Menetrend

Ki lehet a Pats következő támadó koordinátora?

2014. 01. 08. 18:28
Szerző: DoM
Kategória: Cikkek

Josh McDaniels távozásának lehetősége felveti a kérdést: ki veszi át a koordinátori tisztséget a támadóknál? A választható két út világosan látszik, ebben semmi újdonság nincsen: előléptetnek valakit a stábból vagy a csapaton kívülről szerződtetnek edzőt.

A stábon belül

2004-ben fordult elő utoljára Bill Belichick regnálása során, hogy a klubnak volt külön irányító edzője és támadó koordinátora is. Azóta a két pozíció olyan mértékben összefonódott, hogy három idény során még kinevezett koordinátora sem volt a csapatnak, hiszen az önmagában csak egy cím és a feladatait QB edzőként látta el McDaniels és O’Brien is.

1

A mostani stábban a két rangidős edző a támadók oldalán Dante Scarnecchia és Ivan Fears áthelyezését nem tartom elképzelhetőnek. Mindkettőjüknek a szerepe a futójáték kialakításánál meghatározó a támadófal és a futók edzése mellett. Chad O’Shea 2009 óta az elkapók edzője (abban az évben csatlakozott a Patshez). O’Brien is ezt a posztot töltötte be 2008-ban, mielőtt kvázi koordinátor lett volna belőle McDaniels távozását követően. George Godsey a tight endek edzője, de a legtöbb forrás már kész tényként kezeli, hogy csatlakozni fog a bajnokság végeztével a Houston Texans stábjához vélhetően O’Brien támadó koordinátorának.

A pozíciós edzőkön kívül még meg kell említeni a segédedző minősége ellenére Brian Dabollt, aki öt éven keresztül volt a Patriotsnál az elkapók edzője (2002-2006), majd más csapatoknál (Browns, Dolphins, Chiefs) támadó koordinátorként is szerepelt. A Patshez való visszatérése során 2013-ban azonban elsődlegesen a támadófal rutintalan tagjaival foglalkozott, miután ő követte a felkészülés során árnyékként Tim Tebow mindenhová, hogy hátha tud belőle irányítót faragni. Ismeri a Pats játékrendszerét és van rutinja koordinátori szerepben is. Kérdés, hogy a támadófallal való munkája csak átmeneti, vagy esetleg már Scarnecchia visszavonulását készítik vele elő, hogy átvehesse idővel azt a posztot.

 
A stábon kívül

A külső toborzás esetében nem lehet megkerülni, hogy a New England támadójátékát, pontosabban a passzjátékuk felépítését az Erhardt-Perkins rendszer határozza meg, mióta Belichick a vezetőedző. A kívülről érkező új koordinátornak már vagy ismernie kell ezt a szisztémát vagy hajlandónak kell lennie azt elsajátítani.

A támadórendszereknek, vagy pontosabban az adott játék leírásának és kommunikációjának a koordinátor-irányító-többi támadó háromszögben három változata van használatban az NFL-ben (West Coast, Air Coryell, Erhardt-Perkins). Fontos kiemelni, hogy ez a rendszer nem a támadófilozófia milyenségét, a futó/passzjáték arányát, a passzok hosszát és irányát hivatott eldönteni, hanem hogy ezek megvalósítása során milyen terminológiát használnak a csapatok.

Az Erhardt-Perkins rendszer jelentős kisebbségben van az NFL-ben, tehát már ez behatárolja a külső opciót, ha tapasztalt edzőt keresnének a posztra. Hacsak nem hajlandó egy rutinos, koordinátori tapasztalattal rendelkező edző is tiszta lappal kezdeni a munkát a Patsnél. Erre nem látok esélyt (a hozzászólások között felmerült Gary Kubiak is emiatt valószerűtlen).

Brian Ferentz kecsehtető opció lehetett volna. 2010-2011 között dolgozott a Pats tight endjeivel és amikor felmerült Bill O'Brien távozása és még nem lehetett hallani Josh McDaniels visszatéréséről voltak olyan vélemények, hogy Ferentz lehet a következő McDaniels, aki megkapja a kulcsot a támadókhoz Belichick felügyelete mellett, ahogy az történt 2005-ben is. Ferentz azonban visszament az Iowa egyetemre, ahol játszott is a csapatban korábban és ahol édesapja már hosszú évek óta a vezetőedző és támadófal edzőként helyezkedett el. Patshez való visszatérése kizárható, mert O'Brien stábjához fog csatlakozni támadófal edzőként.

Zárszó

A Pats sémájában a passzjátékok során az elkapók útvonalai ún. „concept” formában szerepelnek. A playbookban egyéni (41. oldal), kettős (45. oldal) és tripla (48. oldal) útvonal kombinációk is szerepelnek, amivel egyszerűbbé válik az adott játék hívása is, hiszen egy-két szavas utasítással mindenkinek a feladata elmondható. Akár egyetlen szóból (49. oldal) mind az öt elméletben útvonalat futó játékos számára világos, hogy neki pontosan milyen feladat van, attól függően, hogy a formációban hol helyezkedik el.

Ez a terminológia tette például nagyon gördülékennyé a Patriots no huddle/up tempo támadójátékát az elmúlt években, hogy akár egy teljes meccsen keresztül tudták probléma nélkül használni, nem csak az előre begyakorolt 2-4 perces támadások során.

Ez szöges ellentétben áll:

a) West Coast rendszerekkel, ahol minden elkapó útvonala külön nevet visel és ezt a teljes, barokkos körmondatot olvassa be játék előtt az irányító a huddle során. (33. oldaltól látszik az egyéni útvonalfa posztonkénti bontásban)

b) Air Coryell rendszerekkel, ahol az útvonalfának megfelelően 1-9-ig jelöltek az útvonalakat és ebből állítottak össze egy háromjegyű kódszámot, ami minden potenciális elkapóval közölte, hogy mit kell tennie. Alapvetően három elkapóra kalibrált rendszer azonban folyamatosan kiegészítéseket igényelt, amivel mára nagyban hasonlatossá vált a West Coast terminológiájához (1983-as Chargers playbook). 

A témáról bővebben a grantland.com oldalon megjelent cikkben lehet angolul olvasni.

Hozzászólások

2014. 01. 08. 19:03
DM
igen tudom DM menj vedd be a bigyuláidat de nem tudom én simán elnézném mit tudna tenni a mi támadóinkkal :))

Kevin Gilbride NY Giants OC.-ja
2014. 01. 08. 19:24
lipi
Hopp, arra nem gondoltam, hogy Dabollt Scar helyére képzik :S. Nekem a favorit jelöltem JMD távozása esetén.
Lehet tudni, hogy az NFL-ben kik használnak E-P rendszert? Próbáltam keresgélni, de folyamatosan csak a Pats nevével és/vagy visszavonult edzőkkel vagy BB/JMD/BoB/Daboll nevével találkoztam.
2014. 01. 08. 19:36
Falcons (Dirk Koetter). Cowher idején a Steelers használta, tehát valószínűleg Whisenhunt is ezt vitte tovább (de ez csak feltételezés - mert Daboll is hiába volt a Patsnél, koordinátorként Coryell rendszerrel dolgozott..). Egyszer bowl.hu fórumán próbáltam összeszedni, mert a csapatok szurkolói csak nagyobb eséllyel találkoznak ilyen infómorzsákkal, de nem lett eredménye. :(

Kb. ennyi. A liga 2/3-a, 3/4-e West Coast, a többi Coryell az 1-2 E-P-t leszámítva.
2014. 01. 08. 20:01
lipi
akkor megnyugodtam, hogy nem én állok hadilábon a guglival, hanem tényleg nincs lényegi info róla.
2014. 01. 08. 19:50
cescf4
tudom nagyon demagóg, de akit BB érdemesre talál, én 100%ig megbízom a döntéseiben ;) ;)
2014. 01. 08. 20:11
Burkus
Schefter szerint JMD visszalépett. Ettől kezdve a kérdés sztem akadémikus.
2014. 01. 08. 20:53
cescf4
még a végén ő akar BB utódja lenni xDDD
2014. 01. 08. 20:46
CJ95
Nagyon köszönöm a választ! Remek cikk!
2014. 01. 08. 21:29
csabesz
köszönjük!
OFF
micsoda hírek Hernandezről :((((((
ON
2014. 01. 08. 21:54
cspeti98
2014. 01. 08. 21:32
Wolverine89
nagyon jó cikk, esetleg majd egyszer, ha lesz időd Dom, egy playbook-os cikket szerintem sokan értékelnének, most bele néztem a linkbe, de a felét se értem, pláne azt nem, hogy miként tudják úgy felépíteni ezeket, hogy a játékos egy kódból tudja, hogy mi a dolga
2014. 01. 08. 22:25
cescf4
gondolom beseggelik, már akinek van ehhez segge, ügye Ocho??? :D
2014. 01. 08. 22:29
cspeti98
Azért próbálkozott
t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRCf90qtNNK9KkgBlQE_D989X7H2jJzDqcebGZZcJlpHfTc2TSK2MF0DIAmpw :D
2014. 01. 08. 21:52
MatCauthon
Akkor lehet hogy annak idején a jó öreg 85ösnek az E-P rendszerrel volt baja és nem volt képes a Bengals után megtanulni mit várnak tőle?
2014. 01. 09. 12:03
Igen. Az útvonalaknál jól látszik, hogy a legtöbb két esetleg három irányba is végződik, amit a játék közben annak megfelelően kell kiválasztani, hogy milyen védekezést észlel az elkapó maga körül. Ezek az opciós útvonalak lehetett az egyik oka, hogy miért nem sikerült Ochocinconak egy lapra kerülni Bradyvel és teljesen elsajátítani a rendszert, mert akkor találkozott ilyennek először.
2014. 01. 08. 21:59
DM
OFF OFF OFF bazi messze van,de aszongyák ezek a nagyokosok persze miután megnyertük a Super Bowl.-t hogy a drafton ilyen need.-ek lesznek:
-belső OL
-CB\ezzel azt hiszem Talib.-nak lőttek..\
-DL
bocsánat nagyon messzire kalandoztam elnézést,de nekem már ez jár a fejembe :D :D
2014. 01. 08. 22:09
nszgergo
az biztos, hogy venni kell macikat mindkét falba :)
2014. 01. 08. 22:26
cescf4
és TE? és LB? és még sorolhatnám :D
2014. 01. 08. 23:07
nszgergo
igen, sajna még sorolhatnánk :S
2014. 01. 09. 00:12
én nem vagyok benne olyan biztos hogy kellenek a macik a D# falba, jövőre válogathatunk Wilfork, Kelly, Chris Jones, Siliga, Velano, Sopoaga közül! közülük az első 5 meg is oldaná a gonokat egész szezonra (elvégre nem lehet minden évben ennyi sérültünk :S)
2014. 01. 09. 05:42
lolvin
Valaki azért mégiscsak kell...Sopoaga kuka...Vellano nekem nem volt meggyőző, Wilfork ilyen korban és sullyal kérdés miként épül fel, plusz elég durva fizuja lesz jövőre, lehet ha nem jól halad a rehabja akkor cut lesz a vége (BB huzott már érdekeseket)...Kelly sem lesz fiatalabb...elnézve, h milyen durva frot7-je van a Jetsnek, Billsnek s talán még a Miaminak is, nekünk sem ártana némi erősités, Brace óta komolyabb pick nem ment DT posztra...a belső falembert meg csak akkor értem ha Center posztra hozunk valakit...Connolly és Mankins szerintem megteszi...
2014. 01. 09. 13:44
nszgergo
+1
fiatalabbak nem lesznek, arra meg nem lehet alapozni, hogy nem lesznek sérülések :S
de végülis ugyse olyan pickek lesznek, amikre számitunk :)
Hozzászólás a(z) Ki lehet a Pats következő támadó koordinátora? bejegyzéshez