Menetrend

Kompromisszum a kezdőrúgásról (kickoff)

2011. 03. 23. 17:26
Szerző: DoM
Kategória: Hírek
Döntés született a szabálymódosítások többségéről:
1. A kezdőrúgást (kickoff) ezentúl a 35 yardos vonalról kell elvégezni, és a coverage-alakulat játékosai a kezdőrúgás vonalától számítva nem indulhatnak öt yardnál mélyebbről, hogy ezzel is csökkentsék az elérhető sebességüket, és megelőzzék a súlyosabb sérüléseket az indoklás szerint. Touchback után azonban továbbra is a saját 20 yardos vonalától támadhat a csapat a tervezett 25 helyett, így ez a javaslat a kétemberes wedge megszüntetésével együtt elbukott a tulajdonosok ellenállásán. 2. Bevezetésre került viszont, hogy minden pontszerzéssel végződött játékot hivatalból felülvizsgál a videóbíró, és ha olyan körülményt fedez fel, ami kérdésessé teszi a játék érvényességét, akkor szól a vezetőbírónak, aki arról saját szemével is meg tud győződni - a félidő és a találkozó vége előtti két perchez hasonlóan (two-minute warning). Így erre már nem kell a vezetőedzőknek a piros zászlót pazarolni. 3. A Boise State szabálynak csúfolt döntés szerint kizárólag az NFL engedélyezhet a zöld színtől különböző játékfelületet, ahogy arra az egyetemi amerikaifutballban már van példa. A hírek szerint már a profi csapatoknál is volt ilyen irányú szponzori megkeresés. 4. Május közepére halasztották a döntést a védekezésre képtelen játékos definíciójának bővítéséről, illetve a szabálytalan, sisakkal vezetett ütésekkel kapcsolatos módosításról.

Hozzászólások

2011. 03. 23. 17:54
Az 1. pont kapcsán nekem nem egyértelmű, h csak a kezdőrúgásra (amiből kettő van egy mérkőzésen), vagy minden szabadrúgásra voantkozik.
Erről van valakinek infója? DoM?

Igazából a szabálynak akkor lehet értelme, ha minden free kicket 35-ről kell rúgni.
2011. 03. 23. 18:07
Az NCAA hivatalos szabálykönyve (aminek szóhasználata vélelmezhetően azonos az NFL-ével) is csak kétféle rúgást említ: free kick (vagyis a kickoff ami nálam egyenlő a kezdőrúgással) illetve scrimmage kick, ami felöleli a puntot, drop kicket, és mezőnygól kísérletet.

Nem ismerem a hivatalos magyar amerikaifutball terminológiát, de ez a kezdőrúgás = kickoff szerintem teljesen világos, nem megtévesztő. Amire van jó, egyértelmű magyar szó, inkább azt szeretem használni, bár ez itt lehet nem teljesen indokolt, de én még nem találkoztam ezzel a fenti megkülönböztetéssel.

szerk.: a címet és az első pont elejét is kiegészítettem.
2011. 03. 23. 18:27
A terminológia teljesen egyértelmű szerintem, csak arra lettem volna kíváncsi, h elírás-e, hogy a kezdőrúgás (kickoff) jön a 35-ösről, vagy tényleg az összes szabadrúgás (kick off + pontszerzés utáni rúgások is).

A szabálynak szerintem csak az utóbbi esetben lenne értelme.
Időközben megnéztem, a bowl.hu is csak kick off-ot említ, de így szerintem a szabály körülbelül sem éri el a célját.
Kick offból meccsenként kettő van, egyéb szabadrúgásokból meg további akár 4-8 is.
A maradék 4-8 szabadrúgásnál éppúgy számtalan ütközés lesz,mint eddig...ha jól értem persze.
2011. 03. 23. 19:29
A tegnapi cikkből:

A tavalyi évben a Patriots ellenfelei átlagban 27.8 yardos vonalról kezdhették támadásaikat. A csapat két rúgója együtt 100 kezdő rúgást hajtott végre, aminél többet egyetlen csapat tudott felmutatni a ligában.

Ezt Mike Reiss említette a szabályváltozás kapcsán a beharangozóban.

A fenti hivatkozás miatt teljesen logikátlan lenne, ha csak meccsenként 2 rúgásról lenne szó, és ez is megosztva a csapatok között.

Továbbra se értem ezt a megkülönböztetést a kickoff és free kick között. Kickoff returner mellett egyetlen alkalommal se hallottam/olvastam free kick returnerről. Vagy hogy bárki is ilyen néven utalt volna egy ilyen játékosra.

Milyen lényegi különbség lenne a kickoff és a free kick között? Az a határozott véleményem, hogy a teljeskörűen alkalmazott kickoff kifejezés, minden esetben jelenti a két félidőt kezdő rúgást, és minden pontszerzés utáni rúgást is. Általam olvasott angolnyelvű oldalak szóhasználatából nem tudok más következtetését levonni.
2011. 03. 23. 20:36
A Heti Válasz csinált egy cikket Meskó Zolival, amelyben megemlítette a patriots.hu-t is. Sikerült megszereznem, feltöltöttem ide:
http://kepfeltoltes.hu/view/110323/NFL_1_001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/110323/NFL_2_001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
2011. 03. 24. 16:35
vpi
" Az a határozott véleményem, hogy a teljeskörűen alkalmazott kickoff kifejezés, minden esetben jelenti a két félidőt kezdő rúgást, és minden pontszerzés utáni rúgást is."

Kivéve ugye a safety mint pontszerzés utáni;)

Egyébként szerintem is egyértelmű, hogy mindegyik.

Jogos. ;) -DoM
Hozzászólás a(z) Kompromisszum a kezdőrúgásról (kickoff) bejegyzéshez