Menetrend

Korlátozott státuszú szabadügynökök

2009. 02. 03. 13:25
Szerző: DoM
Kategória: Hírek
A csapatoknak február végéig kell dönteniük a korlátozott státuszú szabadügynök (RFA) játékosaik jövőjéről. A Patriots esetében OLB Pierre Woods, ILB Eric Alexander és OT Wesley Britt sorsáról van szó.
A részletek előtt azonban érdemes említést tenni a különböző szabadügynökökről, vagyis milyen helyzetbe kerül a játékos, ha lejár a szerződése, milyen lehetőségekkel rendelkezik. 1. ERFA (exclusive rights free agents) Kevesebb mint három évet töltött a csapatnál. A csapatnak különleges jogai vannak az ilyen játékossal szemben. Egyszerűen a ligában eltöltött éveinek megfelelő összegű szerződést ajánlhat a játékosnak, akinek nincs más választása mint azt elfogadni. 2. RFA (restricted free agents) A korlátozott státuszú szabadügynökök. Három évet töltöttek már a csapatnál az 53-as rosteren. A csapat négy lehetséges tender közül választhat (low, második körös, első körös, harmadik és első körös), hogy melyiket használja az adott játékosnál. A) Ha egy ilyen játékosért ajánlat érkezik, akkor a csapatnak lehetősége van az ajánlatban szereplő feltételekkel szerződtetni a játékost, és ezzel megtartani. Ha nem így dönt, akkor a tendernek megfelelő draft picket kap érte cserébe a másik csapattól (low tendernél az ellenérték olyan körös pick, amelyikben a játékost eredetileg draftolták). B) Ha nem érkezik ajánlat, akkor a tenderben előre meghatárott összegű szerződést kell kötnie a csapatnak a játékossal a következő évre. A korábbi évek RFA mozgásai 3. UFA (unrestricted free agents) Korlátlan státuszú szabadügynökök, vagy egyszerűen szabadügynökök. Legalább négy évet töltöttek a csapatnál, és a szerződésük végén szabadon igazolhatnak másik csapathoz. Csak egyetlen lehetősége van a csapatnak, hogy magához láncolja az ilyen játékosát, ez pedig a franchise vagy a transition tag. Az RFA tenderek 1.010.000 millió dollár --- low 1.450.000 millió dollár --- második kör 2.198.000 millió dollár --- első kör 2.720.000 millió dollár --- első és harmadik kör A fent említett három játékos közül Woods (nem draftolt játékos) sorsa a legérdekesebb, mint a csapat elsőszámú cseréje OLB poszton. A sérülések miatt idén 3 mérkőzésen kezdőként számítottak rá. Alexander (nem draftolt játékos) elsősorban special teams játékosnak számít, idén a Chiefs elleni nyitómeccsen kívül nem lépett pályára sérülés miatt és IR listára került. Britt (5. kör 167. választott) idén csak a special teamsben kapott két alkalommal kisebb szerepet. A többi találkozón nem volt tagja az aktív rosternek.

Hozzászólások

2009. 02. 03. 15:18
zinedine5
Maximum Woodson szabad elgondolkodni, de akár még ő is mehet. Csak ST miatt nem ér másfél milkát.
2009. 02. 03. 16:16
Csabiii
Hülye kérdés, de undrafted játékosok-nál mi az ellenérték low tender esetében?
2009. 02. 03. 16:27
Nincs semmilyen ellenérték, ezért ha komolyan gondolja a csapat az ilyen játékos megtartását, akkor értelemszerűen legalább második körös tendert kell rátenni.
Hozzászólás a(z) Korlátozott státuszú szabadügynökök bejegyzéshez