Menetrend

Kérdések és válaszok: Belichick, McDaniels, Patricia

2012. 09. 06. 12:50
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek
Bill Belichick még augusztus közepén egy sajtótájékoztatón beszélt részletesebben a játékos fejlődéséről és arról a döntési folyamatról, amikor két eltérő szinten álló játékos között kell választani, éppenséggel a végső keretszűkítés során. Ez a részlet segíthet megérteni azokat a döntéseket, amikor mindannyian csak csóváltuk a fejünket, hogy miért kellett pont ennek a játékosnak helyet szorítani a csapatba, amikor akit elküldtek sokkal jobb volt azon a poszton.

Minden játékos esetében a fejlődés a lényeg, azonban ez játékosonként eltérő ütemben történhet. Részt vesznek az edzésen, hallgatnak az utasításokra, a videós elemzésekre, fejlődik a technikájuk, és amikor legközelebb esélyt kapnak, akkor megpróbálják jobban csinálni, mint az előző alkalommal és ugyanazt a hibát nem elkövetni kétszer. Mindig lesz újdonság és valamit mindig megváltoztatunk. Mindig van új játék, persze ez nem jelenti azt, hogy mindent újra kell kezdeni, de mégis új játék, új feladatokkal mindenki számára, új helyzet, amit meg kell tanulni. A játékosoknál a fejlődés a lényeg. Ameddig egy játékos fejlődik, nem lehet tudni, milyen szintre is fog eljutni. Amikor bármilyen okból ez a fejlődés megakad, a csapatnak el kell döntenie, hogy ebben a formában milyen értéket képvisel ez a játékos. Ha már elért egy megfelelő szintet, mindenki boldog és minden nagyszerű. Viszont amikor még nincs azon a szinten és már nincs remény a javulásra, akkor vagy elfogadja az ember őt így, vagy lecseréli egy új játékosra, aki talán még nem is tud annyit ő, de a fejlődése révén idővel jobb lehet nála. Ha jobb játékosra cserélünk, az nyilván a könnyebb döntés. A bonyodalom akkor kezdődik, amikor egyik játékos már megtorpant a fejlődésben, a másik viszont még nem érte el az első szintjét, de az ember úgy értékeli, hogy idővel meg is haladhatja azt a szintet. Volt amikor tévedtünk, volt amikor igazunk volt ezekben a helyzetekben és ez a jövőben is így lesz.

A Patriots támadó koordinátora, Josh McDaniels, és védekező koordinátora, Matt Patricia jelentkezett a helyi médiánál kedden, és válaszolt néhány kérdésre konferencia hívás keretében.

Josh McDaniels

Az új elkapó, Greg Salas erősségeiről, akit McDaniels St. Louisban már edzett: Greg mindenek előtt egy fiatal játékos, és úgy gondolom kellő adottsággal rendelkezik ahhoz, hogy fejlődjön, és minél tökéletesebb játékossá váljon. Az elmúlt évben megkapta a lehetőséget, és elég komoly játékidőt kapott néhány mérkőzésen, néhány igazán kiváló csapat ellen, mondhatni, kipróbálhatta magát újoncként. Volt néhány jó játéka, és megvolt a lehetősége egyfajta éles helyzetben történő tanulásra, mivel olyan helyzetbe kerültünk, hogy elveszítettünk egy vagy két srácot a posztján, és Greg esélyt kapott, hogy a helyükbe lépjen, és belevágjon az új feladatba. Remekül kapja el a labdát, keményen dolgozik, és okos srác. Betesszük, és meglátjuk, hogy hogyan tud majd beilleszkedni a csapatunkba.

Arról, hogy Salas hova illik leginkább a csapatban: Greg sokat játszott belül az egyetemen, de ez nem jelenti azt, hogy ne játszhatna többféle pozícióban. Jobbára azt kérjük valamennyi, adott poszton játszó játékostól, hogy több szerepkört is tanuljanak meg, és úgy gondolom ez Greg esetében sem lesz másképp.

Arról, hogy mennyit fejlődött Ryan Mallett, amióta McDaniels újra csatlakozott a Patriotshoz:  Ryan tavasszal kezdett – amely az első tavasza lehetett, mivel tavaly nem volt meg a lehetőség a tavaszi kezdésre –  úgy, hogy egy bizonyos szinten tisztában volt a támadójátékkal, és úgy gondolom, hogy a tavaszi munka befejezését követően,  miután elvégezte azokat a gyakorlatokat, és megkapta azt a sok lehetőséget, hogy játsszon, hibázzon, és tanuljon a jól és rosszul végrehajtott feladatokból, úgy vélem úgy fejezte be a tavaszt, hogy sokkal jobban érezte, hogyan kell működtetni a támadóegységet. Aztán eljött az edzőtáborba, folytatta a kemény munkát, és igyekezett számos különböző dolgot még jobban csinálni. Ő minden bizonnyal egy újabb fiatal tehetség, akiben megvan a reményteli lehetősége annak, hogy az idők folyamán kiemelkedő fejlődést mutasson, mint játékos. Keményen dolgozik, foglalkozik a footballal, és hétről hétre mindent megtesz, amit csak tud, hogy felkészítse magát arra, hogy készen álljon a játékra, ha szükségünk lenne rá.

Arról, hogy mennyiben változott Tom Brady, mióta McDaniels Denverbe távozott: Úgy gondolom, Tom minden évben egyre jobb lett. Nem mondanám, hogy drámai lenne a változás Tom felkészülését tekintve. Minden egyes csapatot nagyon alaposan tanulmányoz, felkészül belőlük, nagyon sok és kemény munkát végez, és remekül demonstrálja, hogyan kell készen állni minden egyes mérkőzésre. Ugyanazokat a dolgokat látom tőle. Nagyon jó példát mutat a fiatal játékosoknak azzal, hogy láthatják, hogyan próbál felkészülni a nyitó mérkőzésre. Egy olyan fickót látok, aki eltökélt, aki extrém kemény munkát végez, aki a tőle telhető legjobb futballt akarja játszani, és megpróbál mindent megtenni, amit csak tud annak érdekében, hogy biztos lehessen benne, az idén ez meg is valósul.

A kihívásokról, amelyeket a Titans védelme jelent: Agresszív csapat. Volt már korábban is alkalmam edzőként találkozni Jerry Gray (a Titans védekező koordinátora) védelmével, és ő mindig remek munkát végez, amikor felkészíti a csapatát. A védőfaluk meglehetősen jól rombol. Ide érkezett még természetesen Kamerion Wimbley (RDE), és a tavalyról megmaradó csapatrészük is olyan, amelyik képes volt jó néhány esetben negatív játékra kényszeríteni a támadókat. Kétségtelen, hogy van pár dolog, amire figyelni kell a védőfallal kapcsolatban. Van bizony néhány olyan érdekes – bizonyos csapatok ellen mindig tervbe vett – „nyomásgyakorló” csomagjuk, amelyekre fel kell készülnünk. Jó játékosaik vannak. Úgy értem igazán jó játékosokkal rendelkeznek a védelmük valamennyi szintjét tekintve, és képesek nyomás alatt tartani minket a védőfalukkal. A linebackereik jól viszonyulnak a blitz játékhoz, úgy vélem Colin McCarthy az, aki kiemelkedik a többiek közül, és azok alapján, amit láthatunk tőle a felvételeken, ő egy igazi bomlasztó ’pass defender’ a ’Mike’ (middle – középső) linebacker poszton. Aztán fiatal, de nagyon tehetséges secondary. Michael Griffin, kétségtelen, hogy sok játékot megcsinált a karrierje során; és ott van még Jason McCourty. Van néhány igazán kiváló játékosuk a védelem mindhárom szintjén. Tudom, hogy Jerry fel fogja készíteni őket, és azzal is tisztában vagyunk, hogy találkozunk majd olyan dolgokkal a nyitó napon, amelyekre szükségképpen nem lehet előre felkészülni, mint ahogyan ez a legtöbb évben történni szokott. Ez egy nagy kihívás számunkra, és egy kemény helyszín, és minden bizonnyal sok izgalmat ígér a nyitó napra.

Matt Patricia

Dont’a Hightower és Chandler Jones eddigi teljesítménye: Nate Ebner, Jonesék illetve bárki, aki idén érkezett a védők közé, mind ugyanabba a  kategóriába tartozik. Egyszerűen minden egyes nap jobbat akarnak produkálni, mint korábban és megtanulni, elsajátítani azt a védekező játékrendszert, amit itt használunk. Ők hárman, de valójában minden védőt említhetek, minden nap itt vannak, hogy dolgozzanak. Jó dolog, hogy olyan játékosaink vannak, akik szeretik a munkát, a kemény munkát. Tanulnak, együttműködnek és szeretik ezt a sportot. Mindig ilyen játékosokat keresünk. Szerencsések vagyunk velük. Mind azért dolgoznak, hogy napról-napra jobbak legyenek. Ezen van a hangsúly.

Nate Ebner az újonc safety: Minden újonc esetében csak remélni tudjuk, hogy amint bekerülnek a Pats rendszerébe, képesek felfogni, amit itt teszünk, a védelmi sémán belül egyre inkább előrehaladni, megtanulni a játékrendszert, minden nap bizonyítani. Erre törekszünk a védelemben. Nate esetében sincsen kivétel. Nate a tanulási folyamat közepén van, keményen dolgozik, hogy fejlődjön a játéka. Elégedettek vagyunk a hozzáállásával, nagy munkabírású, minden nap keményen dolgozott. Azonban még hosszú út áll előtte, van még min dolgoznia.

Mit jelent Steve Gregory a védelemnek: Steve a tapasztalatával tud leginkább segíteni, hiszen már jó ideje az NFL-ben játszik. Ő az a példakép a fiatalabb játékosok számára, aki meg tudja nekik mutatni, hogyan tanuljanak, elemezzenek, hogyan legyenek profi játékosok. Ugyanakkor neki is végig kellett járni azt a tanulási folyamatot, azt a kihívást, amit a védelmünk jelent minden új érkező számára. Rá is vonatkozik az, amit már elmondtam: keményen dolgozott, hogy megtanulja a játékrendszert és gondoskodik róla, hogy mindig mindenki adott helyzetben ugyanazt értse. Ez nagy pozitívum.

Változott-e a védő filozófiája a támadók oldalán szerte a ligában tapasztalt változások hatására: Szinte minden évben, de pár évente biztosan mindig vannak különböző trendek: olyan elemek, melyek mindenkinél gyakrabban illetve kevésbé fordulnak elő. Hétről-hétre ezt kell felismernünk, hogy éppen mit próbál előadni a támadósor. „Mit csinálnak? Mit tesznek másként? Hasonlít egy másik csapatra amivel próbálkoznak?” Általánosságban erről van szó. Abban az egy-két éves ciklusban valószínűleg a többség ugyanabba az irányba halad, ami természetesen hatással van arra, hogyan próbálunk védekezni ellene. Állandó körforgás ez a védők és a támadók között.

Forrás: ESPN Boston és patriots.com.

A Josh McDanielses részt pirko fordította.

Hozzászólások

2012. 09. 06. 17:52
DefenseFan
Csak soha ne álljon le a fejlődés! :-D
Hozzászólás a(z) Kérdések és válaszok: Belichick, McDaniels, Patricia bejegyzéshez