52 milliót kap garantáltan. Nem olyan hülyék Baltimore-ban sem azért.
2013. 03. 04. 11:24
Bocs, hogy offolom a "Ravens topikot" ;)

Michael Lombardi, a Cleveland játékosügyi alelnöke nagyon dícsérte Mallett játékát a 2011-es draft idején. Egyes vélemények szerint előfordulhat, hogy egy 2013-as kései körös, és egy további 2014-es korai, vagy középső körös pickért cserébe Mallett a Browns-hoz távozhat, Matt Cassel pedig visszatérhet, ha esetleg (és van rá esély) elküldi a Chiefs. Megjegyzik, hogy az erős karral, és a mélységi passz képességével rendelkező Mallett igencsak beleillene az új clevelandi támadó koordinátor, Norv Turner (a Chargers volt vezetőedzője) filozófiájába.
(Mike Reiss írása alapján, ESPNBoston.com)

Nekem tetszene a dolog...
(on ;))
2013. 03. 04. 12:27
Ezt már többször felhozták, de Lombardi még nyilatkozta is, hogy most nem aktuális. Persze ez nem zár ki semmit. De elvileg ebböl nem lesz semmi.
Igaz, hogy TB hosszabbítása megint lehetöséget adott ezeknek a találgatásoknak.
Hozzászólás a(z) "Just Win" bejegyzéshez